Bedřich63 komentáře u knih
Jako aktivní turista, chodící především po cestách značených turistickými značkami, jako fanda KČT a čtenář jimi vydávaného časopisu Turista, jsem nemohl tuto knihu vynechat.
Jedná se o skvělý počin. Kniha poutavě čtenáře seznamuje s historií a současností turistického značení nejen u nás a současně dává pár tipů na výlety.
Její přečtení mohu s klidem doporučit.
Myslím, že mé rozhodnutí pokračovat ve čtení této série nebylo vůbec špatné.
Opět jsem si to užil. Reálie začátku 17. století ve Francii, život u dvoru Jindřicha IV, zákulisí a intriky, každodenní boj o přežití a zároveň zcela odlišná kultura oproti dnešní době u nás. To je náplní prvního dílu druhé řady této série.
Prvních cca 100 stran této knihy mě naprosto uchvátilo popisem všech reálií plesu. Dále to už byl trochu stereotypnější popis života u dvoru krále Jindřicha IV. Ale pořád u těchto knih oceňuji jednotlivé detaily vyprávění, vhled do života šlechty té doby a také roztomilý jazyk vyprávění.
Takže za mě opět kniha - další díl, který se povedl. A budu dále pokračovat ve čtení, protože se mi styl vyprávění historie a dějin Francie Robertem Merlem líbí.
Je to nezvyklé. V dnešní době toliko celování, objímání a diskutování není. Ten pomalý styl, kterým jsou popisovány a postupně dokumentovány události, mi vyhovuje.
No a nový hrdina druhé série a pokračování, syn markýze ze Sioraku, mladý Petr Emanuel, podědil od svého otce i od své utajované, ale neutajené matky, mnoho jejich vlastností.
Takže za mě dobrá kniha a těším se, že si přečtu další díly.
Tyto knihy skoro nikdo nečte, je to vidět i na počtu hodnocení. Ale je to škoda, protože právě takové knihy umožní člověku získat vhled do toho, co se tady v Evropě děje a kam to všechno směřuje.
Lidé jsou ovlivněni médii a ta jsou veskrze bulvární, aspoň ta z hlavního proudu. Tam na skutečnou analýzu současných problémů a jejich rozbor nelze narazit.
Takže pro tu malou hrstku lidí - čtenářů - uživatelů a přispěvatelů DK uvedu z obálky této útlé knihy krátký úryvek:
"Z řady současných společenských jevů, které v esejích tvořících tuto knihu analyzujeme, (naopak) tušíme blížící se společenskou katastrofu, a před tou varujeme. Nechceme nikoho strašit, chceme veřejnost motivovat, aby otevřela oči a začala probíhající jevy vnímat vážně a ve všech relevantních souvislostech."
Pohodlný je život v nevědomosti, ale to rozčarování, které jednoho dne přijde, bude velmi tvrdou ranou, kterou mnoho lidí nebude schopno absorbovat.
Za mě kniha, která je hodná pozornosti.
Jozef Banáš se pro mě stal velkým objevem mého čtenářského roku 2024.
Po Karnevalu krýs jsem hned otevřel další jeho knihu, ve které je velmi plasticky popsán život jednoho z nejvýznamnějších lidí naší republiky. Málokdy souhlasím bez výhrad s anotacemi u knih, protože obvykle přehánějí. Ale tady u této knihy je chvála zcela na místě.
Baťa začínal ve velmi mladém věku takříkajíc od píky. Jeho velkými vzory byli např. Ford nebo Edison. Kniha je napsána ne jako životopis nebo dokument, ale jako velice čtivý román, do něhož je zapracováno mnoho skutečných událostí ze života T. Bati. Kniha mi nesmírně sedla a beru ji jako podnět k další návštěvě Zlína, tentokrát po stopách Tomáše Bati.
Knihu doporučuji všem, nejen těm, kteří mají národní cítění.
U této knihy bych znovu musel opakovat svá předchozí hodnocení série Sestra Fidelma. Sehraná dvojice opět řeší zpočátku nepochopitelné vraždy, se kterými je čtenář postupně seznámen a detailně sleduje krok po kroku odhalování pachatelů.
Opět jsem si četbu užil a zůstávám věrným fanouškem.
Ještě mám před sebou spoustu dílů a jsem zvědavý, jak se děj bude dále posouvat.
Krátce po knize Do důchodu s plnou kapsou jsem si v knihovně půjčil ještě tuto knihu Anatomie svobody, kterou napsala Markéta Šichtařová spolu s lékařem Martinem Vavrušou.
Závěry a hodnocení M. Šichtařové už znám z mnoha článků, videí a knih, takže mě toho moc nepřekvapilo. Jen jsem si zopakoval to, co už jsem četl dříve. S většinou souhlasím, občas mám jiný názor.
V části knihy obsahující názory M. Vavruši na fungování zdravotnictví i s přesahem do politiky jsem si rozšířil obzor a potvrdil si svůj dojem, že české zdravotnictví není v posledních letech v nejlepší kondici a státní zásahy k tomu značně přispívají.
Regulace všech myslitelných odvětví způsobená zásahy a rozhodnutími nekompetentních politiků a to nejen českých, ale hlavně těch unijních, vede k velmi výrazným změnám a ovlivňuje životy lidí. Je to vidět na každém kroku a změny to jsou mnohdy k horšímu, obzvlášť když si to uvědomíme zpětně v delším časovém horizontu.
Knihu vnímám také jako takové PR a propagaci podnikání obou spoluautorů, nijak to ani neskrývají.
Od dalších knih M. Šichtařové si dám nějaký časový odstup, už je jich hodně s velice podobnými tématy. Občas si přečtu nějaký článek k aktuálnímu dění nebo se podívám na zajímavé video.
Útlá knížka od mého oblíbeného autora, který píše o příhodách z lékařského prostředí s humorem, který mi sedí.
To, že kniha je napsaná už docela dávno a děj se odehrává před pár desítkami let, vůbec neubírá těmto příběhům na kráse a zajímavosti.
Od R. Gordona si určitě přečtu i další knihy.
Nejsem cílová skupina autorky této knihy, takže s tímto vědomím se vyjádřím pouze krátce. :-)
Velice přeslazený příběh nejen kvůli dobrotám z pekárny, ale i kvůli hlavní postavě Sophii. Pár výborných okamžiků si tam ale čtenář najde, humor v dialozích tomu určitě neschází. Pro mě slabší než předchozí kniha série Romantické útěky.
Moje druhá kniha od autora a opět výborná. Lidstvo vymírá, zelené dobro se šíří, lidé jiného smýšlení jsou umlčováni.
Má snad pan Bureš informace od Matky, co nám přichystala do příštích let?
Přečtu si i další knihy od tohoto autora, jeho styl mi sedí.
Po přečtení všech dílů Tajemství porodní báby jsem se pustil do další série této autorky. Opět se potkávám s velmi čtivým stylem psaní, spoustou historických postav a událostí, no a samozřejmě pěkně propracovanými příběhy historických i fiktivních postav. Kniha velmi dobře přibližuje životní podmínky ve 12 století ve vévodstvích a markách na území dnešního Německa a neustálý boj vévodů a markrabat. Životní podmínky té doby pro člověka žijícího v Evropě dnes jsou nepředstavitelné.
Rád se pustím do dalších dílů, tento typ literatury mám rád.
Podtitulek na zadní desce knihy: " Izolovaná vesnice na pokraji šílenství"
Tak nic tímto způsobem popsaného jsem v knize nezaznamenal. Četl jsem všechny předchozí díly a tento byl pro mě nejslabší. Z předchozích dílů vím, že autor umí vytvořit příběh plný napětí, hrůzy, očekávání dalšího děje... se spoustou zápletek a nečekaných rozuzlení. Tady jsem postrádal skoro vše, co mi tak imponovalo v předchozích příbězích.
Jedna z recenzí také uváděla, že autor nás zavedl do Údolí, kde nás děs nakonec polapí.
Tak já se určitě po přečtení knihy necítím být děsem polapen.
Pokud za nějaký čas vyjde další díl, tak si ho přečtu, abych zjistil, jestli to bylo jen malé vybočení z řady, nebo má celá série sestupnou tendenci.
V letošním roce moje čtvrtá kniha, která je spojena s fenoménem nejen první republiky - Baťou.
Tato kniha není tak přísně zaměřena jen na Tomáše Baťu, ale více na region a také rozvoj firmy v Československu i ve světě. Také jsou zde popisovány problémy spojené s výstavbou továren i měst pro zaměstnance. Na mnoha krátkých příbězích spolupracovníků autor, blízký spolupracovník Tomáše Bati, ukazuje nezdolnost těchto lidí a jejich touhu něco dokázat.
Nebudu se zde dále rozepisovat o tom, co vše je v knize obsaženo. Jen za sebe mohu všem doporučit její četbu, stejně jako i předchozích knih, které jsem o Baťovi letos četl.
Je to velmi inspirující a zábavné čtení doplněné i o dobové fotografie. Je až neskutečné, jak Baťovci dokázali za pár desítek let vybudovat toto celosvětové průmyslové impérium a jak vždy měli na zřeteli dobro všech svých spolupracovníků.
Nemám nad čím přemýšlet - 5*.
Asi jsem čekal trochu jinou knihu. Proto ji hodnotím jako průměrnou. Srovnávám s knihami Petera Mayleho, popisujícími poklidný a až labužnický život v Provence, a knihou Marcela Pagnola Jak voní tymián, kde tempo vyprávění bylo také velmi pozvolné.
Tady jsem cítil v pozadí jistou uspěchanost štábu ČT, aby podle připraveného scénáře stihli objet místa, která se rozhodli pro seriál o Provence natočit. Kniha vlastně vznikla jako vedlejší produkt k reportážím a je to na ní poznat.
I přes tyto výhrady se jedná o zajímavou knihu a po této průpravě zkusím i nějakou další knihu Jana Šmída. Už budu více vědět, co mám čekat.
Kniha obsahuje 431 fotografií a pohlednic z dob dávno minulých. Každá z nich je doprovázena krátkým popiskem. Ke každému městu, městské části a vesnici je také uvedena stručná informace o datu vzniku, velikosti katastru a počtu obyvatel na začátku 21. století v roce 2001.
Už dříve jsem si prohlížel knihu Třinec a okolí včera a dnes. Tam byly některé z fotografií také použity.
Očekával jsem trochu více podrobností v popisné části.
Je zajímavé srovnávat, jak se jednotlivé objekty a místa změnily za těch 100 let a více. V této knize ale není porovnání starých a nových fotografií. Porovnání si čtenář musí udělat sám, s vlastní pamětí, pokud jako já mnoho z těch míst navštívil.
Kniha opět obsahuje dvě autorovy detektivky, jak už jsem si zvykl.
Opět je to hodně drsné, ale přitom velmi milé. Autor píše svým nenapodobitelným stylem a opírá se o svou znalost trampského a vodáckého prostředí a některých řek a trampských míst, které dokreslují kulisy příběhů.
Pokud se mi podaří sehnat další díly, určitě budu i nadále věrným čtenářem Vodáckých detektivek, které jsem si pro sebe nazval "Naivní detektivky", ale v dobrém.
Nádherná kniha o úžasném místě, kde to kdysi žilo. Spousta lidí v našem kraji tyto lázně v minulosti navštěvovala a nyní se tam třeba z nostalgie čas od času jedou podívat, aby viděli, jak zase dále pokročil rozklad.
V létě jsme tam jeli na výlet a udělali si krátkou 10km procházku od Davidova mlýna přes les do Jánských Lázní a zpět zase do Kružberka kolem řeky Moravice. Mohu jen doporučit, je tam krásně.
A další zcela jasný krok, který musel následovat, byl vypůjčit si tuto knihu s podtitulem "Minulost, současnost a budoucnost". Současnost jsme viděli na vlastní oči, minulost jsem si teď přečetl v knize a na budoucnost se chci stále dívat s optimismem.
V naší republice je spousta objektů, které byly v uplynulých letech nebo desetiletích nechány napospas svému chátrání. Některé z nich se dočkaly obnovy, jiné byly zbořeny anebo nahrazeny nějakou modernou. Těmto lázním bych přál podobný osud jako nyní mají Schrothovy léčebné lázně v Dolní Lipové, kde už to znovu žije, lázeňský ruch se podařilo obnovit a opravy se stále realizují.
Kniha obsahuje desítky fotografií, které dokumentují vývoj tohoto místa a doplňují text autorů. Pro mě krásná kniha se spoustou informací.
Jen poznámka na závěr. Nejedná se o Jánské Lázně v Krkonoších, ale o Jánské Koupele na Opavsku. To je spíš poznámka pro ty čtenáře, kteří by se tam chtěli vydat. :-)
Určitou představu o rozsahu devastace areálu si každý může udělat např. zde:
I v tomto dílu jsem si užíval vyprávění o životě v jižních Čechách v 17 století.
Obě linky vyprávění jsou zajímavé a mají své kouzlo. Zápisky kata i popis událostí v Budějovicích a Krumlově mě baví.
Autor píše stylem, který je mi příjemný. Budu tedy i dále pokračovat dalším dílem. Spíš než detektivka se mi kniha jeví jako historický román.
Ke čtení této knihy jsem se nechal zlákat hodnocením mého oblíbeného čtenáře a také tématem. A nelituji.
Kniha zaznamenává proměny krajiny v okolí Ostravy v průběhu několika let v souvislosti s rekultivací a nápravou škod po těžební činnosti.
Příroda si vždy postupně bere zpět to území, které jí vyrval nebo narušil člověk. Autorka popisuje na mnohých příkladech k jakým změnám dochází ve skladbě živočichů i rostlin.
Pro mě zajímavé téma, desítky let žiju v tomto regionu.
Text je doplněn mnoha nádhernými kresbami zvířat i krajiny, které věrně zachycují popisované skutečnosti.
Moje pátá kniha od této autorské dvojice.
Informace se v některých pasážích opakují z předchozích knih.
Obsah této knihy je také trochu uměle natahován opakováním některých informací v několika kapitolách a zkoumáním předkládaných informací z různých úhlů pohledu.
Ta podstatná informace, že se Evropa řítí do super průseru, je zde ale rozebrána profesně zdatně. Dalo by se to vyhodnotit i takto: Dobře už bylo, dobře nám tak.
Návod, jak si zabezpečit důstojné stáří, kniha nabízí. Co tam však nelze najít, je informace, jak a kde si vydělat peníze, které by klidný důchod zajistily. :-)
Bretaňský příliv je vlastně opět kniha obsahující příliv informací z Bretaně. Popisy divoké přírody na ostrovech i na pevnině, těžký život rybářů a boj o přežití, spousta dobrého jídla z mořských "potvor" a skvělé francouzské víno a káva, trocha historie a ústně přenášené legendy, no a taky samozřejmě mnohdy nevlídné počasí. Tato popisná část je opět skvělá a ze mě se stal po 5-ti přečtených knihách tak trochu milovník Bretaně.
Tento díl se věnuje moři, výzkumu a sledování moře a delfínů, rybářům a životu na ostrovech.
Vlastní detektivní zápletka a její rozplétání je v knize spíš rušivé a autorovi se moc nepodařilo vtáhnout mě do děje a vyšetřování. Vynahradil jsem si to ale v těch popisných částech, takže za mě docela spokojenost. Jedná se ale o jeden ze slabších dílů, aspoň podle mě. Do Bretaně se v této sérii chci brzy vrátit.