Disease Disease komentáře u knih

Černá orchidej Černá orchidej Neil Gaiman

Na Gaimana fakt hodně dobré. Prolnutí DC světa s lehce psychedelickým "příběhem" se opravdu povedlo.

14.05.2018 4 z 5

Hrozba Hrozba Dick Francis (p)

Kniha se poněkud táhne, právě tak, jako čekání na telefonát od únosce. Finále poněkud bezzubé až fraškovité. Jedna z těch slabších francisovek.

09.05.2018 3 z 5

Simulakra Simulakra Philip K. Dick

Sice se jedná víceméně o rozvinutou povídku Převratný počit z druhé části sbírky Minority Report, ale i tak je to velmi dobře čitelné, i když žádná velká bomba.

18.04.2018 3 z 5

Ostrov Ostrov Roy Jacobsen

Výborně napsáno, takže ani nevadí, že se tam v podstatě nic zásadního neděje.

03.04.2018 5 z 5

Bílý Láma Bílý Láma Alejandro Jodorowsky

Přestože jsem k tomuto komixu, vzhledem k minulým setkáním s Jodorowského díly, přistupoval s mírným despektem, byl jsem nakonec spokojen. Asi nejlepší, co jsem od něj četl.

26.02.2018 4 z 5

Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Katarzyna Surmiak-Domańska

Jak po stránce historické (vývoj KKK od sranda klubu po frakce náboženských fanatiků/teroristických buněk) tak i po reportážní (figurky jako z Ionesca nebo Monty Pythonů) výborné.

26.02.2018 5 z 5

Nuselskej punk Nuselskej punk Metoděj M. Alexa

Veselé i smutné příběhy/fragmenty z drsného prostředí Jamrtálu.
Chce to číst po dávkách, jinak je to trochu na jedno brdo.

16.02.2018 3 z 5

Mluvící kámen Mluvící kámen Isaac Asimov

Sbírka povětšinou scifi detektivek, které fungují parádně hlavně díky Asimovovu stylu.

05.02.2018 5 z 5

Temnými cestami Temnými cestami Jean van Hamme

Pomsta hraběte Skarbeka mi zpočátku připomínala kdysi dávno čtené komiksy Oliver Twist a Princ a chuďas z Ohníčku, zejména minimem přímé řeči, ale ten příběh je přece jen trochu jinde :-) Western má již tradičnější evropskou kresbu, s výjimkou dvoustránkových ilustrací. Každopádně chápu, že v rámci Rosiňského je to hodně zásadní předěl v tvorbě a za mě jedno z nejlepších, co v MDEK vyšlo.

22.01.2018 5 z 5

Mráz a oheň Mráz a oheň Ray Bradbury (p)

Mistr imaginace, u kterého si nejsem jistý, zda vůbec patři do SF. Některé povídky jsou sice slabší, ale i ty, co jsou "o ničem", mají něco do sebe.

08.01.2018 4 z 5

Rezervace v rytmu blues Rezervace v rytmu blues Jason Aaron

Čtyři povídky, ze kterých dvě s dosavadním dějem částečně souvisí a jedna přímo navazuje. Podařené, ale už se těším na pořádný longplay.

11.12.2017 4 z 5

Nervy Nervy Dick Francis (p)

Psychologičtější než předchozí Smrt favorita, ale pořád ten raný nadupaný Francis. Po opětovném, nevím už ani kolikátém, přečtení musím konstatovat, že se vyrovná současným thrillerům úplně v pohodě. Zajímavý je rozdíl mezi starým překladem Tomáše Korbaře a novým od "dvorní překladatelky".

04.12.2017 5 z 5

Ďáblova nevěsta a další příběhy Ďáblova nevěsta a další příběhy Mike Mignola

Kvalita opět kolísá, ale jsou tu i fakt super věci. Nejlepší asi i díky kresbě pro mě Spící mrtví. Poslední o mimozemšťanech mi sedla díky parodickému tónu.

04.12.2017 4 z 5

Rozcestí Rozcestí Dick Francis (p)

Ten popis familie Strattonu je super, i vnitřní život hlavního hrdiny. Čili Francis, jak ho máme rádi.

06.11.2017 4 z 5

Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Ze začátku víceméně banální příběh, který je ale skvostně odvyprávěný. Ve finále kniha nutí k zamyšlení. Rozhodně jedna z těch, ke kterým se budu vracet, protože pointa mi byla známá i při prvním čtení a rozhodně to nevadí.

18.10.2017 5 z 5

Cílová rovinka Cílová rovinka Dick Francis (p)

Po několikátém přečtení zvyšuji na plný počet, ten "posmrtný" bratrský vztah je popsán mistrovsky. Skoro bych se tentokrát obešel bez dostihové linie.

10.10.2017

Žihadlo Žihadlo Dick Francis (p)

O něco lepší než předchozí kniha o Fieldingovsko/Allardeckovských vztazích. Pěkné vykreslení partnerské krize a vyplývajících pocitů.

04.09.2017 4 z 5

Smrt favorita Smrt favorita Dick Francis (p)

Tohle je (nejen jako prvotina) vynikající. Vzhledem k vykreslení postav a prostředí se dá číst pořád, i když vím, kdo za tím vším stojí.

15.08.2017 5 z 5

Univerzální stroj Univerzální stroj Mike Mignola

Po dvou ne úplně povedných dílech se žábami je tohle opět parádní. I na tu kresbu už si pomalu začínám zvykat.

31.07.2017 4 z 5

Reflex Reflex Dick Francis (p)

Další z těch hodně dobrých, u mě jedna z nejoblíbenějších Francisovek. Baví pořád stejně, jak rodinnými poměry, tak pátráním v "archivu" fotografií.

11.07.2017 5 z 5