Boby17 Boby17 komentáře u knih

Železný bič: Příběh z tratoliště sočské fronty Železný bič: Příběh z tratoliště sočské fronty Alois Ladislav Kaiser

Útlá a přitom hutná knížka, popisující účast vojáků královehradeckého 2. mysliveckého praporu na bojích s italskými agresory na frontě u Gorice. SPOILER: Hrdiny jsou zarytý bezvěrec Krejza a jeho kamarád, budoucí evangelický farář, Václav Špinka. Děj knihy začíná v létě 1917 téměř idylicky při odpočinku útvaru v údolí u vesnice Kamnj dostatečně vzdáleném od fronty. Válečná mašinerie se i zde projeví, když Špinka dá veřejně najevo svůj nesouhlas se svojí povinnou účastí na oficiálně slaveném katolickém svátku Božího Těla. Ale pár dní basy je jen tak pro pořádek, protože armáda potřebuje každého zdravého vojáka. Zanedlouho je celý útvar přesunut do první linie u vrchu San Marco. Hlavní hrdinové jsou příslušníky Sturmkompagnie "Jäger 2", tedy útočné roty 2. mysliveckého praporu, která je nasazena k dobití dříve ztracených pozic. To se sice na chvíli zdaří, avšak italská přesila nakonec, přes nezměrné úsilí a ztráty R-U armády, část území získává zpět. Špinka padl, Krejza byl těžce raněn a nakonec mu musela být v zápěstí amputována levá ruka.
Většinou otevřeně obsah knih nepíšu, abych další čtenáře neochudil o jejich zážitek. Tohle dílo je ale prakticky nesehnatelné, tak jsem si dovolil učinit výjímku. Jestli se vám podaří ke knize dostat, tak neváhejte ani oka_mžik. Opravdu stojí za to! Podle mého soudu kritikou vychvalovaný Rozchod! od Karla Konráda nebo Žasnoucí voják od Fráni Šrámka ji sotva sahají po kotníky.
A ještě dodám, že vojensko-historický pohled na věc skvělým způsobem zpracoval Jozef Vričan - https://www.databazeknih.cz/knihy/po-zapadlych-stopach-ceskych-vojaku-z-julskych-alp-k-jadranu-269044.

21.02.2018 5 z 5

Kostkař aneb Náhoda je život Kostkař aneb Náhoda je život George Cockcroft

Knížka byla chvílemi zajímavá, chvílemi dost upovídaná a nudná, v určitých okamžicích nepochopitelná (opuštění fungující rodiny) a také odpudivá (provedení vraždy jen tak). Za sebe můžu říci, že se kostkařem nestanu. Celkově knížku hodnotím slabými třemi hvězdami.
Jinak ještě dodávám, že tato kniha splňuje první úkol Čtenářské výzvy 2018, protože byla zmíněna v knize Pád od Simona Mawera.

19.02.2018 3 z 5

Ilustrátoři dobrodružství Ilustrátoři dobrodružství Vladimír Prokop

Vynikající kniha pro všechny milovníky dobrodružných knížek, ke kterým nerozlučně patří doprovodné ilustrace. Kniha pro mě byla velkým poučením, některé malíře jsem vůbec neznal, o dalších jsem se dozvěděl spoustu zajímavých informací z jejich životopisů. Prostě vynikající dílo. Pane Prokope, smekám před výsledkem Vašeho dlouholetého bádání!

06.02.2018 5 z 5

Tíha nenávisti Tíha nenávisti John Hart

Super knížka. Hlavní hrdinové jsou vykreslení velmi plasticky z masa a kostí i se svými stíny z minulosti. Příběh měl neuvěřitelný spád. Trochu mám pochybnosti o možnosti úniku uprchlíků z dosahu státní moci, ale Amerika je velká země, tak věřím autorovi. Až do konce jsem netušil, kdo je vrah (to považuji za pozitivní). Takže knížka má všechny moje hvězdy.

31.01.2018 5 z 5

Výjimeční lidé Výjimeční lidé Peter May

Připadal jsem si jako v pohádce o kohoutkovi a slepičce. Po ostrovní trilogii byla tahle knížka trochu zklamáním, přesto ale budu v sérii Akta Enzo pokračovat. Nemůže být každý den posvícení :-)

30.01.2018 3 z 5

Císařský oheň Císařský oheň Robert Lyndon

Císařský oheň se mi nelíbil tak, jako první díl. Možná ale laťka byla hóódně vysoko nastavená. A pak se i dobré pokračování může jevit jako slabší. Knížku jsem ale zvládl na jediný zátah. Zájemcům o dobrodružné příběhy doporučuji celou sérii.

30.01.2018

Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků Robert Lyndon

Výborná dobrodružná knížka z období křížových výprav. Vřele doporučuji všem, nebudete litovat.

29.01.2018 5 z 5

Sbohem pane komisaři Sbohem pane komisaři Raf Vallet

Výborná knížka, ke které se rád vracím. Komisař Verjeat je sympaťák, má výrazný smysl pro spravedlnost a tak nemám problém se s ním ztotožnit. Když si přečteme noviny nebo zapátráme trochu v paměti tak zjistíme, že ani u nás spravedlnost často nevítězí. Tak alespoň v této útlé knížce s dějem ve Francii.
Film mě příliš nezaujal, takže si raději přečtěte knižní předlohu.

29.01.2018 5 z 5

Hráč Hráč František Niedl

Druhý díl příběhu Pavla Vencla jsem četl s velkým časovým odstupem od toho prvního, ale vůbec to nevadilo. Hned jsem naskočil do rozjetého vlaku, který stále zrychloval tak, až nešlo vyskočit - pouze vystoupit na konečné. Byla to opravdu jízda potvrzující, že pan Niedl momentálně nemá mezi našimi autory konkurenci. Takže plný spokojenosti knihu vřele doporučuji a dávám plný počet hvězd.

25.01.2018 5 z 5

Na shledanou tam nahoře Na shledanou tam nahoře Pierre Lemaitre

Pořád jsem přemýšlel, kolika hvězdami knížku ohodnotit. Byť se četla dobře, přesto jsem z ní byl nesvůj a často jsem ji odkládal. A pak jsem na to přišel. Nebyl jsem se schopen ztotožnit s žádným z hlavních aktérů příběhu (netroufnu si říci hrdinů). Ani s podvodníky z donucení, ani s bezohledným a bezcharakterním darebákem. Ale zaťal jsem zuby a dočetl jsem vše do konce. Moje rozpaky trochu napravil až Epilog a navazující Doslov o hořkém vítězství. Když to shrnu, tak za mě tři hvězdy a něco.
A ještě doplnění. S odstupem několika měsíců jsem viděl film a je moc pěkný. Drží se vcelku věrně knížky až na úplný závěr, který si mi však ve výsledku líbil více. Tak jako v případě Jména růže považuji film za lepší, než je jeho knižní předloha.

21.01.2018 3 z 5

Bez spojení není velení a bez pakárny není vojna Bez spojení není velení a bez pakárny není vojna Jiří Glet

Knihu bych necharakterizoval jako humornou či humoristickou, ale jako vzpomínkovou. Je psána s laskavým a shovívavým nadhledem, který je dán více než čtyřicetiletým odstupem od popisované vojenské služby. Knížka neurazí ani nenadchne. Určitě bude mít více úspěchu u vojáků, kteří prošli popisovanými vojenskými útvary v Popradu či Moravské Nové Vsi (pokud čtou e-knihy).
Ovšem mám trochu obavy, že dílo nenajde odezvu u nejmladší mužské generace, která již základní vojenskou službu nezažila.
Já jsem zavzpomínal na své vojančení na začátku 90. let 20. století. Společenská situace už byla jiná, vojna kratší, ale pakárna zůstane pakárnou ...

19.01.2018 3 z 5

Vlčí smečka Vlčí smečka Leo Kessler (p)

Výborná knížka, úplně jsem se viděl na palubě. Autorovi se výtečně podařilo vystihnout vztahy mezi členy posádky ponorky, popisované bojové akce byly popsány strhujícím způsobem. Takže za mě pět hvězd.

17.01.2018 5 z 5

Vzpoura goliardů Vzpoura goliardů Vlastimil Vondruška

Tato kniha se panu Vondruškovi povedla a trojlístek mých oblíbených hrdinů autor zavedl až do dalekých Cách. Zde opět osvědčili své schopnosti a za pomoci několika krásných žen odvrátili intriky proti českému králi. Opravdu příjemné odpočinkové počteníčko.

15.01.2018 4 z 5

Pád Pád Simon Mawer

Výborně napsaný příběh, který prožívají dvě generace Britů ve třech časových rovinách. Všechna období přiblížená životními příběhy hlavních hrdinů se mi líbila. Popis horolezeckých výstupů byl vynikající a osobní vztahy byly popsány velmi citlivě a hodnověrně. Proto neváhám dát všechny hvězdy a s čistým svědomím doporučuji tuto inteligentní knížku k přečtení.

10.01.2018 5 z 5

Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

Moje plná spokojenost s příběhem a všechny hvězdy k tomu. Notář Barbarič opustil pro něj horkou půdu Banské Štiavnice a sám se pustil do vyšetřování záhadného zmizení na nedalekém hradě. A šlo mu to náramně. Děj měl spád a autor skvěle vykreslil atmosféru smrtelně nebezpečných tureckých nájezdů. Naštěstí Barbarič již s rutinou zvládá obsluhu ve Vídni pořízené sedmihlavňové pistole a neváhá ji použít. Už se těším na další pokračování příběhu trojlístku vyšetřovatelů (zase v plném počtu) a očekávám i posun v osobních životech hlavních hrdinů.

01.01.2018 5 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Příběh je dost psycho. Ne na první pohled, ale když se nad ním člověk trochu zamyslí. A uskutečnění scénáře státního převratu a vzniku totality dost napomohlo zrušení papírových peněz. Všimli jste si toho? Někteří z vás možná také zaznamenali reálné úvahy skandinávských států o zavedení absolutně bezhotovostních plateb... Cesty do pekel jsou dlážděny dobrými úmysly. Zvláště, když někteří z nás to s ostatními myslí dobře. Ale o tom, co je dobře a co je špatně budou rozhodovat Oni. Nechtěl bych se takové doby dožít.

17.12.2017 5 z 5

Království meče Království meče František Niedl

Ach jo, proč je ta knížka tak krátká? Zhltnul jsem ji během pár hodin a teď mě čeká nejméně půlroční čekání. Děj mě zcela pohltil a nemůžu se dočkat dalších pokračování. Bouřlivá doba Jana Lucemburského slibuje další výborné příběhy z pera Pana spisovatele. Pane Niedle, jen houšť a větší kapky!
Připomínku mám k práci grafika. Postava na obálce nevypadá jako rytíř, ale spíše jako hasič (bohužel).

06.12.2017 5 z 5

První na zabití První na zabití Andrew Peterson

Docela dobré, ale ke spokojenosti mi něco chybělo. Nebo vlastně přebývalo - hlavní hrdina a jeho parťák jsou supermani. Všude byli, všechno znali a střelným zraněním navzdory s přehledem padouchy zlikvidovali. Za tu pohádkovost hodnotím 3*.

03.12.2017 3 z 5

Vykladačka smrti Vykladačka smrti Ariana Franklin (p)

Jo! Tož tahle historická detektivka měla šťávu a moc se mi moc líbila. Bez váhání dávám všechny hvězdy. Děj byl čtivý a inteligentní.
Wikipedia s určitou dávkou opatrnosti tvrdí, že na univerzitě v Salernu mohly studovat i ženy - https://cs.wikipedia.org/wiki/Salerno. Paní Franklinová možná tedy historii v tomto směru neohýbá. A použité změny skutečnosti ve prospěch příběhu přiznává v doslovu, což lze hodnotit jen kladně.

29.11.2017 5 z 5

Hračkář Hračkář Liam Pieper

Zajímavá a čtivá knížka. Historická linie mě zaujala trochu víc. Rozuzlení příběhu bylo velmi překvapivé a závěr bohužel trochu uspěchaný. Myslím, že autor koncovku mohl více rozepsat. Přesto ale 4,7*, takže zaokrouhluji na plný počet hvězd.

09.11.2017 5 z 5