čika komentáře u knih
Pri tejto knihe som mala celkom problem, ako ju chapat - pretoze ak by som ju mala brat vazne, tak ju odlozim po prvych 5 stranach a ako satira to zial tych vyse 500 stran neutiahne. docitane silou vole, je to hodne americke a mozno prave preto som sa neprehybala smiechom, ci co to slubovali recenzie na obalke knihy :-). a uplne posledna pripomienka - neviem, ci knihu cital aj nejaky muz, ale asi by som mala v jeho kozi dost problem sa s hlavnym hrdinom nejako stotoznit.
určite skvelá žánrovka, ktorá nepostráda šťavu a vtip, zápletka viacmenej priamočiara, priznám sa, občas som sa strácala v postavách, ale to je môj problém. zaujímavé historické i geografické zasadenie. čo uberá na hviezdičkách, je neodškriepiteľná schematičnosť. ale nevadí, teším sa na prahu....
no tak asi polhviezdicku som este pridala, priznam sa...kniha si v zavere sliape na paty, zda sa mi, ze posledne dve kapitolky su uz naozaj nasilu popridavane a mala som co robit, aby som ich pozorne docitala. inak skvely namet i zvoleny in medias res styl, skoda, ze tempo nevydrzalo....
Blazkovej nevyumelkovanu poetiku jazyka mozem vzdy a nezabil ju ani cesky preklad. Mierna poplatnost dobe mi nevadila.
tazko sa kniha hodnoti, vytvarna i konceptualna stranka je naprosto jedinecna, ale ako tu uz niekto napisal, pohlad na interpretovane klasicke rozpravky uz nikdy nebude rovnaky a nie som si ista, ci som to potrebovala :D
kniha, ktora ma takmer podcenujuci nazov, na sikovne malom formate sa predstavuju rozne techniky a zasahy do papiera so solidne vysvetlenym postupom a fotografiami. uzitocna pomocka pre ucitelov VV.
najskor som myslela, ze sa mi kniha tak zle cita len "vdaka" unave a pre mna troska menej zabavnej krimizapletke - nakoniec som sa nedockala ani ziadnej psychologickej kresby ci rozpracovania vztahovych linii, uveritelnych a niekam smerujucich dialogov alebo aspon mrazivej akcie ci naladoveho popisu....zial, velmi plytke a zbytocne
citalo sa to dobre, francuzske realie boli celkom fajne, ale samotny pribeh velmi velmi vratky a na efekt, indicie uplne nezrozumitelne, patranie velmi pritiahnute za vlasy a zaver = motiv zlocinu - chabota. napriek tomu uznavam, ze pribeh odsejpal a peterovi mayovi este sancu dam
tak szacki nam na rozlucku pekne ukazal prostrednik....nech sa paci, detektivka ako ma byt, mam to stastie, ze miloszewskeho knihy citam vzdy v rovnakom obdobi, v akom su pisane, neinak tomu bolo aj teraz, preto na mna atmosfera knihy pekne dychla.
tato knizka od karin fossum sa mi pacila asi najmenej. "indicky prvok" bol uplne samoucelny a matuci, mnohe postavy boli nedotiahnute, vela rozohratych linii. na mna posobila dost neucelene.
kniha sa citala velmi dobre, ale nemozem si pomoct, hoci je koniec vypointovany, v suvislosti so zaciatkom mi pride utaty a nedopovedany. normalne mi naznakovost nevadi, tu sa podla mna pyta vacsie prepojenie s tym, co sa podla zaciatku udeje v pritomnosti. je to trochu skoda....ale rozhodne stoji za precitanie
upravene hodnotenie - az teraz som pochopila, ze sa jedna o tetralogiu, takze pridavam...
velmi fajn prirucka, plna sviezich napadov -projektov pre tych, ktori nechcu zostat len pri vecnom trenovani kreslenia nudnych zatisi
dobovy skvost, s rozkosnymi ilustraciami...naozaj stylovy cokoladovy bonbonik pre male mademoisellky...neviem odhadnut, ci dnesne dievcatka zaujme,znudi, poburi, pobavi alebo necha lahostajnymi.
"hlusikovske" - mile, vesele, hrave, plne fantazie - a v neposlednom rade skvelo doplnene ilustraciami.
naozaj mile, netreba sa bat, ze detom bude indianska tematika cudzia, kniha ponuka naopak vela nametov na dalsie "rozvedenie" a hranie, vizualne krasna, necudo, ze ocenena ako najkrajsia kniha roku.
velmi dobry vyber povesti -zaujali tie hororoidne :), s krasnymi ilustraciami alenky wagnerovej, ktora je vsak tu zboku v sekcii autori knihy nespravne priradena - prosim upravit....
skvele, graficky i obsahovo napadite, kniha, ktora nie je prvoplanova, ale naozaj esteticka a navyse vtipna! dokazom je 6 rocny oskar, ktory uz si v nej dobre 3 roky cita zas a znovu....
obalka je skutocne velmi mimo misu...co je skoda...arnaldur je u mna vsadenie na istotu, specificky priamociary styl rozpravania, rozuzlenie bez zbytocnych zvratov ci akcii "naefekt". taky normalny island :)
napisane je to stale dobre, tana french skratka vie navodit atmosferu. ale neviem, rozne motivy sa mi zdaju povedome - particka spriaznenych dusi a la dokonala podoba, detektivi partaci a la vtedy v lese...ale dobre. je to v style autorky opat bichla ako svet, skoda ze v tej objemnosti sa straca motiv - pointa vrazdy.
velmi zaujimava mozaika, hoci nejde o pribeh s nejakou zapeklitou zapletkou, bavil ma jazyk tejto knihy, zdanlivo nesuvisiace postavy a pribehy, skvela psychologicka kresba. velmi ocenujem aj preklad a graficku podobu knihy.