CharlesWard komentáře u knih
Těžká nuda a první řada, kdy se seriál nedrží knižní předlohy. A jsem za to rád. Martin rozjiždí hromady nových linek a celé je to takové nekonzistentní.
Martin je ďábel. Počet mrtvol neustále roste. Kniha se začíná odlišovat od seriálu. Tentokrát volně pokrývá zbytek 3. a v podstatě celou čtvrtou sezónu. Hvězdu nahoru musím udělit za bravurní zakončení a představení staronové postavy.
Prvních 8 dílů třetí série GoT. A začíná to být knihu od knihy lepší a lepší.
Druhých sedm části 2 série seriálu. Opět nás opustila jedna z hlavních postav a tak je uchazečů o trůn zase o něco méně.
Martin začíná rozjíždět svou válku růží ve velkém. Na hřišti se objevují nové postavy a právoplatných králů s nárokem na trůn, je najednou mnohem víc, než se nejdřív zdálo. Ve vzduchu navíc visí další bitva...
Paradoxně jsem rád, že jsem před knihami nejprve viděl seriál. Toto je knižní podoba prvních 6 dílů. Jen kdyby některé postavy měly věk ze seriálu a nebyly pětiletými dětmi, co lehávají s dospělými muži, byl bych spokojenější!
Ještě lepší, než téměr dokonalý Ostrov doktora Moreaua
U mně druhá kniha ze série MR. A protože autor tentokrát jádro obalil politikou, nešlo o knihu pro mně. Akce je jako šafránu, a politika je kam se podíváš.
Nejhorší Howard ever! Jediná povídka, která se alespoň trochu blíží obvyklé kvalitě, je Černá propast. Zbytek je na Roberta neobvyklý průjem!
Naprosto zbytečné natažení příběhu na dvě dějové linky. Celá policejní linka totiž neskutečně nudila a působila jako pěst na oko. Aby toho nebylo málo, narušovalo zase druhou linie poněkud otravné rozmlouvání s mrtvými. A závěr? No řekněme, že docela pochybuji, že by trénovaný policista dopadl tak, jak tady. Značně vyfabulované. Horší průměr.
Kniha měla poměrně dobře našlápnuto. Celou pracně budovanou zápletku, ale pohřbil značně nepravděpodobný a vlastně i nesmyslný závěr.
Drsné vystřízlivění. Doby, kdy jsem Ludluma hltal po kilech, jsou zřejmě nenávratně pryč. Bobík prostě psal dva druhy knih: ty podařené a ty co mu nevyšly. Strážci apokalypsy patří bohužel do druhé kategorie. Klasická thrillerová linka je naprosto roztahaná, čtenář se při pokračování děje musí prokousávat stovkami stran, které tvoří jen vatu a celé to prostě působí tak nějak polovičatě. Škoda Bobe, umíš to i líp!
Historky společných zakázek pobaví stejně jako v prvním díle, ale to je tak vše. Ona nesympatická postava z úvodní knihy je zpět, a dokonce se kolem ní točí hlavní dějová linka. Velkolepé vyústění tohoto dílu je v podstatě k nasrání a chybí mi tam nějaká doprovodná novela nakonec.
Až na trapnou milostnou vsuvku naprostá paráda. Chvílemi jsem 200% souhlasil s tvrzením Booklistu na přebalu knihy. Jen doprovodnou novelu bych možná, místo na konec, přesunul na začátek svazku.
Pro příznivce Howarda a Lovecrafta další povinný kus, dotvářející původní kanon. Fascinuje mně, že stejně jako Howard, i Kuttner odešel opravdu brzy. Že by nějaké prokletí kvalitních autorů z tohoto období?
Tak nějak z toho čpí, že jde spíš o popis několika dílů seriálu, než o plnohodnotnou knihu. Kniha se snaží vyvolat drsný dojem, ale to, co by v seriálu mohlo fungovat, je na papíře podivně samoúčelové a naprosto disfunkční. Navíc jsem zaznamenal i několik nesmyslů v ději, kdy kniha najednou pokračuje v něčem, co předtím zůstalo naprosto nevysvětleno (opět něco typické pro seriál, u knihy ale působící jako pěst na oko). Brutální průměr.
Zase jedna crichtonovka, která se nepovedla. Ústřední téma je tentokrát poměrně nezajímavé, přišlo mi, že skoro 3/4 knihy tvoří pouze poznatky z environmentálního prostředí a to vše na úkor rozvoje příběhu a gradace napětí. Škoda Míšo!