borupet borupet komentáře u knih

Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Opravdový příběh ze života. Pěkně napsané, reálné psychologické úvahy, v mnoha případech i paralely s mým vlastním životem. A jak mě u této autorky už ani nepřekvapilo, prostě konec bez rozuzlení, vysvětlení.... Prostě konec a dál se nepokračuje. Určitě stojí za přečtení.

29.08.2020 3 z 5

Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Poutavý příběh, mně blízký, sama mám menší sbírku minerálů. Moc pěkně se čte, je to takové nenucené, přirozené, žádné velké zvraty či překvapení. Je to třetí román od pana Hájíčka a docela jsem si ho oblíbila.

18.07.2020 4 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Super, jak jinak, zase o něco lepší než předchozí, ke konci jsem musela číst až do noci, nedalo se odložit, ještě že nebydlím sama, bála jsem se i tak :)) Jsem zvědavá na tu poslední.

31.03.2020 5 z 5

Pád Pád Simon Mawer

Po přečtení Skleněného pokoje jsem pátrala po dalších dílech Simona Mawera. Vybrala jsem Pád, horolezecká tématika mě vždy přitahovala. Dva milostné trojúhelníky (jestli se to tak dá nazvat, ve skutečnosti to je jeden velký vztahový propletenec), horolezecké výstupy, válka. Překvapivý konec (i když se dá odtušit). Příběh ve mně zanechal velké emoce a pocit, že teď si musím zase dát něco méně náročného na přemýšlení. Hvězda dolů za trochu obtížnou orientaci ve vztazích vzhledem k několika časovým rovinám příběhu. Skleněný pokoj Pád nepřekonal, ale ráda někdy sáhnu po dalším Mawerovi.

11.01.2020 4 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Zábavné oddychové čtení, nic náročného na přemýšlení.

02.01.2020 4 z 5

Mne soudila noc Mne soudila noc Valja Stýblová

Úžasná kniha, ke které jsem se už několikrát vrátila. Téma potratů v napínavé dějové linii, aktuální v kterékoliv době. Valja Stýblová je moje velice oblíbená autorka.

21.10.2019 5 z 5

S tváří beránka S tváří beránka Magda Váňová

Skvělá knížka od Magdy Váňové, mám přečtené všechny, co napsala (a také je vlastním) a každý rok netrpělivě čekám na další. Za mě nejlepší současná česká autorka. Příběh ze života, čtivé, s dávkou napětí, prostě super. Určitě stojí za přečtení.

21.10.2019 5 z 5

Pusinky Pusinky Stanislav Rudolf

Potřebovala jsem oddych mězi řadou detektivek, tak jsem sáhla po Pusinkách. V mládí jsem knížky Stanislava Rudolfa milovala, uměl zaujmout, jeho dívčí romány jsou nepřekonatelné. Dnes už se na Lenku dívám jinak, majetnická žárlivá husa. Ale jak bylo psáno tady v komentářích pode mnou, nejsem cílová skupina :-)

03.09.2024 4 z 5

Učedník Učedník Hans Rosenfeldt (p)

Přečteno jedním dechem! Je jisté, že jsem objevila další úžasnou detektivní sérii. Akorát Sebastian mi trochu leze na nervy :-)

29.08.2024 5 z 5

Srpny Srpny Jakub Stanjura

Ke čtení jsem si brala lehoučkou knížku s krásně barevnou obálkou. Odkládala jsem ji těžkou jako kámen, nabobtnalou neonovými výstražnými terči. Tuto formu manipulace znám. Člověk v sobě najde vinu úplně za všechno. Děsivé. Kde je ale hranice mezi manipulací a Danielinými představami? Těžko soudit....

03.10.2023 5 z 5

Učitelka angličtiny Učitelka angličtiny Magda Váňová

Miluju knížky Magdy Váňové, každá nová je pro mě nejlepším dárkem pod sluncem. Ani tentokrát mě nezklamala, úžasný propletenec postav, vztahů, příhod, dějů jako by napsal sám život. Někdy se člověk až pozastaví nad řetězcem náhod, je to vůbec možné, aby se to tak stalo? Ale v příbězích Magdy Váňové je všechno uvěřitelné a ten konec, člověk si vždycky řekne ano, tak to má být, kruh se uzavřel. K autorce také patří skutečnost, že její hlavní hrdinové mají vždycky neobvyklé jméno, to se mi líbí a když otevírám novou knihu, s úsměvem očekávám, jaké bude tentokrát.
Jedním slovem - vynikající.

14.03.2023 5 z 5

Mizení Mizení Jiří Březina

S každým dalším dílem nám autor předkládá originální a precizně promyšlenou zápletku. Mimořádně čtivé, vynikající. Jen mi trochu vadí poměrně velké množství chyb, což bych zrovna od vydavatelství Motto neočekávala.

19.10.2022 5 z 5

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Autorku jsem objevila díky Zuzanině dechu, ale tím byla laťka nastavena hodně vysoko. Bohužel knihy Doupě ani Němci této pomyslné laťky nedosáhly. Zpočátku se příběh odvíjel zajímavě, ale postupně jsem zabředávala do úseků, které jsem nemohla "uchopit" a v domění, že jsem něco někde dříve přehlédla, jsem se neustále vracela. Pak jsem pochopila, že taková je celá kniha, spousta postav a jejich krátkých vstupů, u kterých jsem nepochopila, jakým způsobem ovlivnily hlavní dějovou linku. Nabyla jsem dojmu, že jsem vůbec nepronikla do autorčina myšlení v tomto příběhu a hodně mi z něj pro tentokrát zůstalo skryto. Škoda, jinak se mi líbí styl psaní, krátké kapitoly a strohé popisy.

02.04.2022 3 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Zvláštní, rozvleklé, zdlouhavé, místy kostrbaté, člověk se tím musí "prokousat". Na svou dobu rozhodně šílené.

05.10.2021 3 z 5

Tichá smrt Tichá smrt Peter May

Výborná detektivka od pro mě nového autora, barvité popisy okolního prostředí, neotřelý námět, spád a velice zajímavá sonda do života hluchoslepých, která příběhu dodala na vyjímečnosti. Určitě stojí za přečtení.

22.07.2021 4 z 5

Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

Z příběhu mám hodně rozporuplné pocity. Každopádně bravurně vykreslená psychologie postav a přitom i dostatek prostoru pro vytvoření názoru čtenáře, byla to manipulace, zneužívání, nebo ne.... Vanessa mi svým chováním občas ale hodně lezla na nervy, i když v kontextu celého jejího příběhu se jí nelze divit, je poznamenaná na celý svůj život, protože není schopna začít znovu a protože si sama není jistá vlastně ničím. Ale nezdravý vztah ji totálně zničil a patrně už nikdy nebude schopna navázat s mužem normální vztah.

31.10.2020 4 z 5

Neděle jako stvořená pro vraždu Neděle jako stvořená pro vraždu Zdena Frýbová

Oddechová čtivá pohodová kniha. Jeden z lepších románů Zdeny Frýbové, absolutně nejlepší je ale "Z neznámých důvodů".

28.08.2020 4 z 5

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Prvotina od pro mě nového autora, vůbec to nevyznívá špatně, ale tak jakoby nedopsaně, nedořešeně. Psychologický laděný příběh "obyčejné" rozvedené padesátnice, městský život prolínající se s životem na vesnici, minulostí a neveselou současností, jíž dominuje pomalý smutný odchod rodičů. Škoda nedořešených "nakousnutých" témat, otcovo pití, ilegální přechod hranic v mládí, nenávistný vztah se sousedem..... Dalo by se ještě hodně rozvinout, za mě ukvapený příliš brzký konec.

04.07.2020 3 z 5

Mlsná huba Mlsná huba Magda Váňová

Typická Magda Váňová, čtivá a zábavná. Mám všechny její romány ve své knihovně a na každý další se těším jak dítě na novou hračku. Bezesporu jedna z nejlepších současných autorek.

19.04.2020 5 z 5

Malinka Malinka Dita Táborská

Kniha mě hodně oslovila, čtivá, záživná, těžko jsem ji odkládala. Pěkný román s nastíněním řešení aktuálních témat - rodičovství, adopce, mateřství, identita člověka. Hvězdička dolů za pasáže s Bohem, to jsem vůbec nepochopila....

25.10.2019 4 z 5