CharlesWard komentáře u knih
Už už jsem si myslel, že půjde o historicky první dokonalou ryanovku. Někde v půli knihy ale autor začal používat svou klasickou šablonu. Na konci už na mně hlavná hrdina působil dojmem nepřekonatelného terminátora.
Nečíst nejprve téměř dokonalou 1. knihu, asi bych s Jamesem seknul. Nechápu například, co v knize dělají dvě "dětské pohádky". Je to asi stejně ohleduplně zavedeno, jako kdyby v hororu, kde se trhají hlavy a stříká krev po litrech, najednou někdo začal číst Kirkegaarda v originále. Prostě to tam nemá co dělat! A naprosto stejně to cítím i s nedokončenými příběhy. Čarodějnici z Fernsteru a Hrobku Williama Lenthala bych asi ještě pochopil (ta první je příklad toho, jak měly ostatní nedokončené příběhy vypadat a u druhé chybí jen zlomeček textu, navíc kousek těsně před koncem, takže zamrzí, ale jádro povídky zde je a nehybí konec, to je hlavní), zbývajících 6! fragmentů, je podle mně pouze podlý pokus nakladatelství rozšířit marži za stranu a tisk a také nabobtnat cenu knihy, protože tyto povídky jsou nedokončené a ani nedoporučuji začínat se čtením, jen se potom zbytečně neštvete (protože povídkám většinou chybí konec, někdy i prostředek, tudíž jde o ztrátu času par excellance). Ambivalenci povídek naštěstí alespoň nepatrně vyvažují vhodně umístěné eseje, ale trpký pocit po dočtení stále přetrvává!
Nachlup stejný problém jako u předešlých 2 knih. Dahl má zajímavé nápady, ale neumí je uspokojivě rozvést do slov.
Až na asi 2 povídky, bezchybný sborník strašidelných příběhů.
Opravdu jsem ze začátku doufal, že se autor polepšil a tentokrát se to bude dát číst. Bohužel se zde vyskytují naprosto totožné problémy jako u jeho první knihy, Dávám si od tohoto Švéda načas pauzu.
Detektivka, která paradoxně nejvíc trpí tím, že jejím autorem je Švéd. To co například u norských kolegů (zdravím HH) funguje velmi podařeně, zde naprosto selhává. Protože nejsem švéd, dělaly mi švédská jména neskutečný bordel v již tak průměrné zápletce, a ani závěrečná velkolepá pointa nějak není něco, co by čtenáře posadilo na zadek. Zase jeden pokud o svezení se na vlně severských kriminálek. Jen to tu prostě nefunguje!
Sice se kniha pohodově četla, ale neseděl mi hazelův popisný styl, například hned při úvodním dostávání se z pout. Slabší 3 hvězdy.
S každou další raynovkou se nemůžu ubránit dojmu, že chlapec je placen za počet slov a píše podle jedné konkrétní šablony. Pokud s tímto autorem začínáte, budete se pravděpodobně bavit, ostatní budou možná mírně zklamáni.
Deaver tentokrát příjemně překvapil. Kniha se totiž (částečně) odehrává v mém oblíbeném období 30. let 20. století. A přesuneme se také do předválečného Německa. Tohle se ti povedlo Jeffrey!
Ryan se za rok dokázal poučit z nedostatků své první knihy a to se cení.
Ze začátku nadšení, potom otupění politikou, do toho otravné části s další vedlejší postavou a občas, ne však tak často, trocha akce. Umíš to i líp, Chrisi. Jdu na sequel, tak snad se Colin poučil z nedostatků jedničky!
Uff, čteno po letech od prvního přelouskání, a bohužel šlo o dost drsné vystřízlivění. Z tuctu 12ti povídek, stojí za přečtení asi čtvrtina. A to: HISTORKA ŠUMAŘE WILLIEHO - zdařilý pokus o vykreslení atmosféry pekla, SKOKAN - příspěvek klasika žánru, na místo obvyklých snových a leckdy úsměvných povídek, čtenáře při této nepříjemně zamrazí v zádech, ŽENA ZE SNU - atmosféra, atmosféra, atmosféra a zbourání klasické šablony duchařské povídky, STRÁŽ U MRTVÉHO - klasika všech horrorů, která je i letech od vydání stále čtivá jako v době prvního zveřejnění. Zbytek sbírky bohužel tvoří slabé duchařiny a když už je třeba povídka docela povedená (VLKODLAK), kazí vše uspěchaný závěr.
Snaha byla, ale je to celé takové těžko uvěřitelné a vysoce nepravděpodobné. Míša umí psát i lépe.
Těžkopádný rádoby špionážní thriller, jehož druhá dějová linie se do knihy naprosto nehodí, zřejmě jde tedy jen o vatu, sloužící k umělému navýšení slov. Silně nedoporučuji.
Ze začátku jsem byl nadšen a do tří čtvrtin knihy přesvědčen, že jde o nejlepší hunterovku, kterou jsem četl. Bohužel mně závěrečné rozuzlení přivedlo k rychlému vystřízlivění.
Po 100 stranách jsem se rozhodl, že s tímhle ztrácet čas nehodlám. Nedočteno.