Borntobike Borntobike komentáře u knih

Oživlý kámen Oživlý kámen Louise Penny

Inspektor Gamache zase nezklamal.

05.06.2023 5 z 5

Cesta na konec světa a zpět 1: Potulky arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami Cesta na konec světa a zpět 1: Potulky arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami F. R. Hrabal-Krondak (p)

Tesim se na dalsi knihy pana Krondaka.

29.04.2023 4 z 5

Hospoda Jamaica Hospoda Jamaica Daphne du Maurier

Poslouchala jsem audioverzi při pečení cukroví. Skvělá kombinace.

20.12.2024

Zimní muži Zimní muži Jesper Bugge Kold

To byla těžká kniha! Může být člověku takových lidí líto?

04.12.2024 5 z 5

Stradivari Stradivari György Szántó

To byla nádherná knížka. Děj trochu spletitý. Četla jsem příběhy víc než týden. Ale moc jsem se těšila na oba děje i na příběhy houslí.

09.11.2024 5 z 5

Hygge - Prostě šťastný způsob života Hygge - Prostě šťastný způsob života Meik Wiking

Čtení Hygge patřilo včera k mému hygge. Knížka se četla rychle a skoro sama. I nějaký ten recept jsem si opsala. Jen nevím, proč to u nás není hygge, když skoro všechno pro Čechy též platí.

09.11.2024 4 z 5

Cesta na Praděd: Cestopis z konce 19. století Cesta na Praděd: Cestopis z konce 19. století Jan Havelka

To je pecka! Výprava za humna a jakoby do Himalájí. A ten jazyk! Skvost.

17.06.2024 5 z 5

(NE)uvěřitelný život Oty K. (NE)uvěřitelný život Oty K. Jan Souček

Souhlasím s Ikim1. Vypravěč je Jan Souček opravdu dobrý. A sebereflexe veškerá žádná. Zpočátku jsem se domnívala, že čtu příběh českého emigranta, než se celý posunul jinam. Na vojně jsem sice nebyla, ale pocházím z pohraničí, kde byla půlka světa mého dětství a části mládí zadrárovaná. Knihu jsem dočetla jenom kvůli čtenářské výzvě.

10.06.2024 2 z 5

Úsvit Úsvit Jiří W. Procházka

Knížka k rychlému přečtení. Očekávala jsem víc baťovských reálií. Ale za přečtení určitě stojí.

09.01.2024 3 z 5

Trieste Centrale Trieste Centrale Jaroslav Rudiš

Taková jednohubka. Po hrabalovsku.

08.12.2023 4 z 5

Noční chodci Noční chodci Jaroslav Rudiš

Vtipné, nápadité! Ale do čtení komiksů se asi stejně nevrhnu.

08.12.2023 3 z 5

Děda Děda Jan Novák

Poslouchala jsem na ČR 2 8 při žehlení a nemohla se odtrhnout. Podobné příběhy prožívalo v 50tých letech mnoho českých a moravských rodin. Sílu příběhů umocňoval pohled malého kluka. Líbila se mi smyšlená jména členů rodiny. I členů představenstva JZD. Ta byla vtipná. Jediné jméno, které bylo zřejmě zapsáno v křestním listu bylo Josef.
Určitě to není poslední kniha od pana Nováka.

24.11.2023 3 z 5

Vedlejší pokoje Vedlejší pokoje Radovan Menšík

Chtěla jsem přečíst do Čtenářské výzvy. Ale nemohla jsem se začíst. Nechávám nedočteno a hledám další knihu s názvem místnosti v titulu.

27.07.2023

Poslední z Tudorovců Poslední z Tudorovců Philippa Gregory

Kniha mne příliš nezaujala. Zachycuje divnou dobu. Divné lidi. Královna Kateřina je popisována jako krutá a nevypočitatelná osoba, doslova nesnesitelná. Sestry Greyovi jsou vykresleny jako politováníhodné osoby. Avšak Jana jako bigotní vcelku nesympatická žena. Lidi u dvora jsou pokrytci závislí na panovnici. Nejsympatičtější byl pan Hubička.

22.07.2023 3 z 5

Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

Děsivé, drásající, nepochopitelné. Člověk tomu ani nemůže uvěřit.

01.07.2023 3 z 5

Bezstarostná léta bezradná Bezstarostná léta bezradná Ivan Binar

Příjemné čtení o nepřijemné době.

01.12.2024 4 z 5

Republika Republika Jiří Padevět

Mozaika příběhů z nedávné historie dobře doplňuje známá i méně známá fakta.

09.12.2023 4 z 5

Hořkej svět Hořkej svět Josef Škvorecký

Můj oblíbenec pan Škvorecký. Hlavně jeho starší díla mohu číst pořád dokola.

08.12.2023 4 z 5

Lucka, Maceška a já Lucka, Maceška a já Martin Reiner

Nádherný, křehký příběh.

04.12.2023 5 z 5

Odcházím, přijdu Odcházím, přijdu Čestmír Jeřábek

Bolestné čtení, smutné. Božena Němcová v něm vystupuje jako stará (40!), nemocná, unavená žena. Některé situace jí na chvíli vrátí jiskru a chuť do života. O to horší je následné uvědomění si skutečného stavu.

30.09.2023