dalimoni dalimoni komentáře u knih

Boží pěst Boží pěst Frederick Forsyth

Velmi čtivá kniha, prostředí Blízkého východu v roce 1990, kdy Saddám a jeho vojsko vstoupilo do Kuvajtu. Klasický čtivý styl, kvalitní popisy špionážní práce hlavního hrdiny i vojenských operací, které mají reálný základ ve skutečné válce, která proběhla před 20 lety.

26.06.2011 5 z 5

Aliance Aliance Veronica Roth

Knihu hodnotím jako celek. Hodnotím celou trilogii, tedy všechny 3 díly. Klidně by to mohla být jedna kniha, protože dějové napojení je tak plynulé, jakoby sama autorka nebo nakladatel udělal z jednoho díla 3 díly na pokračování. Proto i doporučuji číst najednou.
V Respektu jsem před pár dny četl, že tato kniha je určena pro mládež. Cílová skupina čtenářů a čtenářek je údajně 14-21 let, občas to prý čtou lidé okolo 30 let. Patřím bohužel mezi tu poslední skupinu :-)
Hlavní hrdinové jsou teenageři, příběh je protkán zajímavou love story hlavních hrdinů.... Ale já jako čtenář "nad 30 let" jsem v díle viděl i jiné aspekty. Vzepření totalitě, propaganda, "vymývání mozků, obětování se pro vyšší myšlenku a svobodu, ovládání informací....
Kniha je velmi zdařilá, velké + je, že to přiláká ke čtení široké masy, které by možná jinak nezačaly číst. Kromě velmi zajímavého a originálního příběhu, který je protkán love story hlavních hrdinů, vztahy mezi sebou i starší generací v něm mezi řádky vidím plno zajímavých jinotajů, které odkazují na významné události historie lidstva, která se bohužel neustále opakuje i když v jiných kulisách.....

11.08.2014 5 z 5

Švábi Švábi Jo Nesbø

Jsem rád, že jsem Šváby četl až po Spasiteli, Nemesis, Pentagramu a Sněhulákovi. Je to o dost nižší level, je vidět, že se Nesbo postupně "naučil" příběh lépe vystavit, více vygradovat napětí i zápletku, tak aby to nebylo místy nudné. Postupně se u nás vydávají i starší příběhy Harryho Holea a aspoň pro mě jsou o dost slabší a pokud bych jimi začal, tak bych se nedostal k těm peckám, které už nemají hluchá místa.
Švábi nejsou špatní, ale kdo četl dříve dříve zmiňované knihy, musí být zklamán. Postava Harryho je sice svérázně sympatická, jako v jeho jiných příbězích, ale samotná zápletka je místy nudná, příběh nemá správný "drive" a i když je poslední třetina knihy celkem svižná, celkový dojem je průměrný. Každopádně mě to od Nesba a jeho příběhů s Harrym neodradilo, protože vím, že později napsal lepší knihy a postupně se zlepšuje, takže se těším na další....

27.12.2013 3 z 5

Zima světa Zima světa Ken Follett

Druhý díl trilogie, opět velmi čtivé, hlavními hrdiny jsou především děti hrdinů z prvního dílu. Stávající postavy se sice v knize vyskytují, ale již nehrají tak klíčovou roli. Velmi dobře je vylíčen nástup fašismu, hlavně pasáže přímo z Německa a ta atmosféra strachu a "nadšení" zmanipulovaných davů, které oslavují nástup diktatury a budoucí zkázy. Samozřejmě že hlavním tématem je druhá světová válka a autor nemůže "nechat všechny postavy přežít". Proto se zde setkáme se smutnými okamžiky, které v té době zasáhly miliony lidí a prostřednictvím knihy je můžeme prožít s našimi hlavními hrdiny. Opět musím vyzvednout skvělý vypravěčský styl a zachycení nejdůležitějších okamžiků prostřednictvím našich hlavních hrdinů. Závěr války mi trošku přišel strohý, ale chápu, že pokud by chtěl Ken Follett všechny důležité okamžiky druhé světové války zachytit v tomto románu, tak by kniha musela mít aspoň jednou tolik stran a to už by mu asi nikdo nevydal :-)

09.06.2013 5 z 5

Disident Václav Havel Disident Václav Havel Daniel Kaiser

Další z knih o Václavu Havlovi. Tentokrát je podrobněji probírán jeho život před prezidentským obdobím. Tato část života není tolik známá (aspoň pro mě), jako jeho veřejné působení v roli prezidenta po roce 1989. Autor se snažil nahlížet na osobu Václava Havla objektivně, jako na člověka, který je obyčejným smrtelníkem, člověka, který má i chyby, jako každý z nás.
Právě tím neosobním reálným pohledem, který se nebojí kritiky, hodnotím tuto knihu velmi pozitivně.

22.06.2015 5 z 5

Učedník Učedník Hans Rosenfeldt (p)

Výborné, výborné...., ještě lepší než Temná tajemství. Kniha tak vtáhne do děje, že jsem posledních 200 stran četl téměř v kuse a skoro jsem nechtěl jít spát, dokud nedočtu. Výborně vykreslené hlavní postavy, precizně propracovaný příběh. Máme tady další skvělou autorskou dvojici, která si nic nezadá s autory typu Nesbo, Olsen...
Mimochodem jeden z autorů napsal scénář k seriálu Most - který momentálně běží na ČT2 a patří mezi nejlépe hodnocené seriály ve filmových databázích...(vůbec se tomu nedivím, protože ti kluci a překladatel opravdu umí...:-)

26.11.2014 5 z 5

Hovory s T. G. M. Hovory s T. G. M. Karel Čapek

Pro mě vynikající, zvlášť v době současné, kdy neustále převládají politické půtky (ne že by tehdy nepřevládaly, ale asi měly jinou úroveň). V knize se čtenář dozví něco ze života samotného Masaryka, o jeho studiu, posléze politickém i osobním životě, jeho názorů na demokracii, politiku, národ....
Mě osobně velmi bavily právě dobové články z Lidových novin o Masarykovi, pomocí kterých jsem se "dokázal přenést" o téměř 90 let zpátky a nasávat tehdejší atmosféru. Velmi působivě popsán pohřeb a poslední rozloučení s T.G.M., které trošku evokovalo nedávné rozloučení s Václavem Havlem.
Taky mě pobavily občasné hlášky prezidenta, které Čapek v knize zachytil, nepostrádaly vtip, nadhled a čišela z nich velká osobnost "Tatíčka Masaryka". I když je kniha desítky let stará, mnoho myšlenek přetrvává dodnes a je jen škoda, že současná politická reprezentace nedokáže (neumí nechce?) využít něco z jejich potenciálu.

23.08.2013

Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Asi nejsem cílová skupina, pro kterou kniha byla napsána, přesto si dovolím krátký komentář. Kniha je velmi chytlavá a čtivá. Příběh vtahuje čtenáře do děje (ich forma, přítomný čas). Čtenář (aspoň já ano) si připadám, jako bych "závodil" s nimi. Na pozadí příběhu romantika (určeno spíše ale nejenom mládeži), ale také tuhý totalitní režim Kapitolu (ve kterém je trošku připodobnění Orwela). Autorka projevila velkou fantazii, od určité části knihy nešlo přestat číst. Velmi zajímavý námět, ve kterém nejde jen samotné "hladové hry", ale kniha ukazuje i skrytý význam totality, která by v budoucnu mohla mít třeba tuto podobu. Osobně jsem zvědav na filmové zpracování (podle některých spolukomentátorů lepší než kniha, podle některých horší). Osobně většinou nejprve čtu, pak někdy narazím na film. Ještě se mi snad nestalo, že by film překonal knihu a proto se těším, i když nečekám, že se mi má zkušenost změní :-D.

08.08.2013 5 z 5

Proces Proces Franz Kafka

Letos máme výročí 130 let od narození Franze Kafky, proto jsem se rozhodl ho "zkusit". K této knize jsem se dostal až teď, téměř 20 let po maturitě a jsem tomu rád. V době studijních let bych na tuto knihu "neměl" - asi sílu, chuť, náladu, trpělivost a určitě pochopení. Velmi působivě napsáno, atmosféra stísňující, tíživá. Kafka píše úplně jinak než naprostá většina autorů, které jsem kdy četl. Není to kniha na letní dovolenkové čtení, chce to čas, klid, aspoň já jsem potřeboval naprostou koncentraci, abych ty myšlenky ve větách dokázal jakž takž zpracovat a "pochopit"? (to může každý jinak :-))

19.07.2013 4 z 5

Zabijáci Zabijáci Jussi Adler-Olsen

Ze začátku knihy jsem si myslel, že to bude slabší než Žena v kleci, kterou jsem četl asi před měsícem, ale postupně to nabralo spád, autor odkrýval tajemství příběhu a gradace na závěr neměla chybu. Hlavní hrdina Carl i jeho asistent Asad jsou mi jako postavy velmi sypmatičtí, jejich dialogy nepostrádají vtip a humor i při velmi napínavých situacích. Už se těším na další knihy, které budou brzo přeloženy do češtiny a mají vyjít v roce 2013. Žena v kleci pro mě o kapánek lepší, ale i tato kniha je pro mě na 5 hvězdiček.

10.08.2012 5 z 5

Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

Osobně se mi více líbila kniha Zmizelá. Autorce nelze upřít velmi umné pracování s hlavními postavami, kdy jde "až na dřeň" do jejich niterních osobních myšlenek, které jim "lítají" hlavami a které ani nejsou vysloveny nahlas. Trošku depresivní námět. Souhlasím s předkomentátory, většinou právě bestsellery nejsou až tak dobře hodnoceny. Velkou roli hraje komerční propagace, bestseller není nic jiného než dobře prodávaná kniha, která ale o kvalitě a čtivosti moc nevypovídá. Spíše právě o kvalitní propagaci, která zláká čtenáře a ti jsou pak "zklamáni". Já osobně zklamán nejsem, věděl jsem zhruba do čeho jdu. Autorčin styl je neotřelý, není tak běžný, ale nemusí každého vtáhnout.

21.03.2014 4 z 5

Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

4. případ Carla a jeho spolupracovníků. Zpočátku jsem měl pocit, že je to trošku slabší než předešlé díly, ale to mě brzo přešlo. Druhá polovina knihy má velmi rychlý spád a Adler Olsen dokázal udržet vysokou laťku (co se týče napětí, čtivosti i vtipnosti). Tentokrát dostala trošku větší prostor i jeho druhá asistenka Rose (ve všech knihách je vylíčená jako pološílená a zároveň geniální osoba :-)).
Jeho knihy mě baví číst. Mají dobře propracovaný příběh, výborně vylíčené hlavní hrdiny a lehké a vtipné dialogy tomu dávají tu pověstnou třešničku na dortu.

15.11.2013 5 z 5

Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Knihu jsem četl jako tip od bratra, ale tip na film. Já preferuji nejprve (pokud) je to možné literární předlohu a pak zhlédnout, jak se s tím režisér a filmaři poprali. Vyprávěno "deníkovým" stylem, první část spíše o erotickém vztahu mladého chlapce a zralé ženy, druhá a třetí část se dotýká nacistické minulosti hlavní hrdinky. Autor umně popisuje vnitřní pocity mladého zamilovaného chlapce, později studenta a "zralého" muže, který stále nemůže zapomenout na svou lásku. Kniha mimo jiné nepřímo oslavuje touhu po literatuře a v některých pasážích zachycuje stále dodnes propíraný problém kolektivní viny Německa za druhé světové války. Respektive nemožnosti se vyhnout nacistické mašinérii. Zapojit se přímo či nečinně přihlížet? Co je horší?....

30.06.2013 5 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Do třetice a opět výborné. Tentokrát pomalejší rozjezd, ale druhá polovina strhující. Opět známé postavy z předešlých dílů, které jsou velmi dobře vykresleny a tentokrát je velmi dobře zpracován i profil pachatele, jeho uvažování, pohnutky, motivy, takže opět hodnotím 5 hvězdami a těším se na další díl série. Velmi oceňuji i vtipnost dialogů a nadhled hlavního hrdiny + aspoň pro mě výborný překlad (i když originální znění neznám, protože dánsky neumím :-))

28.12.2012 5 z 5

Pravda o případu Harryho Queberta Pravda o případu Harryho Queberta Joël Dicker

Pro mě osobně velmi dobrá (skoro bych řekl "top kniha"). Zajímavý příběh prolínající se současností i 30 let starou minulostí. Velmi "návykově" napsáno, vždy jsem se těšil na večery, kdy jsem měl čas číst dál a postupně poznávat pravdu :-). Z relativně banální zápletky a motivu zločinu dokázal autor vykreslit zajímavý příběh, kde není nic jasného skoro až do konce. Osobně se mi také líbily začátky kapitol ("rady spisovatelům"), které byly opravdu trefné.

08.03.2014 5 z 5

Jarek Nohavica Jarek Nohavica Dana Čermáková

Jarka Nohavicu mám rád, jeho písně prolínají životy mnoha lidí (můj nevyjímaje :-), zpívají se u táborových ohňů i při jiných příležitostech, proto jsem si knihu půjčil a přečetl. Navíc je to slezský patriot, který nezapomíná, kde vyrůstal a dodnes žije. Není to klasický životopis, pouze "životopis jeho tvorby". Kniha postupuje od raných 80. let, kdy Jarek začínal až po současnost. Je zaměřena především na jeho tvorbu, písně, texty, koncerty... Autorka neopomene zmínit základní informace ze soukromého života např. těžké období závislosti na alkoholu, vztahy se svou nejbližší rodinou a přáteli... Především se ale věnuje jeho samotné umělecké tvorbě. Je zde i zmínka o natáčení filmu Rok Ďábla (stručně popsáno, jakým způsobem toto dílo vznikalo). Doplněno dobovými rozhovory, které byly v dané době zveřejněny v tuzemských periodikách. Doporučuji pro všechny milovníky písní a textů Jarka Nohavici.

31.10.2013 5 z 5

Temná tajemství Temná tajemství Hans Rosenfeldt (p)

Velmi slušný detektivní příběh, na kterém autoři ukazují týmovou spolupráci při vyšetřování vraždy (od lidí, kteří zajišťují stopy na místě činu až po IT specialistu, který sbírá informace "od stolu"). Kromě klasického vyšetřování vraždy se příběh dotýká i samotných hlavních i vedlejších hrdinů, jejich běžných rodinných starostí a radostí...Postava psychologa Sebastiana, který nenásilně vstoupí na scénu hned na začátku knihy se nakonec ukáže jako klíčová a autoři s ní dokáží velmi umně pracovat (ponořují se do jeho nitra a zkoumají i jeho minulost).
Samotný závěr knihy (poslední 2 strany) jsou třešinkou na dortu, i když se netýkají samotného vyšetřování (nemůžu prozrazovat pro budoucí čtenáře) - jen chci upozornit, že kniha nekončí vypátráním vraha :-). V posledních pár letech je tady vydáváno přehršle severských detektivních thrillerů, tento patří dle mého názoru mezi ty zdařilejší.

29.09.2013 5 z 5

Ve stínu mafie Ve stínu mafie Jozef Karika

Brutální, syrové, dechberoucí. V první polovině knihy jsem místy byl dost ochromen surovou brutalitou, kterou autor umí tak barvitě vylíčit. Postupně děj graduje, v knize nejsou hluchá místa, hlavní hrdina se pak "vybarví". Kloubouk dolů před mladým autorem, který dokázal na příběhů tří hrdinů popsat jejich vývoj od základní školy až do jejich dospělosti.

13.12.2012 5 z 5

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Přečteno za dva večery, Marius to napsal opravdu čtivě jako příspěvky do novin. Kdybych takovou knihu četl třeba o Polsku nebo Maďarsku, tak bych z toho asi neměl takový zážitek, protože polské nebo maďarské hrdiny neznám, ale jako Čech jsem si přišel na své. Některé věci jsou všeobecně známé, ale podrobnější souvislosti jsem se dozvěděl až tady. U nás v Ostravě šla premiéra Gottlandu jako divadelní hra, tu jsem bohužel neviděl a od známých jsem slyšel spíše kritiku, ale kniha byla výborná, vřele doporučji všem, co jí nečetli - neměli bychom zapomínat na dobu nedávné minulosti.

15.08.2011 5 z 5

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Fascinující čtení, velmi zajímavý příběh a skvělý popis děsivé doby tuhého režimu Sovětského svazu, vřele doporučuji přečíst, děj Vás strhne, popis tuhé totality Vás ohromí, opravdu to stojí za přečtení.

02.07.2011 5 z 5