bábuška bábuška komentáře u knih

Živí a ztracení Živí a ztracení Ellen Feldman

Velice silný příběh z období po osvobození po roce1945, odehrávající se v Berlíně, kde v americké zóně se setkávají američtí vojáci-Židé, a původní Berlíňané se lživými výpověďmi "my vůbec o ničem nevěděli, ani jsme v nacistické straně nebyli, jen co jsme zkusili hrůz při bombardování" a pod. Je to kruté ale pravdivé čtení, mělo by být povinnou četbou. Dovolím si citovat ze str.119: "Spravedlivou odměnou bych si nebyl tak jistý. Na každého sadistu přijdou dva nebo i pár desítek prospěchářů. Přežili pod vládou nacistů a teď přijdou na to, jak přežít v novém režimu. Vsadil bych se na to, že to tu budou řídit ty samé figury." Smutné konstatování.

27.03.2024 5 z 5

Za svitu měsíce Za svitu měsíce Jennifer Anton

Opět jsem poznala část italské historie od začátku nástupu fašismu, spojení s německým vzorem, až k jejich hořkému konci. Příběh obyvatel v malém městečku v Apeninách, rodiny porodní "báby" a její dcery Niny, která sice byla provdána, ale manžela měla mnoho let za prací za mořem. Kruté období za německé okupace, mnoho mrtvých, hlad a bída. Konečně šťastné setkání po mnoha letech Niny s dcerkami v Chicagu s manželem, kde jim konečně nastává spokojený rodinný život. Příběh zajímavý a hezky se četl.

18.03.2024 4 z 5

Děvčata z Bloomsbury Děvčata z Bloomsbury Natalie Jenner

Přestože se děj odehrává v poválečných letech, i v takovém knihkupectví, mužské osazenstvo hraje prim a ty tři ženy jsou přehlíženy, přestože vykonávají větší díl práce. Jinak je ten příběh rozvleklý, trochu vyčnívá smutné manželství Grace, Vivien je osoba živější, ale nejmladší Evie působí jako šedá myška. Čekala jsem trochu živější příběh.

12.03.2024 3 z 5

Noci s cudzincom Noci s cudzincom Mirka Manáková

Skutečně milostný román.

04.03.2024 4 z 5

Chlapec z bloku 66 Chlapec z bloku 66 Limor Regev

Příběh malého chlapce a ostatních dětí, jak se vyrovnávaly z hrůzami ve kterých se ocitly, nepřipravené a opuštěné.

01.02.2024 4 z 5

Filmový klub osamělých srdcí Filmový klub osamělých srdcí David Barnett

Příběh začíná chladným a studeným deštěm, který trvá a trvá, není divu, vždyť jsme v podzimní Anglii. Děj se střídá s trochou tajemna a trochou detektivním pátráním, hodně vzpomínáním na kdysi slavného dědečka hlavní hrdinky studentky Jenny. Celý ten děj se odehrává v domě U Zapadávajícího slunce s několika starými obyvateli a pár jejich vzpomínkami. Kniha mně nijak nenadchla.

06.11.2023 2 z 5

Za hlasem srdce Za hlasem srdce Linda Lael Miller

Na něco málo přes sto stránek romantický příběh z předminulého století v Nevadě. Oddychové čtení.

12.04.2023 2 z 5

Třetí polovička Třetí polovička Carola Lovering

Měla jsem trochu jinou představu, ale bohužel mě příběh příliš neoslovil. Ale dočetla jsem.

20.08.2022 2 z 5

V bouři V bouři Kathryn Taylor

Poněvadž se jedná o dva díly jednoho románu, přidávám komentář až po přečtení obou knih. Skutečně odpočinkový prázdninový příběh, který se četl velice dobře. Dívka se ocitá na hradě severní části Irska, takže jsou tam zčásti tajuplné úkazy, ona sama je obětí několika osobních útoků a samozřejmě nechybí láska k dědici s krásnýma modrýma očima. Moderní pohádka, ale pěkně napsaná.

14.07.2022 4 z 5

Vzpomínka na dědečka a jiné povídky z jižní Moravy Vzpomínka na dědečka a jiné povídky z jižní Moravy Ilse Tielsch

Krátké úseky vzpomínek jak od dětství, tak později, na osoby které prošly jejím životem, hlavně pak na osobu dědečka a lidí zpod Pálavy.

22.04.2022 3 z 5

Prchavé představy Prchavé představy Elizabeth Adler

Dějově zajímavější je vztah mezi jednou z dívek Jessie-Ann a Laurindou, který se vine od školních let až do dospělosti. Jedna má rodinu pohodovou, druhá matku stále opilou a otce násilníka. To graduje až v dospělosti, kdy se závist mění v posedlost a málem končí tragedií. Jessie-Ann a její tři přítelkyně budují svou kariéru ve světě modelingu, část která není příliš zajímavá.

12.04.2022 3 z 5

Anděl, nebo ďábel? Anděl, nebo ďábel? Penny Vincenzi

Kniha velmi obsáhlá (i těžká do ruky) ale čtivá, děj spadá do začátku minulého století, poznáváme život bohatých i chudých, první světovou válku i krušný život po ní.

24.08.2021 4 z 5

Zapomenutá smrt Zapomenutá smrt Stanislav Češka

Dříve vydané detektivky mého oblíbeného autora mi připadaly napsány živnějším jazykem. U této knihy je hodně momentů opakovaných, tentokrát mně kniha tolik nezaujala.

30.07.2021 3 z 5

Tajemství vražedné orchideje Tajemství vražedné orchideje Jitka Pickartová-Ditterová

Autorka se snažila....... byl tam smutek ze ztráty milované manželky, návštěvy jejího ducha, posléze porady u psychiatrů, stejné vidiny u přítelkyně zemřelé, tajné návštěvy již cizích mrvých, návštěva malého ostrůvku v Atlantiku, kde se vše vyřeší. Taková všehochuť i pro čtení v nemocnici nudná.

19.07.2021 1 z 5

Saténový hlas Saténový hlas Eva Štolbová

Byla jsem velmi zklamaná z toho důvodu, že dvě totožná dílka měla rozdílný název, rovněž třetí část mě nijak neoslovila. Bohužel.

13.07.2021

Jedlíci aneb Sto kilo lásky Jedlíci aneb Sto kilo lásky David Laňka

Hodnotila bych tuto útlou knihu jako hořkosladký příběh, než jako humoristický, ale opravdu jako četbu oddychovou, na jejíž děj brzy zapomenete.

19.01.2021 2 z 5

Dračí ukolébavka Dračí ukolébavka Jill Jones

Obsah knihy spíš hororový, na malém ostrově Keinadraig v Cornwallu se žije ve společenství jako před sto léty, vládne tam despotický Strážce Rady s Léčitelkou a za tím vším se skrývá utajovaná tajemná Dračí síla. Místy byl děj hodně napínavý, ale nepravděpodobný.

23.12.2020 2 z 5

Zátoka bouří Zátoka bouří Patricia Shaw

Byla jsem od začátku hodně zklamaná, ani jsem ji nedočetla.

24.11.2020 1 z 5

Triumf Triumf Barbara Taylor Bradford

Katie, Carly a Denice, tři kamarádky od školních lavic se společnou touhou stát se herečkami. Ale neúprosný osud zasáhl, Carly končí v nemocnici v umělém spánku, Denice je mrtvá. Policie se svým pátráním uvázla na mrtvém bodě a po dlouhých deset let, než je pachatel vypátrán a končí za mřížemi. Mezi tím Katie vystuduje v Londýně hereckou školu a nakonec zazáří v N.Y. na Brodwei v dramatu o sestrách Brönteových. Osobně navštíví skotské vřesoviště a po delší dobu nasává dech kraje. Jejím výkonem na jevišti tento osobní prožitek dodal vzrušení a štěstí i jako vzpomínku na přítelkyně z dětství. Celkem odpočinkové čtení, kvalitní překlad.

24.11.2020 4 z 5

Rodinné tajemství Rodinné tajemství Santa Montefiore

V tomto románě navštívíme argentinskou pampu a rozlehlý ranč Santa Catanina, rodu Solanosů, kde každý z dospělých dětí si na rodinném pozemku postaví vlastní dům, kde přibývá dětí, farma se rozrůstá, bohatne, a i dětem přibývají léta a tím nastává hlavní osa příběhu, kdy se do sebe zamilují Sofia a její bratranec Santigo. Prosby i zákazy zůstavají liché a když Sofia otěhotní, rodiče ji s okamžitou platností pošlou do Švýcarska k příbuzným s příkazem, aby ihned podstoupila interupci. Sofia však jedná podle svého vlastního rozhodnutí, porodí krásného chlapečka, kterého však dá k adopci a odstěhuje se do Londýna s rozhodnutím nikdy rodičům neodpustit, ale začít nový život. Na farmu do Argentiny se vrací až po dvaceti letech po zprávě, že jí umírá nejbližší přítelkyně Maria, setkává se se svou láskou, ale každý z nich má svou rodinu, dítě, a tím i jiné povinosti. Příběh se odehrává v šedesátých letech vlády Juana Peróna a jeho ženy Evy, kdy země žila v chudobě, po Perónově smrti se ujala vlády jeho druhá žena a země upadla do nepokojů a jiných válečných problémů. Kniha je svým způsobem i poučná a přibližuje nám běžný život na argentinském venkově.

24.11.2020 4 z 5