Audrina Audrina komentáře u knih

Most do Země lásky Most do Země lásky Lenka Lanczová

V rámci léta procházím lehkou čtecí krizí a potřebovala jsem proto totální oddechovku. Knihy od Lenky Lanczové jsou moje srdcovka, proto nebylo o čem debatovat.
Konec mě lehce zaskočil, přece jenom od Lanczové člověk čeká víc pohádkové konce. Na druhou stranu mám na jejich knihách ráda, že jsou opravdu ze života.

25.07.2022 4 z 5

Přízrak v hrdle Přízrak v hrdle Doireann Ní Ghríofa

I pár dnů po dočtení si nejsem stoprocentně jistá, jak knihu hodnotit. Od příběhu jsem neměla příliš velká očekávání, ale upřímně mě překvapil, nečekala jsem, že se bude jednat o ten typ. Jak píše samotná překladatelka v doslovu, těžko se vůbec určuje žánr knihy.
Jako celek mi to vlastně ale přišlo velice dobré. Autorka používá silný poetický jazyk, je vidět, že je původem básnířka. Zároveň se mi opravdu líbila hlavní myšlenka knihy. Je pravda, že spousta žen je v rámci historie absolutně vymazaná

07.06.2022 5 z 5

Nikdy Nikdy Ken Follett

Knihy Kena Folletta čtu pravidelně, takže vím, že umí vystavět zajímavý příběh, který budete hltat od začátku do konce. Politické thrillery ale čtu málokdy, byla jsem proto zvědavá, jak se mi Nikdy bude líbit. A musím říct, že jsem byla nadšená. Přijde mi děsivé, jak snadno se svět může dostat do konfliktu a především, jak málo to kdokoli z nás může ovlivnit. Je škoda, že se do politiky tak často promítá lidské ego.

04.06.2022 5 z 5

Mischling Mischling Affinity Konar

Čekala jsem, že kniha bude řešit pouze válečnou situaci, mnohem víc mě ale potěšilo, že kniha rozebírá události, které se udály po válce.
Bylo nesmírně zajímavé, jak autorka pracovala s lidským utrpením, a jak vykreslila myšlenkové pochody mladých dívek.

26.05.2022 5 z 5

Zlodějská přísaha Zlodějská přísaha Mary E. Pearson

Oproti prvnímu dílu série mě tento bavil podstatně víc. Především jsem oceňovala mnohem větší spád a zajímavost děje. Konec mi přišel lehce rozvleklý, celkově jsem si ale čtení užila.

19.05.2022 4 z 5

Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Po přečtení anotace jsem byla na příběh neskutečně natěšená, po dočtení ale odcházím s rozporuplnými pocity. Potenciál totiž dle mého nebyl úplně naplněný.
Kniha je ale velice čtivá

15.05.2022 4 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Možná nejočekávanější kniha letošního roku a já přemýšlím, jaký názor na ni vlastně mám. Bezpochyby se jedná o skvělý příběh, na knize je vidět obrovské množství práce, načtených podkladů a vyposlouchaných příběhů. Zároveň se díky tomuto kniha odkloňuje od čtivého příběhu. Oproti předchozím autorčiným knihám, tato totiž rozhodně nesedne každému a není určená pro masového čtenáře.
Přesto ji hodnotím plným počtem hvězd

09.05.2022 5 z 5

Navrátilka Navrátilka Donatella di Pietrantonio

Co se může honit hlavou dítěti, které zjistí, že ho vlastní matka nechtěla? A co dítěti, které zjistí, že ho přestala chtít i matka náhradní?
Autorka skvěle pracuje s pocity všech hlavních hrdinů. Nemusí využívat zabarvená případná jména, aby z knihy čpěl smutek a neštěstí.
Rozhodně zajímavá jednohubka, která stojí za pozornost.

07.05.2022 4 z 5

Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

Musím říct, že výběrem knihy jsem nemohla udělat lépe. Poslední dobou jsem měla lehkou čtenářskou krizi a příběh Zulejky a její proměna mi pomohla se vrátit zpět do knižního světa.
Příběh je hodně specifický, čekala jsem kruté prostředí pracovního tábora a dostala jsem příběh ženy, která se ze složité situace dostane do ještě složitější. Přesto si na nic nestěžuje a vše zvládá s absolutní samozřejmostí a vytrvalostí.

30.04.2022 5 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Kniha se za mě pohybuje na pomezí tří a čtyř hvězdiček, bohužel musím říct, že jsem od toho čekala asi něco trochu jiného. Příběh jsem poslouchala jako audioknihu a často jsem se ztrácela v množství fyzikálií a chemických vzorců. Zároveň čtenář tak nějak od začátku tuší, jak to dopadne a pouze čeká, jaké všechny nástrahy se našemu hrdinovi postaví do cesty.

25.04.2022 3 z 5

Nejhezčí dny našich životů Nejhezčí dny našich životů Claire Lombardo

Ke knize jsem přistupovala s nulovým očekáváním. Sice jsem na ni slyšela spoustu chvály, ale nechtěla jsem se moc těšit na něco, co by mě mohlo zklamat. Především jsem se obávala toho, že bude kniha hodně banální a romantická.
Celý příběh mě ale velice pozitivně překvapil. Autorka skvěle vykreslila rodinné vztahy a ukázala na to, že i z láskyplné rodiny může mít člověk silné trauma.

15.04.2022 5 z 5

Sedem manželov Evelyn Hugovej Sedem manželov Evelyn Hugovej Taylor Jenkins Reid

Knihu jsem četla v originále, s autorkou jsem měla zkušenost díky knize Daisy Jones. A i tento příběh se mi moc líbil.
Oceňuji, jak autorka pracuje s jazykem a literární formou, na literární scéně se jedná o poměrně neotřelé zpracování a díky tomu jsou její příběhy dobře zapamatovatelné.
Hollywood očima Evelyn byl skvěle vykreslený, stejně tak její postava.

Novinářky Novinářky Linda Bartošová

Moc zajímavé čtení. Líbilo se mi, jak autorka nemanipuluje otázkami, nechává čistě na čtenáři, aby si názor na jednotlivé aktérky vytvořil sám

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Je zajímavé sledovat, jak nevědomky pácháme činy, které nás samotné v minulosti zraňovaly. Autorka si skvěle hraje s postavami a čtenáři předkládá příběh naplněný obrovskou mírou neštěstí a náročných osudů.
Co mě mrzelo bylo nedotažení linek u některých vedlejších postav. Opravdu by mě zajímalo, jak dopadla třeba taková Věrka

Děti nade vše Děti nade vše Delphine de Vigan

Delphine pět nezklamala. Příběhy této francouzské autorky jsou pro mě sázkou na jistotu a musím říct, že aktuální román mě dostal.
Sama patřím ke generaci, která prožila dětství ještě před nástupem sociálních sítí a přijde mi nemyslitelné, kam až jsou někteří lidé schopni zajít. Knihu bych tedy dala přečíst všem dnešním influencerům, kteří si neuvědomují, že jejich děti si vůbec nemusí přát to, co jim dělají.
Zvrácenost dnešní doby je často vyhnaná do extrémů a sama přemýšlím, kdy dojde k bodu zlomu.
Pokud chcete silný společenský román, Delphine je jasná volba

18.03.2022 5 z 5

Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách Angela Saini

Velice obohacující kniha. Pokud se člověk o problematiku aspoň trochu zajímá, některé věci pro něj nebudou nové, opravdu ale oceňuji spoustu výzkumů a čísel, které autorka do knihy přidala, aby hlavní myšlenky postavila na relevantních faktech.
Neustále se utvrzuji v tom, že spousta věcí, kterým věříme, je jen společenský konstrukt a určitá zvyklost. Není potvrzená věrohodnými daty a fakty.

13.03.2022 5 z 5

Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Knihy od Jojo mám moc ráda, jedná se o romantické oddechovky, přesto oceňuji, že se autorka do každého svého příběhu snaží dostat něco navíc. Ať už se jedná o závažné téma nebo zkrátka oblast, která není běžnému čtenáři příliš známá.
Musím vyzdvihnout spoustu krásných myšlenek týkající se ženské emancipace. Je ale trochu smutné sledovat, že se zase tolik věcí v našich životech nezměnilo.
Závěr byl na mě možná až příliš romantický, ale nic co by ubralo knize na kvalitě

06.03.2022 5 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Přiznám se, že patřím k té skupině lidí, kteří o Duně nikdy neslyšely, doku nepřišel do kin film. A ten mě zaujal natolik, že jsem chtěla sáhnout po knižním zpracování.
Nakonec jsem předlohu poslouchala jako audioknihu a na konci jsem cítila ty stejné pocity jako když jsem odcházela z kina. Velké nadšení a touha vědět, co bude dál.

Autor vytvořil neskutečně zajímavý svět, využívající i nám známé kulturní odkazy. V mnohém je vidět doba, ve které dílo vznikalo, protože autor využívá společenský odkaz své doby.
Občas jsem měla trochu problém se zorientovat ve všech postavách, ale na cca v polovině už se mi všechny pojmy ustálily.

28.02.2022 5 z 5

Kodaňská Píseň písní Kodaňská Píseň písní Annette Bjergfeldt

Moc netuším, jak knihu ohodnotit. Využitý jazyk je moc pěkný a příběh by měl potenciál. Nějak mě ale nedokázal vtáhnout do děje. Přišlo mi to často zbytečně natahované a moc nedokážu pochopit, co vlastně měla být ta hlavní myšlenka celé knihy.

11.02.2022 3 z 5

Nikdo o tom nemluví Nikdo o tom nemluví Patricia Lockwood

Kniha se mi hodnotí nesmírně těžko. Obsahuje spoustu zajímavých myšlenek, forma psaní je ale hodně neobvyklá a je třeba si na ni zvyknout. A právě forma určuje, že je příběh náročnější na pochopení a zpracování

28.01.2022 4 z 5