Costanzo
![Poslední nádech Poslední nádech](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249785/posledni-nadech-XCW-249785.jpg?v=1432232021)
Tuto knihu jsem si vybrala z důvodu, že od autorky jsem již četla dvě knihy, a sice Modrá a Stíny nad zálivem a musím konstatovat, že knihy byly výborné, tudíž Lucy Clarke je již pro mě zárukou kvalitního čtení. Přebal knihy mě upoutal, a to nejen jednoduchostí barev, ale i tím, že název knihy přesně vystihuje podstatu příběhu. Kniha začíná prologem a je rozdělena na několik kapitol, které jsou přiměřeně dlouhé. Příběh je vyprávěn v er-formě z pohledu Evy a je protkán myšlenkami Jacksona, které jsou do knihy zakomponovány v podobě vsuvek, které jsou krátké a velmi vhodně umístěné. Poslední nádech mě hodně bavil. Příběh o zradě, bolesti, lásce a odpuštění, který byl protkán romantikou a ukázal nám nádherný obraz tamní krajiny. Čtení této knihy ve mně vyvolalo nesmírnou touhu tuto část světa vidět, neboť autorka až obdivuhodně vykreslila Tasmánii – jako divokou a rozeklanou zemi se stinnou minulostí a drsnou divočinou. Třešničkou na dortu pak byla ta tichá krása podmořského světa, kdy jsem měla okamžitě chuť se navléci do neoprénu a příjemná osamocená chata na písečné pláži, kam jsem se hodlala ihned nastěhovat. Ano, takové pocity ve vás tato kniha vyvolá. Za mě super.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Strach Strach](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311465/strach-qV8-311465.jpg?v=1473750338)
Autor příběh zasadil do lesů u Nízkých Tater, uvrhl na nás třeskuté mrazy, zahalil nás závojem temného vylidněného městečka a pokropil nás hektolitry krve. Takže věřte, že mě na to místo opět nikdo nedostane, stejně jako tomu bylo po přečtení Trhliny. Kniha působí autenticky a hororové prvky s malými dětmi tomu všemu dávají až zlověstný šmrnc. Celková atmosféra knihy je ponurá, děsivá a autor ji vylíčil s velkou dávkou přesvědčivosti. Karika je výborný vypravěč, kniha je psána dynamicky a já jsem ji přečetla jedním dechem. Výborný námět, který připomíná Stephena Kinga. Za zmínku také stojí pátrání v archivech a dokumentech, které mě neskutečně bavilo a odhalilo poměrně děsivou minulost tamního místa v lese, datující se před více než sto lety. Dále musím zmínit Ďatlovovu výpravu na Ural, rozhodně byste ji neměli opomenout, protože tuto knihu slušně okořenila, takže doporučím si o tomto něco přečíst. Hvězdičku ubírám z důvodu, že závěr knihy nebyl dotažený do toho správného konce a nezodpověděl poměrně důležité otázky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Outsider Outsider](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403472/outsider-W6f-403472.jpg?v=1554721736)
Outsider je rozdělen na několik částí a odehrává se v poměrně krátkém časovém úseku zhruba čtrnácti dní. Příběh je vyprávěn z pohledu rodiny a Terryho samotného, dále formou svědeckých výpovědí a patologických zpráv, což bylo při změně fontu písma příjemné zpestření. Zhruba do první třetiny knihy si myslíte, že čtete detektivku a úplně vypouštíte fakt, že knihu napsal Stephen King. Záhy však nastává obrat o tři sta šedesát stupňů a do ryze detektivního žánru začínají pronikat hororové prvky, které naplno přebírají kontrolu, když do příběhu vstoupí Holly Gibneyová. Autor zpochybnil nezpochybnitelné a donutil mě přemýšlet o něčem mezi nebem a zemí, co se nedá logicky vysvětlit. A já poprvé beru v úvahu fakt, že jsem se ocitla v Aktech X. Tato kniha dokazuje, že King zdaleka nevyčerpal studnu svého literárního nadání a fantazie. Když se blížíme do finále, čeká nás působivá závěrečná konfrontace, kde se konečně zodpoví všechny vaše otázky. Fox Mulder by měl radost. Za mě plný počet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na okraji Na okraji](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387979/na-okraji-kJ8-387979.jpg?v=1535478775)
Tato kniha na mě udělala hluboký dojem. Jedná se o mnohovrstevný příběh - samotný průběh vyšetřování se vzpomínkami na minulost Charlie, samostatný příběh dvou nejlepších kamarádek z dětství a poslední okamžiky Annabelle těsně před jejím zmizením, které byly vhodně zakomponovány v podobě vsuvek. Kapitoly byly krátké, svižné a čtivé. Struktura samotného příběhu je komplikovanější, proto si vyžaduje poměrně velkou pozornost čtenáře. V knize nenajdete hluchá místa nebo stránky, které by byly o ničem. Jedná se o zdánlivě nenápadnou knihu, která má ale plnohodnotný obsah a má vám co sdělit. Je to krásná směs detektivky, thrilleru a společenského románu odehrávajícím se v prostředí zapadlého maloměsta, kde každý má svá tajemství. Nádherný, silný a mistrovsky napsaný příběh, který vás chytí a nepustí do poslední kapitoly. Napětí se stupňuje, kniha graduje, příběh plný zvratů a překvapení, kdy do poslední stránky netušíte, jak to celé skončí a kdo je za zmizení Annabelle zodpovědný. Závěr vám vyrazí dech, protože jste čekali úplně všechno, ale tohle rozhodně nikoliv. Příběhy se navzájem propojí a všechno zapadne na své místo jako dílky skládačky. Před vámi je kompletní syrový obraz v celé své kráse a vy si v tu chvíli přejete, abyste jej nikdy nesložili….
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sochař smrti Sochař smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360830/sochar-smrti-yxx-360830.jpg?v=1574320346)
Chrise Cartera považuji za Mistra krimi, proto po každé další knize v sérii s Robertem Hunterem sahám tak nějak automaticky, bez rozmýšlení a čtení anotace. Obálka byla velmi poutavá a název knihy mi napověděl, že se zase mám na co těšit. Připadá mi, že každá další kniha v sérii je brutálnější a nechutnější. Na tyto knihy musíte mít tak trochu žaludek. Předem je tedy nutno zmínit, že tato série není vhodná pro čtenáře, kteří jsou zvyklí na pohodové čtení nebo klasické psychothrillery. Už od začátku se s námi autor nemazlí a rovnou nás hodí do vody. Nacházíme se na prvním místě činu a krev nám tuhne v žilách. Ten popis je opět tak věrohodný, že slyšíme to ohlušující ticho, cítíme pach smrti a do úst se nám hrnou žaludeční šťávy. U této knihy doporučuji nejíst. Závěr knihy je naprosto strhující a úplně mě pohltil. Poprvé musím upřímně říct, že jsem se přistihla, že s vrahem sympatizuji! Tedy určitě ne se způsobem provedení, to bylo opravdu nechutné a děsivé, spíše pohledem na jeho duši. To pochopení. Ta krutá, syrová a nemilosrdná PRAVDA… Další vynikající díl ze série s Robertem Hunterem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nikdynoc Nikdynoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405921/nikdynoc-Z2c-405921.png?v=1667492042)
Kniha je rozdělena do tří samostatných svazků na sebe navazujících a prologem mi dal autor jasně najevo, že se budu opět královsky bavit. Hlavní postavu Miu jsem si velmi oblíbila. Symbolizovala v mých očích cílevědomost, urputnost a odhodlání. Ale i pod touto tvrdou skořápkou se skrývá osamělá zrazená mladá duše, která poznala tolik hrůz, že nebýt jejího věrného společníka stínového kocoura, možná by bylo všechno jinak. K příběhu zmíním už jen to podstatné, abyste se měli na co těšit. Výcvik není procházka růžovou zahradou a Miu s Trickem čeká spousta zkoušek, kde neúspěch znamená smrt.
Nikdynoc mě hrozně bavila. Prvních pár stran jsem se sice nemohla začíst, poznámky pod čarou mne mátly a já se nedokázala soustředit, ale to se brzy změnilo. Od té doby jsem nebyla schopna knihu odložit z ruky, znáte to: ještě jednu kapitolu, ještě jednu kapitolu…je po půlnoci a vy furt čtete jak blázen, protože se tam pořád něco děje. Za mě pecka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pouhý stín Pouhý stín](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401570/pouhy-stin-yh2-401570.jpg?v=1552152409)
Mrazivý psychothriller, který vám přibije oči ke knize. Autorka krásně popisuje psychický pád Cloe až na úplné dno. Ten strach, to zoufalství, bezmoc, samotu, a nakonec rezignaci s myšlenkami na sebevraždu s cílem zapomenout úplně na všechno. Strach vás rozežírá do morku kostí, takže jediné východisko je smrt…Zápletku vymyslela autorka do sebemenších detailů. Kniha byla čtivá, co však tuto knihu dělá skvostem je děsivá atmosféra, kterou autorka vylíčila s velkou dávkou přesvědčivosti. Příběh mne chytl již od prvních stránek a nepustil. Musím říct, že je to jednoznačně nejlepší thriller za posledních 5 let, co jsem četla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prach Prach](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307230/prach-Uw0-307230.jpg?v=1476960729)
Na první knihu Silo jsem narazila náhodou a prostě se od ní nemohla odtrhnout. Tuhle trilogii jsem přečetla za pár dní, tak mě to vtáhlo do děje, že jsem nevnímala svět kolem sebe a to už je co říct. Závěr trilogie naprosto skvělý, dobře čtivé, žádné vykecávání se, mělo to šmrnc a hodnotím plným počtem. Stojí to za přečtení. No a vzhledem k tomu, že hodně čtenářů tuto sérii přirovnává k Metru, tak otevírám tuto knihu, abych mohla porovnat, co je skutečně lepší ;-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lazar Lazar](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389235/lazar-NFk-389235.jpg?v=1536745348)
Keplerovci přitvrdili a zatím nejtemnější pokračování série. Drsné, bestiální, syrové, mrazivé a dechberoucí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šest let Šest let](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/194006/sest-let-Lvc-194006.jpg?v=1418210514)
Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne, což o něčem už svědčí. Krátký úvod a žadné dlouhé vykecávání se. Dobrý spád, zajímavá zápletka, mě se to líbilo. Když čtu občas některé komentáře, opravdu koukám, jak jsou někteří kritičtí a kdyby to bylo možné, autora by ukamenovali. No jo kecat umí každý že? Když se vám to nelíbí, okay komentujte v rámci možností, ale nehrejte si na kritiky a nehaňte jméno autora. Je to nechutné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248256/divka-v-pavouci-siti-KPA-248256.jpg?v=1462869472)
Hluboce se klaním autorovi, že se pustil do pokračování Milénia a víte co? Zvládl to bravurně! Není to Stieg Larsson, ale to jsme přece nečekali ne? Kdo ano, pak je hlupák. Vynikající pokračování Milénia, i když chvílemi celkem těžké na čtení. Já Lisbeth prostě žeru a i tentokrát tomu pořádně naložila. Za mě velmi povedené pokračování a kdo autora kritizuje, měl by se hluboce zamyslet nad tím, jak nadlidský úkol to byl a ocenit jeho odvahu a fakt, že to prostě zvládl! Za mě plný počet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Oběť bez tváře Oběť bez tváře](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360244/obet-bez-tvare-enY-360244.jpg?v=1510069725)
Miluju severské detektivky, v Norsku jasně vede Nesbo, Švédsko má třeba Larse Keplera nebo úžasného Stiega Larssona. No a když se objevil nový poutač na tuto knihu, řekla jsem si, že jdu do toho. A nejsem zklamaná. Další skvělý příklad toho, že severské detektivky jsou zárukou dobrého čtení a prostě jedou. Super kniha, napínavá a chvílemi mrazivá a temná. Na prvotinu s Fabianem Riskem dost dobrý. Takže netrpělivě očekávám další knihu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Doktor Spánek Doktor Spánek](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418339/doktor-spanek-sL8-418339.jpg?v=1658391572)
Doktor Spánek je volné pokračování jedné z nejlepších knih (tedy alespoň za mě) s názvem Osvícení. Přebal knihy z reedice 2019 je naprosto famózní. Na začátku jsem nevěděla, co mohu od příběhu očekávat, přece jenom Danny po 40ti letech... nicméně autor bravurně navázal na knihu Osvícení, a za to smekám. King prostě umí. Příběh byl skvělý a nejlepší na tom bylo to, že když Danny vyslyší volání o pomoc od Abry, ještě netuší, že ho to zavede na to nejhorší místo jeho nočních můr. Zpátky tam, kde jeho příběh začal. Tam, kde málem zemřel...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Srovnáno se zemí Srovnáno se zemí](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415609/srovnano-se-zemi-B04-415609.jpg?v=1570268866)
Kniha je zařazena do kategorie „obyčejné“ romány, což je u autora poměrně nezvyklé. A to si říkáte, že vás u Stephena Kinga již nemůže nic překvapit. Nutno zmínit, že tento román je napsán pod jeho pseudonymem Richard Bachman. Kniha je rozdělena na prolog a tři samostatné části, které jsou pojmenovány po zimních měsících, tudíž nutno zmínit, že příběh se odehrává v poměrně krátkém časovém období v roce 1973. Samotný příběh je vyprávěn v er-formě. Barta jsem vnímala jako takového mučitele – snažil se bojovat za spravedlnost, za svou víru a přesto věděl, že prohraje. Příběh mě bavil. King opravdu umí krásně vystihnout psychologické profily jednotlivých postav a v každé knize najdeme něco nového a neotřelého. I když je Stehen King označován jako Mistr hrůzy, zde opět ukazuje, jaký má talent pro literární tvorbu a že dokáže psát i o vážných tématech, nejen děsit lidi k smrti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mrtvá zóna Mrtvá zóna](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415608/mrtva-zona-rvi-415608.png?v=1565275186)
Obálka mě upoutala. Temně fialová barva s rudým kolotočem ve mně evokovala hororovou jízdu. Mrtvá zóna mě neskutečně bavila. Napínavý dobrodružný příběh, který se odehrává na pozadí skutečných událostí v 70.letech v USA. Psychologický rozbor postav byl naprosto famózní, což je jedna z velkých předností Stephena Kinga a zde jej dovedl k dokonalosti, neboť nádherně popsal sugestivní pocity člověka probraného z kómatu. A nejen to. Autor rozvíjí myšlenku společenské a morální odpovědnosti člověka nadaného určitými abnormálními schopnosti. Vůbec mě nepřekvapuje, že Mrtvá zóna je považována za nejlepší dílo Mistra hororu. Ovšem v tomto případě se King vydal jinou cestou. Hororové prvky nečekejte, tato kniha je spíše psychologickým románem s jemnými prvky nadpřirozena. Mrtvá zóna je první knihou ze série slavného Castle Rock, což je fiktivní městečko pouze v hlavě Stephena Kinga, který nás tímto pozval na návštěvu. Za mě super.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hračkář Hračkář](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402603/hrackar-aXc-402603.jpg?v=1551106957)
Šelma nasadila hodně vysokou laťku a na Hračkáře jsem se velmi těšila. Ten začátek byl trochu utahaný, začala jsem pociťovat mírné zklamání, ale naštěstí se to pak rozjelo takovým způsobem, že jsem nebyla schopna knihu odložit. Theovy vědecké pokusy mne opravdu bavily, strašně se mi líbily zajímavé myšlenky o legendárních masových vrazích, taky pohledy do minulosti ohledně vývoje forenzní techniky nebo struktury DNA. Kniha byla vynikající, mohu jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chladnokrevně Chladnokrevně](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390048/chladnokrevne-38h-390048.jpeg?v=1539359961)
Sérii s Erikou Fosterovou čtu od počátku, takže toto je pátá kniha v pořadí. Bohužel nejslabší :-( nicméně občas se i mistr tesař utne a rozhodně nezanevřu na tohoto autora jen proto, že se mu to prostě úplně nepovedlo. Uvidíme, jestli má ještě autor co ukázat nebo vyčerpal své maximum a dle toho zhodnotím, zda-li v čtení pokračovat.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nejsem mrtvá Nejsem mrtvá](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380544/nejsem-mrtva-IGR-380544.jpg?v=1530697394)
Jude mi hrozně připomíná Lisbeth z Milénia od Stiega Larssona. Obě prožily peklo, a obě mají za otce stvůru. Velmi dobré vykreslení hlavní postavy, kniha se skvěle četla, škoda, že byla tak krátká. Určitě přečtu i další díl, na prvotinu dost dobré.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Devátý hrob Devátý hrob](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376900/devaty-hrob-UGz-376900.jpg?v=1530964365)
Ze začatku jsem byla dost zmatená. Dva vrazi, spousta vyšetřovatelů, dvě země. Do půlky knížky mě to dost iritovalo a ztrácela jsem se v tom. Mám tuto knihu odložit nebo nemám? Nevzdala jsem to a nelituji. Téma obchodování s lidskými orgány bylo rozhodně velmi zajímavé. Konec knihy vás úplně rozseká a sami sebe se budete ptát: "Čeho všeho jsme opravdu schopni při ztrátě milovaného člověka? Kam až jsme ochotni zajít?" Výborný závěr s tím, že Fabian Risk mne na konci knihy velmi zklamal a ztratil veškeré moje sympatie...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21456/divka-ktera-si-hrala-s-ohnem-KLi-21456.jpg?v=1573558496)
Lisbeth si prostě zamilujete, nejen proto, že se prostě jen tak vyskytla, ale jak dokáže bojovat s okolním světem. Zjistíte, jak je tenhle svět a vláda v něm prohnilá, pokud dokáží zničit jeden lidský život jen proto, že její otec je tím kým je. Nahlédnete pod pokličku těch největších sviňstvech. Celou dobu jí držíte palce a věříte, že to zvládne. Kniha Vás vtáhne do děje takovým způsobem, že ztrácíte pojem o čase, o světě i o realitě. Bomba.