ddkk ddkk komentáře u knih

Když jsi odešel Když jsi odešel John Marrs

Nevím, jestli bych knihu označila zrovna jako temný psychothriller. Minimálně tři čtvrtiny děje jsou věnovány osudům hlavních protagonistů - opuštěné Catherine a zmizelého Simona. Catherine prožívá život osamělé matky - samoživitelky, která si nakonec skvěle se vším poradí, zatímco Simon se toulá světem a užívá si své další a další životní šance...Teprve poslední kapitoly začnou rozkrývat všechno to, co se za posledních pětadvacet let vlastně stalo a co bylo tím prvotním impulsem. Ale thriller?

Nekomunikace, nedůvěra, falešná očekávání, domněnky a omyly, z toho všeho plynoucí tragédie, které se nedají vrátit zpět.
A také pokřivená minimálně sociopatická, ne-li psychopatická osobnost, která neví co je to empatie a city...

Dávám za čtyři a doporučuji.

02.09.2020 4 z 5

Na okraji propasti Na okraji propasti Bernard Minier

Tak tohle tentokrát vůbec není thriller a myslím, že vlastně ani klasická detektivka. Minier se rozhodl napsat velmi výživný román, v němž se mimo jiné vyskytují brutální vraždy, o které však ve skutečnosti jde až v druhém plánu. I proto zřejmě hodnocení čtenářů poměrně kolísají a mnohdy jsou dosti nízká. Očekávání, že jde o podobnou knihu, jaké u nás Minier dosud vydal, se nenaplňuje.

O to zajímavější je ale obsah románu - je to v podstatě varování před nadužíváním a hlavně zneužíváním moderních technologií, které se vyvíjejí mílovými kroky, aniž si to většina dnešních uživatelů vůbec uvědomuje.

Děj, posazený do Hongkongu, kde Minier knihu většinou napsal, je na první pohled jasný - hlavní hrdinka byla přijata do společnosti Ming, aby spolupracovala na nově vyvíjené umělé inteligenci. Teprve postupně se odhalují další netušené souvislosti, motivy i děsivé důsledky...Bohužel se domnívám, že zas tak moc daleko od skutečnosti obsah románu není...

Jediné, co mně trochu vadilo, je náhlé odhalení dalších překvapivých vztahů skoro na konci knihy aniž máte možnost alespoň něco tušit. Přesto román hodnotím plným počtem a těm, kteří neočekávají plnohodnotný a plnokrevný thriller, doporučuji.

01.03.2020 5 z 5

Sladký čtvrtek Sladký čtvrtek John Steinbeck

Příjemné pokračování příběhů z Plechárny. Poslouchala jsem jako audioknihu, která mne provázela každou volnou chvilku, kdy jsem nemohla číst...Steinbeckův humor je mi velmi blízký a u Sladkého čtvrtku tomu není jinak. Moc jsme se pobavila, zvlášť u Mackova rozjímání o institutu manželství:

"...Hele, mám teorii a dám ji do placu", řekl Mack, "jestli nejste na poslouchání moc sťatý. Tak ta teorie, až vám ji povím, vás nejspíš pořádně vydejří. Ale než se k ní vyjádříte, nezapomeňte, že ráno je moudřejší večera. Já si myslím, že pan doktor potřebuje manželku!"

"Cože?"

"No, ženit by se s ní nemusel", klidnil je Mack, "víte, jak to myslím."

Neobdařit absint mládence snášenlivostí, čekala by Macka série rvaček hned na místě.

"Prosím, abyste mne nepřerušovali. Hodlám probrat ženskou otázku ve Spojených státech. Vemte si rozvody a jejich příčiny a dojdete k jedině správnému závěru. Jediný člověk, který by neměl mít nic společnýho s výběrem manželky je ten, co si ji má vzít. To je nad slunce jasnější! A stejně jistý je, že když mu nikdo neporadí, skoro vždycky si veme tu nepravou."

"No jo, ale nejnebezpečnější je ženit se vůbec!"

"Máte chlapy, že se bez toho neobejdou," řekl Mack.

"Navrhuješ, abychom pana doktora, našeho nejvěrnějšího přítele, nacpali do manželskýho chomoutu?"

"Žádal jsem vás, abyste nestříleli vod boku a dřív se na to vyspali", upozornil Mack důstojně...

Pro mne za pět a doporučuji.

16.02.2020 5 z 5

Mach a Šebestová Mach a Šebestová Miloš Macourek

Kdo by neznal Macha a Šebestovou! Provázeli dětská léta mého syna a dcery, bavili jsme se nad jejich příběhy i my, rodiče. Geniální spojení Macourek-Born-Nárožný je v televizním zpracování nesmrtelnou klasikou...a teď žasne nad jejich tak normálními a přitom fantastickými příběhy i můj vnuk! A stejně jako jeho táta i on už definitivně převzal hlášku "doba ledová je doba ledová"...

Mimochodem, jaká byla vlastně křestní jména Macha, Šebestové, Pažouta nebo Kropáčka?

Samozřejmě plný počet a doporučuji.

11.02.2020 5 z 5

Pořád jsem to já Pořád jsem to já Lisa Genova

Mimořádný emocionální zážitek. Smutek a pocit bezmoci. A taky úvahy o tom, co kdyby...Příběh Alice se mne hluboce dotknul, a to nejen v jeho knižní podobě, ale i v jeho filmovém zpracování. Je strašné představit si, jak člověk, kterého léta znáte, se vám začne měnit a doslova odcházet před očima. Netuším, co bych si s tím počala...
Skvělá kniha, doporučuji.

27.12.2019

Robinsonka Robinsonka Marie Majerová

Knížka i film mého dětství. Hrozně mně bylo Blaženy líto a celý její příběh mě dojímal...pro současné děti něco nepředstavitelného nicméně poučného. I takový byl v té době život...

01.08.2018 4 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Bravo, Kim, bravo, Angelo! Další povedený kousek hodný času vašich čtenářů. Mně se díky Pokrevním poutům zase podařilo přijít na chuť radosti ze čtení a zábavě, kterou mi skýtá. Líbí se mi vynalézavost , nápaditost a přitom i přehlednost a logičnost příběhů Kim Stone. Knižní klub dává této sérii i pohodlný formát, který se dobře čte...Za mne plný počet a doporučuji :-)

08.07.2018 5 z 5

Dracula Dracula Bram Stoker

Po neutuchající invazi upírů a upírek všeho druhu, kteří se na nás hrnou z filmových pláten, TV obrazovek, videoher a literárních počinů všeliké kvality, jsem na tento typ hororů zanevřela. Prostě inflace téhož nemá zaručený marketinkový úspěch....Drákulu jsem četla před léty. Je to vynikající kniha, na kterou nedám dopustit. A není co dodat, prostě za pět.

13.11.2017 5 z 5

Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Úžasné ve své úděsnosti. Těžké čtení, těžko pochopitelný způsob myšlení hlavních postav, těžké hodnocení...Možná pomůže podívat se na opravdu výborný film se skvělým Rudolfem Hrušínským.

30.10.2017 5 z 5

3. dobrodružství pavouka Čendy 3. dobrodružství pavouka Čendy Pavel Čech

Ani 3. pokračování Čendových dobrodružství nás nezklamalo. Navázali jsme hned na předchozí díl a to bylo dobře. Souhlasím s Osicí, že by stálo zato vydat všechny Čendovy příběhy v jednom svazku. Ale zas tak moc to nevadilo. Pavel Čech je rozený vypravěč, který svým příběhům dokáže dát neuvěřitelnou autenticitu a poezii svými ilustracemi. Teď ovšem musíme počkat, jak to všechno dopadne a jestli Čenda najde Víla a Janu...

Čenda je aktuálně náš hrdina a tak mu musíme společně dát plný počet hvězdiček :-)

16.12.2021 5 z 5

Profesor v Antarktidě Profesor v Antarktidě Pavel Prošek

Anotace vystihuje obsah této moc zajímavé knihy. Pana profesora dlouho osobně znám, byl to můj skvělý učitel klimatologie a meteorologie na MU v Brně, později můj neméně skvělý kolega. A to, jak moc mu arktické i antarktické kraje učarovaly, jsem viděla v přímém přenosu. Knížka je opravdu vydařená a mohu ji jen doporučit.

12.12.2020 5 z 5

Písničky z pohádek a filmů Písničky z pohádek a filmů Zdeněk Svěrák

Dvojice Svěrák-Uhlíř nemá - podle mne, mezi autory písniček pro děti konkurenci. A v téhle knížce-zpěvníku jsou jejich největší hity z nejen dětských filmů: Dělání, Statistika, Nám se stalo něco překrásného, Není nutno, Hajný je lesa pán, Severní vítr a celá řada dalších. Texty jsou doplněny notami a roztomilými ilustracemi Vlasty Baránkové.

Dávám plný počet a vřele doporučuji.

20.11.2020 5 z 5

Návrat na ostrov lží Návrat na ostrov lží Michel Bussi

Příběh šestnáctiletého Colina trvá pouhé čtyři dny, ale je nabitý tolika událostmi, že by to leckomu stačilo na celý život. To, co se na imaginárním ostrově Mornesey odehraje, je stejně spletité jako labyrint středověkých chodeb pod ruinami opatství sv. Antonína. Ani chvíli není jasné, jestli to, co právě čteme, je pravda nebo lež a další manipulace. Je to prostě zběsilá jízda při pátrání po tom, co se skutečně před deseti lety na ostrově stalo, kdo je kdo a zda Colinův otec opravdu zahynul. Normální šestnáctiletý kluk by se z takového zemětřesení ve svém životě už dávno složil ... A navíc je ve hře tajuplný poklad kardinála Mazarina...

Podle samotného autora je román určen jak dospělým, tak i mladším čtenářům a je pravda, že jsem měla někdy dojem, že čtu francouzskou (a poněkud drsnější) verzi Rychlých šípů. Ovšem hon za pravdou a za pokladem - jak už to Bussi umí - je chytlavý, a i když jsem už pár stránek před koncem tušila jak se věci mají, stejně jsem knihu nepustila až do úplného závěru.

Bylo to napínavé, zábavné a dobrodružné. Mám sice radši jiné Bussiho knížky, nicméně Návrat na ostrov lží doporučuji.

P.S. Je mi trochu líto, že český překlad je ochuzen o mapku ostrova Mornesey, kterou Bussi (jako správný geograf!) umístil do předmluvy originálu. Dost mi chyběla.
A tak přidávám odkaz na ni u autora.

15.11.2020 4 z 5

Nejsem mrtvá Nejsem mrtvá Anne Frasier (p)

Bohužel, půjdu proti většině, protože mne kniha zklamala. Výborný a neotřelý nápad (unesená, týraná a zachráněná policistka) se autorce vymknul. Jakoby to byla její první kniha - a to tedy určitě není.

Obsahově nedotažené, spousta nahozených linek zůstala úplně nevysvětlených a opuštěných (nechci prozrazovat děj, ale třeba kdo a proč Jude vlastně unesl? kdo byl ten tyran? proč se víc nepracuje s její nabytou schopností vnímat vůně a pachy ...), nelogičnosti děje (jakoby si Jude po její záchraně vlastně nikdo nevšímal, včetně policie!...), podivná stylistika (možná se na ní podepsal i překlad?), postavy bez hlubšího vykreslení, atd. Odbytá, rychle nahozená práce. Bez napětí a spádu.

Kniha, kterou v USA ověnčila řada cen, pro mne jen za dva, a to jen pro ten dobrý nápad.

17.08.2020 2 z 5

Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého východu Lars Svensson

Fundovaná příručka pro každého, kdo se zajímá o ptačí říši. Knihu jsme zakoupili vzhledem k tomu, že se na naši poměrně rozsáhlou zahradu na okraji vsi postupně stěhují ptáci, které bychom tu snad ani nečekali: žluna, žluva, dudek, strakapoud, ořešník, pěnkavy, sýkorky, stehlík, hýl, zvonci, kosi...spousty špačků (někdy to u nás vypadá jako v hororu Ptáci), párek kachen divokých se nám každý rok občerstvuje na našem minijezírku a onehdy jsem tu přistihla čekat na kořist i volavku popelavou...a taky vzácné a překrásné vlhy....

Takže kniha Larse Svenssona je u nás každodenně zapotřebí. Podařilo se nám podle ní lecjakého ptáka identifikovat a dovědět se o něm spoustu zajímavostí. Kniha má skvostné ilustrace Killiana Mullarneyho včetně doprovodných popisů, takže vyhledávání je radostné a nadšené.

Knihu doporučuji všem příznivcům opeřenců a přírody vůbec. A samozřejmě plný počet.

01.07.2020

Elsyino tajemství Elsyino tajemství Camilla Läckberg

Výborná detektivka, určitě jedna z nejlepších z celé řady Eriky a Patrika. Smutný příběh s dějem prolínajícím se z dob 2. světové války do současnosti. Vyrovnávání se s hříchy minulosti, pochopení pro soudobou situací … a jak je zřejmé, nic není nikdy jen černobílé.

Dávám plný počet a doporučuji.

09.05.2020 5 z 5

Zimní muži Zimní muži Jesper Bugge Kold

I s odstupem několika dnů po dočtení Zimních mužů mám stále smíšené pocity. Už mnohokrát mne napadlo, jak se osud člověka může fatálně změnit jediným špatným rozhodnutím a souhrou náhod. Nikdo (naštěstí?) nedohlédne konce dějinných událostí jakou byla válka rozpoutaná hitlerovským Německem, ale většina z nás je schopna odhadnout důsledky vlastních nemorálních kroků.

Jenže - když jde o život a na výběr máte jen zdánlivě větší nebo menší zlo, co si vybrat? A když už si vyberete to "menší", kdo zaručí, že se nakonec přesto nepropadnete až na dno vlastních i obecných morálních hodnot?

Je to těžké téma a autor si nikterak nečiní nárok na jakékoli rozhřešení. Kniha je pro mne jednou z prvních, které se zabývají obdobím 2. světové války z pohledu Němců, členů SS a jejich rodin. Nadhled, který si Kold dokázal při vyprávění příběhů obou bratrů udržet a nesklouzl ani k jejich obhajobě ani k jejich zatracení, je moc důležitý a vede k zamyšlení...Jak je to snadné, uklouznout …

Dávám plný počet a doporučuji.

01.04.2020 5 z 5

Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Autentický příběh žen tří generací, který vypráví nejmladší z nich. Těžko si skutečně představit utrpení, jimž čínský národ v relativně nedávné době prošel. Vliv, jaký měla politika Mao Ce-tunga na prostý každodenní život každého jedince, je dnes neuvěřitelný. Ta krutost, nesmyslnost a především psychopatická touha po neomezené moci, které se nezastavily vůbec před ničím, jsou dnes jen těžko pochopitelné... O to víc doporučuji knihu k přečtení nebo poslechu (audioknihu bez patosu a manýr skvěla načetla Hana Maciuchová).

03.01.2020 5 z 5

Vyšší spravedlnost Vyšší spravedlnost Hans Rosenfeldt (p)

Vůbec to nebylo špatné. Přitom se autoři už už chystali Sebastiana a jeho kolegy ponechat jejich osudům...jenže čtenáři si vyžádali pokračování. A tak tu zase máme neuvěřitelného a často příšerného Bergmana, který, ač psycholog, chová se jak slon v porcelánu. My sice víme, proč a co se mu stalo, ale přesto...Ani ostatní na tom nejsou o moc líp a kdo ví, jestli by vůbec v normálním životě uspěli. Jenže právě proto je to tak zajímavé, mnohdy nepředvídatelné a napínavé. Ani případy, které vyšetřují, nejsou právě běžné, a tak do poslední stránky netušíte, co se to tu vlastně děje...Mně se to líbilo, dávám za pět s doporučuji.
P.S. A tentokrát je skoro jisté, že bude další pokračování. Nenápadný Billy se nám totiž pěkně klube...

17.11.2019 5 z 5

Jan Masaryk - Pravdivý příběh Jan Masaryk - Pravdivý příběh Pavel Kosatík

Pavel Kosatík a Michal Kolář odvedli skvělou práci. Až dodnes jsem k vlastní škodě o skutečném životě Jana Masaryka věděla jen málo. Díky této knize se mi najednou otevřely dveře k neuvěřitelnému množství informací o době, která byla pro Československo obdobím přetěžkým, a především k osobnosti Jana Masaryka. Pohled na tohoto muže, který se narodil do komplikované doby a ještě komplikovanější rodiny, je pro mne objevný a dosud ojedinělý. Autoři dokázali přiblížit Jana Masaryka jako člověka s mnoha osobními obtížemi, který zdědil po svém nepřekonatelném otci především povinnosti ke svému národu, vlastně na úkor osobního soukromého života, který nikdy de facto nenašel. Je to kniha, kterou doporučuji si přečíst, protože v ní nacházím přehledné a pochopitelné, fakty podložené vysvětlení tehdejšího dění, o kterém jsem se ve škole bohužel nedověděla prakticky vůbec nic a mám obavu, že dnes tomu není jinak.

12.07.2019 5 z 5