Arkagas Arkagas komentáře u knih

Tajné případy Tajné případy Peter Milligan

Tohle mě bohužel neba.. skoro žádný Koblížek a v příbězích jsem se nějak nebyla schopná zorientovat. Jako čtení na hoďku fajn, ale po dvou dnech už vlastně nevím, o co tu šlo.

Moje hodnocení: 5/10

10.02.2023 3 z 5

Příběhy impéria: Morganina pomsta Příběhy impéria: Morganina pomsta Kryštof Ferenc

Jedno velké wau! Po dlouhé době se mi do rukou dostal fantasy komiks z rukou českých autorů, který propojuje fantasy svět plný elfů, draků a legendy o Merlinovi s viktoriánskou Anglií, kdy je možné mezi oběma světy projít pomocí portálu. Příběh dává smysl, není zmatený a kresba je naprosto nádherná. Dlouho jsem v rukou neměla něco, u čeho je cítit každý tah pastelkou a co nebudete chtít odložit.
Zcel náhodně jsem na něj narazila v knihovně a díky za to. Tohle můžu jen a jen doporučit, protože jinak jsem neměla vůbec potuchy o tom, že něco takového u nás vzniklo.

10.02.2023 4 z 5

Nevěsta nebo lupič? Nevěsta nebo lupič? Tom King

Batman, Wonder Woman, Catwomen a Ivy s její kamarádkou Harley. Skvělý. Knížka složená ze dvou delších a svou kratších příběhů. Spousta barev, lásky, nenávisti, smutku a naděje. Ostatně jako vždy. Co jiného od Batmana čekat. Byť mi tu chyběl Joker, budiž odpuštěno, tohle se četlo jedna radost :)
Moje hodnocení: 8/10

01.02.2023 4 z 5

Všechna ta těla Všechna ta těla Kendare Blake

(SPOILER) po dočtení Teda Bundyho jsem chtěla něco na odlehčení a sáhla jsem po téhle YA knize, která slibovala temný thriller.
Léto roku 1958 a hlavní hrdinka Marie (15), která je nalezena na místě vraždy rodiny, celá od krve. Oběti ale nejsou první a mají jedno společné - všechny byly vykrveny.
Marie je zatčená a rozhodne se, že vypovídat bude jen jednomu člověku - Michaelovi, který je synem šerifa a je mu pouhých 16 let.
Jakto, že na místě činu byla krev jen na ní a nikde kolem? Jakto, že všem předešlým zavražděným zmizela taky krev do poslední kapky? Marie tvrdí, že nikdy nikoho nezabila, ale že byli dva. Koho tedy kryje a proč?
V lese se mezitím začnou objevovat zvláštní značky na stromech a Michael začíná pátrat ve starých knihách o čarodějnických procesech.

Příběh se pomalu, ale jistě rozmotává, Michael se vzdává všech svých materiálů zjištěných o Marii a slibuje jí, že pro ni vykoná ještě poslední věc.

Tahle knížka je taková netypická upířina, která má skvělý nápad a potenciál, ale místy byla dost nedotažená. Příliš rychlý konec je taky moc nepřispěl, ale jako oddechovka to na mě fungovalo.
Mnoho komentářů se zmiňovalo o tom, že konec nebyl vysvětlen, což není pravda, protože konec je zde vysvětlen jasně a je jen potřeba ho pochopit a číst mezi řádky. Za to autorce za mě palec nahoru.
Zhltla jsem ji téměř na jeden zátah a bavilo. Žádná vysoká literatura to ale není.

17.01.2023 3 z 5

Probuzení Probuzení Marjorie Liu

Netvora je komiks, pro který jsem šla účelně do knihovny hned jak jsem ho viděla v knihkupectví. Bože! Tohle je taková krása. Pokud by někdo hledal čistý fantasy komiks, první co mě napadne bude rozhodně Netvora. Rasy dělené na Arkance a míšence, Maika půlvlčice, Velekněžka, Půlnoční město, démoni a hromada dalších postav. To všechno Vás čeká v Netvoře. Dokonalá kresba lehce šmrnclá asií a středověkem navíc funguje k tomuhle příběnu naprosto parádně. Co víc dodat - prostě si to přečtěte, protože tohle Vás vtáhne a nepustí. Nutno dodat, že poslední díl jsem ještě nečetla, takže tu ruku do ohně dám zatím za ty čtyři :-)

29.12.2022 5 z 5

Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Aza je puberťačka, která trpí OCD. Daisy je její nejlepší kamarádka, která ji v jejích nejtěžších chvílích drží nohama na zemi.
Tahle kniha je opravdu určena především náctiletému publiku, i když zápletka s náhle ztraceným otcem Aziina kamaráda a později přítele tohle téma místy hezky rozbíjí, na nás staršího data už to bohužel nemůže fungovat tak jako na náctileté osazenstvo. Což rozhodně není na škodu.
Účelně jsem po knize sáhla na Štědrý den, kdy jsem si ji vzala s sebou na zubní pohotovost a v čekárně ji celou přečetla. K téhle události byla jako stvořená.
Celkově ji bohužel nemůžu hodnotit výš, ale za přečtení rozhodně stojí.

29.12.2022 3 z 5

Temné můry Temné můry Tom King

Šílené, barevné, krvavé, místy znepokojující a dokonale zábavný :-D Je to čtení ani ne na hodinku, ale nudit se u toho člověk rozhodně nebude.

27.11.2022 3 z 5

Strašlivý příběh Prospera Reddinga Strašlivý příběh Prospera Reddinga Alexandra Bracken

Chtěla jsem číst nějakou pohádku a dostala jsem absolutně skvělé a našlapané fantasy s neotřelým námětem, ve kterém nechybí zlo, nadpřirozené bytosti, záhada v rodině, démon inkarnovaný v těle malého kluka, zvláštní příbuzenské vztahy a nakonec obrovský twist a rozuzlení na konci. Co dodat, tohle si prostě musíte přečíst a já zaručuju, že Vás to bude bavit :)

27.11.2022 4 z 5

Batman, který se směje Batman, který se směje Scott Snyder

Komiks, na který jsem se vážně těšila a ve finále jsem z něj byla hodně rozpačitá - nejspíše ale proto, že se jedná o knihu navazující a sérii Metal jsem nečetla, což je pro tenhle příběh místy nejspíš dost podstatné.
Kresba nádherná, co mě značně štvalo je červený text na černém pozadí v bublinách a příběh, který tak nějak pokulhává - jednou je to vážně skvělý, v zápětí zase nic moc.. na přečtení z knihovny mi tohle stačilo.

07.11.2022 3 z 5

Někde mezi Někde mezi Marc Klein

(SPOILER) Měla jsem chuť na nějakou nenáročnou romanťárnu, než se vrhnu zase do nějaké náročné knihy, nebo hororu a sáhla jsem v knihovně po téhle knize. Už cca ve třetině mi v ní nehrálo hodně věcí, ovšem opravdu jsem nečekala, že dostanu román s námětem duchařiny, který je tak moc stupidní, že mi v hlavě hned vyskočila Rudá galerie. Ano, chápu, že dospívajícím holkám se to možná bude líbit, protože je tam ta nekonečná láska a romatika. Ale na téma vyrovnání se se smrtí opravdu existují mnohem lepší knihy. A filmy. Tessa chodila 8 měsíců se Skylarem (už to jméno jsem moc nechápala), ten potom zemřel při nehodě, kterou ona přežila, byť ji vlastně doslova "puklo srdce", které jí šikovný doktor odoperoval. V nemocnici potká ženu, která se zabývá posmrtným životem a díky ní je přesvědčena, že se se Skylarem ještě setká. S kamarádkou se tedy snaží vyvolávat jeho duši, ale nic nefunguje. Nakonec se jí Skylar zjeví sám a navede ji, co má dělat. V momentě, kdy jeho duch řídí sám auto, vyplňuje za ní test ve škole a píše jí vzkazy už jsem se chytala za hlavu. Jejich první milostná scéna se samozřejmě taky odehraje až po smrti, kdy se s ním Tessa loučí definitivně. Ach jo. Ne, ne, ne a ještě jednou ne. Ano, možná to zní jako romantika aka "láska až za hrob", ale takhle to fakt nefunguje a motat takovýma nesmyslama hlavu náctileté osazenstvo, které je na tyhle věci dost náchylné a citlivé mi nepřijde úplně ok. Už vůbec nechápu, jak se stalo, že podle knihy byl natočen i film pro Netflix, ale jsem tak nějak nalomená k tomu si ten bizár pustit.
Moje hodnocení: 4/10 - za pobavení.

28.10.2022 1 z 5

Doteky snů Doteky snů Roman Cílek

Knížka, která se mi dostala do ruky úplně náhodně a kterou jsem přečetla na jeden zátah za jedno odpoledne.
Devět krimi příběhů opírajících se o skutečné události - od vraždy, přes únos, nebo ochranu svědků. Tak skvěle napsané, že se mi před očima odehrávala seriálová verze a fakt by to té knize slušelo.
Myslím, že v téhle knize si každý najde svoje - někdo ji bude považovat za slabší, někdo za silnější, ale pokud máte rádi krimi, rozhodně ji dejte šanci.
Má krásný neotřelý formát i zpracování uvnitř a díky většímu a příjemnému fontu se čte skoro sama.

27.09.2022 4 z 5

Cvičení důvěry Cvičení důvěry Susan Choi

(SPOILER) Knížka kterou jsem si půjčila ze dvou důvodů - je to Hostovka a je z divadelního prostředí. Absolutně jsem nevěděla co čeho jdu, prvních 100 stran na mě působilo jako takový YA román s přesahem elitní divadelní školy, kde se řeší mladé lásky a sledujeme chování učitele, který všechny tyto pocity zařazuje do vzdělání a nutí tak samotné aktéry vztahu konfrontovat se se svými pocity tváří v tvář. Od poloviny knihy jsem ale hodně rychle pochopila, že nic není jen tak. Tenhle skvěle vystavěný příběh se nenápadně posune o mnoho let dopředu, kdy se po několika letech od ukončení školy setkáme se životem hlavních aktérů nejen v současnosti, ale retrospektivně i v minulosti. A je nám tak odkryto, že co na škole vypadalo jako ukončení kamarádství po náctileté hádce bylo ve skutečnosti neplánované mateřství s jedním z učitelů. Stejně tak se dozvídáme mnoho temných momentů, které se odehrávaly v rodině studentů, ale nikdy o nich nikdo nemluvil a tak se propadly do zapomnění. Troufám si říct, že tahle kniha je opravdu čtení pro náročné - formou i obsahem, rozhodně to není typický román, na jaké jsme zvyklí. Je to něco, kdy si troufám říct, že jsem nikdy nic podobného nečetla a kniha mě absolutně pohltila.
Rozhodně se k ní někdy vrátím, protože před autorkou smekám, jak skvostně umí psát, nechat čtenáře na vážkách a v poslední chvíli mu vyvrátit všechno, když už si myslel, jak to doopravdy je.

24.08.2022 5 z 5

Otisk Otisk Alexandra Oliva

Letos další knížka, která skončí v nejhorších knihách, jaké jsem četla. Dočíst do konce bylo dost utrpení, ale pořád jsem tak nějak čekala, že se něco stane. Oliva měla skvělý námět - psychicky nemocnou matku, dceru v domě, která za 12 let nebyla ani jednou venku a svět v blízké budoucnosti, kde jsme kompletně napojeni na každém kroku na technologie a virtuální realitu. A výsledek? Žádný. Nevytřískala z toho absolutně nic. Ta kniha je nudná, má zdlouhavé pasáže a pořádně se začne něco dít až na posledních 40 stranách. Její debut Poslední byla za mě taky kniha o ničem, která šla hned z domu, takže se vlastně nemám čemu divit. Olivu si tak píšu na seznam nečíst. Bohužel mě tahle autorka nedokáže zaujmout absolutně ničím.

Moje hodnocení: 4/10 - za námět a těch posledních 40 stran, kde se konečně něco dělo.

14.08.2022 2 z 5

111 míst v Brně, která musíte vidět 111 míst v Brně, která musíte vidět Stanislav Biler

111 míst v Brně je kniha, která teď zdobí v turistické sezońě nejednu brněnskou výlohu knihkupectví a nad kterou jsem vážně uvažovala. Nakonec se mi donesla do rukou na půjčení a nutno říct, že v mojí knihovně by místo nenašla. Na jednu stranu se autor snaží ukázat známá i méně známá místa v Brně, na druhou stranu očividně Brno jako krásné město nevidí, protože snad u každé věci nezapomene zmínit smrad, bezdomovce a feťáky. Světe div se, vážně tu jsou, stejně jako v každém jiném městě. A jako člen Žít Brno by s tím teda mohl něco dělat ne? Asi lepší se vybrečet do knížky.
Jako průvodce to rozhodně nefunguje, to jsou ofic.texty TICU fakt lepší. V knížce jsem našla 12 míst, kam se ještě po téměř 10 letech v Brně musím podívat, ale ty fotky! Bože ty fotky. Některé fajn, některé katastrofa hadr. Upřímně i moje 14 letá dcera fotí líp, ale proč to nezaobalit pod: „autentické fotografie bez filtru". Přečteno, zhodnoceno, vráceno.

24.07.2022 2 z 5

Kde se skrývá ďábel Kde se skrývá ďábel Craig Russell

lahůdka! Skvěle zpracovaný příběh ďáblovy šestky, která je uvězněna na Orlím hradě a postupně podstupuje sezení za pomoci drog u Viktora Kosárka, který se učil u samotného Junga s Freudem. Při psychoterapii odkrývá ďábelská šestka ty nejniternější a nejhorší představy a činy, ale postupem času se u nich začne objevovat stejný znak - jejich řečí začne promlouvat pan Hobbs, aka samotný ďábel, jehož popisy činů jsou tak děsivé, že se zdá, že by to mohla být pravda. Jenže kožená zástěra vraždí v Praze dál a tak je jasné, že nikdo z téhle šestky jí není. Jedno ale jisté je, vrah se inspiroval Jackem Rozparovačem a rozsévá kolem sebe nejen strach, ale i jakýsi mýtus. To vše v Československu, kde se pomalu schyluje k válce a napětí mezi lidmi stoupá. Tahle kniha je skvělá jízda od začátku do konce, rozhodně díky dost detailním popisům vražedných postupů nebo promluv ďábla není nic pro slabé žaludky, ale příběh funguje skvěle. Je až zarážející, jak skvěle dokáže popsat české prostředí autor, který není Čech (včetně výroby skleněných korálků a jejich napodobenin z Jablonce N.Nisou).. smekám. V doslovu se dozvíme, že Craig Russel začal rešerše na knihu psát aniž by některé věci o Čechách věděl, Orlí hrad, který kryje bránu do pekel vznikl jen v jeho hlavě a když se pak dozvěděl, že tu máme Housku, byl poměrně v šoku. Stejně se tak dělo s dalšími věcmi, že by to byla náhoda? Nebo k němu snad taky promlouval sám ďábel? Kniha skvělá, svižná, všechno odsýpá, žádná hluchá místa, skvělé popisy Československa i postav a příběh založený na filosofii Junga. Víc jsem si přát nemohla.

21.06.2022 5 z 5

Bílá kniha Bílá kniha Han Kang

Bílá kniha je kniha, která se zaryje hluboko do nitra. Příběh o smrti, ale hlavně životě. O odkazu našich přátelství a lásky. O hledání sebe sama, budoucnosti, ale i minulosti.
Krátké texty doplněné bíločernými fotografiemi vytváří dílo, které je specifické, nádherné a unikátní.
Bílá kniha se musí prožít, není to text pro zábavu. Je to text o nás všech a našich pocitech.

17.06.2022 5 z 5

Loki a soumrak bohů Loki a soumrak bohů Aranzazu Serrano Lorenzo

Krátká kniha s hezkými ilustracemi přibližující zrození Lokiho a jeho přijetí Odinem do Asgardu. Knížku jsem si brala jen díky té krásné obálce - která se opravdu povedla a oceňuji, že byť se jedná o literaturu a knihu převážně pro děti a náctileté, je příběh Lokiho zpracován výborně a nebyly vynechány žádné důležité pasáže.
Kdo se nechce pachtit obsáhlou severskou mytologií, ale zároveň chce zjistit, co Lokiho příběh skrývá, pro toho je tahle knížka ideál. Jedná se o 1. díl se série a ve stejném designu, jen v zelené barvě vychází Thor.

08.04.2022 3 z 5

Za pět let Za pět let Rebecca Serle

V anotaci je zmíněné téměř vše, takže ke knize mohu dodat jen to, že je to lehké, nenáročné čtení, které má sice pár zvratů, ale žádný waw efekt se nekoná. Klasický romantický román, kde si hlavní postavy musí uvědomit svůj vlastní život a co od něj chtějí, a k tomu samozřejmě vede těžká a klikatá cesta. V tomto případě ještě spojena s nemocí nejlepší kamarádky.
Ale kdo má rád romantické příběhy na pozadí velkých tragédií, tomu se knížka určitě líbit bude. Za mě je to takový trošku lepší nadprůměr, ale že by mi nějak přirostla k srdci se říct úplně nedá :)

31.03.2022 3 z 5

Životní příběh Jana Mikoláška: Pravda o slavném českém léčiteli Životní příběh Jana Mikoláška: Pravda o slavném českém léčiteli Ivana Šulcová

(SPOILER) Jan Mikolášek - jeden z našich nejvyhledávanějších přírodních léčitelů již od mládí, kdy se tomuto řemeslu začal věnovat. Syn úspěšných zahradníků, který se květinám věnoval též s láskou a jako zahradník sloužil na zámcích nejen v Čechách, ale například i v Maďarsku. Posléze se ale seznámí s léčitelkou, která mu předá své řemeslo. Po nějakém čase na jeho diagnózu čekají desítky, až stovky lidí denně a jeho ordinace se začíná rozrůstat. Vydělává až 35 tis korun denně! (pro představu plat obyčejného člověka v té době byl cca 1000 korun měsíčně). Najímá si pomocníky, staví domy, podporuje nemocnice, charitu, velmi nemocné děti a staré ženy posílá do lázní a do hor na svoje náklady. Jezdí v drahém americkém autě, mnoho hodin denně nespí a časem se začne prohlašovat za Boha. Je stíhán za krácení daní, zneužívaní moci, podvody, jsou mu ukradena originální díla, která má doma a pomáhá Němcům během války, za což ho mnoho lidí nenávidí. To všechno ale vždy nějak urovná, díky přátelství s prezidentem Zápotockým, který nad ním drží ochrannou ruku. Po jeho smrti je ale Mikolášek zodpovědný sám za svoje činy a ocitá se poprvé ve vězení, které mu otevírá oči. Po propuštění se dál věnuje léčitelství a lidi musí od svého domu odhánět. Na mnohé je nepříjemný, ponižuje je, dělá si z nich srandu a ženy k němu mohou jen nenalíčené a v sukni pod kolena. Jeho manželství se rozpadá, ale stále má vedle sebe pomocníka Tondu a další personál, které nejen živí, ale kteří jsou mu jedinými přáteli. Jan Mikolášek se ocitá několikrát před soudem, několikrát ve vězení, ale nikdy na svůj život a bylinky nezanevřel. Vě věku 80 let žije s partnerkou Varvarou v pražské vile, odkud utíká jen proto, že nemá dostatečně velkou zahradu. Jeho zdraví se začíná horšit a byť celý život léčil jiné, své léčení svěřuje do rukou doktorů, kterým celý život nevěřil a dělal si z nich legraci.
Umírá vě věku 85 let.
Dle jeho příběhu byl natočen film Šarlatán, ale nenechte se zmást - ne všechno ve filmu je pravda a je jeho životem opravdu jen inspirovaný. Nikde například není ověřené, že by Jan udržoval se svým pomocníkem Tondou homosexuální vztah a dějová linka s vraždou lidí, kterou zinscenoval Tonda přimícháním chemikálií do bylin je čistě vymyšlená a nikdy se toto nestalo. Tonda ve stáří opouští sice služby Jana Mikoláška, ale žije až do smrti se svou družkou v menším domku, kde se též věnuje bylinkám.
Kniha je skvěle zpracovaná, nechybí dobové fotografie, korespondence, recepty, zprávy stb, novinové články, ale i seznam darů, jaké posílali lidé za úspěšné vyléčení. Koho příběh Jana Mikoláška zaujal už jen díky filmu - stejně jako mě, tomu knihu rozhodně doporučuji k přečtení.

26.03.2022 5 z 5

Dobrou noc, Osvětimi Dobrou noc, Osvětimi Maciej Zdziarski

Knížka, která má spíše podobu novinářských reportáží a krátkých úderných kapitol v čele se svědectvím přeživších vězňů, ale přesto jinak. Tahle kniha poukazuje primárně na jejich život a boj za svobodu po skončení války. Lidské příběhy plné naděje, odpuštění a nadhledu. O tom, že mnoho z vězňů si zažilo ty největší hrůzy a přesto nezanevřeli na život a chápali, že i příslušníci SS jsou jen lidé, kteří mají někde rodiny. O lásce, která přesahuje hranice a odhodlání předat tuto lásku dalším generacím. Nejedná se o klasickou beletrii, kde vězni popisují traumata a hrůzy, které se jim děly. Tahle kniha je naprosto jiná - otevírá oči úplně jiným způsobem a v tom obrovském množství příběhů vězňů, které teď vychází je lehce ztratitelná. Přesto ji ale rozhodně doporučuji k přečtení.

26.03.2022 4 z 5