@pribehyodjany
![Spasitel Spasitel](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476966/spasitel-TPX-476966.jpg?v=1626431998)
Perfektní audiokniha, jedna z nejlepších, co jsem kdy poslouchala. Spasitel je perfektní a skvěle promyšlený. Budete chtít vědět víc, napětím ani nedýchat a konec si vychutnáte. Velké doporučení!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393227/kavarna-v-kodani-3Cq-393227.jpg?v=1541003100)
Skvělá oddechovka, kdy stránky ubíhají pod rukama a vy přemýšlíte, jestli do té Kodaně přeci jen nevyrazit a nezažít to na vlastní kůži. Ústřední pár byl skvělý, zápletky příjemně "nehloupé", tedy samozřejmě že spousty věcí čekáte, ale nejsou tam prvoplánové klišé a oceňuji i relativně hodně vedlejších postav, což v romantických knihách ne vždy bývá.
Za mě je jedno velké doporučení, pokud máte rádi romantiku a jídlo, je to must read!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Někdo blízký Někdo blízký](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385481/nekdo-blizky-Zul-385481.jpg?v=1532539539)
Skvělá detektivka s prvky psychologického románu. Moc mě bavilo, jak je to napsané, jak se střídají pohledy, formy vyprávění, skoky v čase i využití sociálních sítích.
Zápletka mě několikrát překvapila a autorka mě dokázala zmást, což na detektivkách oceňuji.
Ja si čtení užila a na další díly se určitě chystám.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Uteč, dokud můžeš Uteč, dokud můžeš](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508904/utec-dokud-muzes-56z-508904.png?v=1674423831)
Skvělé čtení! Určitě doporučuju!
Tahle knížka mi sedla od první stránky, kdy Laurel řeší asi deset věcí najednou a tím si mě získala. Je chytrá a trochu divná, což mě na ní bavilo. Skvěle k ní sedl i její partner ve vyšetřování. Případ mi přišel originální, nikde nedrhl a pořád se vyvíjel dál. Na to, že tam bylo hodně mrtvol to nebylo nechutné, jen mrazivé. Romantická linka mě okouzlila a moc se těším na další dily, jak se bude dál vyvíjet.
Hltala jsem každou stránku a pokud máte rádi třeba knížky od Lisy Reganové, dejte téhle detektivce šanci, podle mě nebudete litovat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511719/sedm-manzelu-evelyn-hugo-pdX-511719.jpeg?v=1677193801)
Bohužel, tady jdu v hodnocení proti proudu. Ano, je to čtivé a ano, máte dojem, jako by Evelyn skutečně žila a mohli byste se podívat na její filmy. Tím výčet toho pozitivního za mě končí.
Za mě to bylo zbytečně dlouhé, děj se pořád točil kolem toho samého a manželé byli jako přes kopírák. Všichni stejní a nezajímaví. Postavy byly nesympatické, nikomu jsem nefandila a necítila jsem žádnou chemii mezi hlavními postavami.
Bohužel, za mě velké zklamání, další knížky od autorky si spíš nepřečtu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423051/cukrarna-v-parizi-Yri-423051.jpg?v=1570979171)
Po nadšení z prvních dvou dílů, jsem se pustila do Cukrárny s tím, že to bude "sázka na jistotu". Bohužel, jsem hodně zklamaná a jedna hvězdička pouze za to, že je to napsané čtivě a jste na konci, ani nevíte jak, i když se tam vlastně nic neděje.
Tady podle mě nefungovalo vůbec nic. Ukňouraná hlavní hrdinka, která na co sáhne, to se jí hned podaří. Nepříjemný hlavní hrdina, který je tam víc až na posledních 50 stránkách, takže šance si na něj opravit názor, je spíš mizívá. Chemie mezi nimi podle mě taky žádná. Konec uspěchaný a plný klišé (v minulých dílech se toho autorka víc vyvarovala).
Určitě se k sérii ještě vrátím, autorka píše čtivě a předchozí díly byly skvělé. Pokud tedy váháte se čtením, doporučuji tento díl vynechat a pustit se spíš do jiných (i když nevím, jaké jsou následující, snad ale lepší).
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Zmiz, dokud můžeš Zmiz, dokud můžeš](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522644/zmiz-dokud-muzes.jpg?v=1719484360)
Spokojenost. Druhý díl splnil moje očekávání, která nastavil první díl. Líbí se mi, že děj rychle odsýpá, zimní atmosféra a i vztahy, že se někam posouvají, ale ne úplně na sílu. Taky je skvělé, že autorka dokáže vytvořit postavy, které vám nebudou lhostejné, některé budete i nenávidět...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pomocnice Pomocnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514983/pomocnice-YqF-514983.jpg?v=1681582620)
Po skvělých ohlasech jsem asi čekala něco lepšího. Začátek (první část) byl pro mě utrpením a málem jsem knihu odložila. Od druhé části se to zlepšilo, pro mě i tím, že to vyprávěl někdo jiný. Většinu tajemství a velkých odhalení jsem tušila. Konec byl nerealitický. Za mě tedy spíš zklamání, ale i tak jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a vytvořila si na ni svůj názor.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Každé další léto Každé další léto](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518285/kazde-dalsi-leto-d4o-518285.jpg?v=1687280735)
Měla jsem vysoká očekání... a nakonec jsem byla spokojená. Za mě musím vyzdvihnout to, že je to o lidech, kteří nejsou bezchybní nebo dokonalí. Líbilo se mi, že zápletka je uvěřitelná a autorka nemusela zacházet do nějakých extrémů, aby vyvolala emoce. Stačilo jí pár lidských chyb, nedorozumění a příběh s krásnou letní atmosférou a osudovou láskou byl na světě. Za mě knihu určitě můžu doporučit, v žánru čisté romantiky je to opravdu povedená kniha, která se čte skoro sama.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Aquitania Aquitania](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496746/aquitania-Fkj-496746.jpg?v=1658222910)
Moje první setkání s autorkou a jsem velmi mile překvapena.
Knihu určitě můžu doporučit, pokud máte rádi historické romány. V knize najdete všechno, od historického prostředí, královského dvora, milostných vztahů, levobočků, špionů až po intriky a vraždy.
Příběh je skvěle promyšlený, každé slovo, každý rozhovor tam má svůj význam. Kniha byla velice čtivá i díky krátkým kapitolám. Oceňuji, že vyprávění krásně plynulo přes několik let a mohli jsme tak sledovat vývoj postav, zejména pak Eleanory, která postupně získává zkušenosti, aby přežila na nepřátelském královském dvoře.
Se závěrem jsem byla spokojená, některé věci se dali odhadnout, jiné (si myslím) ne, ale zároveň vše dávalo perfektní smysl a každá indicie zmíněná v knize zapadla na své místo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hlava plná lásky Hlava plná lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525989/hlava-plna-lasky-654d6c1fecd99.jpg?v=1699572768)
Po dočtení převládá asi pocit zklamání. Autorka píše skvěle (nebo mě to alespoň vyhovuje) a dokázala bych od ní číst i nákupní seznam, takže jsem knihu zhltla. Nicméně samotná zápletka a hrdinové mi tady nesedli. Bee na mě byla moc divná a Levi zase moc dokonalý. Obecně mám hate to love zápletky ráda, ale tady se mi tomu těžko věřilo a přišlo mi to zbytečně natahované. Od autorky mám radši jiné knihy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ta druhá Belle Ta druhá Belle](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527687/ta-druha-belle-656f358088e42.jpg?v=1701787008)
Nic jsem nečekala, ale mám slabost pro fantasy příběhy se špetkou erotiky. Jen jsem nahlédla a najednou jsem byla za polovinou knihy.
Za mě je to super čtivé, jsou tam zábavné myšlenky, ale mrzelo mě, že autorka víc nebudovala vztahy zejména mezi hlavními hrdnami. Konec mi přišel hodně uspěchaný, některé části mi přišly nedomyšlené.
Ale já si čtení maximálně užila! Pokud hledáte absolutní oddech, minimum násilí, trochu erotiky a trochu pohádky, tohle je skvělá volba.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zlatá vařečka Zlatá vařečka](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517052/zlata-varecka-PbT-517052.jpg?v=1689694444)
Tohle byla dokonala kombinace pekarske souteze a vrazdy. Cteni jsem si uzila od prvnich stranek, libilo se mi, ze to vypravi vice postav, ale i tak pribeh odsypa a ani vterinu jsem se nenudila. Navic jsem porad menila teorie, kdo umre a kdo bude vrahem. S koncem jsem byla spokojena.
Skvele, za me velke doporuceni, hlavne pro ctenare a ctenarky, co maji radi souteze s pecenim nebo sami pecou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sparrow Sparrow](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506783/sparrow-56R-506783.jpg?v=1677754967)
Autorka pise ctive a bylo tam vlastne vsechno, co me bavi. Sympaticka hrdinka, ktera mysli sama za sebe. Sexy bad boy. Vynucene manzelstvi (nucena blizkost). Od nenavisti k lasce. Jenze... Me tam proste neco chybelo. Rozhovory byly casto o nicem a stale se opakujici. Zapletka v podstate zadna, zacatek se podle me zbytecne tahl. Konec to ale celkem zachranil, ten jsem hltala. Celkove lepsi prumer, ale uprimne rikam, ze si mozna jeste od autorky neco prectu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Miláčkové z metra Miláčkové z metra](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513166/milackove-z-metra-teV-513166.jpg?v=1679158276)
Bohužel, tohle mi nesedlo asi tak, jak jsem doufala. Po skvělém a vtipném začátku jsem asi čekala víc. Dostala jsem pruměrnou romantiku, která se na můj vkus trochu moc vlekla a hrdinové se chovali kolikrát spíš jako puberťáci. Chápu, že každý o sobě pochybuje a co tím asi autorka chtěla předat, ale bylo to podle mě moc dlouhé bez nějakého dalšího nápadu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Legendy & latéčka Legendy & latéčka](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513926/legendy-a-latecka-cie-513926.jpg?v=1681893487)
V jednoduchosti je krása. Zápletka a celý ten nápad je prostý, ale funguje skvěle. Autor vás dokáže vtáhnout a i když si říkáte, že to možná bude nuda, tak nebude. Přistihla jsem se, jak se ke knize neustále vracím a chci vědět, jak tenhle problém vyřeší a hlavně, jestli Viv dokáže vybudovat úspěšnou kavárnu. Příjemná oddechovka, vhodná podle mě i jako dárek pro nečtenáře (+ ta nádherná ořízka).
P.S. Kniha je sice součástí série, ale příběh je zcela uzavřen a podle doslovu autora je série myšlena tak, že se knihy budou moct číst nezávisle na sobě, v libovolným pořadí a jen se budou odehrávat ve stejném světě a občas potkáte "staré známé." Proto se čtením neváhejte ;)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vražda v kryptě Vražda v kryptě](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508159/vrazda-v-krypte-Wc2-508159.jpg?v=1672157232)
Za mě knihu můžu doporučit. Pokud rádi čtete historické detektivky, nemáte rádi krváky, ale vyhledáváte hezky plynouci detektivní příběh s milým humorem, Redmond s Hazem by se vám mohli zamlouvat. Já si čtení užila, i díky hodně dialogům, atmosféře a sympatickým hrdinům.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Umění smrti Umění smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496984/umeni-smrti-GRN-496984.jpg?v=1661877385)
Při čtení jsem si několikrát vzpomněla na detektivní seriály v televizi, kdy za hodinu stihnete zjistit, kdo umřel, projít několik výslechů a forenzních stop a na konci se sám vrah dozná.
Tady je to přesně takové, nejde se v ničemu moc do hloubky, ale příběh je svižný, napsaný krátkými větami s hodně dialogy. Nikde děj nestojí, i když druhá třetina byla trochu slabší, než konec a začátek. Nečekejte žádné složité důkazy, tisíc odboček a slepých cest ani sofistikovaného vraha. Je to poměrně přímočaré a já se bohužel žádného velkého překvapení nedočkala a vraha jsem odhadla velice brzy. Anotace slibuje využití sociálních sítí a ano, asi jednou jsem se zarazila a říkala si, jak je vlastně používám já, ale jinak si myslím, že mohli být využity ještě mnohem více.
Hlavní detektiv Archerová je poměrně sympatická, bohužel stejně jako její kolega, mají oba temnou minulost, což mi připadá v detektivkách už velmi ohrané klišé. Co bych z knihy klidně celé vynechala je linka/vztah Archerové s jejím dědečkem, která mě nebavila, jejich rozhovory byly jak přes kopírák a často akorát brzdily běh vyšetřování.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Výpověď Výpověď](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427681/vypoved-XO9-427681.jpg?v=1575628723)
Knize podle mě něco chybělo, jiné knihy od autorky mi sedli víc. I tak jsem knihu zhltla za jedno odpoledne, jen tomu prostě něco chybělo a autorka to podle mě umí lépe.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Důvodné pochybnosti Důvodné pochybnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460531/duvodne-pochybnosti-khh-460531.jpg?v=1607675157)
Skvělé! Autorka mě moc baví, tady to pojala celkem originálně a líbí se mi, že peprné scény jsou hned od začátku, takže na nic zdlouhavě nečekáte. Ano, některé části byly těžko uvěřitelné, ale jinak byla zápletka relativně originální.