ctenar2846 komentáře u knih
No jako WAU...
Já osobně nejsem úplně fanoušek lodiček nebo letadýlek, ale tohle bylo super. Skvěle promyšlená alternativní realita kde se Česko-slovenské království střetne s Ruskem. Popisy bojů na moři, náletů, velící mašinerie armády i rivalita mezi letectvem a námořnictvem,... no a bylo toho prostě hrozně moc co se mi líbilo. Těším se až se vrhnu na další díly.
Rozhodně mohu všem příznivcům alternativní historie všemi deseti doporučit.
Možná se pletu, ale asi nikdy se mi nestalo aby mě samotná předmluva knihy tak moc bavila. Už to mě dostalo.
Celkově se často setkávám s tím, že v antologiích je to jako na horské dráze, tahle je podle mě výjimkou, povídky jsou na opravdu vysoké úrovni. Nemohu říct, že by byť jen jediná nebyla něčím zajímavá a pro mě osobně přínosná. U některých mě opravdu mrzí, že není nějaké pokračování... navazující kniha... nebo cokoli z popsaného světa.
Kdybych měl vybrat ty opravdu top: Zachránil jsem Mendela, pánové! (vtipné, zajímavé s přímým odkazem na velikána vědy), Královnovrazi, Nedžentlemenská dohoda, Operace Fénix (kde to Pepa s Ádou dají dohromady s vyhlídkou na světovládu), Pláž, Mendel 47 (odkaz jak na Mendela tak na můj oblíbený Den trifidů), Sousedská láska (lidi jsou bohužel pořád lidi, a tak se i chovají).
Celkově se mi kniha zdá jako důstojná oslava dvoustého jubilea narození otce genetiky.
Fajn odpočinková kniha na jedno odpoledne. Asi nic světoborného, ale jako sympatická česká detektivka proč ne.
Velmi originálně napsaná kniha, která události přináší formou zpovědí účastníků. Celkově se mi hrozně dobře četlo, dělení do krátkých částí, které budovaly celkový obraz světové situace. Díky tomu se člověk doví jak probíhala první vzplanutí, jak přežívali vojáci i obyčejní civilisté, zjistí jak přežil slepý Japonský zahradník, cvičitel psů pro zvláštní úkoly, kněz a spousta a spousta dalších a to od těžkých začátků až po trpké vítězství.
Ty pi... pikachu samo sebou. Tři povídky a jedna zajímavější než druhá, pokud bych je měl seřadit tak první je rozhodně Vagina, pak Orgie a nakonec Porno. Tak super jako Zbouchnul jsem Satanovu dceru to ale podle mého názoru nebylo.
Nejdřív jsem chtěl knihu hodnotit jako lepší průměr (co si budeme na Rytíře z Vřesova to ještě nemá), ale kniha je čtivě napsaná, děj rychle ubíhá a já nemám na co si stěžovat. Velké plus je pro mě celkový náhled na postup zpracování železné rudy ve středověku. A ano opravdu se těším na pokračování.
Zajímavý mix povídek na různá témata. Pokud bych měl vybrat ty podle mě nejpovedenější, je to rozhodně: Dračí dieta a Morituri te maturitas. Obě byly zajímavé, vtipné a originální.
Poutavě napsaný příběh o stále se stupňujícím tlaku na lidskou psychiku a následném ,,volném pádu". Asi se nenajde nikdo kdo by alespoň část pocitů neznal z vlastní zkušenosti. Velmi dobře propracovaná kniha zachycující dobu pandemie a její následky (případné i skutečné).
Několikrát jsem byl hodně na vážkách jestli knihu odložit nebo pokračovat dál. Spousta pasáží a myšlenkových pochodů hlavního hrdiny mi přišla neuvěřitelně zdlouhavá.. Nemohu říct že kniha je napsaná špatně, to vůbec ne, ale seriálový Dexter mi opravdu sedí víc.
To byla jízda... Celkově originální a velmi nápadité (no uznejte sami, poslat fino-chorvato-poláka na jinou planetu na záchrannou misi to je přece milionový nápad). Spousta hlášek a akce se moc pěkně mísila s napětím a tajemnem. Druhá dějová linka sledující osudy následníka Tygřího trůnu byla taková ,,vážnější'' ale taktéž velmi povedená.
Kdybych měl vyzdvihnout jedinou věc co mne zaujala nejvíce? Jednoznačně Bystroušky a celá část jim věnovaná.
Tohle je opravdu skvělá jednohubka. Přečteno jsem měl během chvíle a celou dobu se mi v hlavě honily teorie jak to asi skončí. Často když autor nastínil minulost některé z postav jsem si říkal komu já to sakra fandím? Hororové brutality byly skvěle prokládány vtipem a celkově náhled do života moderního trpaslíka mě dostal (práce, bydlení, nákupy, alkohol,...)
Nemohu jinak něž dát pět hvězd, dlouho jsem nenarazil na nic až takhle originálního. A ten konec... sááákra to byla bomba. Na závěr knihy mi blesklo hlavou otřepané a potvrzené: Poturčenec horší Turka... a být Vámi určitě bych zjistil proč.
Nebylo to nějak ono, i když se mi kniha dobře četla (odsýpalo to), hrozně jsem se motal v ději. Skoky v příběhu mezi jednotlivými postavami a rozsekání děje do někdy i půlstránkových odstavců to prostě nebylo ono. Líbilo by se mi kdyby, postavy dostaly více vlastního prostoru, s tím skákáním mi dlouho trvalo, než jsem se s mini nějak seznámil. Přitom nápad popsat dopad války na prostý lid té doby mi přišel opravdu zajímavý, ale podle mě se z toho dalo vytřískat daleko víc.
Larse mám rád od prvního kontaktu takže jsem si jeho roli chůvy opravdu užil :D
Celkově super detektivka na deštivé odpoledne nebo podvečerní čtení jen je pak před spaním těžké knihu odložit (a to se u mě týče zatím všech Larsových dobrodružství)
Šmarja co se mi to dostalo do ruk...
Tohle bylo fakt divný. První třetinu jako by psala nadržená školačka, narážky, flirtování, holčičí drbání a představy. Druhá třetina byla ve stylu erotického románu kdy se hlavní hrdinka takříkajíc ,,kamarádila" se svým vyvoleným. Jako tak všude možně, v posteli, ve sprše nebo ve výtahu. No a třetí třetina všemu nasadila útrpnou korunu. To že super rasa z vesmíru byla v reálu dutá jak bambus (co se týče nápadů tak za Kitty family zaostávali na celé čáře) bych ještě nějak skousl. Ale boha jeho co to jako bylo za souboje a za hlavního záporáka!!! To měl být jako střet nejtupějších? Mají super rychlost a využívají jí tak že běhají kolem? Jako že si nepřítel sám ukroutí hlavu jak je bude sledovat nenávistným pohledem? Celkově mi to má vlastní hlava úplně nepobírala, sám sobě se divím jak jsem to mohl dočíst.
Skvěle napsané (přečteno za odpoledne jak nic, škoda že mi to nevydrželo déle) , ohromně chytlavé (jak jsem začal nemohl jsem se odtrhnout) neuvěřitelně vtipné (hlášky, přirovnání, myšlenkové pochody hlavního hrdiny a spousta dalšího).
Vrchní komisař se sic chvílemi choval jako úplný Koko*, ale vše nakonec dobře dopadlo a já nemohu než dát pět hvězdiček (dal bych i víc, ale nejde to).
Za mě letos nejlepší a nejoriginálnější detektivka co jsem četl.
Na rozdíl od spousty detektivek a krimi románů se tato kniha drží více při zemi. Nejde o sáhodlouhé pronásledování geniálního zločince s astronomickým IQ a geniálními plány to vůbec ne. Tato kniha je více o realitě a skvěle přibližuje pohled na policejní práci, který je mnohdy dosti zkreslený. Prvotní zajišťování místa činu, výslechy svědků, oznámeni události, rozkládající se těla, příběhy smutné, vyvolávající znechucení i vtipná nedorozumění. Vše je hezky čtivě napsané a pro mě je velkým plus uvěřitelnost všech případů.
Drsná chlapská krimi, která nejede jen v kolejích brutality, ale má i nápad a je protkaná překvapivými momenty.
Spousta hlášek, tvrdé hudby a solidní množství tvrdého alkoholu, takový je Lars, prostě ho nemůžete mít neradi. A rozhodně nechcete aby on měl nerad vás...
Hofírek, ty zvíře co jsi to u Matky vyváděl?
Asi tak bych shrnul ono bláznivé dobrodružství Dušana se strojem času. Na vlně hlášek a fantastických přirovnání se ze současnosti podíváme do minulosti (rok 1334 kdy probíhala třicetilétá válka, však víme ne? do té doby je lepší jít s pořádným kvérem no ne? :D ) a potom projedeme budoucnost takovým způsobem že už nás nic a nikdo nepřekvapí... Budoucnost (tedy některé její části) mi místy přišly takové natahované až bych řekl zbytečné, za to chybí ony dvě hvězdy, ale jinak jsem se docela dobře bavil. Ve finále musím vyzdvihnout absolutně skvělou postavu přátelského kogora. A čím bych své hodnocení měl zakončit? Nezaváhám: THANSHAG NA HRAD! THANSHAG NA HRAD! THANSHAG NA HRAD!
(SPOILER) Dal jsem tři hvězdy, ale v rámci braku bych asi dal i čtyři. Nejedná se o knihu kde se seznámíte s hrdiny a jejich životními příběhy to vůbec ne! Prostě jste jen diváky hry o život.
Nakonec mě dost zarazilo (a rozezlilo), že jsem se nedověděl kdo přesně byl Phil a co svým konáním sledoval :(
Druhý díl se podle mě plně vyrovnal tomu prvnímu. Potkali jsme spoustu už známých postav v menších či větších rolích a narazili i na spoustu postav nových. Kniha se četla sama, hltal jsem ji stránku po stránce. Hezky postupný rozjezd až po velkolepé finále. Bez diskuse 5 z 5.