Crimble Crimble komentáře u knih

Stolek s citróny Stolek s citróny Julian Barnes

Povídky převážně o stáří, některé geniální, některé poněkud nudnější. Vysoký standard.

12.05.2020 4 z 5

Prázdniny Prázdniny Jan Balabán

Neveselé povídky o životě, jaký je.

11.05.2020 5 z 5

Velký rozvod nebe a pekla Velký rozvod nebe a pekla C. S. Lewis (p)

Jako nebylo to špatný, ale moc velký dojem to zas ve mně nezanechalo. Takové občas mentorské, kantorské, někdy dost šroubované, a celé mi to moc nedrželo pohromadě. Jako vypravěč je pan Lewis určitě zdatný, nicméně tahle kniha mne moc neuhranula.

13.02.2020 3 z 5

Nazí a mrtví Nazí a mrtví Norman Mailer

Ano, skutečně hodně dlouhá kniha. Ne, není to klasický válečný román. Válka jsou jenom kulisy, postav je hodně a dost se o nich taky dozvíme. Ano, druhá půlka knihy je záživnější. Osobnosti hrdinů jsou odhaleny beze zbytku a do hloubky. Vynikající.

06.12.2019 5 z 5

Hanba Hanba Salman Rushdie

Opulentní satirická jízda politicky labilním Pákistánem. Díky mistru Frejovi, že mi tu nálož usnadnil a zpříjemnil. (audiokniha rozhlas Vltava)

04.11.2019 4 z 5

Rozhořčení Rozhořčení Philip Roth

Roth ničím nepřekvapil, ale standard si udržuje. Je tam to, co byste čekali, i přesto se budete dobře bavit a obdivovat autorovu trefnost, vtipnost i smysl pro dialog a konflikt.

10.10.2019 5 z 5

Prokletí Prokletí Chuck Palahniuk

Útržkovité, nechutné, bizarní. Prostě klasický Palahniuk.

09.09.2019 4 z 5

Zatím dobrý (komiks) Zatím dobrý (komiks) Jan Novák

V tomto případě do sebe všecko skvěle zapadlo a je z toho skvostné dílo. Nemám námitek.

23.06.2019 5 z 5

Smrt Zajdy Munroa Smrt Zajdy Munroa Nick Cave

Hele není to žádnej dostojevskej, ale to snad nikdo nečekal, ne? Cave tyhle extrémní ztracence prostě zná do detailu a umí o nich psát. Bizarní roadmovie s velkým drivem.

27.05.2019 5 z 5

Nechovejte se tu jako doma, příteli Nechovejte se tu jako doma, příteli Milan Kundera

Zajímavé, i když někdy nestíhám vše chápat. Mega intelektuálština.

09.04.2019 4 z 5

Zapomenuté příběhy Zapomenuté příběhy Marian Kechlibar

Rozhodně zajímavé čtení, ale zas nějaká bomba to není. Některé kousky lepší, některé trochu nezáživné.

13.01.2019 3 z 5

Povětroň Povětroň Karel Čapek

Zpočátku nadšení, pak trochu rozpaky. Básníkova část mne tolik nenadchla. Jinak ale krásný jazyk, prostě Čapkova noblesa. (audiokniha na Vltavě, četl výborný Igor Bareš)

03.01.2019 4 z 5

Čarodějky z Eastwicku Čarodějky z Eastwicku John Updike

Updike je někdy hodně náročný a méně přístupný, ale tohle byla překvapivá epická jízda od začátku do konce. Maloměsto se všemi svými spodními proudy, nepřiznanými neřestmi a touhami. Čarování je už jen takový fajn bonus navíc. (I když se mi film bůhvíjak nelíbil, toho Nicholsona a Cher jsem tam prostě viděl pořád.)

17.12.2018 5 z 5

Suttree Suttree Cormac McCarthy

Tak jsem si to dal podruhý jako audioknihu na pokračování na ČRo Vltava (čte Jan Vondráček). Skvělý zážitek. Ta atmosféra vybydleného předměstí s různými pitoreskními postavičkami a kriminálními živly vás pohltí. Cormac v tomto díle je nečekaně košatý až ukecaný (jaký to kontrast např. oproti geniálně strohému jazyku Cesty).

21.10.2018 5 z 5

Případ Pavlína Případ Pavlína Martina Formanová

Opravdu velký příběh, skoro se nechce věřit, že se to opravdu všechno stalo. Formanová jako obvykle průměrný styl plný klišé, ale přežít se to dá. Erotické scény bych fakt radši vynechal. Poslouchal jsem jako audioknihu načtenou Petrou Špalkovou (solidní výkon).
(Lidi, kteří jsou natolik bohorovní, že jsou schopni mladé rodiče šmahem odsoudit, moc nechápu. Kritická situace v okupovaném státě, mladý věk, nutnost rychlého rozhodnutí. Nesuďte!)

02.06.2018 3 z 5

Bod Omega Bod Omega Don DeLillo

I když je to těžká intelektuálština a nemohu přísahat, že jsem pochopil všechny nuance příběhu a ty někdy zvláštní myšlenky a motivace postav, přečetl jsem s chutí za jeden den. Někdy není nutné příjít všemu na kloub. Prostě se nechte unášet proudem slov (i když ta, jak Elster podotýká, nikdy nevystihnou život v jeho podstatě). Kochejte se.

28.05.2018 5 z 5

Nadějné vyhlídky Nadějné vyhlídky Charles Dickens

Někdy je prostě potřeba dát si nějakou klasiku. Ten košatý archaický styl je tak nějak uklidňující. Literatura ve své podstatě? Nebo co... Přiznávám, že tohle byl můj první Dickens, a přes nějaké pochyby - asi ne poslední. Někdy jsem se královsky bavil, jindy trochu nudil, a někdy jsem plesal nad tím, že tohle je opravdu geniální literatura. Takže: ano.

09.05.2018 4 z 5

Bludy z nudy Bludy z nudy Sacha Sperling

Trochu ohrané téma zlaté, ztracené mládeže bez motivace a snů. Velmi uvěřitelně, autenticky podáno. K hrdinům z mé strany žádné sympatie. Čtivé, neukecané. Nic nového, ale určitě to není zbytečná kniha. 65%.

10.04.2018 3 z 5

Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Já bych to rozdělil do tří částí: 1) čtivější a zajímavější než první kniha, 2) stále čtivé, ale stagnující (ne)vztah s Ninem mi začíná nepříjemně připomínat telenovelu, 3) Lila sbalí Nina a tím získává příběh na nové dynamice, včetně studií Lenu v Pise. Tím se vrací dílo ke svojí původní kvalitě a všecko tak dobře dopadlo, a naši zase vyhráli!

14.02.2018 4 z 5

Umírající zvíře Umírající zvíře Philip Roth

Fakt dojemná kniha o zamilovaném starém chlapovi. Je super, když se můžete pochlubit, že čtete dílo nositele Pulitzerovy ceny, jednoho z kritikou nejoceňovajších autorů naší doby - a zároveň je to takové prima softporno. Prostě win-win.
"Souloží se mstíte smrti. Nezapomínejte na smrt. Ano, i sex je ve své moci omezený. Ale řekněte, která moc je větší?"

08.01.2018 5 z 5