chaera chaera komentáře u knih

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Asi jsem čekala něco jiného, protože příběh mě příliš nezaujal. Nedokázala jsem se vžít do děje a styl psaní - neustálé přeskakování a popisy - mi nesedl. Na druhou stranu se mi líbily postavy a poměrně pěkně vykreslený dystopický svět. Ale jinak ve mně kniha nezanechala žádné dojmy, znovu ji číst určitě nebudu a nejspíš ji ani nedoporučím svým přátelům. 3/5

22.12.2019 3 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

A další povedený cestopis od Zibury - u mě již třetí, který jsem přečetla. A určitě sáhnu i po Prázdninách v Evropě, tento autor mě stále baví. Akorát se nemůžu zbavit jakési repetitivnosti, spousta částí mi splývá dohromady a témata se často opakují. Mám ráda autorův humor, ale obsah samotný mne příliš nezaujal. 4/5

19.12.2019 4 z 5

Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Občas jsem měla problém se v knize zorientovat, ale jinak je velmi čtivá a dobře napsaná. Akorát bych ocenila, kdyby toto dílo mělo trochu logičtější strukturu - autor přeskakoval od jednoho tématu ke druhému a já, která se o politiku ani Babiše příliš nezajímám, jsem se dost ztrácela. 3/5

19.10.2019 3 z 5

Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Jako oddechovka fajn, několikrát jsem se zasmála. A audiokniha byla naprosto parádní! 3/5

28.09.2019 3 z 5

Dům na kopci Dům na kopci Shirley Jackson

Jednu hvězdičku z celkového hodnocení ubírám, protože nehledě na to, jaký strašpytel jsem, mi tam přece jenom chybělo trochu více toho "strašidelna". Jinak jsem si ale příběh užila, četlo se to prakticky samo a celková atmosféra knihy se mi moc líbila. 4/5

21.09.2019 4 z 5

Babičky: Mrtvý kuchař Babičky: Mrtvý kuchař Minna Lindgren

Ať už se mi kniha líbí nebo ne, vždy se ji snažím dočíst až do konce předtím, než ji ohodnotím. Tady to bohužel nešlo, musela jsem ji odložit. Nudné, nezáživné, rádoby vtipné. Nebýt toho, že jsem ji poslouchala jako audioknihu, pravděpodobně bych to s ní vzdala už mnohem dříve. Jedna hvězda za výkon Daniely Bartákové, co se audioknihy týče, a za pěknou obálku. 1/5

21.09.2019 1 z 5

Spánek Spánek Haruki Murakami

Spánek bylo mé první setkání se spisovatelem Haruki Murakami a bohužel moc dobře nedopadlo. Murakami má jednoznačně úžasný styl psaní, mně osobně se kniha četla prakticky sama, ale nevím, jestli mi něco uniklo nebo jsem nepochopila poselství knihy, protože jsem po dočtení byla pěkně zmatená. Navíc ten otevřený konec je vážně k naštvání. 3.5/5

14.07.2019 3 z 5

Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

Ruta Sepetys je úžasná vypravěčka a skvěle dokáže popisovat o tom žádná, ale bohužel obsah pokulhavá. Chyběla mi tam ta atmosféra 50.let a kdyby to nebylo v anotaci, asi bych to ani nepoznala. Knize by taktéž neuškodilo, kdyby se objevilo více zvratů nebo alespoň ta romantika, která zde byla jen lehce nastíněna. 4/5

20.06.2015 4 z 5

Autofikce Autofikce Hitomi Kanehara

Poprvé jsem od autorky četla Hadi a náušnice, tak jsem se pustila i do Autofikce. Hadi a náušnice byla velmi zajímává, místy brutální kniha s nespočtem zajímavých postav. To se o Autofikci říct nedá. Mám pocit, jako by autorka dosadila za hlavní postavu sebe a na jednu stranu se snažila vypadat děsně cool, ale mně po celou dobu čtení lezla krkem. Rádoby nešťastná holčina, která se ale do špatných situací dostává tak trochu vlastní vinou (viz její touha po násilnickém partnerovi) a zároveň se snaží tvářit, jako by jí na tom nezáleželo. Její postoj (nebo snad postoj samotné autorky) k tématu znásilnění (to se v knize objeví hned několikrát) raději ani nekomentuji, to byl hnus. Četlo se to dobře, věty jsou krátké, ale to je tak jediné plus. 2/5

29.06.2023 2 z 5

Hrůzostrašné léto Hrůzostrašné léto Robert Lawrence Stine

Teprve má druhá kniha od tohoto autora, kterou jsem četla. A musím říci, že Hra o tělo se mi líbila více (i když byla oproti této o hodně více naivnější). Moc se mi líbí autorův styl psaní, jenže v příběhu je tolik nelogických děr, že jsem při čtení byla spíše vytočená, než napjatá. Zápletka taky není nijak originální, ale jak říkám, tyto zápory mi vynahradil autorův styl psaní. 2.5/5

29.06.2023 2 z 5

Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních Chimamanda Ngozi Adichie

Milovala jsem knihu Feminismus je pro každého a zamilovala jsem se i teď. Autorka zkrátka umí vysvětlit podstatu a důležitost feminismu čtivou a snadno pochopitelnou formou. Určitě doporučuji všem. 5/5

15.05.2021 5 z 5

Dvořiště Dvořiště Ondřej Horák

Velmi krátká kniha, ale ani přesto jsem se nedokázala přimět knihu dočíst. Absolutně se mi to nelíbilo. Špatně se to četlo, jazyk mi nesedl (v životě jsem nepotkala nikoho, kdo by mluvil takovým stylem, jako postavy v knize) a ač jsem se snažila ve čtení pokračovat, po několika stranách jsem knihu odložila. Anotace zněla slibně, ale to je tak jediné pozitivum, které jsem na tomto díle našla.

24.02.2021

Dospělost je mýtus Dospělost je mýtus Sarah Andersen

(čteno v originále) Komiksy této autorky sleduji na sociálních sítích, takže většinu jsem jich již znala. Autorka má poměrně jednoduchý styl kresby a zachycuje převážně známé a pořád dokola omílané situace, ale i tak je na tom něco zábavného a originálního, čím tyto komiksy vystupují nad ostatní. Až zase někdy budu mít špatný den a trable s "dospěláckým" životem, určitě do této knížečky znovu nahlédnu. Moc jsem si toto čtení užila. 4.5/5

14.07.2020

Můří deníky Můří deníky Rachel Klein

Do této knihy jsem šla bez jakýchkoliv očekávání a musím říci, že jsem byla mile překvapena. V deníkových zápisech se čtenáři vykresluje tajemný příběh zasazený v dívčím internátu, nad kterým se snáší tíživá atmosféra a jeden velký otazník - co je skutečné a co je pouze výplodem fantazie naší hlavní hrdinky? Opravdu jsem si čtení užila a všelijaké odkazy na filozofii a klasickou literaturu byly příjemným zpestřením mého čtenářského požitku. Trochu mi kniha připomínala Dům na kopci od Shirley Jackson, hlavně tím, že se zpočátku příběh tváří nevinně a posléze začne nabírat na obrátkách a hl. hrdinka ztrácí spojení s realitou. Na YA literaturu se jedná o poměrně solidní román. 4/5

29.03.2020 4 z 5

Plešatá zpěvačka / Židle Plešatá zpěvačka / Židle Eugène Ionesco

Absurdní drama jsem si zamilovala už loni, kdy jsme ve škole četli ukázku právě z Plešaté zpěvačky a já měla tu čest být jednou z postav (paní Smithová, tuším). Naprosto jsem si tento příběh zamilovala, neskutečně vtipné a absurdní. A než se někdo pustí čtení, doporučovala bych si zjistit, o čem je absurdní drama, ať se pak člověk nediví, že to nedává smysl. 5/5

14.03.2020 5 z 5

Podivné město Podivné město Ransom Riggs

První díl jsem hodnotila 4 hvězdami, u Podivného města však musím své hodnocení podstatně snížit. Většinu knihy se nic neděje a když už se nějaká ta akce objeví, skončí stejně rychle jako začala. Děj je předvídatelný, pomalý a doteď stále nechápu, proč podivné děti potřebují vychovatelky, když se vlastně ani o děti nejedná. Vždyť jsou často několikanásobně starší než náš hl. hrdina Jacob, tak proč se k nim ymbryny a spol. nechovají přiměřeně jejich věku? Zvlášť když někteří z nich mají dost vyspělé chování. Nevím, přijde mi to prostě divné. Poslední díl si přečtu jenom kvůli tomu, že nechci mít nedočtenou sérii, ale příběh samotný už mě po tomto dílu moc nezajímá. 2/5

03.01.2020 2 z 5

Hate List Hate List Jennifer Brown

Knihu podobného tématu jsem ještě nikdy nečetla a vzhledem k tomu, že střílení na středních školách v USA je poměrně časté, jsem se chtěla o této problematice trochu více dozvědět. Nedozvěděla, protože celá kniha je spíše zaměřená na pocity hl. hrdinky a její psychiku, což ale po přečtení neberu jako mínus. Bylo to totiž popsáno bravurně a s Val jsem soucítila tak moc, že jsem knihu občas musela odložit kvůli toho, jak naštvaná a frustrovaná jsem byla. Bohužel mi spousta postav přišla příliš nereálná, obzvlášť rodiče Val byli na facku a jejich chování jsem nechápala. Plus konec byl tak nechutně sluníčkový a šťastný, že mi vůbec neseděl ke zbytku knihy. 3.5/5

28.12.2019 3 z 5

Já jsem Čína Já jsem Čína Xiaolu Guo

Knihu jsem koupila ve slevě za pár kaček a abych byla upřímná, moc jsem od ní nečekala. Proto mě překvapilo, jak moc mě nadchla. Sice jsem podle anotace čekala trochu něco jiného, ale i přesto se mi dostalo skvěle napsaného a promyšleného příběhu. Autorčin styl psaní se mi trefil do noty a já doslova hltala stránku za stránkou - tak moc mě vztah Ťiena a Mu zaujal. Nádherný příběh. Určitě si ho přečtu ještě jednou. 5/5

20.10.2019 5 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Harryho Pottera miluju, ale tomuto scénáři jsem nějak nepřišla na chuť. Chyběla mi ta Potterovská atmosféra + mi většina postav (jak nových tak starých) přišla nesympatická. Zápletka byla fajn, ale že bych z ní byla na větvi se říct nedá. Až se zase budu chtít vrátit do tohoto kouzelnického světa, sáhnu raději po originální sérii než po této knize. 3/5

16.10.2019 3 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Tak tohle byla naprostá pecka. Od nápadu, přes samotné zpracování až po grafiku knihy nemám co vytknout. Až do poslední chvíle jsem netušila, jak příběh skončí + jsem se kvůli spoustě zvratů nedokázala od příběhu odtrhnout.

Kady jsem neměla moc ráda - přišla mi manipulativní a v některých chvílích i svým způsobem hloupá, ale ke konci knihy už jsem si na ni zvykla a nevadí mi tak moc, jako předtím. Za to Eziho jsem si zamilovala už na začátku, neskutečný sympaťák! Rozhodně si co nejdřív dokoupím i ostatní dva díly, fakt mě tahle série baví! 5/5

12.10.2019 5 z 5