Cinik | Komentáře u knih | Databáze knih

Cinik Online Cinik komentáře u knih

Na vlnách odvahy a dobrodružství Na vlnách odvahy a dobrodružství Otakar Batlička

Skvělá sbírka dobrodružný příběhů, často s pozitivním morálním poučením. Jako literaturu pro mládež lze jedině doporučit...

13.05.2016 5 z 5

Smrt Západu Smrt Západu Patrick Joseph Buchanan

Vynikající kniha poukazující nejen na nepřehlédnutelný úpadek a v jeho důsledku nevyhnutelně nastávající pád Západu, ale i na skutečné zásadní příčiny tohoto úpadku, které spočívají v ovládnutí Západu zvrácenými a šílenými ideologiemi a hodnotami, které ničí rodinu a vůli Západu k životu.

30.03.2016 5 z 5

Kriminalista Jiří Markovič: Legenda pražské mordparty deviantům na stopě Kriminalista Jiří Markovič: Legenda pražské mordparty deviantům na stopě Jiří Markovič

Jistě poučná a zajímavá kniha, místy ale poněkud rozháráná, neučesaná a zmateně sestavená.

06.04.2024 4 z 5

Papež diktátor Papež diktátor Henry Sire

Je to smutné čtení. Nijak zvlášť překvapivé - většina kauz je mi známa a nové jsou pro mne jen některé drobné detaily, ale číst tu všechno pohromadě, je poněkud frustrující připomínka, jakou katastrofou pro církev bojující bylo poslední konkláve.

Nicméně je třeba to číst, abychom si udělali obrázek, proč je církev bojující v tak katastrofálním stavu, jakém je, proč se to nelepší, ale naopak, až na drobné lokální vyjímky, střemhlav zhoršuje, a jak se dívat na vnitřně zcela nekonzistentní, nesmyslná a místy zjevně nekatolická vystoupení tragického okupanta papežského trůnu, který nedokázal nic jiného než zaset zmatek, zničit vše, co ještě fungovalo, a zatáhnout personální politiku církve do tak hlubokého bahna, jaké poznala naposled před několika sty lety v té nejhorší etapě svých dějin.

Jiný čtenář zde napsal, že jde o sci-fi až na půdu. Bohužel to není sci-fi, ale tvrdá realita. A ostatně i osud autora, za napsání tohoto díla protiprávně vyhozeného z řádu maltézských rytířů vedením, které papež František řádu vnutil, je toho důkazem.

06.03.2021 5 z 5

Vaříme s Láďou Hruškou Vaříme s Láďou Hruškou Ladislav Hruška

Některé knihy by neměly existovat. Tahle k nim patří. Ne že by se většina z toho nedala jíst, ale ... Je to zvrhlost a propagace úpadku.

23.05.2020

Na mušce lovce Na mušce lovce Albrecht Wacker

Velmi poučné a zajímavé vzpomínky elitního německého odstřelovače.

28.04.2020 5 z 5

Lvi přicházejí. Proč Evropa a Amerika směřují k nové tyranii Lvi přicházejí. Proč Evropa a Amerika směřují k nové tyranii Vladimír Palko

Povinná četba všech křesťanů. V tuto chvíli nezbytná a nenahraditelná pro křesťanské politiky, voliče i duchovní.

22.06.2017

Základy mužského šovinismu Základy mužského šovinismu Josef Hausmann

Feminismus je zvrácenost a zhouba lidstva, ale to nic nemění na tom, že autor je idiot... A je úplně jedno, myslí-li to vážně, či jen jako parodii...

25.05.2016

Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

Mohla by to být průměrná červená knihovna zašmudlaná genderovými kecy a LGBT ideologií, kdyby autorka nezacítila potřebu ozvláštnit knihu exotickým prostředím šachů. Patrně ji lákala představa svézt se na vlně Tevisova Dámského gambitu, nicméně ten je minimálně o dvě třídy (pardon, hvězdy) lepší.

Zásadní problém je, že Ali Hazelwood ví o šachách absolutní kulový a je na štíru i s nejzákladní logikou. Takže tu např. máme geniálního mistra světa, co je tak dobrý, že nemá žádného skutečného soupeře, kterého musí soupeřka upozornit, že dostal mat, protože by si toho jinak nevšiml a hrál dál - člověk snad ani nemusí umět šachy hrát, aby mu bylo jasné, že to je totální nesmysl.

Kdykoliv se šachy objevily na scéně a zasvítilo na ně světlo, i ten nijak zvlášť dobrý šachista ve mne si pravidelně rval vlasy v celých chuchvalcích, výčet i jen těch základních nesmyslů by zabral celou stránku. Ne nadarmo se dobrá díla dobrých autorů vyznačují tím, že se odehrávají v prostředí, které autoři velmi dobře znají. Hazelwood se té zásady měla držet a šachům se zdaleka vyhnout.

U českého překladu je problém s prostředím ještě podtržen tím, že o šachách toho moc neví ani překladatelka Jana Jašková, což také zjistíme poměrně brzy podle jejích překladů názvů zahájení. Ta se totiž v různých kulturních okruzích jmenují různě, to co anglosaský svět tituluje "Ruy Lopez", je u nás "španělská hra".

Brrr!

21.08.2024 1 z 5

Šumava - Roklanská hájenka Šumava - Roklanská hájenka Erika Zemanová

Velmi zajímavé a poučné čtení. Velmi mne pobavily obě ukázky horalského humoru.

30.12.2019 5 z 5

Konec dějin a poslední člověk Konec dějin a poslední člověk Francis Fukuyama

Šílená slátanina, která se pokouší čtenáři vnutit představu o liberální demokracii jako nevyhnutelně finálním a dokonalém stadiu vývoje společnosti. Prostě blbost.

22.06.2019

Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

Fantastická parodie na rozličné trapné filmy a horory inspirované Apokalypsou či stavící příběh na vtělení ďábla nebo příbězích pokušitelů... Vřele doporučuji...

13.07.2016 5 z 5

Hitlerův papež Hitlerův papež John Cornwell

Tato kniha určitě nalezne pozitivní ohlas mezi odpůrci katolické církve a Pia XII. Ovšem to nic nemění na tom, že je to bezcenná propagandistická slátanina. Vyhozený student teologie, který nenávidí vysokou církevní hierarchii a tradicionalisty, napsal knihu o posledním tradicionalistickém papeži. Její "neutralita" tomu odpovídá. Kniha byla strhána mnoha historiky, Cornwellovi byly oprávněně vyčteny unfair metody typu zamlčování podstatných fakt, ignorování klíčových zdrojů, manipulace s fakty i kardinální nedostatky v práci se zdroji a jejich interpretaci. Rovněž se ukázalo, že mnohé báje, které rozšiřoval o své knize, jsou lživé (tvrdil například, že získal mimořádný přístup do archivů Vatikánu. Pochopitelně to nebyla pravda, jak úředníci archivů později potvrdili - ostatně představa, že by zrovna Cornwell získal nějaké zvláštní výhody, je vzhledem k jeho předchozí tvorbě směšná už na první pohled). Co je ještě lepší, ústřední teze této knihy o selhání Pia XII. autor už stihl odvolat. Takže asi tak.

06.05.2016 1 z 5

Lux Perpetua Lux Perpetua Andrzej Sapkowski

Nemůžu si pomoci, ale vidím tuto knihu jako důkaz toho, že přemíra zvratů časem může začít nudit... Série mi příliš nesedla už od počátku svým ne až tak úplně středověkým obrazem středověku, teď ještě ubírám hvězdičku za toto.

24.01.2023 2 z 5

Trpká zkouška Trpká zkouška Evelyn Waugh

Velmi zajímavá sonda do období hrůz druhého vatikánského koncilu a pokoncilní liturgické deformy v podobě výběru korespondence katolického konvertity a spisovatele Evelyna Waugha. S kardinálem Heenanem, šéfredaktorem The Tablet a dalšími katolíky se Waugh dělí o své zděšení z liturgické "reformy", kterou nazývá destrukcí, a snaží se proti této katastrofě, která Katolickou církev potkala, na poslední chvíli zoufale bojovat.

Kardinál Heenan vychází z celé knihy dost smutně jako někdo, kdo sice s reformou nesouhlasil, ale nakonec rezignoval a dal se do jejích služeb a sám sebe přesvědčil, že co Církev činí, musí činit dobře. Waugha tak v mnoha ohledech zklamal, u jednoho z dopisů je poznámka později připsaná jedním z pořadatelů Waughova díla, která stručně shrnuje osud všech slibů a ujištění v dopise vyjádřených: "To vše nedodržel". Na druhé straně mu nelze upřít, že dokázal získat pro tradiční katolíky v Anglii indult již za Pavla VI., byť způsobem poněkud obskurním, jak je uvedeno v doslovu napsaném hraběnkou Asquithovou. Toho se však už Waugh nedožil.

Historicky nesmírně hodnotná a kvalitní četba.

02.09.2021 5 z 5

Mitra a hůl Mitra a hůl Bryan Houghton

Svěží a poučné. Některé pasáže vyloženě pobavily a závěr byl skutečně nečekaný... Povinná četba pro všechny tradiční a příčetné katolíky.

09.12.2020 5 z 5

Hloupost nebo agrese? Hloupost nebo agrese? Mark Solonin

Velmi zajímavá kniha, která má ale své limity. Autor sice dokáže překročit pozice ruského nacionalismu a uznat, že viníkem pokračovací války byl SSSR, ale už není schopen dostatečně se dívat na situaci finským pohledem a zohlednit finskou pozici.

Klasickým příkladem je jeho představa, že Finové měli v roce 1944 přijmout sovětské mírové podmínky, protože později dostali i přes úspěšnou obranu jen podmínky horší, je zcela mimo, protože opomněl zohlednit fakt, že ty podmínky byly nesplnitelné.

Finsko by dostalo za úkol vyhnat Němce a zároveň rychle demobilizovat a to prostě nebylo realizovatelné - tudíž by jednu klíčovou podmínku muselo porušit, což by byla pro SSSR skvělá záminka k obsazení celé země. Kterou by pak už nepustil.

01.05.2018 4 z 5

Mezi touhou po moci a zbožností - životy hříšných papežů Mezi touhou po moci a zbožností - životy hříšných papežů Siegfried Obermeier

V historii papežského úřadu se skutečně najdou papežové dobří i zlí, sem tam pak i skutečně odpudivá nestvůra. To je pravda, kterou nemá cenu skrývat. Pokud ale chtěl autor psát o špinavostech, které za téměř dva tisíce let napáchali držitelé klíčů, mohl zůstat u těch reálných. Je jich dost. Bohužel i jen při letmém prolistování jsem naše četné lži, nesmysly a dávno vyvrácené mýty, takže z informativního a vzdělávacího hlediska je kniha prostě bezcenná. Má asi stejnou kvalitu a hodnotu, jako Blesk, a ten si mohu koupit čerstvý, kdybych snad někdy v životě pocítil touhou číst něco tohoto typu...

08.04.2017

Ta zatracená skála: Obléhání Malty 1565 Ta zatracená skála: Obléhání Malty 1565 Luboš Taraba

Kniha má své chyby (překlepy a další drobné omyly), nicméně přesto jde o velmi dobrou populárně naučnou literaturu.

Výborné jsou citace z dobových dokumentů (např. velmi kritický posudek vojenského architekta ohledně konstrukce pevnosti St. Elmo), škoda jen, že nebyl přidán poznámkový aparát pro náročnější čtenáře, který by vysvětloval některé termíny a lépe identifikoval zdroje a okolnosti jejich vzniku.

Každopádně doporučuji k přečtení...

19.01.2017 5 z 5

Buď, kde jsi Buď, kde jsi Štěpán Smolen

Forma poněkud zvláštní, ale proč ne. Svěží kombinace humorné a naučné literatury. Bohužel neznám poměry v jeho semináři a diecézi, abych mohl dostatečně ocenit některé portréty a humor s tím spojený.

16.11.2016 5 z 5