danielosbourne
![Ví o tobě Ví o tobě](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330877/vi-o-tobe-sCU-330877.png?v=1679952108)
Tahle kniha mi nějaký ten čas ležela v knihovničce a konečně na ní přišla řada. Tak nějak jsem si myslel, že vím, co od knihy očekávat, ale čím dál jsem se v příběhu dostával, tím víc jsem byl překvapený. Ten mysteriózní prvek byl trochu risk, ale nebyl to nakonec takový průšvih, jak by se dalo čekat. O věcech, které se v knize dějí vím, ale autorka to podala tak nějak zvláštně, že jsem nebyl nadšený, jak bych jindy byl, protože tyhle věci mě zajímají.
Co mě na knize ale opravdu rozčilovalo, byly jednotlivé charaktery. Snad všichni mi lezli na nervy a nejvíc v těch momentech, které by šli vyřešit naprosto jednoduše. Zase, o čem by se psalo, kdyby se vše jednoduše vyřešilo, že? Takhle je to pro mě slabší průměr, a to jen kvůli postavám, protože určité napětí v knize bylo.
Autorka má rozhodně plusové body za to, že se nebála do knihy vložit onen mysteriózní prvek, protože to klidně mohlo knihu pohřbít. Nestalo se tak.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nezapomeň Nezapomeň](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372547/nezapomen-EdG-372547.png?v=1519894957)
Dlouho jsem si chtěl přečíst tuto knihu a konečně jsem se k tomu opravdu dopracoval. Velice mě zaujala už samotná anotace, ale tak nějak jsem si myslel, že Gavin má být dědeček. Jak se ukázalo, není to dědeček, ale je to muž v nejlepších letech.
Příběh je velice citlivý a emotivní, takže se mi u pár pasáží stalo, že jsem měl slzy v očích. Je pravda, že pasáže, které se věnovali Gavinovi a jeho vzpomínání na Sydneyho, se mi líbily o něco více, než pasáže o malé Joan, ale sympatičtí mi byli oba.
Kniha se četla sama a jsem velice rád, že jsem se konečně dostal k jejímu přečtení, a že se stala součástí mé knihovničky. Takhle citlivých knih je málo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rytíři vypůjčené temnoty Rytíři vypůjčené temnoty](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426977/rytiri-vypujcene-temnoty-Ts4-426977.png?v=1590000035)
Kniha Rytíři vypůjčené temnoty je často v zahraničí přirovnávána k sériím jako Harry Potter, Hraničářův učeň, Percy Jackson nebo Hunger games. To byl důvod, proč jsem se do této knihy pouštěl.
Začneme tedy s tím, že podobnost s těmito sériemi je pramalá. Co se Hraničářova učně týče, to nemohu posoudit, ale je dost možné, že s touto sérií si kniha podobná bude. Pokud bych měl Rytíře vypůjčené temnoty k něčemu přirovnat, přirovnal bych to trochu k sérii Nástroje smrti od Cassandry Claire, ale pro mladší čtenáře.
Kniha se mi četla hodně dobře. Začátek byl napínavý a zajímavý, prostředek trochu zdlouhavý (zde se mi více líbily kapitoly se Simonem, kterých bylo bohužel strašné málo) a konec byl opět akční a napínavý. V knize není nouze o souboje a nějaká ta magie se zde najde také.
Autor vytvořil zajímavý a celkem propracovaný svět, který zaujme.
O knize se píše, že by měla být zábavná, což nemohu potvrdit, protože mně přišla dost temná a melancholická. Nicméně jsem si knihu užil a rozhodně ji mohu doporučit. Pokud u nás vyjdou další díly, budu si je chtít přečíst.
P.S. Ta obálka se podle mě moc nepovedla ????
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Síla bouře Síla bouře](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419308/sila-boure-Wyl-419308.jpg?v=1567262613)
Musím říct, že Síla bouře je zatím nejlepší díl v této sérii. Do příběhu vstupuje nová postava piráta Evana Strangwarda, který mi byl velice sympatický. Je nutno podotknout, že i když je Evan pirát, tak na moři a na lodích se ocitáme zřídka, takže pokud stejně jako já nemusíte piráty a ani příběhy, které se odehrávají na lodích, tak se nemusíte bát. Drtivou většinu knihy se nacházíme na souši a na moři se pohybujeme jen v první třetině knihy.
Co se mi na téhle knize skutečně líbí, je to, že konečně sdružuje všechny postavy z předešlých dílů a druhá věc, která mě potěšila, je, že se v knize hojně vyskytuje postava Destina Karna, kterého jsem si oblíbil už v prvním díle a patří mezi moje nejoblíbenější postavy v této sérii.
Konečně jsme se taky dozvěděli něco víc o magických symbolech a historii jejích nositelů, za což jsem rád.
Co bych této knize, potažmo sérii, trochu vytkl, je to, že se autorka drží v příběhu tak nějak na povrchu a nevyužívá potenciál, který v knize má nastolený. Přitom na konci této knihy dokázala, že to umí. Doufám, že tedy tento potenciál využije v dalším díle, na který se už teď velice těším.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sága 9 Sága 9](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406812/saga-9-Bjl-406812.jpg?v=1556629748)
Další našlapanej díl, kde se objevují postavy, které již v pár knihách chyběly a všechno se začalo dávat tak nějak pěkně dohromady.
No, a pak přišel konec a u závěrečného obrázku mi spadla čelist, naskočila mi husí kůže po těle a chtělo se mi křičet. Co je tohle zase za konec?
A teď čekání na desátou knihu, která je v nedohlednu a kdo ví, kdy se k nám vůbec dostane...
Jsem naštvaný a mírně v šoku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sága 8 Sága 8](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388953/saga-8-uvV-388953.jpg?v=1538326514)
Pozvolnější díl, který nehraje tak moc na emoce, což se mi na téhle sérii nejvíce líbí. Že dokáže z člověka na pár stránkách vyždímat co se dá.
Sice jde o pomalejší díl, který nás ale posune v příběhu zase o něco dál a dotáhne do konce jednu z rozjetých linií. Takže spokojenost, ale tentokrát "jen" za 4*
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dvě temné vládkyně Dvě temné vládkyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434050/dve-temne-vladkyne-oC9-434050.jpg?v=1585906566)
Na třetí díl Temných korun jsem se neskutečně těšil. První díl téhle série si mě naprosto získal a druhý mě jen utvrdil v tom, že jde o skvělou sérii. Když jsem se ale začetl do třetího dílu, pocítil jsem mírné zklamání, protože se začínaly řešit věci, které mi nepřišly v tu chvíli důležité. Po tom, jak skončil druhý díl, jsem očekával, že se budeme zabývat jinými věcmi, ale autorka rozhodla jinak.
Někdy po sté stránce se ale vše začíná dávat dohromady a začne postupné přiostřování. I když jsem přečetl knihu s rychlostí blesku, tak musím přiznat, že podle mě jde o zatím nejslabší díl série. Ale dost možná je to tím, že jsem očekával opravdu trochu jiný příběh. Nicméně se mi i tento díl líbil a netrpělivě vyhlížím závěrečný díl.
V tomhle dílem jsem však přehodnotil své sympatie k jednotlivým královnám. Zatímco jsem do teď měl nejraději Arsinoe, po tomhle díle musím ale přiznat, že je to Katharina, která má nejzajímavější příběh a jsem neskutečně zvědavý, jak to s ní všechno nakonec dopadne.
Zároveň kladně hodnotím to, že se autorka rozhodla trochu více představit svět, ve kterém se příběh odehrává a dát více prostoru do teď vedlejším a i novým postavám.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Holubice a had Holubice a had](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434697/holubice-a-had-fqH-434697.jpg?v=1582626805)
Holubice a Had mě nenechala chladným a po té, co u nás konečně vyšla, jsem se do ní musel pustit. Rozhodně nejsem zklamaný, ale pokud pomýšlíte nad fantasy knihou, tak vás tato kniha nejspíš neuspokojí. Jak už je zde několikrát zmíněno, tato kniha funguje po romantické stránce, ale jako fantasy kniha je nedostačující.
Pokud ale přemýšlíte nad tím, že byste si přečetli knihu, kde hlavní prim hraje "paranormální" romance mezi čarodějnicí a lovcem čarodějnic, tak si tuhle nádheru nenechte ujít, protože po téhle stránce funguje skutečně skvěle.
Postavy jsou velice sympatické, Lou úžasně sarkastická a kniha napsaná tak, že nenudí. Teď nezbývá než doufat, že se v druhém díle autorka zaměří především na svět, který by mohla více rozepsat a přenese do něj i svůj skvělý humor, který předvedla v této knize. Těším se na pokračování.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Křišťál času Křišťál času](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420882/kristal-casu-R8K-420882.jpg?v=1569856108)
Hodnotím sice stejně vysoko jako předešlé díly, ale tenhle díl mi zatím přijde nejlepším v celé sérii. Postavy jakoby trochu dospěly, už to není tak moc ukňourané a infantilní a děj nabírá na obrátkách. Autor se nejspíš pořádně rozepisuje a tahle "navazující trilogii" má mnohem lepší příběh a grády, než trilogie původní. Už se opravdu těším, jak autor příběh zakončí a co všechno si pro nás ještě připraví. Originalita mu tedy opravdu nechybí!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hlava plná přízraků Hlava plná přízraků](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310014/hlava-plna-prizraku-sKd-310014.jpg?v=1477740351)
Opravdu zvláštní kniha. Vlastně ani nevím, jestli hlavním příběhem mělo být posednutí mladé dívky něčím nadpřirozeným nebo postupný rozpad rodiny, která je sužována něčím neznámým a rozchází se v řešeních této situace. Neříkám, že by se mi kniha nelíbila, ale zkrátka sem jí moc nepochopil. Možná by to mohlo být tím, že tak bylo až moc aspektů, kterým se autor věnoval. Ani tak ale nebyl problém, abych knihu dočetl a dočkal se vytouženého konce. I když nebyl podle mých představ a vlastně takový nějaký. Jako celá kniha. Přečíst ji můžete, ale nečekejte nic velkého.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hadí doupě Hadí doupě](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257/hadi-doupe-5aE-257.jpeg?v=1594227576)
Moje pátá kniha od Agathy Christie a opět se mi velice líbila. Musím však jednu hvězdičku u hodnocení ubrat, protože jsem již v polovině knihy odhalil vraha a dokonce jsem i odhadl motiv vraždy. Závěr pro mě tak nebyl žádným velkým překvapením. Odnáším si ale skvělý pocit z toho, že se mi konečně podařilo přelstít královnu detektivek a prokouknout její kamufláž.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vampýrská akademie Vampýrská akademie](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24194/vampyrska-akademie-Lpp-24194.jpeg?v=1619954324)
Tahle kniha se pro mě stala takovým malým experimentem, jak moc je zaměřena na dívčí publikum, které tuto sérii vynáší do nebes. Odpověď je: Hodně. Po celou dobu knihy se zde řeší otázky vztahů a sexuální přitažlivosti, což zapříčiňovalo to, že jsem o knihu ztrácel zájem. Ne že by na tom bylo něco špatného, ale už toho bylo prostě moc. Uvítal bych o něco více akce a trochu pozměnit charaktery některých postav. Lissa se s tím věčným kňučením opravdu nedala snést. Přemýšlel jsem, že bych Vampýrskou akademii ohodnotil dvěma hvězdami, ale poslední kapitola mě utvrdila v tom, že si tato kniha zaslouží průměrné hodnocení. Nejvíce na této knize oceňuji jednoduchý styl psaní, díky kterému je tato kniha spíše odpočinkovým čtením. Na další díly se prozatím nechystám, ale úplně nezatracuji možnost, že bych se někdy pokusil v této sérii pokračovat.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poslední navěky Poslední navěky](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257046/posledni-naveky-Igx-257046.jpg?v=1455219874)
Rozhodně dospělejší, než byly předešlé dva díly, ale stále to není na plné hodnocení. Velice mě překvapil začátek knihy, který mě ihned vtáhl do děje. Trochu mi opět vadily postavy Agáty a Sofie, které se opět chovaly místy nepochopitelně, ale dalo se to přežít. Závěr celé série se mi líbil, ale popravdě jsem rád, že už mám tuto sérii za sebou. Evidentně jsem nebyl cílovou skupinou :).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Grim přízrak Grim přízrak](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236393/grim-prizrak-236393.jpg?v=1421523508)
Druhý díl se mi četl o něco lépe než první díl, ale kvalitativně jsou oba díly na stejné úrovni. Mladí čtenáři budou z těchto knih nadšeni, ale i starší čtenáři si knihu užijí. Rozhodně mě bude zajímat, jak bude série pokračovat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16188/stara-dama-vari-jed-iDP-16188.jpg?v=1451642273)
Skvělá oddychová četba, kterou jsem od této knihy očekával. Příběh byl poměrně zajímavý a vývoj událostí místy překvapující, ale humorné to podle mě není. Černému humoru moc neholduji a po zkušenosti s Paasilinnou si dovoluji říci, že je mi cizí i severský humor. Přesto však na autorovi knihy nezanevřu, protože se čtou velmi dobře, a jak už jsem říkal, je to skvělá odpočinková četba.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Půlnoční koruna Půlnoční koruna](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259919/pulnocni-koruna-CO7-259919.jpg?v=1621365863)
Sarah J. Maas mě opět dostala. Trochu jsem se při čtení první poloviny bál, že nebude kniha tak dobrá, jako byl Skleněný trůn, ale druhá polovina vše vylepšila. Pokud Půlnoční koruna předešlý díl nepřevyšuje, rozhodně se mu kvalitou vyrovnává. Nedočkavě vyčkávám na další díl!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Červený vrch Červený vrch](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203719/cerveny-vrh-203719.jpg?v=1397764450)
Tato kniha je velmi silná na charaktery, s kterými čtenář prožívá jejich osudy a nechce je ztratit. Myslel jsem na ně při čtení, myslel sem na ně, když jsem knihu musel odložit a dokonce i před spaním. Proto mě hrozně mrzí, jak autorka uspěchala závěr, a jak to s postavami dopadlo. Jinak jde o velmi čtivou knihu, která mapuje zombie apokalypsu, jež zachvátila celý svět.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Životy, které jsme ztratili Životy, které jsme ztratili](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166646/zivoty-ktere-jsme-ztratili-ktF-166646.jpg?v=1579887040)
Rozhodně lepší počtení, než byl první díl. Knize vyloženě prospělo, že se autorka rozhodla nepokračovat v deníkových zápiscích a psát knihu normálním, výpravným stylem. Ale jsem tedy pevně rozhodnut, že si pořídím třetí díl v angličtině, protože to jak tenhle díl skončil...to by takhle nešlo. Takže pokud by někdo z vás náhodou měl třetí díl v angličtině doma a rádi by jste se ho zbavili, dejte vědět, protože bych byl velký zájemce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Skleněný trůn Skleněný trůn](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235352/skleneny-trun-rl8-235352.jpg?v=1621365651)
Už dlouho jsem si žádnou knihu takhle neužil. Skvěle vybudovaný svět s velice příjemnými postavami a zajímavým příběhem zajistil, že jsem knihu nemohl dát z ruky. Obrovské překvapení a nemůžu se už dočkat dalšího dílu. A o té krásné obálce se snad ani člověk nemusí zmiňovat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1543/rosemary-ma-detatko-961-1543.jpg?v=1543849251)
Rosemary má děťátko a nemá to holka vůbec jednoduché. Knihu jsem vzal do ruky a nepustil jí, dokud jsem jí nepřečetl. Kniha je opravdu čtivá, ale jejím hlavním záporem je průhlednost děje. Rosemary je poměrně naivní dívenka. Ale i tak Ira Levin stvořil skvělou knihu, jejíž název zná snad i každý nečtenář.