Disease Disease komentáře u knih

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Dvacátá léta, americký sen, společenské pózičky a měření pinďourů. Vcelku šikovně napsané, takže jako "film pro pamětníky" to celkem funguje. Dnešní čtenář je ale (snad) mentálně i morálně jinde.

17.02.2015 3 z 5

Tenkrát na Východě Tenkrát na Východě Zdena Koláček

Při druhém přečtení mi přišly i ty "obyčejnější" povídky velmi dobré. Na rozdíl od chrleného Bukowskiho nebo Pelce je tohle opravdu "best of".

19.12.2014 4 z 5

Masa a moc Masa a moc Elias Canetti

Místy trochu moc rozvláčné, ale pokud se pročtete zhruba do půlky (definice pojmů apod.), začne to být skutečně zajímavé.

19.11.2014 4 z 5

Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

"Inspektor House" a jeho parta hic střídavě řeší starý případ a sedí na toaletě. Asi tahleta "vylučovací metoda".

21.10.2014 4 z 5

Tak pravil Vincent Tak pravil Vincent Pablo de Sax (p)

Příjemná jednohubka, ale myslím, že kdo nezažil rané devadesátky a koncerty Svatého Vincenta, tomu to asi nic moc neřekne.

28.07.2014 4 z 5

Falzifikátoři Falzifikátoři Antoine Bello

Příjemný jakobythriller, který mě bavil od začátku do konce a navzdory "pokračování příště" je pro me uzavřený. Nicméně druhý díl dám také.

Na druhé přečtení už ne taková pecka, ale i tak nadprůměr, původní hodnocení ale nechám.

28.07.2014 5 z 5

Svoboda Svoboda Jonathan Franzen

Musím se přiznat, že nadšení kritiků rozhodně nesdílím. Možná proto, že nejsem příslušník americké střední třídy a tím pádem není zrcadlo nastaveno mně.

26.05.2014 3 z 5

Gilgul Gilgul David Jan Novotný

Satiricko-parodicko-filosofický "thriller", navíc vtipně napsaný vančurovsko-čapkovskou češtinou. Místy to sice malinko drhlo, ale v rámci současné české knižní produkce naprostá špička.

08.04.2014 5 z 5

Tvrdý úder Tvrdý úder Dick Francis (p)

Navzdory "gumovým mužům" spíš psychlogický román než napínavá detektivka. Ale i to se počítá.

27.12.2013 3 z 5

Drahý čas Drahý čas Dick Francis (p)

Úplně první Francisovka, kterou jsem kdysi četl. I naponěkolikáté dobré.

27.12.2013 5 z 5

Život po francouzsku Život po francouzsku Jean-Paul Dubois

"Ta žena měla ďábelský zadek a prsty jak Houdini" :-) Tak tuhle větu asi do smrti nezapomenu. Román se sice "rozjede" až nejak ve druhé polovině (nejlepší pasáž fakt ta o focení stromů), ale i tak jako bilanční a politicky komentátorský kousek je velmi dobrý.

15.11.2013 4 z 5

Hluboká orba aneb 20 let Visacího zámku Hluboká orba aneb 20 let Visacího zámku Jan Haubert

Plný počet hlavně za dokumentární a nostalgickou hodnotu.

23.10.2013 5 z 5

Video s Ježíšem Video s Ježíšem Andreas Eschbach

Trochu podobný námět jako Šifra mistra Leonarda, jen dříve a lépe.

14.10.2013 4 z 5

Šántárám Šántárám Gregory David Roberts

Nadstavbou je hlavně pohled na indickou kulturu očima Zápaďana.

07.10.2013 5 z 5

Do dna Do dna Michael Thomas

Nebylo to špatné, celkem dobře se to četlo, ale cca v půlce jsem si řekl "proč to vlastně čtu?" a dal si něco zajímavějšího. Takže bez hodnocení.

25.06.2013

Andělská hra Andělská hra Carlos Ruiz Zafón

Podstatně slabší než Stín větru, ale v rámci mainstreamu stále silný nadprůměr.

22.05.2013 4 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

I na druhé přečtení super, myslím, že nebylo poslední.

22.05.2013 5 z 5

Facka Facka Christos Tsiolkas

O tom, jak jedna facka (jeste k tomu naprosto na místě) dovede odstartovat pěknou sondu do západní společnosti. Některé kapitoly (zejména Rosie, miss antipatie) mě silně iritovaly. Nicméně v poslední době jsem nic tak komplexního nečetl.

13.03.2013 5 z 5

300 300 Frank Miller

Akční jednohubka a s odstupem času vlastně i tak trochu blbost. Ale výtvarně pořád super.

06.01.2025 4 z 5

Smrt trávy Smrt trávy John Christopher (p)

Hodně solidní katastrofická scifi, taková "kronika začátku konce". Vlastně mě bavilo, že to autor utnul poměrně brzy, jinak z toho mohl být další Den trifidů nebo Malevil. Takhle se fakt povedlo popsat postupnou zkázu (a ne takové to "a je to tady", jako u výše zmíněných) a psychologii postav.

02.01.2025 4 z 5