bobinkova bobinkova komentáře u knih

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Bez 1. dílu by nebyla žádná série. Tenhle díl je nejspíš nejvíc dětský, což úplně chápu a podporuju. Celý život se budu k Harrymu vracet a doufat, že mi ten dopis přeci jen také přijde.

19.02.2025 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Orwell je prostě geniální. Nadčasová kniha s poselstvím, které si bohužel téměř nikdo nevzal k srdci, snad příště. Doporučuji k maturitě (ale pozor, rozbor je docela složitý), tak spíše jako jen tak ke čtení, kdy si nebude muset pamatovat celý new-speak a další zapeklitosti tohohle světa bez svobody. Zápletka zajímavá a celý příběh velmi napínavý. Od Orwella jsem četla i Farmu Zvířat, která měla taky něco do sebe.

18.02.2025 4.5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Kniha, kterou jsem si vytáhla u maturity a byla jsem za to ráda, protože mě příběh bavil a kupodivu jsem pochopila i všechny skryté myšlenky. Doporučuji knihu všema 10. Kniha se čte velmi rychle a postavu Krysaře si zamilujete.

18.02.2025 4 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Orwell byl úžasný spisovatel. Farma zvířat mě velmi bavila, mohu jen doporučit, stejně jako ostatní Orwellova díla.

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Opět romantická kniha, u které je hned jasné, jak skončí, ovšem doplněná o popis prostředí Kodaně, což ve mě vzbuzovalo "cozy vibes" a zvýšila mojí touhu znovu se podívat do Kodaně o 200 %. Také začínám silně toužit po otevření vlastní kavárny. Bojím se, že tento pocit ve mně vzbudí každá kniha této série. Odpočinkové čtení.

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Velmi dobrá kniha, četla jsem ji k maturitě a příběh mě pohltil natolik, že jsem se ke knize vrátila i později. Určitě doporučuji, nejen k maturitě. Zamilovala jsem si Lennyho a sdílím jeho lásku ke kečupu.

18.02.2025 4 z 5

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Jeden z mých velmi oblíbených dílů. Oceňuji rozsáhlý popis Voldemortova (Tomova) života, který se do filmů skoro vůbec nedostal. Film, který jsem viděla první, mi klasicky zkazil to napětí, ale i tak je kniha velmi povedená.

18.02.2025 4.5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Knihu jsem hltala a konec jsem vůbec nečekala. Doufám, že se někdy k Paule vrátím a, že se i od ostatních knih nebudu moci odtrhnout, tak jako od Dívky ve vlaku.

19.02.2025 5 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Výborná kniha, četla jsem opět kvůli maturitě, ale líbila se mi natolik, že jsem si ji přečetla i později, již mimo studijní pobláznění. Doporučuji i film, který je velmi povedený, až mi běhal mráz po zádech.

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Knihu jsem četla k maturitě. K maturitě je to dobrá volba, lehký rozbor a Ernestův život byl zajímavý. Samotná kniha mě moc neoslovila, bohužel, přišla mi až moc zdlouhavá. Vím, že tam jsou určitě skryté významy, ale ty já jako tupý pařez nechápu.

18.02.2025 3 z 5

Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Hezký příběh, jedná se opět o knihu, u které je jasný konec, ale líbilo se mi obohacení klasické romantiky o ty dopisy, dělá to knihu takovou záhadnou. Klasicky ze školního prostředí, prostě můj šálek kávy.

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Knihy s hlubokým příběhem, která se může jevit jako pohádka pro děti, ale není tomu tak. K maturitě moc nedoporučuji, v každém písmenku je skrytá myšlenka.

19.02.2025 3.5 z 5

Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Četla jsem k maturitě a bylo to fajn. Žádné náročné čtení, ale spoustu skrytých myšlenek.

18.02.2025 3.5 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Tahle kniha je taková novodobá klasika. Kniha je plná štěstí i smutku. Brečím pokaždé když si na to vzpomenu. Film také miluji. Doporučuji všem. Konec je takový jaký je a já to tak miluji a neměnila bych.

18.02.2025

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Chtěla jsem si odpočinout od romantických knih a hadrový panák byl dobrou volbou. Bohužel v knihovně nebyl hned po dočtení dostupný 2. díl, ale doufám, že se s Danielem Colem seznámím trochu víc a nezůstane to je u této velmi povedené knihy, která mě držela celou dobu v napětí.

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Jedna ze zajímavějších knih k maturitě, ale osobně mám od Hrabala radši Pábitele. Kniha mě místy i bavila a dala mi to co mi dát měla. K maturitě mohu doporučit.

18.02.2025 3 z 5

Proměna Proměna Franz Kafka

Na první čtení nic moc, ale po opakovaném čtení si mě kniha získala a řekla bych, že je to pro mě společně s Kafkou srdeční záležitost.

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Nadčasový dílo Karla, který mě snad nikdy nezklame. Prostě doporučuji, udělejte si obrázek sami. V dnešním světě je tohle dílo snad ještě pochopitelnější než kdysi.

Twisted Love: Láska na ostří nože Twisted Love: Láska na ostří nože Ana Huang

Tuhle knihu jsem naprosto hltala, četla jsem ji po dlouhé době bez čtení a i nejspíš proto mě tak uchvátila. Romantický příběh, který jsem žrala, z odstupem času vidím, že místy byly zápletky až neuvěřitelné a asi už bych 5 hvězd nedala. Možná se ke knize někdy vrátím střízlivýma očima.

18.02.2025 5 z 5

Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

Další kniha od Ali Hazelwood, kterou jsem četla (hned po Hypotéze lásky). Tato kniha se mi líbila o něco více (o půl hvězdy). To, že spolu hlavní postavy skončí víme ještě před přečtením první kapitoly, ale zápletka s projektem a doplněná fakta z neurovědy knihu příjemně doplňují. Kniha má samozřejmě pár much, např. až moc zdlouhavé čtení než se dal vztah hlavních postav do pohybu, pozdější sexuální scéna tam ani být nemusela (asi už jsem STARÁ). Kniha byla odpočinková a rychlá na čtení. Někdy se k Ali ještě určitě vrátím.

22.02.2025 4 z 5