Bedřich63 komentáře u knih
Silný příběh na pozadí historie 1 a 2. sv. války. Propracované charakteristiky postav, perfektně vykreslené prostředí stavby, život střední třídy a jejich předsudky i následný sestup do reality života obyčejných lidí. Příběh o lásce matky k dětem i o nelehkém životě s nemilovaným manželem, příp. otcem. Vztahy, charaktery lidí a jejich pohnutky, to je to, co se v této knize řeší a to autorka popsala perfektně.
Autorku jsem objevil nedávno na základě komentářů zde na Databázi knih. Toto je moje první přečtená kniha od ní a dlouho nezůstane sama.
Podrobný popis vyšetřování, postupů kriminalistů a zjišťování důkazů tady nenajdete. To co je tady tím nosným prvkem, jsou parádní popisy prostředí, lidí a jejich vztahů a mistrně vypracovaný příběh.
Přidávám se k dlouhé řadě čtenářů, kteří knihu hodnotili velmi kladně.
Zajímavá kniha, zajímavý námět, velmi čtivý styl autorky. Těžká doba popsaná s lehkostí, ale možná právě proto mi tam něco málo scházelo, abych mohl dát plný počet *.
Je těžké psát po mnoha pozitivních komentářích další pozitivní komentář a neopakovat se. Ale stejně jako autorka změnila prostředí a o vesničce Three Pines není poprvé v této sérii ani jediná zmínka, tak i já změním způsob svých komentářů k této knižní sérii.
Jedna vražda..... to není žádná detektivka, ale v tomto díle je to velmi dokonalý psychologický román. V klášteru život plyne poklidně a vyšetřování naší oblíbené dvojky probíhá nenuceně a pomalu..... ale jen do té doby, než začne prudit jejich nadřízený Francoeur, který má zcela jiné zájmy, než vyšetřit zločin - vraždu. Chce zcela odrovnat jejich týmovou spolupráci a zničit dlouholeté vazby.
Vrah je nakonec odhalen, ale do dalšího pokračování zůstává nemálo otazníků.
No a když jsem na internetu hledal informace o klášteru Saint-Gilbert-entre-les-Loups, tak jsem našel stránky https://www.threepinestours.com/
Co tam najdeme? No přece výlet do míst, kde se příběhy odehrávají a to i s průvodcem. Jen kdyby to nebylo tak daleko. Ale pro dokreslení popisovaných skutečností i popis a obrázky postačují.
Super díl, těším se na další.
Moje druhá kniha od autora a opět skvělá. Podruhé už jsem přesně věděl, do čeho jdu a těšil se na vtipné a milé vyprávění příhod z cest. Autor píše poutavě a s jemným humorem. No a ty úžasné ilustrace doplňující text a přesně vykreslující popisované skutečnosti, místa, příběhy.... To je vlastně něco jako další kniha v knize.
Samotný text je ještě doplněn o barevná okénka (jak jsem si to pojmenoval já), kde se vyskytují faktické poznámky k některým místům, historii, zvykům apod. Tímto je kniha povýšena ze zábavného čtení o cestování a stopování skoro na úroveň učebnice.
Za mě super kniha a další si od něj určitě také přečtu.
Každý autor, každá série i každá kniha má své příznivce i odpůrce. Někdy dochází i k nějakým posunům ve vnímání toho kterého autora a jeho knih.
Toto se mi stalo u Roberta Bryndzi. Moje třetí kniha, začal jsem sérii o Erice Fosterové pěkně od začátku.
Pokud by to byla jednotlivá kniha, tak to nakonec není tak špatné. Ale že už je to třetí kniha v krátké době, tak to vnímám trochu jinak.
Stejná šablona, stejné postupy a stejné náznaky.
Takže za mě 4*. Ty bych dal knize samostatně napsané, takže to podržím i tady u knihy zařazené do série.
No a od autora si dám delší pauzu. Čtení jeho knih mi mnoho nepřináší, chybí mi tam nějaká větší přidaná hodnota.
Romány Scarlett Wilkové jsem četl v opačném pořadí, než je napsala. Témata obou knih jsou daleko v minulosti a obě se zabývají z různých pohledů budováním socialismu a vztahy mezi lidmi.
Tato kniha mě bavila méně než Ty chladné oči, ale ten rozdíl není tak veliký, abych ji zavrhnul a nějak hanil. Jen mi to přišlo takové trochu utahané.
Téma přesídlených Řeků, kteří u nás našli svůj "nový domov" je zajímavé, pro mě spousta zajímavých a nových informací. Pokud autorka napíše další knihu, tak si ji rád přečtu.
Někdy se stane, že se očekávání čtenáře nepotká se skutečností a to se mi přihodilo u této knihy.
U Stvůry jsem byl připravený na to, že se jedná o mladou autorku detektivek a že tedy nemusí být všechno jako u zavedených autorů. Také jsem to tak cítil u některých komentářů čtenářů, které jsem si následně přečetl.
Říkal jsem si, že další pokračování série s Laurou a Adamem bude lepší.
Vesnice mě ale částečně zklamala. Toho vyšetřování a s tím spojených činností tam zase tak moc nebylo. Když se nad knihou zpětně zamýšlím, tak je to spíš malá část celého příběhu. Spousta stránek byla popsána niternými pocity Laury a tím, jak ji její dřívější rozhodnutí limituje ve vztazích a nakonec i v práci.
Takže za mě už ne tak úplně detektivka a krimi, jak je uvedeno ve štítku knihy. Spíš pokus o psychologický román s nádechem červené knihovny?
No každý spisovatel-ka má svůj styl. Já preferuji trochu jiný typ detektivek, takže odtud pramení má lehká nespokojenost. Knihu jsem přečetl rychle, asi i proto, abych se dostal co nejdříve k dalším, které čekají na přečtení u mě na poličce. :-)
Autorku a její knihy ale budu dále sledovat a určitě si zkusím přečíst i nějakou další její knihu. Už jenom proto, že mám rád české autory.
Několik čtenářů přede mnou knihu ohodnotilo jako zdařilé dílo začínající mladé spisovatelky, které má do dokonalosti daleko, ale stojí za pozornost. Já s tím souhlasím a časem se poohlédnu po další knize s Laurou a Adamem.
Nemám k tomu co napsat. Když se dívám na komentáře mi-380, mataj a woolong, tak jsou tam skoro přesně vyjádřeny pocity, které mě provázely při čtení.
Tak tento díl byl pro mě lepší než ten první. Výborně propracovaná dějová linka, velmi dobře popsány osoby a jejich charaktery. Hlavní osobu Roberta Huntera jsem si oblíbil a už se těším i na podporu jeho kolegů při dalších vyšetřování v následujících dílech.
Parádní kniha. Vyšetřování vraždy vlastně probíhá jen tak na pozadí. Autor mistrně popsal atmosféru ostrova, složitý život lidí na něm, tradice, vnitřní vazby a odtažitost od návštěvníků a obyvatel pevniny. Na konci knihy příběh graduje odhalením všech souvislostí vedoucích k vraždě. A že to je odhalení nečekané a docela překvapivé!
Myslím, že s přečtením dalšího dílu nebudu dlouho váhat.
Opět další příběh mého oblíbeného autora. Tento díl bych hodnotil jako jeden z těch slabších. Tedy jen 4* :-)
Zdálo se mi tentokrát méně humoru, tedy i hlášek oblíbených detektivů. O hospodu téměř nezavadili a když byla zmínka o panácích, tak obvykle v kanceláři.
Další sériový vrah, který se dostal na svobodu na základě amnestie, řádí v Našem Městě a do toho je potřeba se věnovat i jednomu staršímu případu a také okrajově několika novým.
Ale i na dovolenou Krauze dojde, i když se mu moc nechtělo opustit rozdělanou práci.
V sérii budu dále pokračovat, stále v ní pro sebe nacházím zajímavé a poutavé čtení.
Já jsem spokojený, našel jsem, co jsem hledal a co jsem od této knihy očekával.
Známé prostředí vesničky Three Pines, známí obyvatelé této vesničky, sympatičtí vyšetřovatelé a mi blízký styl psaní autorky. Takže z mé strany vlastně sázka na jistotu a kvalitu.
Ocenil jsem i jemný humor v dialozích. V sérii budu určitě pokračovat.
Pro mě milým způsobem popsány nelehké životní podmínky rodin závislých na hornictví. Byla to těžká doba, těžký život, hrozná dřina, ale práce byla. Už na mě čeká i druhý díl a doufám, že ten třetí bude co nejdříve.
V pozdější době vzniklo i heslo "Já jsem horník, kdo je víc".
Krajina je touto desítky let trvající hornickou minulostí stále poznamenaná a velice těžko a pomalu se napravují škody způsobené těžbou. Stojí za to i vidět na vlastní oči.
H2, N2, O2, CO2, JPL, SOL, MDV, MAV.......no prostě paráda.
Co všechno musí člověk umět, aby přežil na Marsu déle než rok? Tady je návod.
Tak tato kniha se mi opravdu líbila.
Další, tentokrát už desátý díl, je za mnou. K předchozím dílům už jsem napsal spoustu postřehů a tak je docela složité napsat něco dalšího.
Náčelnice Kate Burkholderová jde opět po hlavě, nebo možná spíš bezhlavě do dalšího vyšetřování a znovu jí hrozí mnohá nebezpečí. Opět dvakrát přežije svoji smrt. Zbývá ještě pár dílů, tak si úplně nedokážu představit, že by nás hlavní hrdinka této série opustila. Proto opět musí úřadovat trocha štěstí, náhoda a zkušenost její a jejich kolegů.
Autorka skvěle popisuje prostředí, podmínky života a práce komunity Amišů, jejich zvyky, tradice a soužití s ostatními lidmi. Co se mi zdá, že trochu drhne, je ta část detektivní. Z Kate už je "Superwoman", která dostane v každém dílu naloženo tolik, že už těch kostí a svalů v těle, které ještě nedostaly zásah, moc nemá.
Už dříve jsem napsal, že mám obavu, že v dalších dílech už nebude o kom psát, protože těch mrtvých Amišů je hodně. Po nahlédnutí do Wikipedie jsem ale zjistil, že v USA jich v roce 2010 žilo 249 tisíc a jejich počet se od roku 1992 zdvojnásobil.
Jako v každé společnosti i v komunitě Amišů, která je docela uzavřená okolnímu světu, se vyskytují lidé zlí, páchající zločiny. Autorka se ve svých knihách zaměřuje na tyto jedince a na nich má postaveny příběhy jednotlivých dílů.
I nadále zůstávám této sérii věrný.
Nastal čas na další Dánovku a protože se snažím číst podle časové posloupnosti příběhů, tak došlo na Břemeno minulosti.
Autor má specifický smysl pro humor, který se mi velmi líbí. V této knize to obzvlášť gradovalo.
Ze série Naše město jsem už přečetl několik knih. Autor nepíše podle šablony, zatím každá z mnou přečtených knih skrývala jiný příběh a jiné pozadí. Proto zůstávám věrným čtenářem a vždy se těším na další díl. Tady se jedná vlastně o dva příběhy. Jeden starší zůstává nedořešený, ten nový zajímavě popisuje praktiky jednoho profesora, který využívá svého postavení k uspokojení svých potřeb. Zase nová tématika zpracovaná autorem.
Dávám 5* a nadále zůstávám věrných autorovým fanouškem a příznivcem této série a party vyšetřovatelů.
Na začínajícího autora detektivek více než dobré. Něco málo ale přece jen na déle píšící české a slovenské autory schází. Myslím ale, že v budoucnu se máme na co těšit.
Po knize jsem samozřejmě sáhnul i kvůli mně blízkému regionu Beskyd.
Často se tam vydávám na výlety......teď abych se pomalu bál přes některé samoty a kolem některých chalup chodit. Nestačí, že mě rodiče v mládí strašili divočáky, teď navíc vstoupili do mého života jeleni v říji a podivíni ze samot. :-)
Kdyby tato kniha měla pokračování, tak si ho určitě přečtu. Ale sáhnu také po knize Šelma, která by měla nastartovat novou detektivní sérii.
Kniha je to zajímavá a účast ducha je velmi neotřelý nápad. Bavilo mě prolínání všech tří časových os. Při čtení jsem se vždy těšil, kam se pohnou osudy v jiných letech. Opět jsem si připomenul něco málo z historie, mnohdy život nebyl jednoduchý a docházelo ke spoustě problémových rozhodnutí a činů. Závěr zajímavý a vysvětlující vše podstatné. Takže se asi časem podívám, co bych si od autora dále přečetl.
Tak další, tentokrát už devátý díl je za mnou. K předchozím dílům už jsem napsal spoustu postřehů a tak je docela složité napsat něco dalšího.
Tento díl se mi hodně líbil, podle mě patří mezi ty nejlepší.
Náčelnice Kate Burkholderová jde opět po hlavě do dalšího vyšetřování a znovu jí hrozí mnohá nebezpečí. Tentokrát se postaví zlu v řadách ochránců pořádku. Odhalí v rámci jednoho starého případu, který se jí osobně velmi dotýká, "nestandardní" postupy v řadách policie.
Těším se na další díly a celou sérii určitě doporučím i ostatním čtenářům.