bekule bekule komentáře u knih

Román z pokoje 128 Román z pokoje 128 Cathy Bonidan

4,5
Velmi milé pozitivní překvapení, román naprosto celý napsaný jen formou dopisů, není tady ani slůvko navíc.Hodně mě to připomínalo Ženu s červeným zápisníkem, ta zvláštní možná francouzská nálada. Od knihy jsem moc nečekala ale moc mě potěšila.

13.12.2021 4 z 5

Hod mrtvou labutí Hod mrtvou labutí Ondřej Hübl

Skvělá povídková kniha , jsem nadšená a nechápu tady to nízké hodnocení. Kromě slabší ústřední povídky jsou všechny ostatní výborné.Škoda že je to zatím autorovo jediné dílo protože mě svým stylem černo černého humoru naprosto dostal. Perfektní!!

20.10.2021 5 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Před netrpělivě očekávanou Nastereou jsem opět zhltla již potřetí Naslouchače a podruhé Faju, a zase opět nevím který díl je lepší. Každý má něco do sebe, oba jsou skvělé a už se strašně moc těším na třetí díl i když se trošku obávám jestli je možné i do třetice dosáhnout tak vysoké kvality.

12.04.2021 5 z 5

Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Potřebovala jsem po předchozí hodně drsné četbě přeřadit na pozitivní náladu a vybrala jsem si z hromádky z knihovny Britt a trefila jsem to velmi dobře. Podivínka Britt -Marie mi trošku připomíná nedávno čtenou Eleanor co se má velmi dobře. Trhlé, milé, pozitivní ,místy zábavné, i když kdovíjaká třeskutá legrace to není, ke konci i hodně smutné a dojemné. Už vím pod kterým písmenem v knihovně příště hledat až budu potřebovat spravit náladu.

17.06.2019 5 z 5

Hospoda Jamajka Hospoda Jamajka Daphne du Maurier

Líbilo moc!
Překvapil mě styl vyprávění, nebýt dostavníků místo aut ani bych nepoznala že se odehrává na začátku 19.století.Nevyhledávám knihy z tohoto období, raději mám příběhy ze současnosti , ovšem Mary by bez problémů zapadla i do nějakého současného akčního příběhu. K Daphne mě přivedla Petra Stehlíková, autorka úžasného Naslouchače, která ji uvedla jako svůj vzor a nyní se vůbec nedivím. Její Ilan z daleké budoucnosti se hodně podobá Mary Yellanové.

16.02.2018 5 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Soukupová je moje srdcovka největší. Její styl psaní je velmi osobitý a člověk si na její strohé krátké věty musí zvyknout. Všechny její knihy se mi líbily moc ale Nejlepší pro všechny je zase o třídu lepší. V minulé knize Pod sněhem mi trochu vadilo že jsem se ani s jednou hrdinkou nedokázala ztotožnit. Tady je mi velmi blízká jak Hana tak i malý Viktor. Jen na babičce Evě mi vadí její rozdílný postoj k vlastním dětem, ač Adam vlastně vůbec neprojevil zájem mámě po smrti otce nebo v její nemoci pomáhat. Že Soukupová rodinné mezilidské vztahy umí skvěle už ukázala v předchozích knihách, tady se jí myslím nejvíc povedl pohled na svět očima desetiletého dítěte.

A opět úžasná česká kniha z vydavatelství Host.

23.01.2018 5 z 5

Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Úspěch této knihy minimálně z 50% záleží na překladu a my měli štěstí.

08.09.2017 5 z 5

Zahradníkův rok Zahradníkův rok Karel Čapek

Většinu Čapka jsem četla téměř před 40 lety a v průběhu let jsem občas sáhla jen k povídkám z jedné a druhé kapsy .Stejně jako tehdy pradávno mě okouzluje autorův vtip humor a nádherný jazyk, ovšem teprve nyní kdy jsem tak trochu nucena převzít starost o zahradu můžu jen přitakávat jak je to trefné. Potěšily mě i nezaměnitelné obrázky Josefa Čapka - málo kdy narazím v E knihách na ilustraci .

16.06.2022 5 z 5

Jednou za život Jednou za život T. L. Swan

První polovina byla slabší, spíš taková průměrná romantika s hodně namachrovaným panem bohatým který byl zvyklý že si před ním kažý kecne na zadek.Naštěstí to zachránila druhá polovina , když se pokazilo všechno co šlo a příběh nabral na dramatičnosti a napětí. Už dlouho se mě nestalo že jsem četla v jednom kuse a nemohla se odtrhnout.Jen mám takovej pocit že se úplně všechno nevysvětlilo, nebo jsem přehlídla jak to bylo s těmi články?

14.06.2022 5 z 5

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

5.5
To je zase konec!! Po přečtení prvních 150 stran z předprodeje spíš zklamání a pak najednou taková síla . Skutečnost je temnější než si kdo dovede představit, kdo je přítel kdo nepřítel, koho se bát komu důvěřovat. Kdopak ví kým je vlastně Ilan nyní. To bude zase dlouhé čekání na další díl. Héchají,buni i ta bolestná ztráta.....nakonec mám pocit že je tato série díl od dílu lepší a lepší.

30.04.2021 5 z 5

Nezvaný host Nezvaný host Lee Child

4,5
Konečně po prvních dvou dílech jsem Reachera četla s napětím a jedním dechem, nedalo se odtrhnout. Sice pro mě hodně předvídatelný konec, pachatele i jeho metody jsem uhádla hodně brzy, až mě bylo divné jak jsou všichni natvrdlí že je to dávno nenapadlo. Způsob provedení samotné "vraždy" mě přijde těžko uvěřitelný ale možná je to technicky proveditelné . Nebýt těch podivností tak si zaslouží i pět hvězdiček.

30.03.2021 4 z 5

Nutné lži Nutné lži Diane Chamberlain

3,7
Smutný, depresívní příběh a mrazí z toho že se takové věci opravdu děly v ne až tak dávné minulosti. Chamberlainová je téměř vždy skvělá jen tady mě zklamal ten urychlený konec. Příběh skončil ve velmi dramatickém momentě a pak pokračoval až o padesát let později a to co se dělo v čase mezitím bylo shrnuto do pár vět. Škoda že to nejzajímavější nebylo popsáno podrobněji.

09.03.2020 4 z 5

Fobie Fobie Wulf Dorn

Výborný psychologický thriller, kde se nejedna postava vypořádává s fobiemi. Ze začátku je to hodně napínavý tajemný až hororový thriller , později přechází v amatérské pátraní protože policie bere případ na lehkou váhu. Příběh je neustále zahalen do tajemné hrozby něčeho ještě děsivějšího,temnějšího. Konec naznačuje možné pokračování .

12.02.2020 5 z 5

Kde kvete tráva Kde kvete tráva Han Kang

5,5
Konec doslovu : "Čon dosud žije, bydlí ve velkém domě v jedné z bohatých čtvrtí v Soulu, hraje golf a jeho klid opatruje policejní ochranka. Ale už jen prostý fakt, že román jako "Kde kvete tráva" může být napsán a je čten, přináší k pamětnímu kameni kwandžuského povstání další střípek roztříštěného skla ze ztracených duší. Aby už nikdo nehanobil jejich odkaz. Aby se na ně nezapomnělo."
Taky jsem si jako většina komentujících přede mnou myslela že ta špatná Korea je ta druhá, v té Jižní by se snad nic takového nemohlo stát. Pak jsem si vzpomněla na devadesátá léta a Jugoslávii .Silná kniha která musí každým hluboce otřást.
DOPORUČUJI !!!!
....................................................................................................................Výzva 2020/4

28.01.2020 5 z 5

Iluze Iluze Jeffery Deaver

Opět výborné,začínám být na této dvojici závislá. I když plný počet tentokrát nedám, zaprvé nemám ráda kouzelníky a tady to kouzlení bylo místy dost přehnané,a také mi nesedlo to zamontování politiky do příběhu.Trošku mi chybí to nevrlé Rhymovo kybicování všech okolo a také mě přišel první útěk podezřelého hodně přehnaný, obzvlášť v takovém prostředí. Zato konec mě zase stejně jako Amélii dostal, a úplný závěr velmi potěšil.

19.12.2018 4 z 5

Tanečník Tanečník Jeffery Deaver

Úžasně napínavá,strhující, skvělá ústřední dvojice. První díl mě nadchl a tento byl ještě lepší. Nemohla jsem se odtrhout od čtení a zadařil se mi můj osobní rekord 500 stran za necelé dva dny. Teď jen lituji toho že jsem si v knihovně napůjčovala několik dalších knih různých žánrů, takže s třetím dílem budu muset chvíli počkat.

28.09.2018 5 z 5

Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Fantastické , tajemné ,šílené. Četla jsem dvakrát, při prvním čtení asi v mých dvaceti letech mě uchvátily biblické výjevy. Podruhé jsem četla asi před deseti lety a to mě víc fascinovaly scény s Markétkou. OPRAVDU NEZAPOMENUTELNÉ

30.09.2017 5 z 5

Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

Pomalý rozjezd a hodně dlouho zbytečně rozvláčné a pak vás příběh chytí a už jen čtete a čtete. Vůbec to nebyl ztracený čas s knihou, milá oddychovka.

30.05.2023 4 z 5

Ostrý střih Ostrý střih Sandra Brown

Ač se to zpočátku nezdálo ,tak napínavé to bylo až do úplného konce a to fakt hodně. V úplném závěru bylo i několik zásadních překvapení jako od Deavera, díky nimž jsem dokázala pochopit do té doby pro mě nepřijatelné jednání některých postav.

07.02.2023 4 z 5

Ztracený Ztracený Tim Weaver

4,5
Třetí díl je zatím nejlepší, hodně poctivého pátráni a napětí i když plným počtem ještě nehodnotím, stále mě to přijde zbytečně nevěrohodně překombinované.

15.02.2021 4 z 5