čef komentáře u knih
Něco na způsob bondovky, alespoň ve smyslu - šílený vědec hodlá ovládnout svět. Hrdina sice po velkém martýriu a spoustě mrtvol zvítězí, ale memento zůstává. Profesionálně odvedená práce - dobré, nenáročné čtení.
Dost se podobá ostatním knihám autora, nejvíce románu Ve vyšším zájmu. Jako vždy velmi čtivá a poučná, v tomto konkrétním díle o zbraních biologických. Podezřívám autora, že jako Skot londýnskou vládu příliš nemusí.
Kniha má spád, Dunbar je opět geniální, něco se člověk i dozví o kriminalistice DNA.
Pro romány Bernarda Cornwella mám jen slova chvály - historicky podložené, napínavé a čtivé. Zde velmi dobře popsané epizody francouzského neúspěchu při dobývání Portugalska v Portu, které trochu znám nejenom podle vyhlášeného nápoje.
Je neuvěřitelné, že tento román vyšel v 21.století. Působí totiž jako vystřižený z časopisu paní a dívek z první poloviny století minulého. Z potenciálně zajímavého příběhu se povedlo vysmahnout plochý děj s neuvěřitelně jednobarevnými postavami. Nevěřím, že by dnešní dámy a slečny dokázaly vymáčknout slzu nad hlavním hrdinou nebo se ho trochu bát.
Kniha se nečte snadno. Dešifrovat všechny vazby a pocity vyžaduje plné soustředění. Všude přítomná ironie věc dále zneprůhledňuje. Výsledkem však může u zcela soustředěného čtenáře někdy být nepříliš povzbudivé znovuobjevení nesmyslnosti pinožení po tomto děsivém světě.
Velmi kvalitní detektivní román s hlubokým psychologickým obsahem. Co chybí v napínavosti bohatě nahrazuje barvitým prokreslením postav.
Děj má spád, je zde mnoho zajímavých řešení situace. Dobrodružný román, který nenudí.
Zbeletrizovaný Daniken - někdy dost zdlouhavé a popisné. Silnější v dobrodružných pasážích, ale i zde se drží zajetých schémat. Filozoficky někde na úrovni věřícího antidarwinisty. Technicky dost mimo, vývoj je už dál.
Hlavní myšlenka je v pořádku, je pro mnohé objevná, inspirující a etická. Jenom to chtělo vypustit mnoho popisného a nudného, děj se někdy vleče.
Kniha není žádný literární zázrak, navíc až moc na můj vkus glorifikuje USS Navy. Na druhou stranu realistický popis zbraňových systémů a válečných postupů na ponorce je pro military zájemce určitě cenný.
Standardní autorova detektivka - ovšem standard je pořádně vysoko. Klobouk dolů!
Jesse Stone je charakterní policajt, který řeší problémy po svém. Občas mu pomůže i charakterní zločinec, když je třeba. Také zfilmované to působí velmi dobře. Milovníkům detektivek, kde se ohývá zákon v zájmu spravedlnosti, velmi doporučuji.
Napínavá četba, dobrá práce. Lepší konec bych si nemohl představit.
Žádná velká odhalení nečekejte. Vesměs se jedná o poměrně dost povrchně popsané obecně známé příběhy, pověsti a drby. Někdy i dost chaoticky uspořádané. Nicméně zájemcům o problematiku katolicismu možná trochu pomůže seznamem všech papežů a přiloženými dokumenty.
Možná, že se vám u této knihy přihodí to co mě - budete se smát, slzet a přemýšlet. Co více chcete?
Sci-fi příběh typu dobrodužného on-the-road maličko posouvá ideu přenosu myšlenek směrem k nesnesitelnosti. Novou variantu nebo dokonce zásadní odklon od univerzálního modelu sci-fi však nepřináší. Budu se těšit, že se v dalších dílech dočkám větší invence a mnoha dalších čerstvých nápadů. Dobrodružných prvků a osvědčených postupů použil autor dostatek, proto je kniha čtivá a dá se dočíst bez újmy na duševním zdraví.
Jsou knižní a filmové příběhy, které sledujete a stále čekáte co se z toho vyklube a najednou je konec a jste skoro stejně chytří jako na začátku. Ale vydrželi jste to neboť to bylo napínavé a s tajemstvím! Určitě byste nechtěli číst tento poměrně ohraný příběh vyprávěný konformním způsobem - asi byste se nudili. Takhle můžete přemýšlet ještě chvíli potom, co jste knihu odložili.
Kniha, která nutí přemýšlet a nic nevnucuje. Skutečnost poválečné historie a jejich kořenů je jistě komplikovanější a je velmi obtížné zachytit alespoň náznak její duše, ale to se zde myslím přesto docela podařilo. Ano, takoví jsme byli a jsme (ale také jsme byli a jsme úplně jiní). Děkuji především za popis událostí okolo Stalinova pomníku, dlouho mne tak nic černě nepobavilo.
Příběh příjemně plyne, napětí je sladce dávkováno a očekávání oddechovky je nanejvýš splněno. Ano přátelé - na rozdíl od skutečnosti, zde v tomto románu pravda a láska rozhodně zvítězí nad lží a nenávistí a ani se přitom nezapotíte.