bee88maja Online bee88maja komentáře u knih

Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice Lenka Požárová

Podle této kuchařky pečeme banánový chlebíček a lepší jsme zatím neochutnali. A brambory s tvarohem jsou u nás taky stálicí. Další recepty průběžně zkoušíme a ani jeden recept nebylo sáhnutí vedle. Za nás tedy skvělé oživení kuchyně, pokud máte chuť trochu experimentovat :)

19.12.2022 5 z 5

Sestup k bohyni: Znovunalezení potlačených aspektů ženských archetypů Sestup k bohyni: Znovunalezení potlačených aspektů ženských archetypů Sylvia Briton Perera

Chcete-li sestupovat a objevovat bohyni, a nemáte ponětí, kdo byl Gilgameš nebo Bohyně Iškar, tak se budete trochu ztrácet. Bohyně sem, bohyně tam, bratři, sestry, manželé, manželky, otcové i matky. Spletitosti, které jen tak nerozmotáte. Ovšem pakliže se ve starověkém božstvu orientujete a máte načteno i literaturu dávnověků, tak Vás kniha obohatí, respektive naleznete svůj dílek do skládačky, jak k celistvosti a vnitřní svobodě dojít. :)

13.12.2022 3 z 5

Bytosti schopné zemřít: francouzští prokletí básníci 20. století Bytosti schopné zemřít: francouzští prokletí básníci 20. století * antologie

Prokletým básníkům vzdávám hold. Jak rozežraná duše do morku myšlenky a pocitu, tak vznášela bych se, kdybych měla chuť obrátit list a přestat ty niternosti rozdrásané číst.

Umět francouzsky pustila bych se do originálů, zejména Francis Giauque, ten byl mé bytosti schopné zemřít nejblíž. Svým vyjádřením: "Plivnutím Bohu do ksichtu" si mě získal na plné čáře.

Překlad má vždy svůj podíl "viny" na úspěchu knihy. Bohužel nemohu víc hodnotit, když neumím francouzsky víc jako úvodní frázi první lekce francouzštiny pro samouky "Bon Jour Messie Picard". :)

30.11.2022 5 z 5

Kniha o egu Kniha o egu Osho

Po přečtení téhle knihy budete mít určitě o čem přemýšlet. Ego máme všichni bez výjimky velmi silné. Zbavit se ho je takměř nemožné. Slova v knize jsou lehce zneužitelná, po přečtení můžete mít totiž dojem, že jste dosáhli osvícení, ovšem to Vás opět šálí Ego, ten zmetek :). Třeba jsem to jen špatně pochopila, nebo mi v tom brání moje Ego, vycvičené jako opička v cirkusu :), a za to se z hloubi svého Ega, omlouvám :).

12.09.2022 4 z 5

Modrá Modrá Maja Lunde

Po přečtení Historie včel jsem si brousila zuby na Modrou. Ovšem v tomto případě, mě zpracování tak zajímavého námětu, neoslovilo. Čekala jsem víc, větší drama asi :).

Přece jen z mého úhlu pohledu - bez vody, to s námi bude ještě horší, jako bez včel. I když, kdo je schopen určit, co je horší - hlad, žízeň? Jen je fascinující, že tahle science fiction je daleko blíž pravdě budoucí, než si mnozí z nás dokáží připustit.

25.08.2022 3 z 5

Tělo sčítá rány Tělo sčítá rány Bessel van der Kolk

Traumatizovaná společnost. V těle se odráží vše, sčítání i odečítání, násobení i dělení. :)

Z mého úhlu pohledu je problém dnešního fungování společnosti v počítání s tím, že na vyřešení všech "zdravotních" problémů hledáme kouzelnou pilulku, která vše vyřeší za nás. Hlavně co nejpohodlněji a nejrychleji.

Nejsmutnější na tom asi je, že i z řad odborníků, si tento fakt nechce stále připustit. Co v tom je?

Hledání škatulky pro každého s "problémem". Proč zjednodušujeme něco tak komplexně složitého?

Budeme muset ještě ujít pořádný kus cesty, než společnost akceptuje trauma jako vážný problém, který se nevyřeší - lusknutím prstů.

15.08.2022 4 z 5

Skřítek se stěhuje Skřítek se stěhuje Eva Dax

Předčítám příběhy, měním hlasy, a konstatuji, že role křečka mi bude chybět. Kniha s ilustracemi a příběhem, který v závěru má tu pomyslnou pointu všedního bytí. :) Takových knih, ať je prosím víc. Moto: Kdo si hraje, nezlobí. :)

14.06.2022 5 z 5

Podivné přátelství herce Jesenia Podivné přátelství herce Jesenia Ivan Olbracht (p)

Řekněme si to takhle, příběh mne od začátku hrozně štval, ale ten mysticismus a jazyk mne donutil dojít až do poslední strany. Musím uznat, že jazykově je to za mne velmi působivé dílo.

11.04.2022 3 z 5

Vysoce citliví lidé: Jak vzkvétat ve světě, který vás zahlcuje Vysoce citliví lidé: Jak vzkvétat ve světě, který vás zahlcuje Elaine N. Aron

Existují emoce, někdo jich má více, někdo méně. Vždy mi připadalo, že jsem velmi citlivá, ovšem po přečtení této knihy, shledávám se býti velmi obyčejnou průměrnou a zcela necitlivou bytostí. A to zamrzí. Pro někoho unikát, pro mne zklamání.

24.01.2022 3 z 5

Rebelství: Žijte svobodně! Rebelství: Žijte svobodně! Osho

Zajímavý pohled na rebelství. Jsme ovlivňováni názory druhých, i svými vlastními, které jsme přejali od rodičů a akceptovali je. Je vůbec fyzicky možné vymanit od vlivu všech a všeho? Utvořit si názor jen na základě zkušenosti a neustrnout v podobnostech situací, a reagovat na podobné dění individuálně? Toť je rebelství v pravém slova smyslu? Ta myšlenka je složitější, než jsem si kdy představovala. Rebel není jen vzdorující dítě, rebel je mnohem více... Kdo rád filozofuje, pro něj tato kniha bude velmi inspirující :) :) :)

10.09.2020 4 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Kniha se čte sama. Za mne velmi zajímavé téma, ovšem kniha mne nebavila tolik, kolik jsem od ní očekávala. Čekala jsem velké finále, to však nedorazilo. Jsem spíš zmatená než nadšená/zklamaná...

26.03.2020 3 z 5

Jíme zdravě ve městě i na venkově – Příběhy kuchařů, jako jste vy Jíme zdravě ve městě i na venkově – Příběhy kuchařů, jako jste vy kolektiv autorů

Další inspirace do kuchyně. Za mne skvělý počin. Těším se na další díl, věnovaný uzpůsobení jídelníčku ročnímu období (čili dostupnosti lokálních potravin apod.) :)

20.09.2019 4 z 5

Magicky ženská Magicky ženská Michala Měřínská

Četla jsem už mnoho knih o seberozvoji, tahle mi přišla jako skvělý nápad, probudit v sobě to, co díky médiím mnohé z nás potlačují. Přirozenou krásu. Skvělý počin. Ovšem pokud se snažíte knihu číst uceleně, přišlo mi, že se mnoho informací opakuje, a působilo to na mne až nepříjemně. Z tohoto důvodu pouze 3***.

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Detektivka jak se patří, a sluší seveřanům. Četla se sama, i když tématicky mne neoslnila tak, jako to bylo u Hypnotizéra. A závěr mi přišel takový nedodělaný, proto jen 3 ***.

Miedzianka: Příběh zániku Miedzianka: Příběh zániku Filip Springer

Začátek byl těžký faktografický monolit, kterého jsem nedokázala udolat ani urputným "zbijecím" čtením. Nakonec po několika odkládání jsem zatnula zuby a pak to šlo, osud vesnice ve válečném a komunistickém období tak nějak plynul a člověk v některých chvílích žasnul, co bylo a v určitém smyslu je stále možné. Proč místa i se světově proslulým pivovarem zaniknou?

Velmi osobní kniha o zdraví Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimáková

Zajímáte se o zdravý životní styl? Pak si tuhle knihu zkuste přečíst. Nebudete litovat :). Úvodem je nutno se trochu prokousat. Na tuhle knihu je nutné trochu uzrát. S některými názory, které jsou v knize uvedeny, ovšem nesouhlasím. Přesto tuto knihu považuji za "bibli" zdravého životního stylu :). A doporučuji ji všem, komu není jedno, co jí, jak žije :).

20.08.2019 5 z 5

Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Už se vám někdy stalo, že jste četli knihu, s kterou jste měli pocit, že Vám někdo "vlezl" do hlavy? Dlouho jsem se tak u knihy nenasmála, jako tady. Líbilo se mi i prolínání dějových linek (deník Marie), pohled matky a otce, Pandy :). Uvažuji i o Lososovi v Kaluži. Snad to bude čtivé podobně jako Panda :).

16.01.2019 5 z 5

Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek

Existuje něco silnějšího? Než svědectví podobného ražení? Škoda jen, že široká veřejnost se k těmto faktům bude vždy stavět zády. A ty, co podobné organizace podporují, považuje ta samá společnost za blázny. Tenhle vhled s humorem sobě vlastním mě bavil do poslední stránky...a souhlasím, vzdělání je cesta...jediná rozumná cesta, ale v tomhle světě vládne nerozum, tak co bychom chtěli?

06.11.2018 5 z 5

Svatá Barbora Svatá Barbora Marek Šindelka

Můj první komiks... Grafika 5*. Samotný námět a příběh ok, strhne Vás, přečteno téměř na jeden nádech. Ovšem závěr mi přišel neadekvátní vývoji děje... zbrklé zakončení....proto 4*.

22.10.2018 4 z 5

Sál smrti Sál smrti Peter May

Tento díl mne trochu zklamal urychleným závěrem. Celkově mě příběh bavil. Avšak tak silný náboj a nadšení, které ve mně vyvolal první díl, to bohužel nemělo...

24.09.2018 4 z 5