CharlesWard komentáře u knih
Tak Vám nevím. Velkolepá bitva byla taková nemastná, neslaná a bohužel se toho v této sáze zase tolik velkolepého nestalo.
Za mne pouze další vatovitý díl, který má čtenáře připravit na závěrečnou tečku v sérii.
Těžko hodnotit. Povídky jsou totiž naprosto rozdílné kvality. Tak např. povídky: Zelená louka, Poezie a bohové a titulní Hemživý chaos, jsou naprosto podprůměrné a málem by každého čtenáře od pokračování odradily! Naštěstí se situace brzo láme a Hluchý, němý a slepý čí Pod pyramidami už tak alespoň trochu připomínají milovníkům horroru, proč si tento svazek koupili! Vyjímečné jsou poté povídky Yigova kletba a Pahorek. Ta první jako by některým povídkám z pera HPL rovnou vypadla a ta druhá už je čitelný opis ze Stínu z hlubin času. Zbytek povídek je spíš takový průměr. Pevně věřím, že se 2. svazek v tomto ohledu polepší a budu moci jít s hodnocením i výš!
Konečně už se nejen pletichaří a politikaří, ale i bojuje. Jen mám takový dojem, že měl Heitz trošku krotit a ovládat své grafomanské mánie. Přece jen, aby byl až 4. díl konečně tím, kde se konečně příběh začíná rozjíždět, je smutné a určitě mě to nebude moc táhnout k posledním 2 kusům.
Kniha naprosto o ničem. Už dlouho se mi nestalo, abych se vůbec neorientoval v hlavních postavách!
Pokud možno si pořiďte raději vydání z roku 2002. V tom z r. 1975 jsem měl na několika místech přilepené špatné stránky.
První díl asi těch nejlepších textů v čele s Voláním Cthulhu, monstrózní novelou V horách šílenství a znepokojivým Stínem z hlubin času. Tento poměrně tenký svazek nesmí chybět v žádné knihovně milovníka horroru!
Až na 2 povídky, které už mezitím vyšly v jiných sbírkách, unikát. A stejně jako jiné sbírky opět pecka.
I tady platí, že předchozí dva díly byly zřejmě jen na úvod a příběh kontinentu Uldart, se začíná rozjíždět na plné obrátky. Takže je pomalu čas na další pauzu od série.
Stejně jako i další autoři této doby (Wolrich) pecka.
Až na podivnou povídku Císař, která se absolutně nehodí k ostatním kouskům, perfektní práce.
Oproti prvnímu nudnému dílu, rozhodně posun směrem ke kvalitě. Jen si asi dám na čas pauzu.