Arkagas Arkagas komentáře u knih

Můj cizí jazyk Můj cizí jazyk Martin Talbot

Chcete krátkou knihu, která je obrovská obsahem? Máte jí mít. Můj cizí jazyk vypráví příběh muže, který svůj jazyk používal jako nástroj ke způsobování bolesti. Jeho jazyk byl ostrý jako břitva do doby, než o něj přišel.Byla tohle karma? Možná. Jaké je to být člověkem, který najednou nemůže mluvit, ale stává se jen tichým pozorovatelem. Jaké to je, když nemůžete nic vysvětlit a pro okolí mnohdy vypadáte jako blázni? A co když nakonec dostanete ještě jednu šanci, i když nebude bez překážek?
Můj cizí jazyk Vás dostane. Donutí Vás k zamyšlení, donutí Vás rekapitulovat jaká slova používáte a jak jednáte skrze slůvka s okolím. Poukazuje na to, že i jedno jediné špatně zvolené slovo může hodně ublížit a přitom stačí tak málo. Korigovat svoje slova, zamyslet se nad nimi a používat je s rozvahou. Protože se taky může stát, že jednou už neřeknete nic.
Tohle si přečtěte, protože tahle kniha je jedna z nejlepších knih letoška, jaká se mi dostala do rukou.

11.10.2024 5 z 5

Program Nosferatu Program Nosferatu Miroslav Pech

(SPOILER) Další skvost z edice Zrnka temnoty, čímž opět Golden dogu samozřejmě děkujeme.
Goblin je spisovatel hororů, samotář, specifický typ člověka, který miluje bizár a jeho psaním si čistí hlavu. Se svou dcerou (17) má skvělý vztah podpořený hororovými večery, pizzou a sem tam společným hulením trávy.
Jenže Golbinovi začíná být zle a místo aby se léčil spáchá sebevraždu, na kterou nikoho nepřipraví, ani svou milovanou dceru ne. Ta ho nachází doma, a rozhodne se, že se do tátova bytu nastěhuje.
Už tohle není lehká situace, ale co teprve, když s ní tatík začne komunikovat skrze svůj počítač, ve kterém dál žije jeho duše. Tatík se stal programem Nosferatu a potřebuje z něčeho žít. Potřebuje krev. A bizár v plné síle se může rozjet.
Bože díky, tohle bylo fakt skvělý. prodlužka od pc, která zabíjí a vysává krev z lidí mi hned připomněla Stephenův děs v prádelně a ostatně tahle kniha je plná odkazů na hororovou popkulturu, takže díky!

Ne, u téhle knihy se rozhodně nebudete bát, ale budete se náramně bavit. Ano, místy je to nechutný a dost ujetý, ale je to skvělý. Míra Pech prostě umí.

Moje hodnocení: 8/10

08.10.2024 4 z 5

Květ zla Květ zla Alexander Stainforth (p)

(SPOILER) Knížku jsem si vzala v knihovně v novinkách na základě názvu a jména toho, kdo ji napsal. Já opravdu netušila, že píše i historické romance a tady to Alexander tak nějak spojil :-D. První začátek knihy je slušným thrillerem/hororem, kdy se dozvídáme, že Selina byla celé dětství zavírána a mučena, aby z ní její otec vyhnal Ďábla, což slíbil svému bohu. A nebyla jediná, jeho exorcismem si procházelo i služebnictvo v domě. Teď ale leží na smrtelné posteli a Selina mu nedovolí pomalu umřít, a tak se role obrátila a ve sklepě má jeho pomocníka. Jenže její historii nikdo nezná, krom nejbližší kamarádky, kterou propouští ze svých služeb a tak je nakonec obviněna ona sama. Už roky ale počítá s tím, že tohle nepřežije a raději skočí z útesu. Ve snech se jí ale zjevuje muž, který ji v tom zabrání... a sny se stávají samozřejmě skutečností.

Upřímně, asi po 5.kapitole jsem pochopila, že člu vlastně výplach v podobě jakési historické romance, která je propletená lehce hororovou a detektivní linkou. V momentě, kdy jsem ale v práci jela 6 celých dní za sebou a nevěděla co dřív, mi to absolutně nevadilo a ta kniha splnila svůj účet. Byť jsem tak vyšla naprosto ze své komfortní zóny, nemůžu říct, že by mě to nebavilo. :)

15.07.2024 4 z 5

Život a vydří zázraky Život a vydří zázraky Hazel Prior

Že Hazel umí psát a píše s láskou nám dokázala už s tučňákama, tentokrát ale vytáhla na svoje čtenáře vydry. A funguje to, zase. Nejsem cílová románová skupina, ale vydry jsem si nemohla nechat ujít. Příjemná atmosféra klidného venkova, kde každý zná každého a přesto za zavřenými dveřmi řeší svoje vlastní problémy. Phoebe trpící chronickými bolestmi, její taťka smířený s tím, že do konce života bude sám a vydří útulek, kde je majitelka sice poměrně nepřístupná, ale jen proto, že to dělá vše s láskou. Pohled pod pokličku vydřího života i života s neustálou bolestí. Tuhle knížku si dejte, pokud chcete něco milého, odpočinkového a přesto s přesahem. Tak nějak tuším, že vydří efekt se dostaví i u Vás.

22.05.2024

Ďáblův potok Ďáblův potok Todd Keisling

Městečko Stauford v Kentucky, jedna pradávná sekta a dojem, že to, co kdysi bylo zabito zmizelo nadobro. Jenže vzpomínky zůstávají v podobě přeživší šestky, která se do městečka vrací, aby se konečně po letech postavili zlu čelem. Příběh, který má rozvláčné pasáže kingovského stylu, ale také kniha, která se opírá o Lovecrafta. Kosmický horor říznutý sektou a rodinným dramatem, nádherná a přesto nepříjemná atmosféra odlehlého místa, kde se schovává cosi pod povrchem. Kdo by čekal dle názvu nějaké rohaté, Satanáše atd,. je tady na omylu.
Rozhodně to není kniha pro všechny, ale pro fanoušky žánru. Zpracování skvělé, font super, přečteno raz dva.

Moje hodnocení: 8/10

18.05.2024 4 z 5

Kniha, kterou by si měl přečíst každý, koho máte rádi Kniha, kterou by si měl přečíst každý, koho máte rádi Philippa Perry

Upřímně nejsem cílovka motivačních a životních knížek, protože mi roky přijde, že jsou psány na jedno brdo. Ono se sice hezky čte, jak je to všechno jen v naší hlavě, ale jsem zastánce toho, že pokud m člověk problém, potřebuje odbornou pomoc. V tomhle je ta knížka jiná. Phillipa je psychoterapeutka a rady podává na základě skutečných emailů svých pacientů, na které reaguje. Knížka je tak v osobních problémech obrovsky rozmanitá, nejen situacemi, ale i věkem jejích klientů.
Nečekala jsem nic, dostala jsem knížku, která je opravdu o level jinde a myslím, že si v ní každý najde něco.

Jednu hvězdičku ale musím ubrat za obálku, kterou sice nikdo nepřehlédne, ale opravdu mi rvala oči.

Moje hodnocení: 7/10

Knihu mi zaslala Beta v rámci spolupráce.

18.05.2024

Spisovatel Spisovatel Lucie Salová

Erotické romány nečtu. Když mě ale Lucka oslovila s tím, jestli bych nechtěla být beta čtenářem její nové knihy, nemohla jsem to odmítnout, protože ta ženská prostě umí. Bez tváře mě dostala do kolen a tak jsem byla zvědavá, jak si poradí v českém rybníčku s tímhle žánrem. Ano, je to místy české psané porno, zároveň je to ale kniha s obrovským přesahem, už jen proto, že sem Lucka zakomponovala pocity ženy, která roky žila s mužem, jemuž vadil jakýkoliv dotek. Nebudu Vám tu nalhávat, že to není příběh jako z pohádky a místy to není dost přitažené za vlasy, ale to se od tohoto žánru přece jen očekává ne? :) Se spisovatelem jsem strávila cca týden ve formě tištěných stránek z pdf a když se mi poté dostala do rukou finální knížka s věnováním, udělalo mi to neskutečnou radost. A pokud jste fanoušky oddechovek, Spisovatele si dejte.

17.01.2024 4 z 5

Město démonů Město démonů Bryan Edward Hill

Krátké čtení cca na půl hodinky, povedená kresba a upírská tématika. Jednička se mi líbila o něco víc a otevřený konec mě naštval, ale co už :-D.Oddechovka na pár minut, kterou si ráda přečtu, ale nic, co bych potřebovala mít nutně doma.

12.08.2023 3 z 5

Loki: Pán falše a lsti Loki: Pán falše a lsti Mackenzi Lee

(SPOILER) Loki - pro mnoho lidí milovaná postava (včetně mě), pro mnoho nenáviděná. Při čtení téhle knížky jsou potřeba dv věci - odmyslet si Lokiho, jakého známe z Marvelu a uvědomit si, že se jedná o YA. Pokud tohle zvládnete, čeká Vás příběh našlapaný akcí, skvělými hláškami a Lokim ve své nejlepší podobě. Ten je Odinem poslán na Midgard, aby s tajnou organizací SHARP (která ho má za mimozemšťana) zastavil nemoc, při které lidé vypadají, že jsou mrtví, ale  není to tak úplně pravda. Sharp má podezření na řádění magie, která na Midgardu neexistuje a Lokimu ihned přijde na mysl jeho nejlepší přítelkyně z dětství Amora, která byla na Midgard vykázána za zničení Odinova zrcadla věčnosti. Loki je tu náctiletý a jak je na něj pohlíženo lidmi na Midgardu zjišťuje díky knize, do které ze zvědavosti nahlédne. Zdá se, že jeho osud už byl určen, nebo snad ne?
Chtěla jsem si přečíst něco, u čeho absolutně vypnu a Loki je moje oblíbená postava nejen v Marvelovkách, ale primárně v severské mytologii. Ano, i já jsem ho tady po celou dobu čtení viděla jako Toma Hiddlestona, ale ničemu to nevadilo, ba naopak, některé hlášky by se ve filmu klidně mohly objevit :)

23.07.2023 3 z 5

Staré židovské hřbitovy Čech a Moravy Staré židovské hřbitovy Čech a Moravy Jiří Fiedler

Nádherná a velmi poučná publikace, kterou jsem kdysi dávno objevila v Levných knihách a neustále se k ní vracím. Skvělá kniha.

03.06.2023 5 z 5

Bomby nad Brnem: Zráva o leteckém bombardování města Brna v letech 1944 a 1945 Bomby nad Brnem: Zráva o leteckém bombardování města Brna v letech 1944 a 1945 Milena Flodrová

Bombardování Brna byla série náletů amerického a sovětského letectva od 25. srpna 1944 do 26. dubna 1945. Při amerických náletech byly použity letouny B-24 Liberator a Boeing B-17. Dohromady si nálety vyžádaly okolo 700 obětí. Většinu se jich nepodařilo identifikovat. V dobových dokumentech je jmenovitě zaznamenáno 330 obětí.Americké nálety byly plošné z výšky 46 km a způsobily větší materiální škody. Sověti neměli těžké bombardéry, bomby shazovali z lehčích letounů; zásahy byly přesnější a zasahovaly spíše živé cíle.

Fotografická kniha, která kompletně a detailně mapuje bombardování Brna a ukazuje lidem stav budov a ulic tehdy a posléze v porovnání v roce 2000. Zároveň obsahuje mapu oblastí a přehled bombardérů, které byly tehdy použity. Mnohdy je až k neuvěření, jak moc se třeba náměstí Svobody změnilo jen díky téhle události.
Rozhodně stojí za pozornost.

02.06.2023 4 z 5

Malenčí Malenčí Hana Kavurová

thriller s hororovými prvky z pera mladé české autorky, který přečtete na jeden zátah a u kterého Vás místy bude opravdu mrazit v zádech, to přesně je Malenčí.
Mnoho knih ze světové produkce označované jako horor by se mohlo jít klouzat, protože tohle je opravdu skvělé.
Ano, je to spíše novela, než plnohodnotný román, ale i tak na 200 stranách dokázala Hana Kavurová vystavět příběh, který by se mi sakra líbil jako film :)
Do dočtení knihy jsem nečetla anotaci a možná i proto se u mě dostavil waw efekt ve větší míře, nic to ale nemění na tom, že tahle knížka bude čestně obývat mou knihovnu a nepůjde do světa.
Pokud máte rádi příběhy založené na lásce, beznaději, nevadí Vám lesy a stvoření žijící v nich, krvavé a nadpřirozené prvky a smrt, běžte do ní, bude se Vám líbit.

26.05.2023 4 z 5

Tábor mladých vědců Tábor mladých vědců Jody Houser

milá oddechová záležitost, kterou jsem objevila v dětském oddělení v knihovně a rovnou ji tam v gauči přečetla. Sešit všeho všudy na 20 min. čtení, který ale rozhodně neurazí žádného fanouška ST, kor když je Vaše oblíbená postava Dustin.
S každým tímhle přečteným komiksovým sešitem mám chuť si to pustit celé od začátku znova a velmi, velmi brzy to nejspíš udělám. :)

Moje hodnocení: 6/10

06.05.2023 2 z 5

Kniha pocitů - Jak se vyznat v sobě a v ostatních Kniha pocitů - Jak se vyznat v sobě a v ostatních Ester Stará

Dokonalost sama. Byť se jedná o knihu určenou dětem, tohle je dílo, které by si měl přečíst každý, kdo někdy bojuje se svými pocity a vlastně nechápe proč se zrovna cítí tak, či onak, nebo kam daný pocit vlastně zařadit.
Tahle knížka Vám pomůže poznat co se děje, jak s tím naložit a co čekat. Každý pocit je navíc zpracovaný jinou barvou, jsou přesně popsány jeho příznaky a nabídnuta řešení, jak s tím pracovat.
Skvost. Naprostý.

21.04.2023 5 z 5

Asylum Asylum Madeleine Roux

(SPOILER) Trilogii Asylum jsem si chtěla přečíst roky, předběhla jsem ji Domem fúrií a nutno říct, že tohle je čtení vážně pro děcka. Byť je na knihách uvedeno od 16 let, tak tohle bych se nebála dát dětem na 1.stupni. V 16 už jsme totiž všichni jeli ve velkém Kinga a to se s tímhle vážně nedá srovnat. Těžko hodnotit trilogii po dočtení prvního dílu, jelikož se tady setkáváme hlavně s postavami příběhu a v podstatě až na pár kapitol se tu neřeší nic jiného, než pubertální vztahy a to, že se na škole děje něco divného. Hlavní postava Dan se totiž jmenuje stejně, jako poslední ředitel tohoto divného ústavu, ve kterém nyní sídlí škola a trojice kamarádů objeví ve sklepě nejen zachovanou kartotéku, ale i operační stoly. Nádech jakéhosi šílenství se tu ukáže opravdu až na konci, kdy začíná mít Daniel vidiny a jeho kamarádka Abby zjistí, že její teta tu byla léčená a stále žije nedaleko, ale pod jiným jménem. Navíc tu začínají umírat lidé, ale vrah není duch, nýbrž Danův spolubydlící, kterého posedl jakýsi duch bývalého ředitele? Upřímně je tohle strašně zmatené, pubertální a do nějakého hororového nádechu to má vážně daleko. Graficky je to ale krásná trilogie plná dobových fotografií, navíc každá kniha laděná do jiné barvy. Za to velké plus. Díky jednoduchému příběhu, velkému fontu a oddělovačům kapitol je to navíc kniha na jeden den, či jedno odpoledne, pokud máte čas :)
Jako dospělá nemůžu hodnotit víc než 5/10 a to jen díky té grafické stránce.

21.04.2023 2 z 5

Královna mrtvol Královna mrtvol Heather M. Herrman

Co dodat k vcelku všeříkající anotaci. Ta knížka není špatná, ale je nutné si uvědomit dvě věci - že se jedná o YA a tudíž tomu odpovídá i literární forma a styl a 2, že je to příběh, který teď prostě bude frčet a bude se prodávat ve velkém. Ne, tohle není nějaká vysoká literatura, je to vcelku předvídatelné, jednoduché a rozhodně to není děsivé, nebo dekadentní.
Co ale jako čtenář musím uznat je to, že jsem při čtení téhle knížky absolutně nemusela o ničem přemýšlet a prostě jsem se nechala vést.. ano, konec by mohl být pomalejší, propracovanější a možná i úplně jiný, ale cením si práce autorky, která se snažila držet dobových reálií a napsala zajímavý, svižný a jednoduchý příběh.
Jako oddechové čtení to na mě fungovalo skvěle.
Rozhodně to není knížka, která by v člověku nějak rezonovala, nebo na ní po dočtení ještě myslel, ale to nejspíš ani není jejím údělem. Takže proč ne.

21.04.2023 3 z 5

Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou Tanja Askani

Vlčí stopy jsou druhou knihou z rukou české rodačky, která zasvětila život nejen vlkům, ale zvířatům obecně. V Německu ale její láska k těmto divokým a vznešeným šelmám přerostla v práci o které snila celý život. Tanja Askani pracuje jen s vlky narozenými v zajetí - odchovává zachráněná štěňata a sleduje jejich život od narození až po jejich smrt. Nejedná se tak o naučnou knihu a přesto Vám v mnoha věcech otevře oči. Tanja umí hezky vysvětlit, v čem se vlk naprosto liší od psa - nejen fyzicky, ale především povahově. Na názorných příkladech Vám ukáže, jak je vlk samostatně myslící jednotka, která je schopná během pár minut zničit celé patro domu, utéct skrze ohradník xy kilometrů daleko, nebo se vyprostit z veterinární klece. O jejich chování, o přijímání do smečky, rozmnožování, boji o život, nadhledu a ještě mnohem víc se dozvíte v této knize. V neposlední řadě díky důvěře jejích vlků mohlo vzniknout spoustu dokumentů National Geographic o vlcích, ve kterých Tanja své vlky ukazuje tak, jak by bylo těžké je v přírodě natočit. Kdo vlky miluje, pro toho jsou knihy Tanjy povinnost. A jelikož mě rozbrečela, nemůžu ji hodnotit jinak, než plným počtem. Kniha je sice velká, ale 3/4 z ní zabírají fotky, takže se jedná o čtení na jedno až dvě příjemná odpoledne.

31.03.2023 5 z 5

Matky Matky Brit Bennett

(SPOILER) Matky jsou kniha, která okouzlí svou obálkou. A byť se může dle názvu zdát, že se jedná o román pojednávající o úloze matek ve společnosti, opak je pravdou. Příběh se motá okolo sedmnáctileté Nadii, která nečekaně otěhotní. Řešení je jasné, jelikož Luke, se kterým čeká dítě je syn pastora. A tak Luke dodá peníze a na klinice ale Nadiu už nevyzvedne... potkávají se po letech, kdy se Luke žení s její kamarádkou z mládí, ke které si našla vztah po sebevraždě matky. Mezi všemi třemi leží obrovská tíha tajemství, neboť Lukova žena nemůže otěhotnět a ví, že už jednou dítě počal a dotyčná si ho dokonce ani nenechala.. Ale každý velký mrak jednou spustí déšť... Nadia celý život žije v tom, že se na ni Luke vykašlal, ale realita je úplně jinde.. to dítě totiž bylo i jeho...
Chápu že se názory na knihu liší, někdo měl velká očekávání a byl zklamán, někoho zasáhla téměř okamžitě. Jedno je ale fakt, dotýká se tématu, o kterém se moc často nemluví a to ztráty dítěte z pohledu muže, který by o něj stál.
Vše je navíc zasazeno do prostředí věřících a malého společenství, na které dohlíží Matky - ženy, kterým je mnohdy před 90 let a životní zkušenosti už tak mají dávno za sebou.
Matky jsou příběhem o mladé lásce, ztrátě, naději, bolesti, nadhledu, otevřenosti, tajemstvích a vztazích. Nejen s matkami.
Za přečtení rozhodně stojí, i když je to kniha, kterou si nejspíš za pár let pamatovat nebudu.

31.03.2023 4 z 5

Billy Billy Louis Whitley Strieber

Jedno velké uf. Díky bohu za to, že i když mám doma puberťáka, nejsem na knížky typu násilí na dětech nějak citlivá, protože jinak bych tohle rozhodně nepřečetla.
Billy je kniha napsaná dokonalým stylem - sledujeme tu myšlenkové pochody nejen únosce a sadistického vraha Royala, ale i myšlenky Billyho, který si velmi rychle uvědomil, že mu jde o život. Na stejné vlně pozorujeme absolutní bezmoc v rodině, která pátrá po Billym na vlastní pěst během psychického zhroucení, protože jeho sestra je přesvědčená, že už je prostě mrtvý. Matka rvoucí si vlasy do krve, vrah, který zavřel Billyho do "černé komory" a Billy, kterému jde o přežití.
Je tu pár brutálních nehezkých scén, ale jinak je to dokonale vystavěný psychologický thriller. Konec mě dostal do kolen. Tohle si dejte, kam se hrabou nové thrillery, které Billymu nesahají ani po kotníky.

19.03.2023 5 z 5

Sídlo hrůzy Sídlo hrůzy Lee Mountford

(SPOILER) Dvě sestry, jeden zděděný dům s pohnutou minulostí, začátek nového života a věci, které by se dít neměly. Když dvě sestry zdědí obrovský dům po svém prastrýci, berou to jako začátek nového života - jedna se sem nastěhuje s manželem a dcerkou, druhá po odchodu z armády, kde si prožila trauma začíná nový život po boku své rodiny. Ale nikdo z okolí neřekne tomuhle místu jinak, než "ďáblův dům". Kdysi tu totiž lidé spáchali na půdě při jakési seanci skupinovou sebevraždu a záhadná úmrtí pokračovala i po tom, co se z domu stal hotel. Nikdo z naší rodinky ale nevěří na pověry a duchy - dokud se v domě nezačnou dít divné věci a dokud na půdě neobjeví okultní místnost s pentagramem na zemi, zbytky krve a zařízenou přesně tak, jak tehdy zůstala. I když se zlo v domě stupňuje a jedna ze sester začíná přicházet o rozum, druhá stojí nohama pevně na zemi a snaží se vše racionálně vysvětlit. Do doby, než pozná, že zlo je tu skutečné.
Sídlo hrůzy je typická duchařina. Nějaká větší akce se ukáže až ke konci knihy, což mě dost mrzelo, protože bát se u toho vážně nejde.. Je tu námět, který tu byl xy milionkrát, jen podaný trošku jinou formou. Byla jsem zvědavá na "okultní" půdu, čekala jsem vysvětlení, co se tu opravdu stalo, čehož jsem se nedočkala. V knize ale vystupuje dost zajímavých okultních předmětů, ke kterým jsme sice nedostali indicie, ale v příběhu sedí.
Nejspíše to bude proto, že kniha je 1. počinem z hororové série a vše co nám nebylo vysvětleno se dozvíme v dalších knihách. teď jen doufat, že u nás vyjdou.. jako úvod to funguje dobře, neurazí, nenadchne, ale ta zvědavost přetrvává. :)

11.03.2023 3 z 5