BetyN. komentáře u knih
Toto kniha nesedne každému, ale můj šálek kávy to rozhodně je! Romantický příběh formou slovníku? Originální! Útržky ze života dvou mladých lidí, kteří se do sebe zamilovali? Super! Filozofování o životě a hlavně lásce, někdy melancholické, jindy sladké a pozitivní? To přesně potřebuju číst! Knihu jsem si užila, je to sice vztahová jednohubka, ale díky formě a zajímavým myšlenkám má rozhodně přidanou hodnotu a stojí za to ji zkusit.
Všechny stránky Amélie přináší dobře napsaný příběh se sympatickými postavami, u kterého se budete chvílemi usmívat a chvílemi dojímat. Užila bych si to více, kdybych od knihy neměla tak vysoká očekávání. Je to prostě jedna z těch super young adult contemporary jednohubek, ale že by žánr nějak překračovala, to se říct nedá. Je totiž mnohdy velmi přitažená za vlasy, někdy až přehnaně. Po dočtení ve mně zůstaly příjemné pocity a knihu určitě můžu doporučit, ale ten humbuk kolem ní jí v mých očích spíše ublížil.
Tato kniha lehce vybočuje z žánru YA heavy contemporary, protože témata (popáleniny, ztráta rodinných příslušníků, přátelství, psychoterapie, nová střední škola...) jsou zajímavá a autorka je zpracovala velmi citlivě. Bavilo mě to, ačkoliv místy se mi příběh zdál zbytečně natahovaný a některé věci mi neseděly. Jsem velmi ráda, že se mi kniha dostala do ruky.
Kniha mě velice zklamala. Samozřejmě se jedná o jednoduché ženské čtení, ale přesto bych ocenila více propracovaný příběh. Řekla bych, že ten název je celkem slušný marketingový tah, i mě nalákal. Ale chyba lávky, vánoční atmosféra v knize není žádná a příběh by se mohl odehrávat kdykoliv jindy. Začátek mě bavil, jenže pak to šlo víc a víc z kopce. Ke konci už to opravdu bylo směšné. Námět se dal zpracovat stokrát lépe. Kdyby kniha nebyla tak tenká, litovala bych, že jsem s ní ztrácela čas. 1,5* za čtivost a pár vtipných momentů.
Tohle bylo tak milé! Pokud hledáte knihu, která vás vánočně naladí a budete se u ní usmívat jak měsíček, neváhejte sáhnout po Vánočním seznamu. Autorka píše čtivě a příběh je zajímavý, takže mi stránky rychle mizely pod rukama a užívala jsem si to. Ač je kniha místy naivní, povrchní nebo nelogická, čert to vem, jedná se o jednu z nejlepších YA contemporary vánočních jednohubek.
Po přečtení prvního dílu jsem hned, jak to bylo možné, sáhla po pokračování. Bohužel musím konstatovat, že za mě je druhý díl slabší. Značnou část knihy se tam nic neděje a příběh se nikam neposouvá. Ale když už na akci dojde, je skvělá a přináší zajímavé zvraty. Nemohu však knize upřít, že je dobře napsaná a moc se mi líbí prostředí, atmosféra a postavy. I přesto, že díl nenaplnit všechna má očekávání, jsem se ihned po dočtení druhého pustila do třetího dílu. Tato série prostě má něco do sebe.
Závěr epické trilogie Smrtka mě určitě nezklamal. Naopak, opět jsem se nadchla pro ten příběh a komplexní svět. Je to skvěle promyšlené a všechny dílky skládačky zapadají do sebe. Konec mě až dojal. Doporučuji.
Kasie West opět potvrdila, že píše skvělé romantické oddechovky. U knihy jsem si odpočinula, zasmála se a čtení si užila. Zároveň je kniha motivační a inspirativní. Stále se však jedná o průměrnou jednohubku. Uvažovala bych o 4 hvězdičkách, kdyby mě konec nezklamal.
Knihu jsem dostala od Ježíška a hned jsem se do ní pustila. Je to skvělá volba na povánoční čas. Moc mě bavila a přijde mi, že přináší do tohoto žánru něco nového a neotřelého. Líbila se mi velká rodina hlavní hrdinky Sophie, jak se vzájemně špičkovali a bavili se. Mnohokrát jsem se zasmála i nahlas. Často jsem byla v napětí, koho Sophii na rande naslepo vybrali a jaké to bude. I když jak to celé dopadne je jasné už od začátku, ale to k tomuto žánru patří a mně to vůbec nevadí. Knihu jsem si maximálně užila a našla jsem v ní jednu z mých nejoblíbenějších romantických oddechovek.
Bohužel jsem knihu nedočetla. Opravdu jsem jí dala šanci, přečetla jsem přes 200 stránek. Ale my si s Jandy Nelson asi nejsme souzené. Její prvotina Nebe je všude se mi nelíbila vůbec a ani Dám ti slunce mě nebavilo. Nebudu hodnotit hvězdičkami.
Už jedničku jsem si zamilovala, ale druhý díl je ještě lepší. Opět mi to skvěle zvedlo náladu a při čtení jsem se nemohla přestat usmívat. Věřím, že pro spoustu lidí bude taková dávka roztomilosti příliš, ale já Srdcerváčům fandím. Oproti předchozímu dílů přidávám hvězdičku na plný počet.
Tak to vypadá, že jsem jediná, komu druhý díl přišel slabší než první. Ač se opět jedná o čtivou knihu plnou zvratů a akce, první díl byl podle mě lepší. Asi je to tím, že autorka je opravdu nemilosrdná a tím pádem mě pár zvratů vůbec nepotěšilo. Přesto i nadále tuto sérii miluji, dávám plný počet hvězdiček a nemůžu se dočkat pokračování.
Knihu Co jsme si nikdy neřekli by si podle mého názoru měl přečíst (nejen) každý teenager. Velmi citlivým způsobem řeší hned několik komplikovaných témat (deprese, ztráta blízké osoby, sebepoškozování, znásilnění...). Nebylo pro mě snadné ji číst, protože mě hodně zasáhla. Já u knih nikdy nebrečím a tady i nějaká ta slzička ukápla. Kniha je sice natolik čtivá a chytlavá, že by se dala přečíst za chvilku, ale za sebe doporučuji číst pomaleji, abyste si to opravdu prožili a užili. Pusťte se do ní, nebudete litovat. Tenhle křehký příběh plný emocí si nejde nezamilovat.
Kniha Nejtemnější kouty je stoprocentní young adult thriller a to já cením, protože těch není moc. Proto jsem od první strany byla nadšená, kniha mě pohltila a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Autorka má tajemný a chytlavý styl psaní a vybudovala úžasnou atmosféru. Občas mě u čtení opravdu zamrazilo.
Bohužel ke knize mám i mnoho výhrad. Několikrát se mi stalo, že jsem se ztratila v postavách a zápletkách. Podle mě to autorka trochu překombinovala. Hlavní hrdinka se plácá strašnou dobu bez nějakých zásadních indícií, než se to najednou dá do pohybu. Podle mě to nikdo neodhalí, jenomže těžko říct, jestli to je v tomto případě pozitivní. Prakticky žádná vodítka v knize nebyly... Konec by mohl být super, kdyby ho autorka nevysvětlila chaoticky a netlačila tak na pilu. Některé věci mi přišly nelogické. Promyšlené to bezesporu měla, ale nějak se jí to nepodařilo zpracovat...
Rozhodně bych tuto knihu chtěla doporučit, i přes všechna ta negativa. YA čtenáři toužící po tomto žánru určitě uspokojí, možná i nadchne. Ač mám smíšené pocity, čtení mě bavilo. Mrzí mě, že se o knize nemluví víc. Za přečtení rozhodně stojí! 3,5*
PS: Koho taky zarazila ta plastová vidlička? :D
Ze začátku jsem z této knihy měla obavy, protože se jedná o první cestopis, co jsem kdy přečetla. Ale nakonec se mi líbil! Tato kniha je taková jednohubka. Díky krátkým kapitolám a fotkám jsem ji měla za chvilku přečtenou. A rozhodně to nebyl ztracený čas, naopak. I když tahle kniha měla nějaké mouchy a nebyla dokonalá, užila jsem si ji. Překvapivě jsem se bavila i u scén o opravování auta a tomu bych předtím vůbec nevěřila.
Doufám, že Martin Surovec nebude psaní a cestování věšet na hřebík a my se dočkáme ještě další knihy od něj. Věřím, že tento cestopis si najde spoustu nadšených čtenářů. Za sebe ho doporučuji!
Všichni známe pohádku o Popelce a nenávidíme její nevlastní sestry. Ale napadlo někdy někoho, že za jejich chováním může být něco víc? Ano, Jennifer Donnelly o tom napsala úžasnou knihu.
Po dlouhé době mi nějaká kniha vyrazila dech. Je totiž skvěle napsaná, promyšlená a originální. Ale rozhodně není dokonalá, je v ní spoustu chyb, ale možná právě o to víc se mi líbí.
Isabelle je jedna z nejlepších postav, o jaké jsem kdy četla. Je silná, statečná, chytrá, i když jí život hází klacky pod nohy.
O knize jsem po přečtení ještě dlouho přemýšlela a věřím, že se k ní vrátím. Moc doporučuji!
Kniha Stargirl se mi moc líbila. Přečetla jsem ji za dva dny. Je to milá jednohubka o tom, jak jedna jedinečná dívka změnila obyčejnou a průměrnou střední školu. Jsem ráda, že jsem se do této knihy pustila. Určitě mě inspirovala. Doufám, že v češtině vyjde i pokračování.
Knihu jsem nedočetla. Bohužel jsem skončila zhruba na 150 stránce. Je to zvláštní příběh, který mi nesedl. Netuším, komu by se to mohlo líbit. Pro děti mi to přijde moc drsné a komplikované, YA čtenáři podle mého názoru knihu bez akce a napětí taky neocení, a dospělí by jistě nechtěli knihu vyprávěnou dítětem.
Knihu jsem přečetla za jeden jediný den. A musím říct, že mě opravdu dostala. Je psána lidsky a upřímně. Podle mě donutí každého zamyslet se nad životem a prioritami. Měl by si ji přečíst každý. Veronice a její nadaci držím palce!
Málokterá kniha na mě tak silně zapůsobila. Je to krásný příběh, který stojí za přečtení. Může po něm sáhnout jak dospělý čtenář, tak teenager. To, že takhle skončí, by mě ani ve snu nenapadlo.