Aroucaria Aroucaria komentáře u knih

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Bravurně uchopené vyprávění, ten tajemný pohled shora, vědět a zároveň nechtít, aby si sáhla. Touha po knize, tu tady známe, dána na rovnítko životu, který byl tak krutý a těžký ... Síla a naděje a sounáležitost k lidství .. Tolik nám to dnes chybí ... Dojímám se i teď, rok poté, co jsem knihu dočetla ...

Noci šelem Noci šelem Cyril Collard

Dnešním oblíbeným výrazem - hustá!!! Za mých středoškolských let jsem z této knihy byla naprosto vyšokovaná. Neměla se koho zeptat a říkala si, že bych nějakého gaye chtěla poznat. To se mi časem splnilo a jsou to nejlepší kamarádi.

30.08.2016 4 z 5

Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského Kronika života a vlády Karla IV., krále českého a císaře římského František Kožík

Jako povinná školní četba na střední škole. Matně si vybavuji, že to nebylo úplně špatné (na ten věk), ale měla jsem po tom děsné sny a dost vyprávěla ze spaní (dle rodičů). Co to prý čtu za horory. Vytřeštěné oči, že se jedná o povinnou četbu, si pamatuji do dnes :-)

30.08.2016 3 z 5

Jedna neuvěřitelnost za druhou, u které jsem se dost zasmála a sprostota vyjadřování zrzky tomu dala pěkně chilli :-)

Prostopášný modlitební mlýnek Prostopášný modlitební mlýnek Arto Paasilinna

Podivné blábolení zabalené do cesty kolem světa ... Přelítla jsem, aby čas nebyl strávený zbytečně ..

30.08.2016

Dlouhá cesta dolů Dlouhá cesta dolů Nick Hornby

Neuvěřitelně vtipně napsaná kniha o lidech, kteří chtěli být sebevrahy. Četlo se jedním dechem ...

Zakleté víly Zakleté víly Marie Brožová

A najednou je svět lehčí ... nepřipadat si sama divná ... i ostatní ženy mají své ... Polehčující v těchto těžkých příbězích psaných paní Pastelkovou ...

Konec kruhu Konec kruhu Tom Egeland

Neprávem opomíjená kniha a autor. Poklidnější a stejně tak dobré jako Brown. Není třeba tolika přebujelosti a okázalosti ... Skromné a přitom bravurní ...

Andělé nad Teheránem Andělé nad Teheránem Gina Nahai

Jediná kniha, se kterou jsem se prala. Často jsem jí odhazovala a naštvaně vykřikovala, že to nemám zapotřebí, že je to úplná slátanina. Ale hlodala ... Pak jsem zas přilezla a hanlivé výkřiky se opakovaly a tak to bylo několikrát ... A finále to bohužel nemá ... Vlastně má, budu si to muset přečíst ještě jednou :-)
Jedna maličkost přeci - s Domem duchů bych to pocitově vůbec nesrovnávala. V domě duchů jsem plula na vlně ...

30.08.2016 3 z 5

Obchodník se smrtí Obchodník se smrtí Hugh Laurie

Pohodová krimi s vtipem a lehkostí ke čtení. Ideální pro širokou veřejnost. Nejvíce půjčovaná kniha z mé knihovny, která se dokonce i rozpadla. Není divu až na Filipínách byla.

Dům duchů Dům duchů Isabel Allende

Naprosto fascinující příběh jihoamerické rodiny. Asi nebudu mít objektivní "oko", neboť jsem mohla navštívit Jižní Ameriku 2x a zcela se zamilovat. Takže očarována i kouzlem země a zatuchlostí knihy staré vazby, která již dlouhou dobu odpočívala u kamaráda v knihovně, jsem totálně propadla jejímu kouzlu. Když jsem se zasnila, tak jsem k tomu knihu očuchávala a dostávala se do do naprosto jiných dimensí.

Pipi dlhá pančucha Pipi dlhá pančucha Astrid Lindgren

Moje super oblíbená dětská. Vzdor rodičům a soužkám učitelkám ... Pionýrům nanezdar a zdravé drzosti zdar!!! :-)

Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

Četla jsem knihu celkem dávno a dost jsem se jí bránila. Obecně mám averzi vůči sci-fi a fantasy. Prostě na to nemám buňku. Jen z "donucení" jsem si jí přečetla .. ale nakonec jsem musela uznat, že mě bavila! Prostě pohádka :-)

Chlapec a holubica Chlapec a holubica Meir Šalev

Ač židovský spisovatel, tak víry tam bylo pramálo. Skvělé nahlédnutí do neobvyklého a dnes již zapomenutého světa holubářství. Poetická komunikace prostřednictvím holubů, s domy i zemřelými. Láska, přátelství a vhodný příběh pro život a pohlazení duše.

Pro mne, rozenou Češku (v době totality - takže slovenština druhý jazyk), umocněno měkkostí tohoto jazyka. Po obrovsky dlouhé době slovenský text. Dle mé slovenské kamarádky velmi povedený překlad.

Porodní bába Porodní bába Katja Kettu

Jednoznačně nejvíce živočišná, pudová a až živelná kniha! Umocněno místem a dobou! Neuvěřitelné čtení pro silné nátury. Žádná limča pro emočně ploché jedince. Syrovost a zrůdnost války ruku v ruce se zamilovaností a vyjadřováním tak "jak huba narostla".

05.07.2016 5 z 5

Rabínova dcera Rabínova dcera Reva Mann

Velmi šokující příběh bez skrupulí. Hodně dobře čtecí :-) Kniha rozvířila tolik otázek, že jsem se musela vrhnou do encyklopedie náboženství. Příběh ode zdi ke zdi bez nudy! Vřele doporučuji!

05.07.2016 5 z 5

Tvarytmy Tvarytmy Pavlína Brzáková

Milé pohlazení a inspirace k objevování jiných cest :-)

04.06.2016 4 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Skvěle psaná kniha. Opravdu nádech Zlodějky knih. Jen ten konec byl na můj vkus hodně příkrý a moje romantická stránka si žádala jiný konec :-) Nechci psát víc, abych neprozrazovala podrobnosti a ti, co četli, ví.

14.04.2016 5 z 5