bararich8
![Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460110/sikmy-kostel-2-wiw-460110.jpg?v=1607243963)
Stejně jako první díl mě i tento pohltil a nepustil až do posledního písmenka. Autorce se podařilo skvěle uchopit silné příběhy za pohnuté doby. Tyhle 2 knihy budu doporučovat, kudy budu chodit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deset malých černoušků Deset malých černoušků](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236/deset-malych-cernousku-mlR-236.jpg?v=1536319554)
Skutečně mistrná detektivka! Má první kniha od A. Christie a musím říct “Klobouk dolů!”
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tiché roky Tiché roky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402756/tiche-roky-yGd-402756.jpg?v=1601732075)
Jednodenní a moc příjemná záležitost. Alena Mornštajnová prostě umí psát tak lidsky a zpracovat takové příběhy, které nemohou čtenáře nechat chladného. Kniha Hana pro mě byla silnější, ale i Tiché roky obsahují zajímavé dějové linky, na jejichž rozuzlení musí být čtenář zákonitě zvědavý.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zuzanin dech Zuzanin dech](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428845/zuzanin-dech-mkh-428845.jpeg?v=1601541529)
Silný příběh, tohle téma můžu. Styl psaní mi vyhovoval, čtivost parádní. Na tuhle knihu jen tak nezapomenu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113591/vyhnani-gerty-schnirch-pZF-113591.jpg?v=1583421486)
Velká síla a zároveň velmi dobré čtení. Konečně jsem si přečetla něco od Kateřiny Tučkové a jsem ráda, že takovou autorku máme. Není to oddechové čtení, ale u těchto knih jsem vždy ráda, že se tak nějak 'bezbolestně' dozvím něco o historii. Protože tyhle kapitoly našich dějin se musí pořád uchovávat v paměti, aby se nemohly opakovat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482125/mluvi-k-vam-kapitan-fRn-482125.jpg?v=1633883211)
Knížka, do které se mi vůbec nechtělo, ale byla mi opakovaně doporučována. Tak jsem si ji teda otevřela (abych jako už měla pokoj) a hle, ono to bylo vážně dobré čtení! Nikdy bych neřekla, že mě rozhovor s pilotem tam chytne a dozvím se tolik zajímavosti ze sféry letectví. Navíc Martina Moravce mám jako autora moc ráda a rozhovor vedl opravdu skvěle.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475068/nejstastnejsi-muz-na-svete-28D-475068.jpg?v=1625149820)
Jedna z mnoha knih týkajících se holokaustu, ale vyniká tou nadějí a prostou radostí, kterou se panu Jaku daří svými řádky předat. Byl to neskutečně obdivuhodný muž a do své knihy vložil krásné poselství, snad se dostane k co nejvíce lidem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vejce a já Vejce a já](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3690/vejce-a-ja.png?v=1734378949)
Neskutečně zábavné čtení o životě, který se s autorkou nemazlí. Běžně od jednoho autora víc knih nečtu, ale od Betty musím, už teď mi její smysl pro humor a břitké poznámky chybí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dva proti Říši Dva proti Říši](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/7810/dva-proti-risi-8GP-7810.jpg?v=1469896813)
Jedno z nejhorších počtení. Nenechte se ale mýlit, nemyslím um spisovatele, ten je naprosto v pořádku, ale ta fakta, vědomí, že tohle se opravdu dělo, z toho mrazí a na konci se do očí derou slzy. Je to fakt síla a autor se s tím výborně popasoval.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Až uvidíš moře Až uvidíš moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491418/az-uvidis-more-uO1-491418.png?v=1652707571)
Po dovolené v Řecku byla tahle kniha, kterou už jsem měla delší dobu v hledáčku, jasnou volbou. A volba to byla skvělá. Zajímavě vystavěný příběh několika vzájemně propletených postav a historické reálie, o které by mě jinak nenapadlo se zajímat. Prostě vše, co má správná kniha na toto téma mít.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![A uzřela oslice anděla A uzřela oslice anděla](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/2704/a-uzrela-oslice-andela-zBj-2704.jpg?v=1566803427)
Uf tak tohle bylo velký sousto. Asi to není úplně typ čtení pro mě. Tolik zla, špatnosti, nechutností a úzkosti, až se mi při čtení svíraly vnitřnosti a pořád jsem si říkala, proč to vlastně čtu. Nemůžu si pomoct, ale Euchrid mi byl naposled sympatický jako nemluvně v krabici, pak už to s ním šlo z kopce. Jediný, co nemůžu popřít, je spisovatelova obří fantazie...až mě děsí pomyslet, kde se v něm takové věci berou. Možná tedy nejsem cílová skupina, možná jsem to nepochopila, ale jedno je jisté-jsem ráda, že mám dočteno a už nikdy nic takové číst nechci.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Soběstačný Soběstačný](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432843/sobestacny-uHU-432843.jpg?v=1591276992)
Nevěděla jsem, co čekat a nakonec knížka mile překvapila. Vlastně to není žádný strhující příběh, ale tak nějak jsem pořád cítila, že potřebuju číst dál a dozvědět se, jak se Štěpánovi vede. Takže nakonec se z toho vyklubalo poutavé čtení o nečekaně silném mladém klukovi, kterého si prostě oblíbíte.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Les oběšených lišek Les oběšených lišek](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19697/les-obesenych-lisek-19697.jpg?v=1244900133)
Můj asi první skandinávský autor a zrovna mě moc zaujal. O Paasilinnovi se píše jako o humoristovi a já pořád čekala, kdy ten humor přijde. Až mi došlo, že ten humor tam je! Takový jemný, něžný a příjemný, byl tam celou dobu. A to prostředí finské pustiny...úplně jsem cítila tu mrazivou krásu, ve které si ti tři žili. Moc pěkné počtení, možná ještě sáhnu po nějaké knížce tohoto autora.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ranhojič Ranhojič](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1439/ranhojic-arj-1439.png?v=1567521906)
Klobouk dolů, takhle skvěle čtivá kniha se jen tak nevidí. Kdyby byl čas, přečetla bych ji snad v kuse. S Robertem jsem i dýchala, jak jsem se s jeho postavou ztotožnila. Doporučuji!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Den Trifidů Den Trifidů](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197/den-trifidu-65e21a7d53c5a.jpg?v=1709316733)
Paráda, nevěřila bych, že mě sci-fi tak chytne. Moc dobré:-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jana Eyrová Jana Eyrová](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/2323/jana-eyrova-IgG-2323.jpg?v=1460391420)
Jsem ráda, že jsem se konečně dostala k této klasice. Výborně čtení, krásné košaté popisy, které cvičí představivost, aniž by překážely příběhu a nudily. Příběh má spád, místy čtenář ani nedýchá, jak s hrdinkou prožívá její radosti a soužení. Mezi klasiky se řadí zcela oprávněně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vynález zkázy Vynález zkázy](https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/934/vynalez-zkazy-934.jpg?v=1283948640)
Moje první verneovka a pecka! Napínavé, čtivé a ve své době určitě i nečekaně inovativní čtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tichý dech Tichý dech](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173729/tichy-dech-AfD-173729.jpg?v=1544873191)
Čtení jak z jiného světa. Běžný člověk v našich poměrech si ani neumí představit, co se jinde děje a jak moc dobře se tu vlastně máme. Kniha je skvěle napsaná, Jan Trachta má opravdu dar-píše poutavě, bez zbytečných řečí, sám sebe nešetří, čímž je moc sympatický. Po dlouhé době přidávám něco do doporučených. A MSF si vážím jako nikdy předtím!