DádazPrahy komentáře u knih
Tři příběhy z knížečky Petra Šabacha se tentokrát odehrávají v Americe.
Přiznám se, že příhody a pocity, které zažívá americký kluk při oslavách Halloweenu a během předvánočního období, mě nedokázaly příliš zaujmout. Ne, že by maličká knížka nestála za přečtení, ale mnohem víc mě oslovily Šabachovy knížky z domácího prostředí.
Kniha předčila mé očekávání (nenechte se odradit nepříliš povedenou obálkou) -knížku určitě doporučuji.
Útlá knížečka stojí za přečtění - popisuje adventní putování tří mladíků zimní krajinou v době, kdy síly dodávala víra v Boha, přenocovalo se u zcela neznámých lidí, kteří rádi neznámým poutníkům nabídli svou pohostinnost, a brzy ráno se zase vyrazilo na cestu zasněženou plání...
Zvláštní - tak bych asi jedním slovem označila Sakiho povídky. Autor dokáže objevit méně lichotivé stránky lidské povahy, své hrdiny dostat do neobvyklých situací a sledovat jejich
počínání. Ze souboru celkem 25 povídek se mi nejvíce líbily tyto: Mlčenlivost Lady Anne, Šero, Čaj, Myš, Slepá skvrna, Štvanec osudu, Kanec.
Knížka malého formátu A5, šikovná na cesty či do kabelky. Nenáročná četba, spíše lyrický obrázek než "akční". Více než samotný příběh mne zaujaly pěkné ilustrace.
Na podzim 1787 se Mozart s manželkou vydává na cestu z Vídně do Prahy, aby tam uvedl
operu Don Giovanni. Knížka vykresluje příhodu na jeho cestě, když se zastaví na nocleh v jedné vesnici. Mozart jde na procházku zámeckým parkem a v náhlé vzpomínce na příhodu z cest po Itálii utrhne v zámecké zahradě z pomerančovníku jeden pomeranč. Při činu ho chytí zámecký správce, avšak poté, co je Mozart představí jako "kapelník z Vídně" je pozván hrabětem na zámek a zde uveden do společnosti, kde se právě oslavují zásnuby. Mozart zde předvede část své opery, což je přijato se všeobecným nadšením.
Nakonec mu hrabě ještě věnuje kočár a Mozartovi pokračují v cestě do Prahy.....
Nakonec mi dovolte podělit se s Vámi o jeden krásný úryvek z úvodních stránek knížky:
"Když oba zase už seděli ve voze......, rozhovořil se mistr po chvíli mlčení:
" "Země je opravdu krásná, a nedá se nikomu zazlívat,chce-li si na ní pobýt co možná nejdéle. Díky Bohu cítím se zdráv a svěží jak jen možno a mám chuť pustit se do tisícerých věcí, však také na ně po řadě na všecky dojde, jen co bude mé nové dílo dokončeno a provedeno. Kolik je venku ve světě i u nás doma podivuhodných a krásných věcí, které ještě vůbec neznám, at´jsou to zázračná díla přírody, atˇvědy, umění nebo užitečné živnosti! ........ Nesmím ani pomyslit, co všechno člověk promešká, odloží a nechá jen tak - to ani nemluvím o povinnostech k Bohu a lidem - myslím jen, kolik si dá ujít požitku, drobných nevinných radostí, které se každému nabízejí, jen se pro ně shýbnout..........
A život zatím uplývá, ubíhá, letí - Panebože! když si to člověk doopravdy uvědomí, div na něm nevyrazí studený pot!" "
Krásná knížka, i když neveselé čtení... Autobiografický román popisuje život chudé rodiny v irském Limericku ve 30. a 40. letech 20. století viděný chlapeckýma očima. Setkáváme se s katolickou rodinou se čtyřmi chlapci (nejstarší Frank je vypravěčem), další tři děti zemřely v raném věku. Život Franka sledujeme od jeho raného věku až do sedmnácti let. Jsme svědky každodenních starostí matky, jak vyjít s málem a poskytnout obživu početné rodině, nucené
žít v neuvěřitelně nuzných podmínkách, otec alkoholik si neudrží žádnou práci a propije i peníze z podpory, matce nezbývá než poníženě prosit o pomoc v charitě, aby zajistila dětem alespoň to nejnutnější jídlo a oblečení. Svérázné příbuzenstvo sice rodině sem tam vypomůže, ale neskrývá pohrdání. Nelehké chvíle zažívá Frank i ve škole, kde čelí posměškům spolužáků, a k vyučovacím metodám patří rákoska spíše než vysvětlování učiva. K chudobě se přidává i Frankova nemoc, ze které se však naštěstí dostane, a brzy začne sám pracovat, aby mohl přispívat do rodinného rozpočtu. Jeho úsilí směřuje k jedinému cíli - našetřit dostatek peněz na vysněnou cestu do Ameriky. Jeho přání se vyplní - v poslední kapitole knihy sledujeme Frankův odjezd z Irska do Ameriky. Frank doufá, že se za ním jednou přijedou i bratři s matkou a rodina bude zase pospolu...
O životě Franka v Americe vypráví další kniha s názvem "Andělina země".
Před svou první cestou do Skotska jsem si tuto knížku přečetla s velkým zájmem. Bohužel je na ní znát "zub času" a myslím, že mnohé postřehy už dnes nejsou aktuální. Ve své době jistě splnila svůj účel, dnes bych dala přednost aktuálnějších cestopisům ze Skotska.
Zajímavé, humorné dílo, ukazující, že začínající lékaři to nemají v žádné zemi jednoduché.
Nenáročná četba, která by asi mohla oslovit mladé lékaře, kteří také začínají svou praxi -
i když autor žil v jiné zemi a jiné době, možná, že některé postřehy autora jsou aktuální dodnes.
I když je už znát, že dílo bylo napsáno v šedesátých letech, jako "oddechovou" četbu mohu doporučit.
Nádherné - dojemné i k zamyšlení. Příběhy z doby, kdy Vánoce měli své duchovní kouzlo, lidi byli chudí, ale měli k sobě blizko.
Ráda se ke knížce každým rokem v předvánočním čase vracím.
Nejlepší sága, jakou jsem kdy četla. Určitě doporučuji.
Kniha od málo známé autorky, "padla mi do oka" úplnou náhodou, upřímně řečeno - přebal mě moc neoslovil. Ale už pár prvních pár stránkách mě knížka zcela upoutala a určitě předčila mé očekávání. Doporučuji.
Hru jsem viděla na několika českých scénách (za nejlepší považuji inscenaci Divadla na Vinohradech v r. 1993). Také se mi líbit film v anglickém znění (Dancing at Lughnasa).
Dojemný příběh pěti dospělých sester na irském venkově (děj se odehrává v hrabství Donegal na severozápadě Irska ve třicátých letech 20. století). Každá z pěti povahově rozdílných sester má své každodenní starosti i své nenaplněné sny. Není pro ně snadné žít spolu, ale nemohou dost dobře být ani jedna bez druhé. Určitě hra k zamyšlení o tom, co vlastně od života očekáváme, nakolik si za svůj osud můžeme sami, zdali jsme v životě zodpovědni jen sami za sebe nebo i za své blízké.
Asi nejlepší hra od irského dramatika přelomu 20./21. století. Určitě doporučuji.
Obálka je stejná jako u slovenského vydání - viz. Thajská kuchyně