beníček beníček komentáře u knih

Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Nezáživná kniha bez pořádné zápletky a chytlavého děje, jejíž přitažlivost se vzrůstajícím věkem čtenáře značně ochabuje. Jako návod pro činnost klubů fajn, jako zajímavé čtivo pro dnešní mládež, si myslím, už sotva může sloužit.

22.09.2022 2 z 5

Život v poklusu Život v poklusu Jaroslav Foglar

Nejzajímavějším na vzpomínkách Foglara je úžasné propojení jeho životních zážitků, jím zaznamených příběhů v bydlišti a okolí, které jako dítě zažil, a jejich transformace do vlastních literárních děl. Toto naznačené propojení, které odkrývá tato kniha, je úžasné. Samozřejmě čtenáře zamrzí, že životopis není moc upřímný a je stylizovaný. K autorově angažmá v časopise Správný kluk, který za války vydávalo Kuratorium, se například nedozvíme vůbec nic.

18.09.2022 4 z 5

Tajemná Řásnovka Tajemná Řásnovka Jaroslav Foglar

Výborná kniha, nikoliv však ve vydání od Albatrosu, které obsahuje gramatické chyby a překlepy. Navíc aktualizace některých slov a vyjádření je v porovnání s předchozími vydáními bohužel násilná.

31.08.2022 5 z 5

Chata v Jezerní kotlině Chata v Jezerní kotlině Jaroslav Foglar

Kniha je napsána poutavě a zajímavým stylem. Z pohledu dneška je ale předkládán příběh nezdravé závislosti jednoho z kamarádů na druhém, kteří se vydělují ze společnosti dalších kluků. To je logicky musí deformovat nejen ve vztahu ke společnosti vrstevníků, ale přinášelo by jim to ochuzení o životní zkušenosti a zážitky. Takový vzorec chování by dnešní psychologové nejspíše vůbec nedoporučili. Mimoto kamarádství těchto dvou hochů je popisováno až nestandardně a v někom by snad mohlo vyvolat pocit, že mezi nimi mohlo být i něco víc. Vedle toho i skutečnost, že hrdinové, kteří jsou mladší než kvintáni, sami postaví chatu ve zcela opuštěném místě, ke kterému nikdo nezná cestu, je zcela přetažená za vlasy.

24.08.2022 2 z 5

Poklad na ostrově Poklad na ostrově Robert Louis Stevenson

Rozvleklá kniha bez jakéhokoliv napětí.

16.08.2022 1 z 5

Věhlasné příběhy Čtyřlístku 2003 Věhlasné příběhy Čtyřlístku 2003 Ljuba Štíplová

Přestože některé příběhy nepostrádají vtip a nápad, celek nepůsobí bez výhrad. Značně problematické je výtvarné provedení, které je hodně odfláklé a ubírá některým příběhům na celkovém vyznění. Pokud jde o grafickou stránku publikace, tak u ní bych viděl problém v nevhodné volbě některých barev a přeplácanosti. Zatímco souhrnná kniha příběhů za rok 2001 a 2002 byla po grafické stránce uměřená a vynikající, tady se grafik mnoho nesnažil, i když asi k tomu přispěly i ty ledabyle nakreslené obrázky od pana výtvarníka.

22.04.2022 2 z 5

Můj stříbrný vítr Můj stříbrný vítr Antonín Kachlík

Pan Kachlík sice působí nevinně a sympaticky, ale nejvíce o něm vypovídá svazek uložený na jeho jméno v Archivu bezpečnostních složek.

29.03.2022 1 z 5

Podivuhodné příběhy Čtyřlístku 2000 Podivuhodné příběhy Čtyřlístku 2000 Ljuba Štíplová

V porovnání se současnými příběhy Čtyřlístku jsou to velice slušné epizody.

17.03.2022 4 z 5

Václav Vorlíček - Pane, vy jste režisér! Václav Vorlíček - Pane, vy jste režisér! Petr Macek

Rozsahem skromné vzpomínání na filmovou tvorbu režiséra Vorlíčka. O některých titulech se raději mlčí a o některých zase mlží, tak už to u vzpomínek bývá, že se některé věci vytěsňují. Od toho je ovšem autor, aby pamětníka pomocí otázek směřoval i tam, kam se tomuto velice dobře režimu zapsanému režisérovi nechtělo vstupovat. Rozhodně se z rozhovoru s režisérem dalo vytěžit víc. Některé tvrzené skutečnosti pravdivé ale opravdu nejsou.

10.03.2022 1 z 5

Doly, hutě a Kladno Doly, hutě a Kladno Jiří Kovařík

Fundovaný a nezaujatý pohled na dějiny hornictví a hutnictví na Kladensku. Velice dobře se autoři vypořádali i s polistopadovou dobou. Škoda jen, že je kniha obtížně dostupná.

26.02.2022 5 z 5

Zpětné zakreslení cesty Zpětné zakreslení cesty Alena Zemančíková

Pohled na činohru ND skrze novinové kritiky je zajímavá věc. Jelikož je kritika nemilosrdná, tak na ND bylo vždy všechno špatně. U diváků tomu tak být nemuselo a také nebylo. Protože autorku pohled diváků vůbec nezajímá (ať už z dopisů, které došly do ND, nebo z hlediska návštěvnosti inscenací) je čtenáři předkládán jednostranný pohled na ND. Z pozice diváka musím říci, že ve sledovaném období jsem viděl převážnou většinu činoherních inscenací a pokud se jednalo o hry inscenované Ivanem Rajmontem, Otomarem Krejčou nebo Ivo Krobotem, v převážné většině jsem byl spokojen.

08.02.2021 1 z 5

O Pavlovi O Pavlovi Daňa Horáková (p)

Koncepce knihy je chaotická. Dochází k opakovaní faktografie, citátů a událostí v různých kapitolách. Redakční práce byla zanedbána. Při srovnání literární úrovně citátů Juráčka a vlastního textu Horákové, jednoznačně Horáková selhává. Talentovanější byl rozhodně Juráček, ona sama mu podmínky pro práci nevytvořila, naopak preferovala sebe. K jeho destrukci přispěla notnou dávkou i ona sama, i když stále mluví o tom, jak ho zachraňovala. Nechutné pasáže o intimním životě si snad mohla odpustit, inu práce v bulvárním médiu, potom poznamená i styl psaní jiného druhu literatury. Přesto kniha poskytuje zajímavý vhled do života disidentů a emigrantů v době normalizace.

06.11.2020 2 z 5

Příběhy tisíce a jedné noci Příběhy tisíce a jedné noci Eduard Petiška

Skvěle napsaná a moudrá kniha.

06.10.2020 5 z 5

Zmizelá tvář Kralup Zmizelá tvář Kralup Josef Stupka

Autor je ukotven v době Rakouska-Uherska a první republiky. Záměrně opomíjí dobu 1948-1989.

26.09.2020 2 z 5

Krvavý podzim 1938 Krvavý podzim 1938 Jiří Padevět

V knize je opomenuta řada případů teroru a násilí v českém pohraničí v roce 1938. Obraz tehdejší situace je tak v mnohém ohledu falešný. Některé údaje jsou opsány z knihy Jana Bendy, avšak v odkazech to vůbec přiznáno není.

26.09.2020 2 z 5

Kinematografie zapomnění Kinematografie zapomnění Štěpán Hulík

Vynikající kniha, která využila řadu opomíjených pramenů k problematice. Výklad je jasný a sevřený. Koncepce knihy působí velmi dobře. Autor odvedl kvalitní práci. Škoda, že takových publikací o státním filmu není mnoho.

14.07.2020 5 z 5

Krasové oblasti střední a severní Moravy a Slezska Krasové oblasti střední a severní Moravy a Slezska Petr Zajíček

Kniha o Moravském krasu byla lepší. Tady chybí větší hloubka při popisu problematiky. Rovněž se téma tříští, protože je zkoumáno několik krasových oblastí. Jinak fotky jsou perfektní.

14.07.2020 3 z 5