dia.riedl dia.riedl komentáře u knih

Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Dům v blankytně modrém moři...nechtěl bys být tam?

Ale já tam byla. S každou stránkou, s každou větou. Na ostrově Marsyas s Arthurem, s Thaliou v zahradě, s Theodorem v jeho skrýši, s Lucym a ostatními na dobrodružné výpravě. Byla jsem tam, když měl Lucy noční můru nebo když Sal bojoval o své místo, když Phee nechala vyrůst květinu, byla jsem s Linusem ve vlaku, když tohle všechno opouštěl.

Začátek knihy měl pro mě takovou '1984' atmosféru, s tou spoustou pravidel práce pro OPPOM a kancelářským stereotypem. Z tohohle šedého světa pak ostrov Marsyas působí skoro až pohádkově a on vlastně i kouzelný byl. Díky těm, kteří ho zvou svým domovem.

A tak i Lunus Baker postupně zjišťuje, že nestojí za to věřit všemu, co je psáno na papíře, a že život, který se rozhodneme žít je mnohdy tisíckrát šťastnější než ten, který nám připadal rozumný.

Musím ale přiznat, že romantická linka mi moc nesedla, jen tím, že jsou to čtyřicátníci. Bylo to jako sledovat své rodiče, jak spolu cukrují...:-D

Ani jsem nečekala, jak mi příběh a hlavně děti přirostou k srdci. Ale tahle knížka mě dojala k slzám hned několikrát.
Není vůbec smutná, je vřelá, citlivá, vtipná a krásná.

Přečtěte si jí.

06.09.2023 5 z 5

Malibu v plamenech Malibu v plamenech Taylor Jenkins Reid

(SPOILER) Tak tohle bylo opět něco! Naprosto mě ten příběh pohltil.
Sledujeme příběh čtyř sourozenců - dětí slavného zpěváka Micka Rivy, který jim bohužel nedal do života pranic víc než své jméno. Každý z nich si z dětství nese vlastní břemeno, zároveň je spojuje velmi silné rodinné pouto a taky láska - láska k oceánu a k surfování. To, jak celý život drželi při sobě a jeden pro druhého by udělal cokoliv, bylo nádherné.

Zároveň poznáváme i příběh jejich matky, June, o zprvu krásné romantické lásce, který vám s postupem času zlomí srdce. A znovu. A zase znovu.
Myslím, že tahle část byla na knize to nejlepší. Mick Riva dokázal rozdat tolik lásky a důvěry, aby pak na další stránce všechno rozdupal a zničil. Protože nebyl jejich. Byl všech.

Co mě na knize maličko zklamalo, byl konec, kde se zbytečně řešily probléme náhodných účastníků večírku a závěr, kde se konečně řeklo, co se říct mělo, na mě působil dost ufňukaně a o Mickovi jsem smýšlela ještě hůř. Zároveň jsem čekala, že onen požár bude mít mnohem dramatičtější dohru.

Celkově jsem ale z knihy nadšená. Taylor Jenkins Reid mi opět ukázala, že umí sakra dobře psát (samozřejmě stejnou měrou i Dana Křepelová, překlad je výborný).

02.08.2023 4 z 5

Neopouštěj mě Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro

(SPOILER) Pořádně nevím, jak mám knihu ohodnotit. Čekala jsem od ní asi něco jiného, než nám chtěl autor dát. Musím ale říct, že doslov knihy mi to docela hezky objasnil, takže pokud dočtete s lehkým zklamáním, jako já, doporučuji dočíst i doslov o autorovi.
Celou dobu jsem totiž čekala, že mě kniha šokuje, že přijde zvrat, nečekané odhalení pravdy. A ono tam to odhalování pravdy je, jenomže postavy se v tom ohledu chovají dost apaticky a všechno přijímají tak, jak je jim to podáno, jako fakt. Tím pádem to ani čtenáře nemůže nějak emočně zasáhnout.
A pak jsem si uvědomila, že právě to je na příběhu tak zvláštní a že to důležité je právě to, jak byly děti v Hilshamu odstřižené od reality a přitom se dbalo na to, aby věděly všechno o sobě a o tom, co je čeká až dospějí.
Co mi na příběhu začalo postupně vadit, byla hlavní hrdinka Kathy. Příběh je vyprávěn chronologicky od dětství v Hilshamu po dospělost a práci v jiném zařízení a spoustu příhod mezi tím. Vypravěčka ale stále skáče od jedné události k druhé, vždy si na "něco vzpomene". Navíc má na všechno svůj názor, ale přitom je slepá k tomu, jak to vidí nebo jak se cítí ten druhý. Všechny malicherné události rozebírá do nejmenšího detailu, ale jakmile přijde na něco podstatného, co jim bylo zatajováno, nijak jí to nezasáhne.
Celou dobu se tam také mluví o dárcovství, ale nikdy vlastně není řečeno, co přesně se jim dělá a jak.

Kdybych to tedy měla shrnout, kniha má velmi zajímavý námět, ale zpracováním a celkovým dojmem mě moc nebavila a neoslovila. Určitě si ale své čtenáře najde.
A já bych chtěla určitě sáhnout ještě po jiné autorově knížce.

06.04.2023 3 z 5

Světlo bylo dokonalé Světlo bylo dokonalé Caréne Ponte

(SPOILER) Knížka se četla sama
Příběh nepotřeboval žádné přebytečné klišé ani dramatický zvrat, stačilo, že krásně plyne a příjemně se čte. Opravdu to bylo příjemné čtení, ale přitom mi nepřišlo prvoplánové.

Hlavní postava Megg byla skvěle napsaná, stejně tak postava Romy, která do příběhu vnášela náruč světla. Akorát dialogy postav mi někdy přišly kostrbate a napsané taky, aby přesně sedly pocitům postav nebo ději.

Celý roadtrip a zastávky v jihoevropských městech byly na knize asi to nejkrásnější, přestože to celé proběhlo poměrně rychle.
Vybavila jsem si vlastní vzpomínky a prožitek z návštěvy Benátek před lety, úplně mě to vrátilo zpět.

Pátrání po okolnostech vyvolané fotografie bylo trochu předvídatelné, ale opět žádné klišé, naopak to byl krásný, lidský a uvěřitelný příběh.
K tomu všemu se v příběhu může mnoho dívek a žen vzhlédnout.

Kniha má i velmi chytlavou obálku.

08.03.2023 4 z 5

Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

Pro mě měla kniha docela pomalý rozjezd. A to i přes to, že jsme hned vrženi do děje, kde postavy už mají nějakou minulost, kterou mi ale teprve odkrýváme. Zároveň mi vlastně každá z postav byla nesympatická. Ke konci jsem ale do příběhu byla už tak zainteresovaná, že jsem se nemohla od čtení odtrhnout. Přijdou zásadní odhalení a za mě to nemělo chybu, ani žádný zádrhel, kdy by příběh v průběhu skřípal.
Po dočtení můžu říct, že to bylo vážně dobré!

25.01.2022 4 z 5

Na Seně Na Seně Vojtěch Rauer

Věděla jsem, že tahle knížka se mi bude líbit! Hezký náhled do dospívání chlapců, moc dobře se to četlo, příběh mě překvapil, dojal i mě z něj mrazilo. Přesto mě trochu mrzela předvídatelnost konce. Sdílím ale obdiv k mladému autorovi.

09.06.2021 4 z 5

Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře Riley Sager (p)

Byla jsem naprosto překvapená tím, kam se příběh ubral. Skvělá kniha, rozuzlení nebylo vůbec přehnané, naopak pro mě příjemné zakončení.
Moc by mě teď po dočtení zajímal příběh Jane. Samostatná kniha o ní by mi určitě přišla vhod.

31.01.2021 4 z 5

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Ilustrace v téhle knize jsou dechberoucí, na pohled je prostě nádherná, velký plus za mapu putování! Obsahem mi ale přišla nejslabší, na to, jak je obsáhlá, mi přišlo, že jsme jednotlivými zeměmi jen proletěli a až na pár míst, které Ládík vyzdvihl, jsem si téměř nic nezapamatovala. Skoro každé setkání také proběhlo krátce a vtipných hlášek a situací bylo asi nejvíce v Polsku, jinak pomálu.
Přesto se knížka četla skvěle, svižně, člověk z ní vyloženě cítí tu bezstarostnost "ono se to vždycky nějak vyřeší". Poznala jsem spoustu míst, která bych chtěla navštívit a vůbec, jako i u předešlých knih, mě při čtení chytla neskutečná touha vydat se taky za dobrodružstvím!
Moc mě také potěšilo napsané poděkování čtenářům od autora vložené do knížky, myslím, že žádný spisovatel nemá ke svým čtenářům takhle blízko :)

13.01.2020 4 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Slabší než první díl - doslova. Zarazilo mě, že je druhý díl tak třetinový oproti první knize.
Nicméně je to stále skvělé vyprávění.
Nesmála jsem se sice tolik, jako u Poslední aristokratky, dělat si legraci s Jeho Jasnosti mi přišlo trochu pod úroveň, ale jinak je to krásné. Těším se na pokračování!

13.09.2019 4 z 5

Čarodějův odkaz Čarodějův odkaz Ondřej S. Nečas (p)

Skvělé, skvělé, skvělé! Lehce parodické a absurdní, což mě velmi potěšilo. Dobře vystavěný příběh, postavy mě bavily jedna víc než druhá!
Moc jsem se bavila, vážně skvělé čtení!

23.07.2019 5 z 5

Mapa z kostí Mapa z kostí James Rollins (p)

Biblická evangelia, Tři králové, supravodivé zmagnetizovatelné zlato, Egypt, Alexandr Veliký, Sedm divů světa, Řecká mytologie, sadistický záporák, zrada na každém kroku, superinteligentní a vševědoucí členové Sigmy, romantická lovestory... No to už bylo na mě trochu moc. Ani po přečtení nemám ponětí, k čemu jsme jako měli dospět, co byl tedy cíl Dračího Dvora?? K čemu ty příběhy od Vigora.. Dohromady to vůbec nedávalo smysl.
Tenhle díl za mě dost slabý.
Jasně, akce, napětí ani humor nechybí...Ale jinak nic moc tentokrát.

10.12.2018 3 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Vím, že je to nadčasové dílo, dokonale vystihuje dobu, každý by si ji měl přečíst, a tak dále.
Mě se ale strašně nelíbila. Musela jsem se nutit do čtení. Ano, co jsem taky od této knihy čekala, že? Jenže ta alegorie se zvířaty, kdy prasata píšou a čtou a podobně, prostě je to ošklivý. A na slovo "soudruh" jsem už alergická.
1984 naproti tomu mi přišlo skvělé.
Možná mi tu opravdu vadila ta zvířata, ale to je právě asi to hlavní v této knize, já vím.
Kdybych se měla rozhodovat podle nadčasovosti a tak, dala bych víc, ale ten příběh se mi tak moc nelíbil, že nemůžu jinak.

02.04.2018 2 z 5

Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Já jsem tak ráda, že jsem si tohle dílo přečetla!! Doma jsme knihy měli strašně dlouho, ale tak nějak jsem si představovala, že to bude dlouhé, nudné, moc popisné... Jak jsem se mýlila!
Příběh jsem do té doby neznala, neviděla jsem filmy, nic.
Už od začátku mě kniha dojala tím, jak skvělá je. Je neskutečně čtivá. První knihu (tedy 1. a 2. díl) jsem přečetla během víkendu a naprosto jsem si příběh zamilovala.
Nebojte se toho, moc moc moc knihu doporučuji!

28.01.2018 5 z 5

Červený vrch Červený vrch Jamie McGuire

Za mě super čtení :) První půlka byla sice mírně nezáživná, nedokázala jsem se sžít s postavami. Možná, kdyby byl začátek trochu víc natažený, ovšem zajímavě, a nešlo se hned do akce, bylo by to více uvěřitelné. Druhá půlka je mnohem lepší a konec pořádně napínavý, kdy už jsem všem fandila a netrpělivě očekávala, co se stane na další stránce.
Líbilo se mi vyprávění z různých pohledů a také propojení postav. A ta trocha romantiky na dojmu z knihy neubrala. :)

10.11.2017 4 z 5

Divergence Divergence Veronica Roth

Mám to radši, než Hunger games :)

24.08.2017 5 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

(SPOILER) -------Může obsahovat spoilery--------
V prvé řadě musím říct, že Katniss nesnáším. Ale ostatní jsem si oblíbila, nejvíc ze všech Haymitche a Peetu. Ach starostlivý pekař Peeta.
První díl byl fajn, bavil mě děj v aréně a i ty rozhovory a tréninky a přípravy a všechno kolem. Jen mi neskutečně lezla na nervy ta Katnissiina nerozhodnost! Bylo mi Peety líto. Na druhou stranu jsou tam i krásné momenty ze strany Katniss, třeba její vzpomínky na otce, domov, Hurikána a lov a potom chvíle s Routou a Peetou v aréně.
Také Cinnovy návrhy šatů. Hlavně ty svatební! (ze druhého dílu, vím)

Druhý díl je pro mě nejlepší, přichází Finick a s ním legrace, Haymitch jde do sebe a navíc se o něm dozvídáme spoustu věcí. Samotná aréna je dokonale vymyšlená a strašně mě bavila! Užívala jsem si nové postavy a to, jak zachraňují Peetu, aniž by to on nebo Katniss věděli. V posledních dvou kapitolách mě ale Katniss tak neskutečně štvala! Říkala jsem si "proboha oni nejsou tvoji nepřátelé!". No chtěla jsem si u toho rvát vlasy. A stejně jí to museli vysvětlit oni...Pro mě rozhodně nejlepší díl, ke kterému se i ráda vrátím. Ke zbylým dvěma ne.

Třetí díl byl pro mě zklamání a nuda. Třináctý kraj mě nějak nenadchnul, pořád se jen točily proklamy...A co mi to udělali se starostlivým pekařem?! A Katniss mi přišla úplně mimo. Její myšlenky byly z cesty a nesnášela jsem jí snad v každé kapitole. Ještě z ní udělali reprodrozda, vzor statisíců lidí a přitom neudělala VŮBEC NIC, všechno za ní udělali ostatní, ona byla jen tvář toho všeho!!
Celkově se kniha táhla, opět přibyly nové postavy, které jsem měla ráda, ale druhá půlka knihy byla hodně zmatená. Revoluce a průnik do kapitolu mi přišly nedotažené. Celou dobu se řešily jen Katnissiiny myšlenky. Navíc byla pořád nadopovaná nebo jí uspávali a když byla při vědomí tak jen fňukala, no prostě opruz. A vážně mě mrzelo, co prevedli s Peetou a Hurikánem, že byl takový chladnokrevný. Konec byl takový uspěchaný, ani nevím, co si mám pořádně myslet. Všichni se v závěru chovali strašně divně a epilog to celé tak usekl a ve mě zůstal ten podezíravý divný pocit. Přijde mi, že do té série to nějak nezapadá.

Ještě musím zmínit některé věci, které mi ovšem zůstanou v paměti. To třeba písně. Mnohem víc se mi líbí ty české verze z knihy, než ty z filmu. Ten text je úchvatný. A právě v epilogu se mě to dotklo nejvíc.
A mrzely mě samozřejmě úmrtí.

Nicméně jsem ráda, že jsem knihy přečetla, jak říkám, ráda se vrátím k druhému dílu, ráda si pustím filmy, ale nestanu se součástí toho šílenství kolem této série a myslím, že ve třinácti by se mi to nelíbilo o nic víc.

22.07.2017 3 z 5

Havran (14 básní) Havran (14 básní) Edgar Allan Poe

Dílo, které nikdy neomrzí. Žasnu nad každým veršem.

13.07.2017 5 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Knihu odkládám, není to můj šálek kávy, bohužel.

24.05.2017 1 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Jedna z těch opravdu dobrých knížek v maturitní četbě. Postava krysaře se mi strašně líbí. Příběh je pěkný, plynulý, konec mě i překvapil. A musím vychválit jazyk, autor si krásně pohrává se skladbou vět.

23.05.2017 4 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Příběh je velmi povedený, velmi propracovaný, až jsem z předmluvy žasla. Některé kapitoly mě sice nebavily, ale ty ostatní jsem hltala jedním dechem. Sage jsem si oblíbila, i když mě občas už vytáčela s tou svou jizvou..Lea jsem si zamilovala.
Z Minky vyprávění mě mrazilo a ukápla nejedna slza. Moc mě bavily části z pekárny a vůbec o pečení, protože my sami pečeme domácí chleba a Sagin život mě také bavil.
Konec mě překvapil, i když mě samotnou napadlo, že by to mohlo být TAK, jak to bylo.
Ale chtěla jsem číst dál! Co se stane dál? Co Sage udělá?

20.03.2017 4 z 5