Bedřich63 komentáře u knih
Tuto sérii jsem začal číst v roce 2018. Teď po 4 letech od přečtení 10-tého dílu jsem si přečetl další díl v pořadí, zatím poslední v češtině vydaný.
Patrik s Erikou pomalu stárnou, proto možná i tempo knihy mi přišlo aspoň v první půlce pomalejší. Děj se pomalu rozvíjel, také se objevily nějaké vraždy, řeší se i minulost a neobjasněná úmrtí.
Na posledních několika desítkách stránkách ale vše rychle graduje a dospívá k vyvrcholení, které je docela zajímavé a napínavé.
Asi to nebyla nejlepší kniha série, ale určitě si drží docela vysoko nastavenou laťku předchozích dílů.
Po půl roce jsem se opět vrátil ke knize ze série, kterou jsem si pro sebe nazval Naivní historické detektivky. Tentokrát už tam toho jednoduchého vyprávění a podrobného vysvětlování bylo trochu moc, proto jen 4*.
Autorka výborně popisuje prostředí Anglie 12. st., mistrně dokáže vykreslit jednotlivé charaktery osob a vztahy mezi nimi. V této knize zjistíme, jak funguje středověký jarmark a co všechno se během 3 dnů jeho konání stane.
Bratr Cadfael je opět vtažen do víru událostí a pomáhá řešit vraždu a její pozadí. Tento díl je více akční, mrtvých je hned několik.
Uvidím, co přinesou další díly, na které už se těším.
Po třech letech jsem se konečně dostal k tomu, abych si přečetl i druhý díl rodinné ságy z 19. st. o osudech rodin Bornů a Nedobylů a nejen jejich.
Kniha je plná popisu života v Praze poloviny 19. st. a osudy hlavních postav se dále vyvíjejí.
Na mě je v tomto dílu trochu moc filozofie.
Řeší se zde také emancipace žen a jejich právo na svobodné myšlení. V dnešní době si asi dokážeme jen stěží představit, že to mohlo být někdy tak svázané konvencemi a zvyky a že ženy byly zcela odkázané na muže, nejprve na otce a po sňatku na manžely.
Osudy jednotlivých postav jsou popsány zajímavě. Autor knihu napsal v roce 1958 a tomu odpovídá jazyk a sloh.
Tato série mě baví a ve čtení budu pokračovat. Seriál jsem nikdy nesledoval, takže nemusím srovnávat.
Opět v první polovině spíše cestopis a průvodce kulinářskými zážitky Bretaně.
Po seznámení čtenářů v předchozích dílech s ostrovy na pobřeží Bretaně, salinami na poloostrově Guérande, ústřicemi, druidy, historií Keltů, výzkumem a sledováním moře a delfínů, růžovými granitovými skalními útvary a místními skvělými plážemi, a také s temným a tajemným Bróceliandským lesem a jeho malebnými jezery a zámky, Saint-Malo a také přes ústí řeky ležící přímořskými lázněmi Dinard s úžasnými vilami se v tomto díle dostaneme k dalším místním bretaňským pozoruhodnostem a to k ostrovu Belle-Île.
Tady je komisař Dupin a jeho tým při vyšetřování vraždy opět rozptylován úžasnými přírodními scenériemi, nekonečnou paletou barev - odstínů modré, růžové a zelené. Také je zaskočen neskutečnou soudružností a krutostí obyvatel ostrova, kteří se rozhodnou ve svůj prospěch a pro své cíle zabít svého souseda.
Jako vždy se jedná o zajímavou kombinaci cestopisu, detektivky a kulinářského průvodce. Pro mě velice zajímavá kombinace, stále si něco dohledávám na internetu.
Zůstávám věrným fanouškem této série.
Škoda, že se už blížím ke konci a budu muset čekat na další díly. Aspoň doufám, že bude i další pokračování.
Svůj komentář k této knize bych rozdělil na dvě části.
Samotný příběh je podle už zažité šablony, kdy nějaký odborník a s ním pár laiků řeší vážný problém na Zeměkouli a pokud se jim nezadaří, bude to mít pro světovou populaci nedozírné následky. Pro vyřešení tohoto problému je potřeba cestovat napříč několika kontinenty a řešit vše v rozsahu hodin až několika málo dní. Já bych to nazval pohádka pro dospělé. Pár už jsem jich četl a některé z nich byly lepší, napínavější a propracovanější. Autor se s příběhem moc nepáral, hlavní pro něj bylo něco jiného. Za příběh bych dal tak tři *.
Ta druhá a podle mě nosná stránka knihy je autorův postoj k ideologii a doktríně globálního oteplování protlačované "elitami naší společnosti", podporované mnoha známými osobnostmi a podpírané mnoha "figurkami" vědeckého i pseudovědeckého světa. Autor se tomuto tématu věnoval bezpochyby mnoho let a měl potřebu už před téměř 20 lety se k této problematice vyjádřit. Za to i za způsob, jakým to udělal, má můj obdiv.
Pokud se posuneme o těch 20 let do současnosti, tak lidé zajímající se o dění kolem sebe vidí, kam se vše posunulo.
Spíše než jako dobrodružný román knihu vnímám více jako populárně-vědecký popis problematiky, která už několik desetiletí hýbala a stále hýbe naším světem.
Autor vyjádřil určité pochybnosti o tom, zda pojem globální oteplování si zaslouží tolik pozornosti. A zároveň s velkou znalostí věcí kolem a v pozadí poukazuje na to, že i v této problematice je třeba za vším hledat peníze a za penězi elity a jejich záměry.
Pro mě velice zajímavá kniha z pohledu popisu technických detailů, samotný příběh trochu slabší. Autora a jeho knihy budu vyhledávat i nadále, pořád mi ještě pár jeho knih zbývá k přečtení.
Za mě opět jen 4*, stejně jako u předchozího dílu. Začátek trochu rozvláčný, nic moc se neděje. Pak se děj začíná postupně stupňovat a ke konci už jsem se od knihy nemohl odtrhnout.
Politické poměry v JAR se zase tak moc neliší od poměrů v Česku, jak si všichni zvykli nazývat Českou republiku.
Korupce, zlodějna, nenasytnost zkorumpovaných politiků, nenažranost a mnohdy zákony nepostihnutelná moc novodobých zbohatlíků. Je to něco pro nás neznámého?
Chlapci od Jestřábů jsou degradováni a jsou přeřazeni na jinou práci. Řeší své osobní a rodinné problémy, ale přitom stále mají na mysli to, že se dali k policii kvůli ideálům, a těm se snaží dostát i za cenu osobních obětí.
V druhé polovině vynikající kniha, aspoň pro mě. První polovina trochu rozvláčná. Ale pořád pro mě natolik atraktivní, že si další knihy nenechám ujít a rád si je přečtu.
Skoro po roce jsem si zase užil další knihu ze série, pro kterou jsem si zavedl výraz "naivní detektivky". Nemyslím to nijak zle, spíše naopak.
Tentokrát se nejedná o klasický čundr ani sjíždění vody, ale kupodivu o fenomén této doby - zážitkovou hru. K tomu další příběh z historie jako druhá rovina příběhu významně ovlivňující současnost.
Je to hodně odlišné psaní od jiných autorů a asi proto se mi knihy od Jana Fráni líbí.
Autor píše dál a tedy i já můžu číst další příběhy. Měl jsem možnost ho v rámci jednoho komponovaného večera zažít i jako vypravěče a poslechnout si pár krátkých ukázek v rámci autorského čtení.
Pro mě je tato kniha zajímavější a poutavější než první díl. Vyprávění o životě v Čechách Hermíny, Stefanie a dalších osob obsahuje několik nečekaných a překvapivých zvratů, které výrazně ovlivní jejich osudy.
Že ani život šlechty nebyl v minulosti vždy jednoduchý, že přežití a zdraví mnohdy záviselo na náhodě nebo obětavosti bližních, že morálka ve vyšších kruzích v mnoha ohledech nijak nepřevyšuje morálku obyčejných lidí a mnoho dalšího dokáže autorka čtenářům přiblížit velmi čtivou formou.
Rád čtu knihy s příběhy odehrávajícími se před desítkami a stovkami let. Dozvídám se v nich mnoho zajímavých detailů nebo i celých životních osudů historických postav nebo fiktivních hrdinů.
Autorce a této sérii zůstanu věrný a poohlédnu se po dalším dílu.
"Naivní historická detektivka" - tento název jsem si pro sebe vytvořil nejen pro tuto sérii. Opět jsem velmi spokojený. Sestra Fidelma je stále lepší a lepší vyšetřovatelka, bratr Eadulf je její stále stejný trochu pomalejší pomocník, se záblesky geniálních myšlenek. No a samotné historické období klanových bojů v 7. st. n. l. na území dnešního Irska, životní podmínky vládců i členů klanů, mnichů a jeptišek, zvyky, životní podmínky a právní rámec usměrňující chování všech......to je to, co mě na knihách v této sérii přitahuje.
Knihu jsem si užil a ve čtení této série budu pokračovat.
Při hodnocení se nejprve vrátím ke svým pár větám, které jsem napsal u předchozího dílu.
Pro mě zatím nejlepší díl z této série......Enzo je opět skoro super dokonalý......Celá rodina se podílí na vyšetřování......Autor ale vždy dovede překvapit a tak se těším na další díly.
No a když toto své hodnocení z března, kdy jsem četl Černé světlo srovnám s Entomologovým odkazem, tak je všechno úplně jinak.
Podle mě tento díl je ještě lepší a část čtenářů tady o něm také píše superlativy.
O rodině skoro ani zmínka. Enzo více než 2/3 knihy tápe ve vyšetřování a poznává krásy ostrova a charaktery lidí a ještě ke všemu je rád, že přežije jednu temnou noc.
Krásné popisy ostrova a jeho historie, prostředí, lidských charakterů, tedy vše, co je autorovi vlastní, tato kniha obsahuje ve více než dostačujícím rozsahu. Nakonec se i to vyšetřování skoro na konci knihy rozběhne a nabere obrátky. No a rozuzlení, kdy už jsem si říkal, že "vrahem je přece zcela jasně zahradník :-)", je nakonec úplně jiné.
Takže já jsem velmi spokojený a pokud následující díly udrží tuto úroveň, tak to bude super. Zase si dám trochu odstup, ať se mám na co těšit. No a jak to dopadne s potomkem, který je na cestě, tak to snad bude v dalším díle aspoň naznačeno.
Nesdílím pochvalné komentáře k této knize. Už k předchozí knize této série Údolí jsem napsal, že to podle mě byla nejslabší kniha, teď se musím opravit, tato byla ještě slabší.
Nejedná se o klasickou detektivku, ale o politicky angažovaný román. Čekal jsem něco jiného, proto i moje hodnocení podle toho vypadá. Moje chyba, mohl jsem si více prostudovat názory ostatních čtenářů na tuto knihu.
Autor neustále poukazuje na roušky na obličejích. Inu prožili jsme si to všichni, nechci se vracet a doufám, že se to nevrátí. Nesmyslná a nepochopitelná opatření mnoha vlád a států světa korespondují se situací, kterou tady autor lehce nastínil ve Francii. Z těchto opatření se budeme vzpamatovávat léta, jejich dopady vnímáme každý den.
Do nedávné doby jsme měli minimální zkušenosti s vyloučenými lokalitami, jak je autor popisuje ve své knize. Toto je dědictví koloniální politiky mnoha zemí a následných zcela mylných rozhodnutí v otázce imigrace. Autor tuto problematiku otevírá, nastiňuje v kontextu nedávných událostí ve Francii a vyjadřuje obavy. Oprávněné obavy.
Pokud bych to chtěl hodnotit jako detektivku, tak vše kolem případu se postupně odhaluje v průběhu knihy, žádná překvapení se nekonají, napětí jsem necítil. Konec velmi očekávaný.
Je třeba si jen položit otázku. Kdo vlastně zvítězil a vítězí? Co bude následovat?
Třeba se další kniha této série bude zabývat hladomorem, sociálními nepokoji, životem bez aut, letadel, neustálým dohledem a rozdělením lidí podle jejich poslušnosti do několika úrovní......
Knize by také slušelo hustější řádkování, takto je text zbytečně roztažen na více než 450 stran.
Opět jsem objevil tady na Databázi knih u svých oblíbených čtenářů další autorku a sérii a vypadá to, že se mi to bude líbit. V tomto prvním díle mi seděl styl psaní autorky i téma. Spojení vyšetřování vražd s prostředím nemocnice mě vždycky zajímá.
Kniha má podle mě vše, co lze očekávat od dobré detektivky.
Čtení dalšího dílu asi nebudu dlouho odkládat.
Jsem rád, že jsem se nechal inspirovat zde na Databázi knih svými oblíbenými čtenáři. Tato kniha nepostrádá vtip a popis cestovatelských příhod je autentický. Rád si přečtu pokračování.
K tomuto způsobu cestování jsem nikdy nenašel odvahu, vždy se vydávám na cesty, kde je naplánován nocleh a mnohdy i detailně denní program. Plánuju to obvykle sám, služeb cestovek využíváme jen výjimečně.
Tady jsme mohli společně s partou mladých cestovatelů nahlédnout pod pokličku toho, co obnášejí vícedenní treky Na Slovensku, Ukrajině, v Rumunsku, Černé Hoře, Bosně a Hercegovině, Nepálu a také na Madeiře a Krétě.
Všude je krásně, když to člověk chce vidět a má ten dar.
Svůj čtenářský rok 2025 jsem začal velkolepě. Tato kniha váží bez pár gramů 4kg a její rozměry jsou 34 x 24,5 x 5 cm. Je to cvalík i vzhledem ke knihám, které jsem si přečetl a prohlédl v sérii Světy Zdeňka Buriana dříve. Tuto knihu si nelze prohlížet a číst v posteli. :-)
Kniha obsahuje přes 400 velmi kvalitních reprodukcí kreseb Zdeňka Buriana a stručné popisy ke každé z nich. Doplněno je vše o historické informace k prvohorám a druhohorám, kterých se tato kniha týká. Rostislav Walica a Ondřej Müller velice fundovaně popsali jak okolnosti vzniku jednotlivých maleb, tak i historické souvislosti vzniku života na Zemi, pokud jsou lidstvu známé.
Kniha je to vynikající a určitě stojí za to, si ji z knihovny půjčit, nebo případně za nemalý peníz pořídit.
Jediné, co mi trochu vadilo, je to, že v textech se jen v minimální míře vyskytovaly odkazy, na jaké stránce obrázek hledat. Občas to bylo docela složité. Přece jen nejsem odborník na tuto historickou faunu a flóru a i s názvy jsem mnohdy zápasil. Ale stálo to za to. Další díl si časem znovu půjčím.
Autorovi jsem dal druhou šanci. V říjnu jsem si přečetl Český ráj.
Musím ale konstatovat, že mě jeho knížky neoslovily.
Nějak se nepotkalo moje očekávání s tím, co mi Jaroslav Rudiš předkládá. Jiným čtenářům se to ale líbí. Jsme každý jiný a také autoři knih píší různě a odlišnými styly. A i v tom je vlastně krása knih.
Udělal jsem malý úkrok stranou z cesty, po které se většinou vydávám za svými čtenářskými zážitky. K delšímu hodnocení mě nic příhodného nenapadá. Na téma této knihy se dívám spíše z odstupu, je mi docela cizí.
K autorovi a jeho knihám se vracet nebudu.
Tak kolik * mám dát tentokrát? No jako obvykle 5 nebo 4. Tam se pohybuju od prvního dílu. Autor i jeho příběhy, které řeší Joe za přispění Ruize, jsou vynikající a vždy si to pěkně užiju. Tato série pro mě nemá moc chyb.
Tentokrát je to velmi osobní a tak trochu v rodině..... ale tak to bývá.
Život přináší nejedno překvapení a nemusí to být nutně jen v knihách.
Věřím, že touto knihou autor s touto sérií nekončí..... no nakonec nechal některým vztahům otevřený konec. :-). Budu se těšit, že budou následovat další díly.
Po třech knihách, které obsahovaly Burianovy ilustrace a mapovaly celé jeho velkolepé dílo, jsem se dostal i ke knize, kterou Zdeněk Burian ilustroval.
Moje volba padla na Zavátý život. Josef Augusta je skvělý vypravěč, každá povídka je trochu jiná, dohromady dávají úžasný obraz života v pravěku. Doplněno o krásné kresby to nemá chybu.
Určitě si přečtu další knihy, které tato dvojice spisovatel-ilustrátor společně vytvořila. A jak jsem si slíbil, postupně se podívám i na jiné autory, pro které knihy také ilustroval Zdeněk Burian.
Poměrně naivní pohled na jednu z možných budoucností lidstva. Nazvat knihu tohoto charakteru jako literaturu sci-fi se tak úplně neodvažuji. Autor ji napsal před třemi roky a použil v ní některé z prvků, kterými se náš život za poslední desetiletí "obohatil". Čas ukáže, co všechno popsané v knize se následně opravdu stane. V této fikci asi nikdo při Resetu nepoužil atomovky, a vše proběhlo docela mírovou cestou za účasti a plné podpory "uvědomělého" obyvatelstva. Postupně se z některých stali otroci, z jiných přisluhovači, donašeči, kývači a zbyla i skupina, která se do systému zařadit nechtěla. No a pak tady byla i nemalá část populace, která vládla s podporou síly a moci.
Z několika pohledů mi kniha připadá jako kniha pro mládež, jak se to už i dříve nazývalo.
V době, kdy jsem já patřil mezi mladé, tak jsme mezi top literaturu tohoto žánru řadili i knihu 1984, u nás v té době rozšiřovanou pouze jako xerox kopie od George Orwella. Autor se ve své knize o ní také krátce zmínil. Tato kniha je ale trochu jiná liga.
Neviditelní je kniha, která by neměla zapadnout a je dobré si ji přečíst už jenom kvůli těm varováním, která tam vnímám. O žádnou velkou literaturu se ale nejedná. Při počtu knih, které autor píše a vydává, je to ale pochopitelné. Pobavení a nějaké poučení, které v knihách většinou hledám, jsem tam ale našel.
Další vydařená kniha od Petra Sagitariuse opět obsahuje 2 příběhy z oblasti Trujkuntu.
První příběh se odehrává v Klasztoru a okolí. Je zajímavé srovnat si autorův popis místa se současným stavem. Celý objekt se pomalu opravuje a probírá se z mnohaleté devastace. Současný stav je popsán na https://www.muzeumbible.cz/muzeum#muzeum.
Autor své příběhy zaměřil na aktuální problémy dneška. Pro mě to jsou knihy z prostředí, kde trávím část svého života a tím jsou ještě více zajímavější. Rád si přečtu i další díly, které snad budou i nadále vycházet.