Dejvid Dejvid komentáře u knih

Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Manfred Spitzer

Jak knihu jedním slovem charakterizovat - je radikální. V některých ohledech mi možná trochu otevřela oči, nicméně s mnohými výroky autora nesouhlasím, ač jsou možná potvrzena různými studiemi. Nicméně jak sám autor v knize často konstatuje, v sociálních vědách je těžké určit příčinu a důsledek... Naprosto nesouhlasím s totální démonizací počítačových her. Z knihy mám pocit, že autor nikdy žádnou hru neviděl, protože se o nich vyjadřuje opravdu podivně. Především věta "vraždění vetřelců z vesmíru", která se v knize v různých obměnách vyskytuje asi tak 150x mi neskutečně lezla krkem.
Napadá mi otázka - jaktože byl středověk v porovnání s dneškem tak brutální? Násilí vidíme v západní společnosti všude kolem sebe, brutální hry a filmy jsou dostupné jak nikdy jindy, přesto je naše doba ve srovnání se středověkem téměř nenásilná.
Knihu přesto doporučuji a některými radami, především ve výchově svých dětí, se pokusím řídit.

19.10.2015 3 z 5

Myšlení: rychlé a pomalé Myšlení: rychlé a pomalé Daniel Kahneman

Tak tak, kniha, jejíž přečtení stojí poměrně hodně úsilí (a mimořádné zapojení systému 2, abych ze držel autorovy terminologie). Ale výsledek stojí za to, opravdu rozšiřuje obzory a mění pohled na poměrně dost věcí. Jenom škoda, že, jak autor sám píše, systém 1 v podstatě není možné natrénovat, špatné úsudky prostě člověku v některých případěch vyvstávají automaticky. Je třeba vždycky zapojit systém 2 a ověřit, jestli na těchto úsudcích není něco podezřelého.
Jinak doplnění dalimoni - dodatky na konci knihy jsou vědecké články publikované na konferencích obsahující původní autorův výzkum v oblasti psychologie (společně s Amosem Tverskym), ze kterých celá kniha vychází.

11.05.2014 5 z 5

Nesmyslnost: Jak je možné, že racionálně uvažující lidé uvěří neracionálním „pravdám“? Nesmyslnost: Jak je možné, že racionálně uvažující lidé uvěří neracionálním „pravdám“? Dan Ariely

Jedná se o skutečně trochu jinou naučnou knihu. Díky zkušenosti autora, který si díky covidu od "bludařů" zažil své, je často opravdu velmi osobní. V celém díle se Ariely snaží identifikovat základní příčiny a předpoklady toho, jak se člověk může dostat do trychtýře vedoucí k víře v mylná přesvědčení (jak tomu sám říká). Vše je ilustrováno množstvím příkladů, na kterých ukazuje životní příběhy představitelů "bludařů", které často mají velmi podobnou linku. To za mě jsou nejzajímavější části knihy.
Určitě doporučuji přečíst, některé věci, které jsem v tomto kontextu nechápal, mi to docela osvětlilo (třeba proč jsou konspirační teorie ve většině případů tak strašně komplikované).

11.11.2024 5 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Zajímavé vyprávění instagramové celebrity (který ovšem zůstal nohama na zemi a zůstal skromný a "normální") pana Dvořáka. Na můj vkus ale kniha tak trochu postrádá logickou strukturu (je málo strukturovaná). Sice nějaký náznak kapitol tam je, ale obsah byl vlastně všude tak nějak stejný a některé věci se i tak trochu opakují.

24.07.2024 4 z 5

Fosilie Fosilie Michal Kašpárek

(SPOILER) Mno... Do poslední kapitoly celkem fajn příběh, myslím, že jednotlivé generace reprezentované třemi hlavními postavami jsou (ve své maximálně přehnané podobě) vyzobrazeny celkem dobře. A hezky z toho plyne, jak si lidé se zcela odlišnými hodnotami opravdu nemohou rozumět. Ale ten konec - za mě vyloženě debilní a moc nevím, co tím autor vlastně myslel (žijou teda v nějakém postapokalyptickém světě v nedostatku?). I tak to ale za přečtení stojí.

06.01.2024 3 z 5

Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

Mě to fakt bavilo, ty české reálie jsou ve sci-fi super. Je to rychlé, opravdu plné akce, ta linka vesmírného byrokrata až úzkostlivě dbajícího na omezené zdroje se mi hodně líbila...

25.07.2023 5 z 5

Putinovi trollové Putinovi trollové Jessikka Aro

Fascinující, jak nás (celý západ) Rusko zpracovávalo už v době, kdy jsme je ještě zdaleka neviděli, čeho všeho jsou schopní. Mě osobně prokládání příběhu autorky a dalších statečných lidí, kteří se stali obětmi ruské propagandy, nevadilo. Podle mě to knize spíše pomohlo, že to není pouze autobiografické, ale ukazuje i na dalších příbězích, jak nenávistné kampaně fungují a jak jsou vlastně všechny podobné.
Souhlasím nicméně s posledním komentářem, také mi některé pasáže přišly rozvleklé a za mě mohla být kniha celkově kratší.

27.04.2023 4 z 5

O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem Jorge Cham

Kniha o tématech, o kterých když budete přemýšlet, hrozí vybuchnutí hlavy :-) Celkově se mi to líbilo, vysvětlování je opravdu názorné (přesto zdaleka nemůžu tvrdit, že jsem vše pochopil). Přidávám se ale ke zdejší většině a vtípky považuji za rušivé a je jich zbytečně moc.

13.06.2022 4 z 5

Krysáci Krysáci Jiří Žáček

Sympatická kniha s příběhy krysáků, která pobaví i dospělé (napřiklad narážky na Pražáky skrze pokusného krysáka z Prahy Edu :-) ).

24.07.2021

Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Petra Vejvodová

Jak již naznačují ostatní komentáře, je to takový stručný úvod do problematiky. Pokud jste o tématu už něco četli, moc nového vám tato kniha nedá (to bych doporučil spíše titul V Síti dezinformací), protože v podstatě všechny části jsou brány dost povrchně. Což ostatně vzhledem k malému rozsahu ani jinak nejde. Nicméně jako pomůcku pro mediální výchovu středoškoláků to určitě považuji za výborný počin, který (snad) pomůže zvýšit mediální gramotnost.

16.02.2021 3 z 5

Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Ano, opravdu jednoduché a krátké sci-fi, které bych doporučil jako oddech mezi nějakými intelektuálně náročnými tituly... Jinak robokata jsem si celou dobu tak nějak představoval jako trochu drsnějšího Krytona :-D

04.10.2020 3 z 5

Zápisky mladého lékaře Zápisky mladého lékaře Michail Bulgakov

Fascinující příběhy z lékařské praxe Ruska počátku minulého století. Příběhy o frustraci člověka z města na zapadlém venkově, o naprosté nevědomosti a ignoranci pacientů... Ale překvapivě ne o bezmoci. Dost mě překvapilo, jak jsou příběhy vlastně pozitivní ve smyslu záchrany pacientů. Čekal bych, že zde bude umírat každý druhý, o tom se ale nedočteme. Vlastně všechny příběhy končí dobře, což je před objevem antibiotik a celé řady další lékařských postupů upřímně dost nepravděpodobné. Holt si Bulgakov vybíral pouze ty příběhy se šťastným koncem :-)

25.05.2020 5 z 5

Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Přidávám se k velmi pozitivním komentářům - příběh o skutečném odhodlání, píli a obrovském nasazení Tomáše Etzlera, který toho již stihnul hodně. Zároveň mnoho zákulisních informací o fungování CNN a postupné změně fungování investigativní žurnalistiky. Navíc se toho T. Etzler nebojí, voliče Trumpa, Zemana a další nazve omezenými hlupáky, Gretu za urputnou svazačku. Čtení to je skutečně tak zajímavé, že bych také, jak zde psal kitja, klidně zvládnul větší rozsah.

02.01.2020 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Jeden z nejoriginálnějších příběhů, se kterým jsem se setkal. Ale souhlasím s ostatními komentáři, že je kniha nevyrovnaná, některé pasáž mi přišly divné či zbytečné.

06.08.2018 4 z 5

Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Na odpis - Nešťastné příhody ze startupové bubliny Dan Lyons

Zajímavý pohled do zákulisí světa přehypovaných startupů, kde je všechno cool, super a boží, jen s padesátiletým dinosaurem si tam nějak nevědí rady. Opravdu k neuvěření, jakou kapitalizaci může získat firma, která skoro nic nedělá (a to, co dělá, dělá blbě). Jinak moc nesouhlasím se zde prvním komentářem, autor svoje pohnutky jasně vysvětloval, stejně tak jako svoje vlastnosti (že je jízlivý a byl zvyklý na takový ten starý dobrý rejpavý humor, se kterým prostě v Hubspotu, mezi těmi zfanatizovanými skoro teenagery, neuspěl). Mně neštval, štvali mi tam všichni ostastní :-)

17.04.2018 4 z 5

Jak zabít civilizaci Jak zabít civilizaci Benjamin Kuras

Souhlas s rabor, spíše než nějaká souvislá kniha bych to nazval souborem oddělených, jen mírně provázaných kapitol (či esejí) na téma zaujatého - nesouhlasím s tvrzení, že autor nepodléhá emocím - vyprávění o islámu. Některé kapitoly jsou dobré (např. Jak fungují peníze, která vlastně o islámu vůbec není), jiné jsou horší (např. Umírnění statistiky evropské, což je nudný přehled nějakých průzkumů mezi muslimy). V knize jsou věci. které mi celkem iritovaly, například celkem zbytečné výčty všech možných umělců z dějin evropské civilizace, připadá mi to trochu jako machrování, jaký má přehled o kultuře. Některá autorova doporučení "co dělat s aktuální situací" jsou docela úsměvná (jinými slovy nesmysl), například nepříznivý demografický vývoj Evropy by podle autora zvrátil zákaz potratů.

18.07.2016 3 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Upovídaný román o dobách, které dnes působí jako tak trochu z jiné planety. Nicméně musím nakonec říct, že se mi to, ač muži, docela líbilo a plně chápu, že pro ženy to je vrcholné dílo :-)

16.01.2016 4 z 5

Jak myslí milionáři Jak myslí milionáři T.Harv Eker

Tato kniha je esencí amerického individualismu, průvodcem amerického myšlení, kde každý může být krásný, úspěšný a bohatý. Neříkám, že některé věci, co autor píše, nejsou pravda (například zásady, které odlišují bohaté lidi od střední třídy a chudých a tvoří druhou část knihy), nicméně ač vyzdvihuje důležitost vzdělávání, v ekonomii je naprosto mimo (peníze se tisknou, proto jich je dostatek pro všechny), jako jednu z cest zbohatnuní doporučuje multilevel marketing... Upřímně mi přijde dost jako křupan. Některé věci totálně přeceňuje, opravdu si nemyslím, že vliv rodičů na finanční gramotnost a zacházení z penězmi je tak strašně podstatný, jak autor tvrdí.

10.02.2015 2 z 5

Co kdyby? Co kdyby? Randall Munroe

Jako nápad super, to "komixové" zpracování za mě taky v pohodě... Ale nějak mi přišel nevyužitý potenciál, resp. některé ty položené otázky mi přišly nezajímavé. A nějak jsem nepochopil tu sekci divných a znepokojivých otázek, většinou mi nepřišly o nic více divné a znepokojivé než ten zbytek :-))

28.01.2024 4 z 5

Čísla nelžou Čísla nelžou Václav Smil

Tuto knihu jsem četl až po přečtení Jak svět doopravdy funguje a to byla chyba. Druhá zmiňovaná kniha je ucelený text, který se věnuje několika hlavním tématům. Čísla nelžou je spíše takový výběr (dle autora) zajímavostí, naházený tak trochu bez ladu a skladu do jedné knihy (autor ostatně sám uvádí, že mnoho kapitol jsou sloupky, které psal pro jistý vědecký časopis zabývající se strojírenstvím). Určitě se v ní dozvíte zajímavé informace, ale stejně jako ostatní komentující i já bych preferoval méně témat rozebraných do větší hloubky.

06.08.2023 3 z 5