Babouš komentáře u knih
Osobnosti Lidových novin je kniha, která kromě novinářů (pro které by to měla být povinná četba a důvod k zamyšlení) a historiků podle mě určitě zaujme každého, kdo má rád období československé první republiky nebo životopisné knihy. A ty, kdo se chtějí dozvědět spoustu zajímavých informací nenásilnou formou.
Moje první setkání s panem Forsythem. A určitě ne poslední. Skvělý špionážní thriller z prostředí boje proti islámským teroristům. Líbilo se mi smíchání fakt s fikcí.
Detektivka, která si vystačí s málem - s obětí, s detektivem a s otázkou: Kdo zabíjel? To vše v prostředí klidné kanadské vesničky, kde se všichni znají. Kdesi jsem četl přirovnání, že je tato kniha jako nóbl dáma, která přesně ví, kdy a jakým způsobem co říct, aby dosáhla svého. Myslím, že to je přesné. Jak píše Morsie, je to skutečně pocta Herculovi Poirotovi, slečně Marplové a klasickým detektivkám.
Stejně jako v omnibusu Avengers do boje! I tady mám problém s převelikým množstvím postav, v nichž se špatně orientovalo. Během příběhu pak střídavě někteří byli bad guys, pak zase good guys a vznikl z toho celkem slušným maglajz. No ale hezké sedmdesátkové/osmdesátkové kresby to zachraňují. Zápletka je i na komiks hodně přitažená z vlasy.
Tohle mě hodně zklamalo. Možná to je tím, že Marvel Universe neznám příliš dopodrobna, ale v tom množství postav a superhrdinů jsem se ztrácel. Vadily mi i některé mangové kresby a příliš přehnané až absurdní příběhy. Hvězdička za kresby a pár vtípků.
Výborně napsaný humorný román, který ukazuje rozdíly mezi Británií a Spojenými státy. Čtení nejen na pláž.
Hrozně rád čtu herecké biografie, protože mě zajímá, co se skrývá pod tou maskou, kterou herci a herečky ukazují na kameru. Jaký byl ten člověk doopravdy? S kým se přátelil? Koho nenáviděl? Jak žil? A tak dále. Už mám doma hezkou hromádku různých biografií, autobiografií a memoárů hollywoodských legend. Možná i proto tuhle knihu musím hodnotit přísněji.
Nenechte se zmýlit, je to skvělá biografie Grace Kelly, která zřejmě nadchne jak její fanoušky, tak ty, kdo ji znají jen letmo, z nějakého filmu Alfreda Hitchcocka. Ale oproti některým životopisům je tenhle postavený především na citacích přátel, rodiny, hereckých kolegů, proto často nepřináší jeden pohled, ale rovnou dva nebo tři. Na několika místech pak člověk neví, čemu má věřit.
Ale to je asi tak jediná výtka, kniha mapuje život Grace Kelly od narození, až po !SPOILER! tragickou smrt. Ukazuje, že nebyla takovou chladnou kráskou, jakou se zdá být ve filmech a na první pohled. Člověk díky knize pochopí, proč se oblékala tak, jak se oblékala, podle čeho si vybírala role i s jakým hercem se jí pracovalo nejlíp/nejhůř.
V téhle knize je Jimi vykreslen jako člověk, jehož sláva nezměnila, pouze nesmírně unavila. Kniha se soustředí především na Hendrixovo nitro. Na jeho sny, touhy, zdroje inspirace a názory. Po přečtení budete mít pocit, že jste tomu složitému člověku aspoň částečně porozuměli a uvidíte, co stálo za jeho písničkami.
Navíc to je jedna z nejkrásněji udělaných knih roku. Ani ne tak obálkou, ta je průměr, ale vnitřkem. Střídání fontů, velikosti písma, jednou je text poskládán do podoby kytary, jindy se táhne ve vlnách. Tady uvolněná šedesátá léta skutečně září v plné kráse.
Dostal jsem se k ní díky zdejší rubrice Obálka pod lupou a ona na oplátku dostala mě. Příběh je totiž ještě lepší než obálka. Téma je poměrně vážné - nakolik je v pohodě, když žena sexuálně využívá své mladé studenty, kterým to je příjemné, ale samotné by je to nenapadlo? Zpracování v tomhle případě ale vede: kniha je sexuálně otevřená, na rovinu popisuje všechno, ale přitom si hlavní hrdinka a vypravěčka zachovává drsný vtip a humor. Je to zábava, i když by to zábava být neměla. Člověk se při čtení cítí provinile, ale přitom si to vychutnává. Bavilo mě to. Za téma a zpracování dávám 5 hvězdiček.
Přečteno jedním dechem! Autor už zná své postavy a umí je naplno využít, vyloženě si užívá dialogy (opět mix češtiny a angličtiny) a děj jede šílenou rychlostí až do konce. V případě de la Mottovy trilogie bych řekl, že kvalita je stoupavá. Třetí díl mi přijde nejlepší a celé to hezky uzavírá.
Krásně naivní příběh o mladé dívce, jejímž největším snem je pracovat v novinové redakci. A shodou okolností a řadou humorných náhod se jí to nakonec vyplní. Líbila se mi atmosféra první republiky a takové milé kouzlo, jako mají černobílé filmy s Natašou Gollovou nebo Adinou Mandlovou.
Ač je to v dost brakovém provedení, pod slupkou se skrývá komorní psychologický thriller. Z pětice přátel je zřejmě jeden vrah - ale kdo? Knihu jsem četl už několikrát, protože vždycky zapomenu, kdo je záporák, a pokaždé mě to překvapí, protože podezřívám někoho jiného.
Nejlepší zvrat celé knihy přichází paradoxně na začátku, pak to je fajn, ale nic extra. Už je přeupírováno.
Příběh není špatný, ale čte se to hodně špatně. Na konci klišé. Knihy Star Wars mě příliš nenadchly.
Na Star Wars tam je víc diplomacie než bitev, vadilo mi hodně postav, často jsem si je nedovedl spojit s tváří.
Rozhodně to není kniha pro každého. Nevadily mi ani tak drsné popisy násilí, jako spíš ta psychologická stránka. Duševní násilí a vnitřní bolest, která se táhne od prvních stránek a zahušťuje atmosféru, je snad i horší. Jazyk je ovšem brilantní - přirovnat Stockholm k proradné děvce dokáže jen zvrácený génius.
Takže - je to hodně rozporuplná kniha. Objektivně řečeno je dobrá, ale pět hvězdiček jí prostě s klidným svědomím dát nemůžu, protože mi její čtení nedělalo dobře.
Právě mi před očima proběhl celý život jednoho človíčka kdesi v Asii, který se možná ještě ani nenarodil. Nebo možná už umřel, to je jedno. A hrozně bych tomu člověku chtěl říct, že úspěch není všechno, že na světě jsou i důležitější věci...
Zpočátku mi trvalo, než jsem si zvykl na ten neurčitý styl, ale pak jsem pochopil. Mohlo by se to stát jak v Afghánistánu, tak v Číně nebo Jižní Koreji. Vlastně by se to klidně mohlo stát i u nás, i když k rozvojové Asii máme celkem daleko. Další hezké "odeonovské" čtení.
Skvělé příběhy osobností českého knižního průmyslu: jak se ke knihám dostali, co rádi četli, jak vidí budoucnost knih a tak dále. Jenom autor mohl zařadit více známých lidí. Takhle mi přišlo, že se to místy opakuje. Evidentně všem kladl stejné otázky a odpovědi potom splývají. Trochu mi vadí obálka, která mi nepříjemně připomíná učebnice ze střední školy, ale nenechte se tím odradit, je to ohromně zajímavé čtení.
Kresby excelentní, příběh dobrý. Z dnešního pohledu je zajímavá ta "květinová" myšlenka 60. let, kterou je komiks prodchnutý. Jaká škoda, že z plánované 12dílné série vyšly jenom první dva komiksy (tohle a Oranžová smrt), z Česka mohla být Mekka intelektuálního komiksu.
Zpočátku čtenáře zaujme výborný popis prostředí – benátské uličky a kanály, baziliky a pamětihodnosti – a zajímavý nápad s využitím tak tajemného díla jako je Miltonův Ztracený ráj. Jenže jakmile se v ději začnou objevovat démoni a duchové, člověku dojde, že jde spíše o podprůměrný horor s nadpřirozenou tematikou. Na nadpřirozenu není nic špatného, ovšem autor jej dávkuje po tak velkých dávkách, že tomu člověk nemůže uvěřit, ani kdyby sebevíc chtěl. Vše jde zkrátka příliš rychle, jako by hlavní hrdina nebyl obyčejný profesor literatury, nýbrž profesionální dešifrátor (SPOILER ALERT rychlost, s jakou si spojil pasáž Satana o slunci a Floridu – „sluneční stát“, je ohromující).