deirdre
![Zen a umění psát Zen a umění psát](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/3524/zen-a-umeni-psat-Dy0-3524.jpg?v=1548448402)
Hlavnou myšlienkou týchto Bradburyho esejí je hľadanie spôsobov "ako uvoľniť pravdu, ktorá spočíva v každom z nás." Pretože "všetky dobré príbehy sú v podstate jediným druhom príbehu, a tým je príbeh napísaný jedincom na základe jeho individuálnej pravdy." Taká literatúra, vyvierajúca z hlbín srdca vnímavého človeka, má potom potenciál zasiahnuť čitateľa, pretože "berie útokom každý z jeho zmyslov, jeden po druhom", takže sa ocitá vo vnútri príbehu, či chce, či nechce. O tom by dobrá literatúra mala byť a Mr. Bradbury to vedel. Vedel, že písanie je Umenie, živil svoju Múzu, tvrdo pracoval a vytvoril, myslím si, nesmrteľné dielo. Vďaka zaň.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Serotonin Serotonin](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404364/serotonin-q9U-404364.jpg?v=1556866510)
Hovorila som si, že sa M. H. už moc opakuje a neponúka nič nové, akurát ponára svojho hrdinu do stále hlbšej a bezvýchodiskovejšej depresie v čoraz stratenejšej spoločnosti... a keď som sa (priznávam) s pocitom úľavy konečne dokopala ku koncu... doslova mi vyrazilo dych! Pozoruhodný človek, tento Houellebecq!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380516/vzpominka-na-zemi-1fh-380516.jpg?v=1527144478)
Už zanedlho po tom, ako som vzala knihu do rúk, mi spadla sánka a tak aj zostala, kým som čítala. Zakaždým. V tej knihe je toľko prekvapujúcich zvratov, toľko informácií, že je veľmi ťažké k tomu čokoľvek napísať bez toho, aby ste nespoilerovali dej. Od začiatku do konca netušíte, ako sa situácia vyvinie. Jednu chvíľu som musela túrovať svoju slabú technickú predstavivosť na maximum, v ďalšiu sa cezo mňa prehnal emocionálny uragán, ktorý hneď vystriedali zimomriavky z čírej hrôzy. Popritom je celá trilógia prešpikovaná poznatkami snáď zo všetkých vedných odborov, a to nijak povrchne. Náročné čítanie po každej stránke, ale napriek tomu, či práve preto, som si na ňom skvelo pochutnala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vzpomínky na úhoře Vzpomínky na úhoře](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489587/vzpominky-na-uhore-PeO-489587.jpeg?v=1663889943)
Nechcelo sa mi po opätovnom čítaní Murakamiho opúšťať Japonsko, tak som siahla po tejto knihe. A nebola to chyba. Toľko vody v jednom príbehu sa síce len tak ľahko nevidí, ale preplávate ním ani sa nenazdáte. Dobre napísaný dobre vystavaný príbeh so živými postavami pohybujúcimi sa v reálnom svete aj v medzisvete (moc sa mi páči to slovo), popretkávaný japonskými mýtmi. Jediné sklamanie prišlo po obrátení poslednej stránky, ešte som nebola na brehu a už bol koniec.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cizinec v cizí zemi Cizinec v cizí zemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11792/cizinec-v-cizi-zemi-664249c378b4f.png?v=1715620291)
Jubal ma neskutočne bavil. Oveľa viac ako Marťan Mike, najmä v druhej polovici knihy. Už to tu viac krát odznelo, Jubal je skvele napísaná postava, kvôli ktorej sa oplatí tento román prečítať, a pokiaľ sa tam dajú nájsť nejaké zamyslenia-hodné myšlienky, tak sú to tie jeho. Ostatné nestojí za reč.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Roboti úsvitu Roboti úsvitu](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/2880/roboti-usvitu-2880.jpg?v=1232217496)
Keď dostanem chuť na nejakú literárnu intelektuálnu mňamku z oblasti sci-fi, siaham po Asimovovi, to viem, že idem na istotu. Moja čitateľská duša sa tetelí blahom pri čítaní jeho dialógov (kohokoľvek s kýmkoľvek), a tak mi dĺžka a už vôbec forma tejto knihy neprekážala. Okrem toho, podľa mňa je to jeden z mála spisovateľov, ktorý aj pri takmer totálnej absencii akcie, dokáže udržať čitateľa v napätí a na záver ho prekvapiť.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zničit Zničit](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488484/znicit-ejs-488484.jpg?v=1661969120)
Povedala by som, že MH má aj lepšie romány so silnejším, neodbytnejším posolstvom. Tu politická linka, ktorou román začal, vyfučala do stratena, vzťah dvoch hlavných protagonistov... no, ako to povedať... (nechcem použiť slovo bullshit); vnímam ho ako pokus autora popísať konečne jeden normálny vzťah po všetkých tých beznádejných prázdnych vzťahoch z minulosti, teda, z predchádzajúcich románov. Pekné, ale tak trochu plytké. Oveľa viac sa mi páčili pasáže, v ktorých dochádza k stretnutiu s chorým otcom, spoločné niekoľkohodinové mlčanie za pozorovania krajiny za oknom, kedy sú akékoľvek slová nakoniec zbytočné.. postupné vyrovnávanie sa so svojou smrteľnosťou. Pevne verím, že toto nie je jeho posledný román, a že MH nám ešte má čo povedať.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dějiny symbolů v kultuře středověkého Západu Dějiny symbolů v kultuře středověkého Západu](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380236/dejiny-symbolu-v-kulture-stredoveke-Fli-380236.jpg?v=1549268947)
Aj keď som si pod knižkou o symboloch predstavovala niečo iné a moje očakávania neboli celkom naplnené, vôbec neľutujem čas, ktorý som jej venovala. Autor ľahkým perom a veľmi pútavo podáva množstvo zaujímavých detailov zo života v stredoveku, pokúša sa sprostredkovať spôsob myslenia a vnímania človeka tejto doby a usmerňuje našu pozornosť na oblasti hodné ďalšieho bádania. Vrelo odporúčam všetkým záujemcom o stredovek.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pláň Tortilla / Na plechárně Pláň Tortilla / Na plechárně](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57821/plan-tortilla-na-plecharne-wYj-57821.jpg?v=1567842923)
Hneď po prečítaní Ovocia hnevu som nabehla do jediného antikvariátu v našom meste a ulovila si tam túto útlu knižku. Nebolo to presne to, čo som hľadala, ale tak, knižka na jeden víkend, myslela som si. Ako som však veľmi rýchlo zistila, bola by to veľká škoda pre mňa, a až neúcta k tým fantastickým chalanom z Pláně Tortilla alebo z uličky Na Plechárně, keby som si ich pozorne nevypočula. A že je čo počúvať a nad čím sa zamýšľať. A pritom sa kráľovsky baviť! Som nesmierne rada, že mám túto útlu knižku doma.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Karpatské hry Karpatské hry](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42696/karpatske-hry-dBr-42696.jpg?v=1609623001)
"...jediným omluvitelným důvodem pro psaní takových knih, by měla být jen touha dělat lidi lepšími, pomáhat jim objevit to, co je v nich dobré." A to sa autorovi stopercentne podarilo. Nemyslím, že by kohokoľvek táto kniha nechala chladným a ničím v ňom nepohla. Plakala som túžbou odísť okamžite do hôr, najlepšie práve rumunských Karpát, ktoré ma už dávno priťahujú. Ale napísané je to tak skvele, tak skvele, že pri čítaní niekedy stačilo zavrieť oči a preniesť sa tam, kde som fyzicky nemohla. Vďaka za túto knihu, pán Nevrlý.
![Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21925/ekonomie-dobra-a-zla-21925.jpg?v=1246613696)
Toto filozofovanie okolo ekonómie ma skutočne bavilo, aj keď som sa s autorom v duchu pár krát pohádala. Mýty a staré biblické príbehy naozaj nie je možné takto zjednodušene interpretovať, hovorila som si. Napriek tomu, alebo práve preto, bolo to veľmi podnetné a obohacujúce čítanie, pretože to je presne ten druh knihy, ktorá vám nedá hotové odpovede, ale prinúti vás nad nimi premýšľať a hľadať ich. Preto za 5*
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rozvod v Budíne Rozvod v Budíne](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143483/rozvod-v-budine-143483.jpg?v=1356808281)
Vynikajúca knižka, podobne ladená ako Sviece dohárajú. Tiež sa odohráva počas jedného dňa a noci, dej podobne graduje, pričom sa postupne dozvedáme všetko podstatné o hlavných protagonistoch, najmä o ich vnútornom prežívaní. Kým u Sudcu je dôraz kladený skôr na jeho vedomé pohnútky a podvedomie sa prejavuje iba v somatickych náznakoch, naopak Lekár to v druhej časti riadne roztočí z podvedomej strany. Sudca reprezentuje tradície a vôľové ovládanie pudov, kdežto Lekár je úplne v područí svojich vášní. Veď aj prichádza na scénu až v noci... Na to, aká je knižka útla, je mimoriadne obsahovo aj myšlienkovo hutná. Popri všetkej tej hlbokej psychologickej analýze postáv pred nami ožíva predvojnová Budapešť a spôsob života jednej spoločenskej vrstvy. Marai mal obrovský talent málo slovami vystihnúť podstatu a vdýchnuť život svojim postavám aj prostrediu, v ktorom sa pohybujú. Pozoruhodné čítanie.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prolomení hradeb Prolomení hradeb](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374472/prolomeni-hradeb-nDm-374472.jpg?v=1521395384)
Dobrá kniha. Stručne, zrozumiteľne podané fakty, aj možné východiská. Samozrejme, všetko môže byť nakoniec ináč, čo ani sám autor nevylučuje. Ako napríklad zamieša karty nastupujúca AI? Fascinujú ma paradoxy tejto doby: neuveriteľne rýchly rozvoj technológií vs stredoveké maniere islamu... Pre rozšírenie obzorov je na konci každej kapitoly doporučená jedna kniha, ďalšie knihy si čitateľ, ktorý sa chce v problematike hlbšie orientovať, ľahko dohľadá. Zatiaľ.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Podvolení Podvolení](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255415/podvoleni-Xu7-255415.jpg?v=1577117949)
Nebudem sa rozpisovať o obsahu knihy, v komentároch je tu pomerne obsiahle rozpísaný. Až je to na škodu, odporúčam čítať najprv knihu :-) A za prečítanie určite stojí, je to veľmi originálny pohľad na aktuálnu tému. Najlepšie urobíte, ak si nájdete ďalších ľudí, ktorí budú čítať zároveň, aby ste mali potom s kým diskutovať. Pretože táto kniha je mimoriadne bohatá na podnety k rozhovorom, a to nielen na politickú tému.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Temný les Temný les](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345285/temny-les-VCP-345285.jpg?v=1496243512)
Geniálne vymyslené! Žiadne jednoduché, prvoplánové písanie pre efekt, ale inteligentne rozvíjaná zápletka so šokujúcimi zvratmi... pričom nakoniec všetko do seba perfektne zapadne. Veľmi som si to užívala a drása mi celé JA, že nemám hneď tu a teraz pokračovanie.
Osobne ma zaujalo najmä to, ako ľudia na Zemi reagovali potom, čo sa dozvedeli, že v ďalekej budúcnosti im hrozí vyhladenie. Čo všetko boli ochotní obetovať a vykonať pre záchranu, ktorá sa ich osobne ani netýkala. Žiadna ľahostajnosť. Takmer hystéria. Neviem, neviem, či by dnes ľudia takto reagovali aj v skutočnosti. Skôr sa zdá, že je väčšine ľudstva nejaká budúcnosť úplne ukradnutá, keďže sa v mnohých ohľadoch správa spôsobom "po nás potopa" .
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Problém tří těles Problém tří těles](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334860/problem-tri-teles-jPU-334860.jpg?v=1496177237)
Konečne. Už som sa bála, že po Asimovovej Nadaci nenatrafím na porovnateľne dobré sci-fi. Problém tří těles sa jej však minimálne tesne približuje, a keďže je navyše príbeh prešpikovaný poznatkami z kvantovej fyziky, dostáva o nejaký ten rozmer naviac. Som veľmi zvedavá na ďalšie diely.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hořím Hořím](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481166/horim-why-481166.png?v=1633011693)
Veľmi silná a veľmi potrebná kniha. Jednak že so svetom to nevyzerá tak beznádejne, pokiaľ sú medzi nami ľudia ako títo opatrovatelia, a že ten mladý chlapec na konci je až neskutočný, no a jednak tie výpovede sú také autentické, úprimné, nič neprikrášľujúce... neexistuje, že to niekoho nechá chladným a nezačne si klásť veľa veľa dôležitých otázok. Viac takýchto kníh.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Beznaděj Beznaděj](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/6196/beznadej-dY0-6196.jpg?v=1636050185)
Mne sa práve tento náboženský presah niektorých Kingových kníh páči a tieto aj vyhľadávam. Boj dobra so zlom, tak intenzívny a do krajnosti vedený v jeho interpretácii, povyšuje tieto knihy na celkom inú úroveň ako je drvivá väčšina v tomto žánri. Beznaděj je v tomto úplná topka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zápisky z Mrtvého domu Zápisky z Mrtvého domu](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77336/zapisky-z-mrtveho-domu-nk0-77336.jpg?v=1428158335)
Čítala som vydanie z roku 1891. Nádherný jazyk!
"Člověk jest bytost ke všemu přivykající a myslím, to právě že jest najlepší jeho definice."
Samotné zápisky z "trestnice" ("káznice") mi prišli miestami trochu rozvláčne, zaujali ma v nich najmä portréty niektorých spoluväzňov, "nešťastných", ako prostý ľud po celej Rusi nazýval zločincov (a zločin "nešťastím"). V nich badať zrod geniálneho spisovateľa, veľkého znalca ľudskej povahy. "Tam, v Omské pevnosti stal se Dostojevský tím psychologem analytikem, zkoumajícím nejtajnejší hlubiny lidských duší, tam v něm vypučeli zárodky těch velkolepých románů, jež uchvacují duši čtenářovu svou hroznou pravdou", píše v doslove Jaromír Hrubý. A ďalej: "...tu přišel k přesvědčení, že 'ne mnohému mohou naučiti lid naši mudrci, spíše sami se musí ještě u něho poučiti".
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zápisky cestujúcej mačky Zápisky cestujúcej mačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451579/zapisky-cestujucej-macky-I0t-451579.jpg?v=1599833375)
Tieto japonské knižky majú také zvláštne čaro. Veľmi jednoduchým jazykovým štýlom vyrozprávaný jednoduchý príbeh, pripomenulo mi to tú slávnu kaviareň Funiculi funicula, aj to vo mne zanechalo podobné príjemné dojmy, ktoré pretrvávajú aj niekoľko dní po dočítaní. Áno, je to smutný príbeh, na druhej strane však v človeku - aspoň teda vo mne- zostane taký hrejivý pocit zmierenia a pokoja.