Beltrix Beltrix komentáře u knih

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Tahle kniha je masově zbožňovaná, což mě vedlo k odkládání jejího přečtení i k jisté obezřetnosti, protože nemám úplně ráda knížky, které mají člověku "změnit život". Čekalo na mě proto příjemné překvapení, že se jedná o dobrou a čtivou knížku, kterou však už nemusím číst podruhé.

26.01.2020 3 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Možný SPOILER
S věkem tomuto dílu přicházím na chuť stále více. Když jsem ho četla poprvé, tak mě pátrání po informacích o relikviích a ostatní zdánlivě ne tak podstatné linky "zdržovaly", nyní se je naopak užívám snad i více než hlavní děj. Obzvláště mě fascinuje, jak se proměnilo moje vnímání Brumbála - v prvním díle to byl ten nejmoudřejší a nejlaskavější kouzelný dědeček, zatímco tady se ukazuje jako mistrný manipulátor, který je pro zastavení Voldemorta a "větší dobro" schopen obětovat cokoliv a kohokoliv.
Vykolejení z běžného řádu věcí - tedy cesta vlakem do školy, studium v Bradavicích atp. - dle mého knížce prospělo (ačkoliv jsem se samozřejmě velmi ráda do Bradavic nakonec vrátila), umožnilo to otevřít širší obzory, prožít různorodější dobrodružství i vytvořit správnou ponorku mezi hlavním hrdiny. S Harrym jsem se asi nejvíce ztotožnila, když zuřil nad neuctivým zacházením s profesorkou McGonagallovou. Epilog mě popravdě moc nenadchnul, přišel mi zbytečný (ačkoliv chápu autorku - mě osobně to při dokončení každého mého díla láká napsat epilog, protože prostě chci, aby čtenáři znali i další osudy mých postav).
A jako fanynka Blacků si nemůžu odpustit poznámku o tom, jak ráda jsem "poznala" Andromedu. Naopak Bellatrixin konec, respektive osoba, která jí k němu dopomohla, mi nebyl příliš po chuti.
Jediné, co mě trochu zklamalo bylo to, jak se Ron s Hermionou dostali do Tajemné komnaty, jako fakt? Ron prostě napodobil zvuk, který slyšel před několika lety a snad jen jednou?

25.01.2020 5 z 5

Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Klasicky dobrá knížka ze Zeměplochy. Bábi je skvělá (obzvláště její "souboje" s holí), nevraživost mezi mágy a čarodějkami zábavná, postřehy ohledně naší společnosti trefné.

24.01.2020 4 z 5

Zaklínač: Meč osudu Zaklínač: Meč osudu Andrzej Sapkowski

U této knihy platí to samé jako u těch předchozích - Geralt putuje, prožívá dobrodružství a glosuje vše, co kolem sebe vidí, a přestože se ho lidé často štítí a bojí, tak nakonec je často lidštější než oni.

22.01.2020 5 z 5

Ostré stříbro Ostré stříbro Dan Abnett

První knížka z této série, ke které jsem se dostala, ale musím říct, že jsem nepociťovala, že by mi chyběla znalost předchozích dílů (stejně se na ně chystám).
Ač nejsem fanoušek války a mám o ní jen mizivé znalosti, tak i mě samotnou překvapilo, jak dobře se mi to četlo a jak moc mě to bavilo. V množství postav jsem se relativně brzy začala orientovat a poté, co bez pardonu zavraždil ty, kteří se pustili do jeho lékařů, se komisař plukovník Gaunt stal mou oblíbenou postavou, zatímco pevně doufám, že Lijaha Cuua čeká velmi bolestivá smrt.

18.01.2020 5 z 5

Z vůle médií : stati k novinářské teorii a praxi Z vůle médií : stati k novinářské teorii a praxi kolektiv autorů

Velmi čtivá kniha, která nabízí pohledy na různá témata týkající se médií a jejich fungování. Místy je znát již jistá zastaralost, stylistických chyb je v některých částech požehnaně (záměny pádových koncovek -ých, -ým a podobně) a některé části se poněkud opakují, přesto má podle mě čtenářům stále co nabídnout. Odnesla jsem si z ní však trochu pesimistický pohled na média.

18.11.2019 4 z 5

Zaklínač: Věčný oheň Zaklínač: Věčný oheň Andrzej Sapkowski

Geraltova dobrodružství mě baví - často pohádkové příběhy a klišé přetvořené do velmi uvěřitelných a "reálných" příběhů doplňují zaklínačovy zajímavé postřehy ohledně lidí a jejich chování, nechybí vtip a vypointované dialogy a samozřejmě moje milovaná Yennefer.

25.10.2019 5 z 5

Strom viselců Strom viselců Ben Aaronovitch

Velmi solidní pokračování příběhu Petera Granta se vším, co k němu patří - dobrodružství, rozplétání záhad a množství informací o běžné policejní práci a londýnské architektuře. Oproti předchozím dílům mi však chyběl nějaký silný prvek, který by celý díl držel pohromadě, působilo to spíše jako návrat k již známým linkám, které se však nijak nevyřešily a posunuly se jen mírně (aneb totožnost Muže bez tváře je odhalena, ale pomohlo nám to k něčemu?). České vydání navíc kazí extrémní množství stylistických chyb (záměna infinitivu a minulého příčestí, chybějící zvratná zájmena, chybějící/přebývající písmena ve slovech atd.) - na 270 stranách jsem jich napočítala k 50.

13.08.2019 5 z 5

Zrození Zrození Lisa Jane Smith

Po obsahové stránce se jednalo o průměrnou knížku, která ale pro diváka seriálu TVD nebyla příliš překvapivá (možná snad jen linka s Rosalyn). Dojem mi však notně kazil použitý jazyk; ač nejsem expertka na 19. století, tak si jsem poměrně jistá, že mnohé použité výrazy lidé té doby běžně ve slovníku neměli (bohužel jsem neměla v ruce originál, tak netuším, nakolik je tohle pouze práce překladatelky). Dále přetrvávají neduhy, kterými trpěla již knižní série Upíří deníky - u popisu nábytků vždy zdůrazňován materiál, z kterého je vyrobený (nesmí chybět nějaký kus z třešně!); dodatky popisující způsob vyřčení vět nepůsobí vůbec přirozeně... Děj možná plyne rychle, ale rozhodně drkotá přes neumělou formu. No a pak jsou tu logické kiksy - v jedné kapitole Stefanův otec rázně zavře knihu, kterou měl Stefan na stole, ale když se Stefan vrátí, tak jeho pohled sklouzne "ke stále otevřené knize". Jinde zase - Stefanův otec mu sebe knížku z ruky a vrátí ji na její místo do knihovny (nahoře na stránce), aby se na té samé stránce Stefan podíval na knihu, kterou má v ruce, a strčil ji do kapsy... No a pak hnidopišský detail - pokud už tedy kniha sleduje podobu postav v seriálu, tak nevím, kde Stefan vzal světlé vlasy a Damon hnědé oči., ale to už jsou jen takové kapky...

05.05.2019 2 z 5

Zaklínač: Stříbrný meč Zaklínač: Stříbrný meč Andrzej Sapkowski

O zaklínači Geraltovi jsem slýchávala již dlouho předtím, než jsem se dostala k tomu, abych si knihy o něm konečně přečetla. Proto jsem se na ně opravdu těšila a nezklamaly. Hlavní hrdina je opravdu šedý charakter, jak má být, má drsný a suchý smysl pro humor a dar k pozorování lidí, prostě sympaťák jak má být. V jednotlivých povídkách mě bavily vtipné poznámky, ale i aluze na známé pohádkové příběhy; příběhy celkově rychle odsýpaly, možná až moc rychle, takže jsem si občas přála, aby byly delší (nicméně je mi jasné, že to by knize spíše uškodilo). Takže z mé strany: Povedené seznámení s novým světem a hrdinou.

07.04.2019 5 z 5

Olga Havlová Olga Havlová Milena Bohatová

Biografie výjimečné ženy. Samotná kniha však ničím zvláštní není.

23.03.2019 3 z 5

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Musím přiznat, že jsem dlouho váhala, co k téhle knížce napsat. Celá série mě baví a tenhle díl je rozhodně zásadním dílem skládačky, ale jaký vlastně je? Byly tam části, které mě bavily - například Bellatrix a Snape, některé Harryho hlášky, Křiklan jako křeslo a podobně. Jenže já jsem čtenář, který si užívá především své oblíbené postavy, takže pro mě mnohé bylo poněkud nudné - především scény s myslánkou, které - uznávám - byly pro děj dost zásadní, pro mě osobně však nebyly ke čtení příliš zajímavé. Co se týče milostné linie, tak mě nijak nenudila, ale ani příliš nebavila, respektive jediní, kdo mě zaujali byl náš milovaný vlkodlak a jeho vyvolená. Závěr mě také příliš nepřekvapil, protože ač jsem knihu četla krátce po vydání, tak mi to dobrá duše stihla prozradit. I tak jsem však doufala, že "je to určitě jen hra", ale bohužel. Zároveň jsem celý díl nadávala Harrymu, že si jede svůj zajetý kolovrátek: Snape a Malfoy jsou špatní..., protože jsem si říkala, že určitě to v závěru bude jinak. No, očividně mě oslnivá kariéra ve věštění budoucnosti nečeká.

31.01.2019 5 z 5

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Tenhle díl mám ráda především díky třem věcem. První je množství informací z každodenního života v kouzelnickém světě: povolání, ministerstvo a podobně. Druhou je postava správně šílené Bellatrix Lestrange, která mě opravdu baví. Třetí je humor - baví mě profesorka McGonagallová, jak bez použití hrubšího výrazu dokazuje, že má milou Dolores u zadní části těla, dvojčata Weasleyova nezklamou nikdy a perlí i ostatní. Myslím, že v tomhle díle se plně ukazuje, že díla Rowlingové nejsou jen pohádky, ale obsahují i mnohá poselství. Postava Dolores Umbridgeové (a režim, který se snaží v Bradavicích nastolit) v sobě nese mnohé prvky z našeho světa a života. Harryho pocity a zmatky mi byly blízké, stejně tak ztráta ideálů o rodičích.

06.09.2018 5 z 5

Žár krve Žár krve Petra Neomillnerová

Oproti předchozím dílům poněkud změna. Liší se tempo knihy, zatímco předchozí byly nabity akcí, Žár krve je více o pletichách, ale i o plkání o boji a pomstě, místo opravdového boje. Od Loty se pozornost (hlavně v druhé půlce knihy) přesunuje k Aino a Silke, což je příjemné oživení, hlavně proto, že Lota působí přesně tak, jak říká, že se cítí - unaveně, vyprchale. Bitva se Silke mi přišla poněkud antiklimatická, přestože se k ní celou knihu schylovalo, tak byla nesmírně rychle odbytá. Více než v předchozích dílech mi tu vadilo nadužívání sprostých slov. Ani přes tyto nedostatky se to nečetlo špatně, proto tři hvězdičky.

04.04.2018 3 z 5

Jak se co dělá / Sloupky Jak se co dělá / Sloupky Karel Čapek

První část "Jak se co dělá" mě opravdu bavila, Čapek bravurně popisuje lidi a jejich chování. V druhé části tohoto umění také využívá, popisuje lidi a věci, občas i kritizuje, ale v některých jeho "soudech" jsem s ním souhlasit prostě nemohla.

23.03.2018 4 z 5

Magorův zápisník Magorův zápisník Ivan Martin Jirous

Magor, respektive jeho poezie, pro mě představuje srdcovou záležitost, proto jsem si nemohla ujít ani tuto knihu, která podává autentický obraz undergroundu.

26.12.2017 4 z 5

Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Tato kniha přímo navazuje na Barvu kouzel a svým spádem a množstvím informací první knihu připomíná. Originální humor, bravurní vystižení lidské podstaty a věrohodné postavy, to je Terry Pratchett. Závěr mě částečně potěšil, ale i trochu rozesmutnil.

26.12.2017 5 z 5

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Moje první setkání s tvorbou Jane Austenové dopadlo víc než dobře. Dobu, v níž se román odehrává, mám ráda, baví mě číst o společenských konvencích a problémech toho období. Jediné, co mi zde vadilo, byl ten takřka zázrakem vyřešený konec.

05.08.2017 4 z 5

Evžen Oněgin Evžen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

K tomuto skvělému dílu mě přivedlo stejnojmenné představení divadla Anfas, během něhož jsem se do Evžena zamilovala. Od té doby jsem četla již několikrát a pořád stejně mě baví a uchvacuje nejen příběh, ale také forma, protože Puškinovy verše jsou prostě nádherné (a české překlady za tím rozhodně nezaostávají).

22.07.2017

Souboj Souboj Lisa Jane Smith

Autorce se ani v tomto dílu nepodařilo vystihnout postavy tak, aby mě nějak více zaujaly jejich eskapády, nebo abych se o ně bála, po stylové stránce to také není žádná sláva. Na druhou stranu jsem dostala přesně to, co jsem očekávala - romantiku pro puberťáky, což je opravdu skvělý "průplach mozku" mezi odbornou literaturou. Jediné, na co si opravdu stěžuji, je množství chyb a překlepů.

13.07.2017 4 z 5