cérka komentáře u knih
Nejkrásnější a opravdu výstižné komentáře mě napadají vždy a zásadně před spaním, jenže já už nemám sílu si je zapsat :).
Jelikož je to už má třetí přečtená kniha od této autorky, mám již celkem jasnou představu o její tvorbě, stylu, formě….., a asi už dopředu vím, co mohu čekat. Nejinak tomu bylo i zde. Ano, velice ráda si přečtu i další knihy, které snad autorka napíše. Není to špatné, není to ani úplně výborné…., ale určitě se to dá číst opakovaně a třeba si i člověk vytvoří lepší vztah s hrdinkami a pochopí, co zůstalo nepochopeno.
Prozatím je pro mě celá tvorba zastřena jakoby mlhou, či jemným oparem. Příběh opět nemá ten drive, který bych čekala. Místy to hodně drhne a místy jsou skoky v ději a čase příliš velké. Mám prostě raději akčnější a průbojnější hrdinky, i když Alžběta se o to během života aspoň pokouší. Také bych uvítala více informací o jednotlivých postavách. Nina pro mne zůstává záhadou. Myslím, že se příběhem mohla jen mihnout a vyprávění mohlo zůstat jen na Alžbětě, ale to by byla asi jiná kniha.
Paní Poncarovou určitě řadím mezi nadějné a zajímavé české spisovatelky. Její tvorba není tuctová a stojí za podporu. Takže držím pěstičky a jen tak dál ;)
Krásná, tíživá, barevná, smutná a opět z části válečná, ale napsaná krásným jazykem. Jazykový poklad po všech stránkách (už chápu proč se kniha objevila v doporučené četbě). I já doporučuji.
Nicméně. Čekaly jsme na sebe strašně dlouho, nakonec to byla čtenářská výzva, která mě donutila konečně se rozhoupat. Části knihy, které popisovaly Terezín a Osvětim, mě nutily neustále k myšlence, že už to číst fakt nechci, že už toho lidského utrpení a nespravedlnosti je na jednu dušičku moc. Vím nebo snad tuším, že paní Androníková je v tom nevinně. V roce 2001 byla vlaštovkou, to až teď se roztrhl pytel a válka se na mě valí ze všech stran.
Moc se mi líbila dějová linka věnující se vzpomínkám na Indii a Baťovský Zlín před válkou.
Audiokniha
Interpreti: Klára Oltová, Matouš Ruml - nemám co vytknout, skvělé!
Po knize jsem sáhla naprosto neplánovaně a více méně z donucení. Mé mladší kolegyně totiž poslední týdny nemluví o ničem jiném :) A tak jsem v sobě probudila své mladší já a nestačila se divit :) Už chápu to nadšení, to moře rezervací a skvělé recenze.
Strávila jsem naprosto skvělých 27 hodin ve světě draků, magie a lásky. Ano, sem tam se ve mě ozvalo mé starší já a kroutilo hlavou, že toto už je teda trochu moc a sem tam jsem se červenala až za ušima. To vše, ale ke správné young aultovce patří. Zkrátka dopadlo to tak, že se nemůžu dočkat dalšího dílu :) Hold, někdy je moc fajn mít kolem sebe mládí, které vás mezi sebe pustí (aspoň na kousek).
Ps. Andarnu chci mít doma :)
No teda!!! Výborné!!! Skvělé, neotřelé a hlavně originální! Wow, tleskám!
Cítila jsem ducha hor, cítila jsem Klostermanna. Dokonce, i přes to úmorné vedro, tu těžkou nepropustnou mlhu ;) Snad poprvé v životě se mi kniha promítla do snu a honily mě kulové blesky :)
Kniha má neskutečnou energii a já si její četbu opravdu užila.
Příjemné překvapení! Samotnou mě zaskočilo jak silně mě v této knize životní příběh Marie Curie-Sklodowské zasáhl. Není to klasický životopis a není to ani milostný román. Je to příběh milující, obětavé, nezlomné, odhodlané vlastenky, vědkyně, manželky, matky...., prostě vyjímečné ženy!
Kniha vypráví o Mariině nelehkém dětství, dospívání, nesmírné touze po poznání a vědění, nelehkém, ale o to obdivuhodnějšim období vysokoškolských studií, lásce k manželovi, dětem a své práci. Neskutečná žena, nechápu jak to všechno zvládla. Nechápu jak její vyčerpané, přepracované a neustále ozařované tělo dokázalo dát život dvěma dětem a dožít se 67 let!
Smekám před touto ženou!
K samotné knize. Trochu pomalý rozjezd (ovlivněný zdejšími komentáři) se v poslední třetině knihy změnil ve čtecí maraton. Na konci knihy jsem si uvědomila, že mi tečou slzy, tak moc mě kniha pohltila.
Všude dobře, doma nejlépe!
Asi proto se mi tato kniha četla tak moc dobře. Nechyběl vtip, spousta krásných setkání i trocha historie.
Chválím šipky a modré odstavce.
Jen mě mrzí, že Valašsko zůstalo opomenuto! Na druhou stranu chápu, že všechno stihnout nelze. Tak třeba příště.
Wow, teda já si to fakt užila!
Pachatele jsem neodhalila a až na kauzu "Kramný" bylo vše až neskutečně skutečné (paní reportérka byla určitě z tn.cz :)).
Knihu jsem si půjčila hlavně kvůli Šumavě a i tady mě autorka jen příjemně překvapila.
Já jsem prostě nadšená a už teď se těším na další knihy. Víc prozrazovat nebudu. Doporučuji!
Neodpustím si maličký citát: "Její dech by vyhladil dinosaury" :) :) :) Tady autorka málem zabila mě, opravdu výstižné a ze života :) :) :)
Kniha, kterou mi tentokrát přidělilo kolo osudu Klubu milovníků knih, mě velmi potrápila. Už po přečtení první kapitoly jsem nevěřícně kroutila hlavou a nebýt výše zmiňovaného klubu, kniha by letěla velkým obloukem do nepřečtených, jako naprostý odpad.
Na druhou stranu naprosto chápu, že někdo podobné knihy oceňuje, vyhledává, kupuje a hlavně čte.
Každý holt máme rádi to své a mé gusto tato kniha prostě nesplňuje.
Stručně bych knihu popsala jako novodobou pohádku o Popelce, zasazenou do zimní krajiny švýcarských Alp.
(spoiler)
Prostě pokud jste životem zklamaná, zhrzená a nešťastná, protože jste o ruku požádala na veřejnosti muže, a on Vám dá veřejně kopačky, jeďte do Alp. Všichni Vás budou hýčkat, obdivovat, budete pro všechny neodolatelná, všemi chtěná a bohatá. A na konci vás čeká nejedna svatba :)
Ps. Díky, Peti, za povzbuzení v četbě, jen díky Tobě je to za 2*
Příběh této knihy mi nebyl neznámý. Před pár lety jsem měla možnost shlédnout jeho filmové zpracování a už tehdy mi přišel skvělý, zvláštní a krutý. Tentokráte jsem příběh poslouchala jako audioknihu ve skvělém podání Jaromíra Meduny.
Francie 18.století a veškeré kulisy či myšlenky jsou zde popisovány velkolepě a důkladně a chápu, že pokud bych knihu četla, mohlo by mě to odradit. Já ji však poslouchala a nesmírně mě to bavilo,všechno!
I když mám stále spoustu otázek a svět řeholních sester a bratrů je pro mě stále obestřen spoustou záhad, na které mi tato kniha nedokáže odpověď, jsem naprosto spokojená. Děkuji autorce i sestřičkám za odvahu a hlavně za práci kterou konají.
Těším se na další podobné knihy!
Styl, forma, děj - klasický Vondruška současnosti. Buď jej "milujete" a nebo "nenávidíte".
Z příběhů se postupně zcela vytratila historická linka a řeší se pouze nějaký "zapeklitý" mord. Příběhy již nejsou tak dobře promyšlené, jak tomu bývalo zvykem a asi se ani není čemu divit při tak velkém počtu ročně vydaných knih.
Knihy pana Vondrušky už možná čtu jen ze setrvačnosti. Tentokrát mě to, ale opravdu nebavilo a očekávaná relaxace se nedostavila.
A mě to moc bavilo! Jestli někdo umí napsat čtivou rodinnou ságu, tak je to určitě Anna Jacobsová. Sice ten konec je opravdu příliš přesladký, ale na pokračování mě navnadil dokonale. Takové to příjemné, odpočinkové, domácí počteníčko ;).
Pokud bych měla vyzdvihnout některou z postav, tak určitě Hildu, ta se autorce povedla.
To by člověk neřekl, kolik toho lze stihnout za jeden lidský život, a to jsem teprve na konci druhé knihy :).
Baví, moc mě to baví! Skvěle napsaná kniha! Díky větší dějové pestrosti knihy je druhý díl ještě lepší než ten první. Pan Niedl opravdu umí a já mohu jen doporučit! Už abych měla v rukou další pokračování :).
Ne, takové knihy by neměli nikdy skončit! Neskutečně podmanivé, příjemné, vtipné a obohacující čtení! Já to nechápu, prvotina, tak mladičká autorka a hned taková pecka.
Povídky od Kijomarui Kawašity se mi neskutečně líbily a doslov patřící tomuto autorovi byl třešničkou na pomyslném dortu. Ne, že bych se teď po vzoru hlavní hrdinky vrhla na japanologii, ale japonští autoři mě teď budou asi trochu více zajímat :)
Pro mě je to výborné, všechno!
„Na pustou cestu
napadal sníh,
zavál už stopy po kročejích:
Já jsem ta cesta, smutek je sníh,
kdo půjde kdy v mých šlépějích?“
Další kniha, potažmo autorka, ke které jsem se dostala, možná jen, díky Klubu milovníků knih.
Příběh mě zcela pohltil a já si až do poslední stránky nalhávala, že vím kdo je vrah a co se stalo :). Ano, osobu, která ublížila Prokůpkovi jsem tipla správně. Ovšem kdo zamotal Hynkův život se mi rozluštit nepodařilo a tím pádem se na konec konalo ono pověstné wow!
Paní Chalupová velmi mile překvapila a určitě si přečtu i další knihy. Jsem čím dál pyšnější na českou, ženskou literární scénu.V poslední době (aspoň já mám ten pocit) pěkně válcují tu mužskou (pánové prominou ;).
Hynek Tas z Boru mi nesedl tak dobře jako Břeněk s Čeňkem (Rytíři z Vřesova) a moje "začtení" tak trvalo trochu déle než jsem očekávala. A samotný Hynek je v tom zřejmě nevinně. To s Václavem IV. mám trochu problém.
"Když se pětačtyřicetiletému Karlovi IV. konečně narodil syn, celé království se zaradovalo. Nikdo nepochyboval o tom, že velký císař vychová stejně velkého syna. Bohužel, výchova se vymkla z rukou a Václav IV. během dlouhé vlády promrhal téměř vše, co jeho otec vybudoval."
Velmi oceňuji autorovu schopnost přiblížit nám toto nelehké období našich dějin a moc se těším na pokračování.
Neskutečně nádherná kniha po obsahové i grafické stránce. Mini příběh s obrovským poselstvím, který mě opravdu zasáhl. Snad i proto, že jsem knihu četla ve slovenštině, která je pro mne velmi malebným jazykem.
Nedokážu se úplně zastavit, ale zpomalila jsem, aby mi má duše stačila :)
Knihu, jenž je plná silných, zajímavých a výjimečných žen jsem si prostě nemohla nechat ujít ;). A její četbu, opět pod mírným tlakem (ach ty rezervace) jsem si užila.
Souhlasím se spoustou názoru v komentářích pode mnou. Kniha je velmi čtivá, pěkně zpracovaná a přináší zajímavé pohledy a informace. S klidem ji mohou číst všichni, kteří se zajímají o historii a své kořeny ;). Ano, mohlo zde být uvedeno více žen, nějaké se v bibli ještě najdou :). Ovšem za cenu větší velikosti i váhy knihy což v podstatě znamená i vyšší cenovou relaci. Takže to také vidím na Hebrejsky 2, pokud budou, moc ráda si je přečtu.
Sem tam, při svých literárních toulkách, zabrousím trochu jiným směrem a zvolím knihu, autora či žánr, který běžně nečtu. A právě tímto způsobem se ke mně dostala tato kniha.
Z počátku jsem si říkala. Božínku to je, ale pěkná slatanina. A teď končím konstatovaním. Příjemná, lehká, trochu konspirační historická detektivka ;)
Příběh mě zavedl do Vídně na začátku 19. století, kdy se ženy začaly pomalounku dostávat k dříve jim zapovězeným profesím. Sympatické mi bylo jak samotné prostředí kliniky, tak i hlavní hrdinové, obzvláště pak Fanny a Tilly.
Samotný popis pitev není pro slabé povahy, ale v době severských kriminálek je to pořád slabý odvar ;) Mně to nevadilo, někdy se ráda trochu bojím ;)
Už dlouho se mi nestalo abych za méně než 24 hodin přečetla knihu o 439 stranách a ještě se k tomu dokonale a plně začetla do jejího pokračování.
Ano, tato série nás donutila pořídit si čtečku e-knih (o kterou se teď s manželem přetahujeme), ale také nakupovat, pravidelně po půlnoci, jednu knihu za druhou.
Je to prostě perfektní! Neskutečně čtivé! A návykové!
V tomto díle je sice, díky Gillesovi, trochu více politiky, ale kdo zná autorův životopis, pochopí ;)
Lituji všechny čtenáře, kteří po dočtení tohoto dílu čekají na papírové vydání, neboť ty konce jsou napínavé až k uzofání. Modlím se, aby vydavatel urychleně dokončil překlad a vydání 7. dílu neboť pokud tak neučiní, na konci 6. dílu zešílím já :)
Doporučujeme oba;)