crazyslunicko crazyslunicko komentáře u knih

Mechanická princezná Mechanická princezná Cassandra Clare (p)

SPOILER
Nejlepší díl z celé série. Tessa a Jam se zasnoubí a připravují se na svatbu. Jam je na tom zdravotně hůř a hůř, ale nevzdává se. Will má starosti se svou sestrou, která se chce stát lovcem stínů. Proti Charlottě a jejímu Institutu bojuje Konzul, který se ji snaží házet klacky pod nohy. Na všechny její akce dává nesouhlasné stanovisko a dává ji najevo, že je mu podřízená. Když už se zdá, že nemůže být hůř, tak se Magistr zmocní Tessy a unese ji, aby zpečetil její osud. Jam a Will se ji snaží zachránit a najít a bojují se svými pocity.

Konec pro mě byl velmi překvapivý. Vcelku uspokojivý konec pro všechny. Tessa byla v nezávidihodné situaci, pro kterého muže se rozhodne. Ale vše se elegantně vyvinulo ke spokojenosti všech.

14.10.2019 5 z 5

Mechanický princ Mechanický princ Cassandra Clare (p)

SPOILER
Druhý díl se mi líbil o hodně víc než první. Je tam více akce. Tessa má těžké dilema ohledně Willa a Jema. Stále hledají magistra a zjišťují, že jsou zrazeni zevnitř institutu od člověka, od kterého by to nikdo nečekal. Magistr rozehrál svou děsivou hru a hraje si se všemi zúčastněnými. Vydírá, vyhrožuje a šíří kolem sebe zlo. Tiše připravuje svou děsivou armádu mechanických strojů. Will se snaží zbavit svého prokletí z dětství a proto vyhledá upíra Markuse, aby mu pomohl najít démona, který ho proklel. Tessa se zatím sbližuje Jemem, který je však velmi nemocný...
Vzhledem k tomu, jak je na tom Jem, tak spolupracují Will a Tess na odhalení jejich známé lovkyni stínů, ale odhalení je pro ně opravdovým šokem a nikdy by to od ní nečekali. Tessa se neustále vyrovnává s tím, že neví nic o své minulosti a trápí ji to...

14.10.2019 5 z 5

Mechanický anděl Mechanický anděl Cassandra Clare (p)

SPOILER
Do této série jsem se pustila ze zvědavosti a knihy na tomto tématu jsem četla poprvé. Ikdyž se jedná o knihu pro young adult čtenáře, tak jsem byla velmi mile překvapená. Příběh o Tesse, Willovi, Jemovi a Natovi. Vše do sebe zapadá. Tesse umírá její teta, která se o ni starala odmalička a pak příjde dopis od jejího bratra, aby za ním přijela. Tessu uvězní dvě čarodějnice a pak ji několik dní mučí kvůli tomu, aby v sobě probudila své schopnosti, o kterých neměla tušení. Neustále ji vyhružují, že ublíží jejímu bratrovi. Nakonec ji vysvobodí drzý Will a ukryje ji v Institutu lovců stínů. Tessa však nepřestává hledat svého ztraceného bratra a bojí se o jeho život. Neustále se však bojí Magistra, který ji chce za svou manželku. Neví proč ji chce a proč je pro něj tak životně důležitá..

Neví nic o své minulosti ani zda jsou její rodiče opravdu její rodiče.

14.10.2019 4 z 5

Hodný holky nikdy nedostanou přidáno Hodný holky nikdy nedostanou přidáno Lois P. Frankel

Kniha mě zaujala svým názvem. Každá z nás potřebuje trochu popostrčit ke svému cíli. Některé chyby jsou opravdu až neuvěřitelně pravdivé. Třeba to jak jsme na muže neustále milé a i když po nich chceme nějaký výkon, tak je v podstatě prosíme aby to udělali. Jednou jsem psala e-mail zákazníkovi a v podstatě v tom e-mailu stálo, že ho prosím a žádám, aby proplatil dlužnou fakturu. Tohle je prostě fakt špatně. Naopak můj další e-mail s tímto zákazníkem zabral. Byl stručnější, ale účinnější. V podstatě v něm stálo, že stále neuhradil dlužnou fakturu a proto pokud nezaplatí do určitého data, předáváme celou věc firemnímu právníkovi. A funguje to na 90 %. Zákazník opravdu zaplatit a začal konečně i komunikovat a ihned mi volal, ať to právníkovi nedáváme.

Kniha nám v podstatě říká, že jsme byly vychovávány s nějakým cílem být neustále na všechny hodné, ale občas holky ruku na srdce, musíme mít i ostré lokty a nebát se toho.

Kniha není jen o tom, jak si říct o přidání (já si o to nikdy třeba neřekla), ale je i o tom jak se máme v práci na určitě pozici chovat. Líbí se mi kapitola, že nemáme vařit kávu a dělat zápis z porad, protože je to zažitý stereotyp. Máme pěstovat firemní vztahy, ale ne s cílem být s každým zadobře. Všechno v této knize má svůj smysl. Určitě stojí za přečtení :)

03.10.2019 4 z 5

Mischling Mischling Affinity Konar

Kniha mě velice zaujala svou anotací na příběh dvojčat - sester Stáši a Perly, které se dostali k doktoru Mengelovi. Druhá světová válka byla velice krutá a Josef Mengele bezcitný sadista, který prováděl pokusy na lidech. Nejenže dvojčata vystavoval různým infekcím a nákazám, trápil hladem, ale také jim fyzicky ubližoval. Příběh Stáši a Perly ukazuje na sesterskou lásku a na to, jak obě dvě mají stejné myšlenky a cítí bolest té druhé. Stáša je velmi chytrá a hudebně nadaná, ale také zasněná dívka s velkou fantazií, která má svůj plán. Naproti tomu Perla je realističtější a najde si v Mengeloho ZOO přítele. Má taneční nadání a proto ve volných chvílích tančí. Bohužel Mengele je opravdu krutý a jejich sny a naděje na budoucnost svými pokusy zničí. Obě dvě si ponesou doživotní následky nejen psychické, ale i fyzické. Je na denní pořádku, že dětem lije horkou vodu do uší, lije jim chemikálie do očí, aby jim zmodraly, láme jim nohy, ruce a zavírá je do klecí. Šije dvojčata k sobě, vyoperovává dělohy ženám, vraždí miminka a spoustu dalších ohavností. Ač je kniha velmi barvitě napsaná a popisuje opravdu hodně, už nikdy se k ní nevrátím...

29.09.2019 5 z 5

Gangsterova přítelkyně Gangsterova přítelkyně Karolina Ramqvist

Psychoanalýza vztahu ženy, která miluje svého gangstera. Neví co dělá, prostě ví, že jde do "práce". Neptá se co přesně dělá, kde a jak. Možná je to tak lepší, že to neví. On prostě příjde "z práce" osprchuje se a jde spát. Ona na něj čeká sama v domě. Všude má uklizeno, čisto. Poslouchá pouze zvuky, které vydává ona. Má přítelkyně, které jsou na tom stejně jako ona. Všechny jsou doma a čekají a čekají. Vzhlíží ke Karen a Henrymu, kteří jsou jejím vzorem. Miluje Johna, ale nebylo by ji líp bez něj?

Za ten konec jsem sundala dvě hvězdy. Co to sakra bylo? To bylo nějaké rozzuzlení? Za mě byl konec hodně špatný a odfláknutý.

23.09.2019 3 z 5

Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Bože můj to byl hnus. Nemyslím tím knihu, ale ten příběh. Kdybych věděla, že je to o sadistickém pedofilovi, tak tu knížku ani neotevřu. Tohle téma zrovna dvakrát nemusím a bylo těžké to číst. Kniha se mi jinak velmi líbila. Profesor Theo Cray se do toho opět pořádně zakousl a prostě to musel vyluštit. Děsí mě, že by tento příběh mohl být podle skutečnosti. Ikdyž jisté skutečnosti z knihy jsou určitě pravdivé. To jak se v Americe dívají na černochy a jak je policie přehlíží. Jak je jinak možné, že se případem nikdo detailně nezabýval? Proč vraha nezavřeli dřív? Kde byly všechny ty důkazy? Kniha opět zesměšňuje práci policie a to jak všechno odfláknou jen aby měli klid a uzavřený případ. Prostě to někomu přišijou, žádný stres... Kniha jako taková byla opět mistrovské dílo, ale to téma... :/

23.09.2019 5 z 5

Pokrevní sestra Pokrevní sestra Jane Corry

Wau, tak tahle knížka byla fakt síla. Nemohla jsem se od ní vůbec odtrhnout a musela jsem ji prostě rychle dočíst. Začátek je takový nijaký. Alison pořádá kurzy výtvarného umění a dostane příležitost pracovat ve vězení a malovat s vězni. Potřebuje peníze a také ji tíží pocit viny za to co se stalo před lety s její sestrou Kitty, která je momentálně v ústavu, protože má poškozený mozek a nemůže chodit. V polovině knihy to začíná nabírat na rychlosti a najednou zjišťujeme, že všechno nebylo tak jak si všichni myslí. Kdo vlastně řídil auto? A co se stalo v ten den mezi holkami? V knize je spousta akce, překrývání dějových os z pohledu Alison, Kitty, současnost i minulost. Kdo byl nakonec viník? Proč k sobě sestry cítily nenávist?
U konec knihy mě velice rozplakal. To jak spolu sestry komunikují a probírají co se tenkrát událo a čí to byla vlastně vina. Proč spolu celou dobu tolik bojovaly? Kde se brala ta zášť?

13.09.2019 5 z 5

Na okraji Na okraji Lina Bengtsdotter

Na tuhle knihu jsem se moc těšila a velmi se mi líbila. Nejedná se o typickou detektivku, ale i tak obsahuje velké napětí. Prolínají se zde 3 časové osy a všechny zasáhnout přítomnost. Charlie se musí potýkat se svými démony a vrátit se do svého rodného města, kde ji vychovávala její matka s nevlastním otcem. Party u matky byly proslulé v celém městečku. Charlie se snaží najít Annabelle a zjistit co se sakra stalo. Tu noc si tady studenti udělali velkou párty a alkohol tekl proudem. Mají všichni stejné vzpomínky? A kdo je Alice a Rose? Co se stalo s malým dvouletým chlapcem? Najednou to začne do sebe zapadat jako skládačka. Všechno dává smysl a jinak nic. Je mrzuté jak jsou občas děti kruté a mstí se lstí a nenávistí. Jak si v sobě nesou hříchy a křivdy z minulosti a neodpouští.

11.09.2019 5 z 5

Svět slovanských bohů a démonů Svět slovanských bohů a démonů Zdeněk Váňa

Velmi obsáhlá a složitá kniha, která se zabývá historií slovenských bohů a démonů. Kniha obsahuje různé původy a jména bohů. Zabývá se podobností bohů z různých historických i geologických míst. Kniha je opravdu nacpaná vědomostmi kdo, kde, kdy a s kým. Možná by to chtělo trochu zjednodušit text, ale i tak se jedná o velice propracovaný materiál s velmi zajímavým tématem. Škoda, že se nedochovalo více informaci (písemných) o božstvech.

09.09.2019 4 z 5

Svět tarotu Svět tarotu Renata Petříčková

Moje nejnovější karty, které jsem dostala darem, ale používám je ze všech nejvíce. Kniha obsahuje velice obsáhlý výklad, který se dá použít jak všeobecně, tak i na určitou životní oblast - partnerské vztahy, práce apod. Karty jsou krásně ilustrované a hlavně tarot obsahuje velkou i malou arkanou, což mi u předchozích tarotových karet scházelo.

09.09.2019 5 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Kniha byla velmi zajímavá. Ihned jsem se do ní začetla. Vědec, který je zatčen pro podezření z vraždy, ale záhy obrátí a začne hledat "šelmu". Nikdo mu nevěří a policie je úplně mimo. Profesor dostane několikrát přes držku - na můj vkus se z toho celkem rychle oklepal. Nachází další a další oběti a místní lidé ho v tom podporují. Nakonec se šelmě postaví tváří v tvář...

Konec mě nenadchl. Bylo to velmi akční, ale o šelmě jsme se nic nedozvěděli. Škoda.. Mohl tam být aspoň pořádný dovětek nebo samostatná kapitola z minulosti.

25.08.2019 4 z 5

Jádro Slunce Jádro Slunce Johanna Sinisalo

Velice zvláštní kniha popisující ideální svět pro muže. Státní režim produkuje čisté eloje - poslušné manželky, které se vzorně starají o svůj vzhled, domov a v neposlední řadě o manžela. Hlavně o manžela. Morlok - zmetky jsou sice inteligentní ženy, ale musí být vyhlazeny. Není pro ně místo. Manna je čistá eloje - poslušná dívka vdavekchtivá. Vanna sice vypadá jako eloje, ale duší je morlok. Je velice chytrá a proto musí předstírat, že je eloje, ale doma si čte chytré knihy a dělá si co chce. Také je zapletena do nelegálního obchodu s chilli a sama je závislá. Oporou je ji její přítel, který ji obstarává dávku. Závěr mi přišel trochu komický.

22.08.2019 3 z 5

Mandľovník Mandľovník Michelle Cohen Corasanti

Příběh začíná tím, jak jim z domu uteče malá sestřička a dostane se do zakázaného pásma, kde jsou miny. Za několik minut již otec rodiny sbírá kousky tělíčka malé holčičky a pohřbí ji.
Neuvěřitelně silný člověk o chlapci, který je matematicky nadaný. Bohužel přijde s rodinou o střechu nad hlavou a přežívají pouze ve stanu, který je sotva chrání před mrazem a hmyzem. Jeho otec je nespravedlivě zatčen a držen ve vězení. S mladším bratrem Ahmed pracuje pro stavební firmu od rána do večera, aby uživili celou rodinu. Shodou okolností ho osloví jeho učitel ze školy a nechce aby zahodil svůj matematický talent. Do školy chodit nemůže, protože musí pracovat, ale večer ho učitel zdarma doučuje a snaží se ho protlačit k dalšímu studiu.
Kniha má takový hořko-sladký konec o životě v blahobytu a v chudobě. Popisuje arabské, židovské a izraelské soužití, které je plné nenávisti.

22.08.2019 4 z 5

Pomsta Pomsta Sandra Brown

Pomsta byla velice dobrá detektivní oddychovka s náznakem romantiky či spíš erotiky, což mě malinko překvapilo, ale díky tomu nabrala kniha na pikantnosti. Bez toho by kniha byla takové omílání děje bez pořádného příběhu. Na začátku všeho probíhá soudní líčení, do kterého vtrhne ozbrojený vrah a zastřelí policistu. Crawford se za ní hrdinsky rozběhne a všechny pomůže zachránit. Bojuje soudně se svým tchánem o výhradní péči dcery, které se dobrovolně vzdal po smrti své ženy, když se zhroutil. Rozzuzlení v závěru je velice nečekané a až těžko uvěřitelné.

21.08.2019 4 z 5

Pozitivní metody výchovy psa Pozitivní metody výchovy psa Pat Miller

Velice obsáhlá knížka, která radí jak pomoci pozitivních metod vychovat psa. Některé tipy jsem aplikovala na tom našem štěňátku a občas fungovaly (možná je to paničkou). Kniha obsahuje základní povely psa: sedni, lehni, zůstaň, čekej, nesmíš, fuj a další. Také obsahuje tipy jak připravit psa na příchod miminka, jak se chovat v přítomnosti dětí, jak zabránit střetu psů apod. Myslím si, že si v této knížce každý najde uplatnění. Popisuje i různé poruchy psů nebo negativní chování psů - separační úzkost, agresivita, ničení věcí apod. Ve většině případů kniha poukazuje na to, že to není ani tak chyba psa jako spíš pánička. Kniha je hodně k zamyšlení.

19.08.2019 4 z 5

Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Robert T. Kiyosaki

Kniha o základní finanční gramotnosti. V první řadě je to zaměřeno na chudé lidi, kteří bezmyšlenkovitě utrácejí výplatu za krátkodobý požitek a vůbec nemyslí na zadní vrátky (nebo nemají z čeho). Tato kniha inspiruje a vede k tomu, aby jsme si již ve 20 let začali spořit na důchod a nenechávali jsme to na poslední chvíli. Autor nám radí, jak ovládá trh s nemovitostmi a nakupuje za nízké ceny a pak čeká na vhodnou chvíli a prodává za vyšší ceny. Podporuje investici do cenných papírů apod. Kniha je fajn, ale zaměřena spíš na bohatší klientelu, která je schopna koupit nemovitost. Určitě jsou v knize velice zajímavé tipy jak ušetřit a neutrácet. Kniha je k velkému zamyšlení o tom kam naše výplata vlastně směřuje a za co všechno utrácíme.

19.08.2019 4 z 5

Hortenziová zahrada Hortenziová zahrada Marie Lamballe (p)

Velice krásné a romantické počtení. Skoro jako bych tam sama byla. Příběh se odehrává v Bretani a nejvíce se dotýká dvou slečen Semy a Maelle - 2 nejlepší kamarádky, které zde prožívají své největší lásky. V jiné časové ose (současnosti) prožíváme příběh mladé sochařky, která se protlouká životem bez cíle až zakotví v malebném klášteře, který je velmi zchátralý. Seznamuje se s místními jeptiškami i obyvateli ze vsi. Společně s jeptiškami se snaží zchátralý klášter dát dohromady a mezitím prožívají různá dobrodružství spojená s různými pověrami. Několik jeptišek tvrdí, že zde opravdu straší a obchází tu duch. Je to opravdu duch nebo si z nich dělá někdo srandu? A proč zde nechce kněz sloužit mši? Klášter má své tajemství a to se dere pomalu, ale jistě na povrch.

Po dlouhé době opravdu povedená knížka.

11.08.2019 5 z 5

Tvůrčí psaní pro každého Tvůrčí psaní pro každého Markéta Dočekalová

Přehledně napsaná kniha o tvůrčím psaní. Rozepsaný návod na sepsaní reportáže, fejetonu, příběhu a další. Několik tipů jak prorazit v profesním životě a na co si dát pozor. Jednoduchá forma - učebnice základy tvůrčího psaní. Určitě mě kniha inspirovala k vlastnímu psaní a snad možná někdy i někoho zaujmu.

10.08.2019 4 z 5

Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček

Velice zajímavé čtivo. Kniha láká na ekonomii dobra a zla, ale také se věnuje filozofickým otázkám. Autor se věnuje historii ekonomie a probírá starý i nový zákon a dále pokračuje až do současnosti. Zaobírá se např. i tím jaký má užitek žena kojící své dítě. Velice zajímavé pojetí ekonomie. Opravdu velmi těžká četba, ale když se tím vším člověk prolouská, tak si může zatleskat. Zaujaly mě i citáty, kterých je v knize opravdu plno. Autor měl s knihou velkou práci a zvládl to s grácií.

09.08.2019 5 z 5