čef čef komentáře u knih

Vykoupení Vykoupení Martin Goffa

Miko narazil na dalšího šmejda, který ovládl celou jeho rodnou vesnici. No, nebyla to jenom jeho zlá vůle, ale i blbost dalších zúčastněných. Miko zase pátrá a pátrá, a chlastá a chlastá. Závěr mi připomněl jednu skutečnou kauzu ze zlatých devadesátek, ale to je určitě jenom náhoda. Kniha stojí za přečtení, o tom není určitě žádná pochybnost.

29.05.2021 5 z 5

Dítě v mlze Dítě v mlze Martin Goffa

Miko opět řeší problém svého bývalého parťáka a je přitom patřičně rozerván. Oproti předchozím příběhům se mi zdá, že je zde více různých textových výpomocí, aby to vyšlo na celou knihu. Napětí také trochu vyprchalo a tak příběh podle mne spadl do dobrého průměru. No nic, budu dále v sérii pokračovat a doufat, že se vše opět ještě zlepší.

14.05.2021 5 z 5

Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Vězeňská literatura je v celém světě velmi častá, i u nás vyšlo mnoho jiných knih o tomto příšerném koutu světa, kde se nachází mnoho nespravedlivě i odůvodněně odsouzených lidí.
Nejhorší popisy jsou samozřejmě z věznic despotických režimů jako nacismus, komunismus a jiný ismus, kde neexistuje ani náznak práva a k moci se dostávají téměř výlučně odporné kreatury. Tato kniha je z našeho prostředí, Vykmanovic a Minkovic, z blahoslavených sedmdesátek a osmdesátek, kde spousta lidí spokojeně juchala, a co nevěděla, ji samozřejmě nemohlo pálit. Tak si to souzi alespoň po letech přečtěte a styďte se, pokud to dokážete!

11.02.2021 5 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Velmi příjemné překvapení. U české detektivky jeden nikdy neví, co může očekávat. Bohužel většinou jde o přinejlepším až příliš průměrná dílka. Tento román však ctí všechny pravidla detektivky. Je zde dostatek podezřelých a poměrně nepřehledná situace a to mne baví – mohu luštit kdo je kdo tak, jak to mají praví čtenáři tohoto žánru rádi. Takže spokojenost a určitě se poohlédnu po dalších autorčiných dílech.

31.08.2019 5 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Slušná detektivka, která ctí všechny zákony žánru a také zažité stereotypy při hledání a nalezení vraha. Život hlavní hrdinky má svůj vývoj, nový dům, staronového přítele a celý svůj oblíbený tým, takže žádné velké překvapení nečekejte. Vše je tam, kde má být.

06.02.2023 5 z 5

Primární důvěra - prst na spoušti Primární důvěra - prst na spoušti Martin Goffa

Tentokráte jde o parťáka Tonyho osočeného ze znásilnění. Miko tápe, neví, co má dělat. Jinak stejný kolotoč jako vždy: chlast a ženy. Závěru se možná dočkáme v dalším díle, asi tuším, jak to dopadne. No, giboni se musí červenat, tady jsou za hnusné padouchy. Ještěže má Miko kamarády všude, i v podzemí.

30.05.2021 5 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Kritizovat nemám co, stejně nikdy moc nekritizuji i alternativní pohlaví už v knihách chápu, i zde jsem se, jak jinak, dočkal. Příběh je hodně zamotaný a je to také samozřejmě jen dobře. Pravděpodobných vrahů a náhodných zabijáků zde máme několik a naši krajané bodují i na odlehlém holandském ostrově. Tedy dílo dobré.

19.11.2020 5 z 5

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Nová hlavní detektivní postava, možná ještě zajímavější než ta předchozí. Příběh zajímavý s hnusnou kanibalskou zápletkou a bohatými bílými pachateli. Celkově opět na velmi dobré úrovni. Napětí by snad mohlo být i více, ale závěr i toto napravil.

31.08.2020 5 z 5

Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

V této knize si autorka vzala na paškál britské klubové elitářství zejména v soukromých školách. Našinec tomuto úkazu asi neporozumí do patřičné hloubky, a možná proto se mnohým může zdát děj tohoto románu skoro až přeťápnutý. Mně tedy určitě, ačkoliv se mi styl těchto románů docela dost líbí. Příběh má spád, sem tam i myšlenku a určitě patří k tomu nejlepšímu, co britská detektivka v současnosti produkuje, ale v klasické britské škole jsem četl již mnohem lepší.

14.01.2020 5 z 5

Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Dobře napsaný thriller s několika překvapivými momenty včetně závěru. Sice se jedná jenom o vztahový román s několika málo postavami, napětí se dá, zejména v úvodu, krájet. Kdo je větší manipulátor a psychoterorista se dozvíte až skoro na konci. Jako nenáročné čtení je to více než dobré.

27.10.2023 5 z 5

V troskách tornáda V troskách tornáda Linda Castillo

V troskách po tornádu se nacházejí domovy i životy mnohých, takže je potřeba mnohé řešit. Historie náčelnice Kate však ani zde není ukončena, takže se těším na další pátrání a boje. Myslím, že kniha je natolik obsažná včetně nenásilné psychologie postav, že se musí líbit mnohým i těm, kteří na detektivky moc nejsou.

16.06.2021 5 z 5

Království Království Jo Nesbø

Po přečtení této knihy jsem docela rád, že autor opustil Harryho Holea, i když jsem tuto sérii měl hodně rád. Další jeho knihy po Harrym pro mne nebyly vždy tak dobré, zvláště adaptace Shakespeara mne dost znechutila. Zato tato kniha byla naprosto skvělá! Příběh dvou bratrů byl originální a podle mne vůbec to nejlepší, co autor dosud napsal. Ani se mi nechce příběh ani literární kvalitu dále chválit, dobrý matroš se chválí sám.

07.05.2021 5 z 5

Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Další popis toho jak to chodilo v koncentračních táborech Majdanek, Osvětim a Brzezinka a proč se vlastně miliony Židů nechali vést do plynových komor jako ovce na porážku. Na skutečném příběhu člověka, který přežil, je ukázaná všechna ta hrůza kolem. Připojeny dokumenty upozorňující na holocaust vlády ještě během války a také něco o dalším životě našeho hrdiny po válce. Není to četba pro každého a mladí knihy vlastně skoro nečtou a to je hodně špatné.

11.10.2022 5 z 5

Přiznat vinu Přiznat vinu Martin Goffa

Spíše trochu delší povídka o tom, jak člověka dokáže rozežrat pocit viny. Závěr je jako z antické tragédie. Napsáno svižně, v duchu ostatních knih tohoto autora. Hrdina není sice policajt jako Miko, ale má samozřejmě jeho ducha, naštěstí bez jeho typických pijáckých extempore. No tak třeba příště.

08.06.2021 5 z 5

Živý mrtvý a další policejní povídky Živý mrtvý a další policejní povídky Martin Goffa

Tyto krimipovídky jsou spojeny postavou detektiva a ten, kdo četl předchozí díly ví, že jsou to příběhy z prostředí, které autor velmi dobře zná a umí věci sdělit tak, že jsou opravdu zajímavé. Znovu se tedy dozvídáme něco ze života nejen dnešních policajtů, ale i různých kriminálníčků a pošahanců, kteří nezvládají svůj život. Autor je tedy podle mne zdatným následovníkem Jiřího Marka(p) a jeho kriminálních panoptik.

29.04.2021 5 z 5

Byl jsem Mengeleho asistentem Byl jsem Mengeleho asistentem Miklós Nyiszli

Výpověď patologa z Osvětimi je hodně syrová, ale asi i pravdivá a hlavně děsná. Naši generaci sice předchozí režim toho o zvěrstvech fašismu do našich hlav nacpal dost, ale myslím, že i další generace by si zasloužily dozvědět se, kam až může vést snaha po páchání dobra. Mimoděk je to také výpověď jak se přikrčit, posloužit a přežít. Doufám, že se nás to už nebude nikdy týkat.

09.04.2021 4 z 5

Oběť 2117 Oběť 2117 Jussi Adler-Olsen

Tato série má svojí hloubku i šířku. Zde se rozšířila do celé Evropy, ba i na Blízký východ došla. Potírá se islámský terorismus, motivovaný též osobními důvody a i na nějakého toho pomatence se samurajským mečem v Kodani dojde. Osobní problémy vyšetřovatelů oddělení Q jsou také opět na tapetě, některé jsou opravdu drsné. Strhující závěr plný mrtvol vše završil a tak knihu musím hodnotit jako jednu z nejlepších minimálně v této sérii.

03.02.2024 5 z 5

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Docela se mi to líbilo, i když těch dámských vložek zde bylo možná více než jinde. Teď myslím lásek, výčitek nad nemožností otěhotnět, rozchody, vzteklé výbuchy, dojetí a znovu navázání vztahů. Příběh ztracených chlapců byl poutavý a rozuzlení bylo dobré, i když jaksi neukončené. Jen tak dál.

04.12.2022 4 z 5

Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Dnešním čtenářům musí toto vyprávění připadat jako z pravěku, vždyť toto se už dávno mnohokráte přebralo, pamětníci pomřeli a mladší ročníky měly a mají jiné starosti, než nenávistné soužití sudetských Němců s Československem. Přesto je to zajímavá historie rodin z mého kraje a rád jsem si jí přečetl. Krušnohoří je pořád krásný kraj a knih o něm není pro mne nikdy dost.

29.01.2022 5 z 5

Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Tolik jsem si nepochutnal jako na jiných knihách autora, některé scény mi připadaly nevěrohodné, bez patřičného napětí a někdy až naivní. Přesto je tento příběh k přečtení, aspoň autor příliš nenudí se svým zaměřením a zápletka je možná jakž takž dobrá zejména některé scény ve sklepě mají grády. Celkově tedy bez nadšení nelituji.

13.01.2021 4 z 5