Arianne Arianne komentáře u knih

Catherine Catherine April Lindner

Celkem příjemné čtení, dlouho jsem váhala, obávala jsem se, co s Větrnou hůrkou autorka provedla, ale musím říct, že se s nejednoduchým tématem poprala velice statečně. Retrospektiva formou deníku je výborný prostředek jak se dostat do doby dávno minulé a propojení dějových linií je krásně přirozené.
Rozhodně stojí za přečtení.

07.04.2015 4 z 5

Černá labuť vzlétá Černá labuť vzlétá Lee Carroll

Nádherná obálka. Úžasný nápad. Bohužel autor nevyždímal veškerý potenciál. Prastará legenda, postupné odhalování vlastního původu, to vše je naprosto dokonalé téma. Ale zpracování je takové unylé, děj běží, aniž by nás pohltil, jsou tam zajímavé napínavé momenty, ale sblížení a vyvíjející se vztah Garet a Willa se odehrával jen tak na okraji, podání bylo dost odfláknuté a osudovost jejich spojení jen naznačena.
Veliká škoda. Kdyby někdo zkusil napsat fanfikci, věřím,že se mu to podaří mnohem líp.

03.04.2015 3 z 5

Země věčného léta Země věčného léta Lee Carroll

A třetí díl v čj nevyjde :-(

02.04.2015

Strážkyně krve Strážkyně krve Tessa Gratton

Pěkné kouzelné čtení, chvíli trvalo, než jsem se začetla, začátek se hrozně táhl, ale cca od prostředka už to mělo švih a napětí. Rozpletla se tu historie velké rodiny čarodějů, dozvěděli jsme se víc o postavách načrtnutých v prvním díle a bylo zajímavé pozorovat magii prostřednictvím někoho, kdo ji ovládá celý život. Zdařilé pokračování velmi zdařilého prvního dílu.

01.04.2015 4 z 5

Zeptej se svých průvodců Zeptej se svých průvodců Sonia Choquette

Nejlepší karty, ze všech co mám. Používám i jiné, ale tyhle jediné pravidelně.

22.02.2015 5 z 5

Prozřetelnost Prozřetelnost Jamie McGuire

Tak, musím říct, že jsem nakonec opravdu byla zklamaná. Dvě hvězdičky dávám proto, že autorka psát umí a i kniha se čte pěkně.
Jenže...
Kdybych chtěla číst Twilight, četla bych Twilight. Už je to dlouho, co jsem tuto upíří ságu přelouskala. Ale ani odstup těch několika let nezabránil, abych při čtení Prozřetelnosti nepoznávala situace, dialogy... Nechci moc spamovat, ale Jared se osvědčil jakožto Edward, který si uloupí zakázanou lásku a neustále přemítá, co je správné a co ne. Nina byla stejná jako Bella, neustále omílala, jak pro něj není dost dobrá, snad byla ještě o fous ufňukanější. A pak tu byl nápadník, jehož láska nebyla opětována v takové míře, ale přesto byl neustále mučen přítomností objektu svého zájmu jakožto nejlepší kamarádky. Jaredova sestra je věrnou kopií krásné a nebezpečné Rosalie, jeho matka zas citlivé a starostlivé Esme.
Neoriginalita mě hrozně rozčilovala (jako věty typu:"neopustím tě, dokud sama nebudeš chtít" - "Já tě budu chtít vždycky"...to už na mě bylo moc), přitom napsané je to opravdu dobře. Námět andělů strážných, jejich zakázaných vztahů s lidmi a válka mezi nebem a peklem je výborné téma. Škoda jen, že namísto vlastního příběhu je z toho ne příliš podařená fanfiction.
Jediné plus, že Stmívání, Nový měsíc i Zatmění byly vmáčknuty do jedné inteligentně tlusté knihy. Doufám, že pokračování už bude o něčem jiném.

16.02.2015 2 z 5

Vampýrská akademie Vampýrská akademie Richelle Mead

Když jsem knihu četla poprvé, byla jsem z ní nadšená. Teď jsem ji vzala do ruky poté, co jsem přelouskala Pokrevní pouta a nechtělo se mi se světem dhampýrů rozloučit.
Ale oproti Sydney je Rose jako hlavní hrdinka nedospělá a místy afektovaná. Autorka z ní chtěla zřejmě udělat takovou drsňačku, až jí to úplně nevěřím.
Nicméně příběh je to poutavý, romantiky není nikdy dost a v knize je podána způsobem, ze kterého se člověku nedělá špatně :-)

12.02.2015 3 z 5

Stříbrné stíny Stříbrné stíny Richelle Mead

Tento díl byl takový zvláštní. Přetrvávalo zde napětí vyvolané závěrem předchozího dílu, hrůza nápravného centra dostála tomu, co autorka naznačovala v předchozích dílech. Jen mi tu chyběli ostatní postavy. Všechno se zaměřovalo na Sydney, která byla až neuvěřitelně akční, a Adriana, který se jen utápěl v sebelítosti. Čekala bych, že se Sydney bude snažit pomoci např její máma nebo starší sestra, které o organizaci vědí, ale nejsou jejími členy. Carly se v příběhu jen tak mihne, což je škoda, mohla by zaujímat větší prostor.
A v druhé části se toho zas děje tolik najednou, že člověk ani nestíhá sledovat všechny okolnosti. Záchranná akce proběhne letem světem bez jakýchkoli komplikací, později je těch komplikací zas až příliš, takže to působí přitažené za vlasy.
Nicméně závěr člověka opět navnadí na další díl a tak nezbývá, než čekat na květen a doufat, že nakladatelství neposune vydání Rubínového kruhu.

26.01.2015 4 z 5

Indigové kouzlo Indigové kouzlo Richelle Mead

Moc pěkně se to dále vyvíjí. Rozhodně nejde o nějaký nastavovaný příběh, ale o děj plný lásky, tajemství a touhy po svobodě.

19.01.2015 4 z 5

Zlatá lilie Zlatá lilie Richelle Mead

Velmi zdařilé pokračovaní, rozplétáme více intriky alchymistů, Sydney je velice sympatická postava - je loajální vůči svému "druhu", ale to jí nebrání rozhodovat sama za sebe, co je dobré a co špatné.
Autorka navíc velmi zdařile začleňuje postavy ze série VA a zároveň drží linii nového příběhu, takže nedochází k žádnému "nastavování" původní série.
První díl jsem četla jen ze zvědavosti, ale další pokračování si mě rozhodně získalo.

18.01.2015 4 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Richelle Mead

Příjemné nenáročné čtení, autorka má hezký styl vyprávění, postavy jsou sympatické, zápletky přirozené...
Kdo má rád fantasy romantiku, tohle je jedna z těch lepších v rámci žánru

18.01.2015

Emoční inteligence - Cesta do středu sebe sama Emoční inteligence - Cesta do středu sebe sama Jane Wharam

Už dlouho mě dané téma zajímá, ale pro začátek jsem si chtěla vzít knihu, která nebude publikována příliš odborně - k tomu se nejspíš dostanu později. Jsem teprve na začátku a už se potýkám s fenoménem, který mě na podobných příručkách vždy odradí. Proč proč proč mají spisovatelé potřebu každé druhé slovo podkládat rozsáhlým výzkumem a ten obšírně popisovat? Chápu, že chtějí čtenáři ukázat, že mají v něčem oporu a nekrmí ho nějakými svými bludy, ale opravdu - snad není nutné, aby odkazů na výzkumy a jejich popisů bylo takové množství. Jak to čte člověk pořád dokola, je to neskutečně otravné a činí poznání nepřehledným. Ale budu číst dál, doufejme, že se to zlepší.

19.11.2014

Zbožňuju Vánoce Zbožňuju Vánoce Lindsey Kelk

Opět svižně napsaná kniha s citem a humorem autorce vlastním. Nicméně narozdíl od předešlých knih jsem si v této s Angelou moc nerozuměla, přišlo mi, že řeší víceméně hlouposti a v těch důležitějších věcem má poněkud jinak postavené priority, než momentálně já. A protože na řešení problémů je postaven celý příběh, chvílemi jsem se nudila, chvílemi jsem na ni byla hrozně naštvaná. Ale pro věrnost autorce jsem ochotná to přehlédnout a soustředit se na dojemný a veskrze pozitivní konec - konec dobrý, všechno dobré :-)

15.11.2014 4 z 5

Zrozená o půlnoci Zrozená o půlnoci Christie Craig

No, potřebovala jsem něco lehkého na víkend, tak jsem do toho šla, přestože obálka je příšerná. Nemůžu říct, že bych byla vyloženě zklamaná, ale ani nadšená. Obyčejný, neslaný nemastný román, kde se toho zas tolik neděje, čte se velmi dobře, ale kdyby se trochu seškrtal, nijak by neutrpěl. Kylie mě chvílema neskutečně rozčilovala, chápu, že uvěřit tomu, že není normální, jí asi dělalo problém, ale opravdu musela řešit pořád to samé dokola? Kdyby byl alespoň v jejím přemýšlení nějaký posun, jiný než "dobře, už jsem tě poznala, tak už si nemyslím, že jsi příšera". Další věcí, která mi lezla na nervy, byl její vztah s rodiči. Jasně, všichni puberťáci mají nějaké to revoluční období, ale aby se tak moc složila z rozvodu, to už bylo opravdu přehnané. A její vztahy s kluky jsem už vůbec nepochopila, vůbec se mi nepovedlo postřehnout chvíli, kdy se dostala do té situace - líbí se mi dva a nevím který víc. Autorka to přejela aby se neřeklo a najednou byli oba ve hře. Ale dokážu si představit, že ho dám jednou přečíst své čtrnáctileté dceři (pokud nějakou budu mít) a budu doufat, že si z Kylie vezme příklad ohledně sexu. Jak jsem tak četla, o čem se ty údajně šestnáctileté baví, představovala jsem si je se stojacím límcem, punčochami a pásem cudnosti.
Ale abych nebyla jen negativní, námět byl rozhodně zajímavý. Myšlenka neomezovat se buď na dokonalé upíry nebo živočišné vlky, kteří nutně musí být tou pravou životní láskou, ale na místo toho smíchat všechny možné bytosti dohromady a zavřít je do společného tábora, aby se kamarádili, je super. Vznikají tak zajímavé situace, jak o sobě vzájemně smýšlejí a překonávají zavedené předsudky. Až se zase budu někdy nudit a budu si potřebovat odpočinout mezi pohlcujícími příběhy, tak se pustím do druhého dílu.

02.11.2014 3 z 5

Královna Tearlingu Královna Tearlingu Erika Johansen

Výborný příběh plný odvahy a rozhodnosti. Přiznávám, že jsem po knize sáhla kvůli krásné obálce a měla jsem strach, co se z toho vyklube. Ale v žádném případě nejde o žádnou verzi pohádkového příběhu, který bych čekala. Naopak, z každého slova vystupuje majestát a odvaha. Kelsea ví, že jako žena, na jejíž hlavu byla vypsána odměna, nemá moc šancí uplatnit se ve vysoké politické hře, kterou rozehrála před lety její matka. Neskrývá své ženské slabosti, ale snaží se je proměnit v sílu, s níž je třeba počítat. A tak naplno využívá všeho, co se naučila a doufá, že to bude stačit. Zprvu jde o čistou pořebu přežít, postupem času si ale začne uvědomovat odpovědnost a plné důsledky, jaké by její smrt měla. A tak pomalu přestává bojovat sama za sebe a bojuje za všechny lidi v království.
Nádherný fantazy román s prvky magie a dystopie rozhodně stojí za přečtení.

02.11.2014 5 z 5

Tanec stínů Tanec stínů Kalayna Price

Stejně příjemné čtení jako první díl, trochu delší rozjezd, ale pak už se četla velmi dobře, autorka nás hlouběji zasvěcuje do světa fae a dvorské politiky - mohlo by to být trochu propracovanější, ale jednoduchost není úplně na škodu. Bohužel se hlavní hrdinka vrhá bezhlavě z jedné akce do druhé a tak se téměř neřeší vztahy mezi jednotlivými postavami. Nejvíce mi chyběla nějaká ta pouta přátelství mezi Alexis a Holly, Alexis a Riannou - sice pro sebe riskují své životy, ale ze stránek nedýchá žádný opravdový důvod, proč to dělají.

26.10.2014 4 z 5

Škola dobra a zla Škola dobra a zla Soman Chainani

Velmi zvláštní kniha. Celou dobu jsem se snažila odhadnout, co je vlastní podstatou příběhu. Láska? Přátelství? Prohlédnutí? Žít šťastně až do smrti?
Sofie je krásná, na první pohled milá a zdvořilá, Agáta chodí jako strašák, je jízlivá a protivná. Zdánlivě je jednoduché určit, kterou školu budou navštěvovat. Ale postupně shledáváme, že nic není takové, jaké se na povrchu jeví. Žáci ze školy dobra dokážou být pěkně zlomyslní, žáci ze školy zla zase naopak milý a soucitní. Jedni se učí, jak získat svůj šťastný konec, druzí jak porazit svou Nemesis a obrátit konec pohádky ve svůj prospěch.
Zprvu jsem nad knihou moc dumala a brala ji jako pohádku. Přistupovala jsem k ní jako k Harry Potterovi a to byla velká chyba. Nejde o to projít školou a uvést se do nového života. Podstatou příběhu je ukázat, že zlo plodí zlo a ošklivost a dobro zase dobro a krásu. Že ten, kdo věří, že je ve své podstatě zlý, se jím skutečně stane. Že i když je někdo namyšlený, zneužívá přátelství druhého a jeho duše se zdá černá, nemůže být nikdy skutečně špatný, pokud pevně věří ve svou dobrotu.
Jakým způsobem vnímáme sami sebe, tak nás vnímají i ostatní. Záleží, pro co se rozhodneme a to v životě budeme mít. Dobro a zlo nejsou jen černobílými pojmy. Když Sofie pláče a říká Agátě, že nechce být zlá, Agáta ji utěšuje slovy: "Ty nejsi zlá. Ty jsi člověk."

23.10.2014 4 z 5

Slza Slza Lauren Kate

Začátek byl dost unylý, nicméně téma potopeného kontinentu mě zaujalo natolik, že jsem se donutila vytrvat. Přibližně ve dvou třetinách se děj konečně trochu rozjel a pak už se četla téměř sama. Postavy byly celkem sympatické, každý měl svou vlastní osobnost, za což knihu chválím. Jen mi chybělo takové to postupně dávkované odhalování a rozkrývání, všechno se vysvětlilo naráz na konci snad během dvaceti stránek a to mi přišlo trochu škoda, protože pak úplně nevynikl potenciál, který příběh určitě má.

03.10.2014 3 z 5

Bridget Jonesová: Láskou šílená Bridget Jonesová: Láskou šílená Helen Fielding

Bridget je pořád Bridget. Je sice starší, zodpovědnější a méně potrhlá, ale ze stránek pořád dýchá mladiství nadhled a životní optimismus. Kniha je neskutečně živá, chvílemi veselá, chvílemi smutná a plná obyčejných životních situací. Je třeba číst a číst, jen aby člověk zjistil, zda bude osamělá matka dvou malých capartů zase šťastná.

30.09.2014 5 z 5

Jednoho dne, možná... Jednoho dne, možná... Lauren Graham

Asi jsem od ní očekávala moc, ale celkem mě zklamala. Tak dlouho jsem čekala, až se začne něco dít, až byl konec. Pro mě bohužel nuda.

30.09.2014 2 z 5