Disease komentáře u knih
Dvacátá léta, americký sen, společenské pózičky a měření pinďourů. Vcelku šikovně napsané, takže jako "film pro pamětníky" to celkem funguje. Dnešní čtenář je ale (snad) mentálně i morálně jinde.
Při druhém přečtení mi přišly i ty "obyčejnější" povídky velmi dobré. Na rozdíl od chrleného Bukowskiho nebo Pelce je tohle opravdu "best of".
Místy trochu moc rozvláčné, ale pokud se pročtete zhruba do půlky (definice pojmů apod.), začne to být skutečně zajímavé.
"Inspektor House" a jeho parta hic střídavě řeší starý případ a sedí na toaletě. Asi tahleta "vylučovací metoda".
Příjemná jednohubka, ale myslím, že kdo nezažil rané devadesátky a koncerty Svatého Vincenta, tomu to asi nic moc neřekne.
Příjemný jakobythriller, který mě bavil od začátku do konce a navzdory "pokračování příště" je pro me uzavřený. Nicméně druhý díl dám také.
Na druhé přečtení už ne taková pecka, ale i tak nadprůměr, původní hodnocení ale nechám.
Musím se přiznat, že nadšení kritiků rozhodně nesdílím. Možná proto, že nejsem příslušník americké střední třídy a tím pádem není zrcadlo nastaveno mně.
Satiricko-parodicko-filosofický "thriller", navíc vtipně napsaný vančurovsko-čapkovskou češtinou. Místy to sice malinko drhlo, ale v rámci současné české knižní produkce naprostá špička.
Navzdory "gumovým mužům" spíš psychlogický román než napínavá detektivka. Ale i to se počítá.
Úplně první Francisovka, kterou jsem kdysi četl. I naponěkolikáté dobré.
"Ta žena měla ďábelský zadek a prsty jak Houdini" :-) Tak tuhle větu asi do smrti nezapomenu. Román se sice "rozjede" až nejak ve druhé polovině (nejlepší pasáž fakt ta o focení stromů), ale i tak jako bilanční a politicky komentátorský kousek je velmi dobrý.
Plný počet hlavně za dokumentární a nostalgickou hodnotu.
Trochu podobný námět jako Šifra mistra Leonarda, jen dříve a lépe.
Nadstavbou je hlavně pohled na indickou kulturu očima Zápaďana.
Nebylo to špatné, celkem dobře se to četlo, ale cca v půlce jsem si řekl "proč to vlastně čtu?" a dal si něco zajímavějšího. Takže bez hodnocení.
Podstatně slabší než Stín větru, ale v rámci mainstreamu stále silný nadprůměr.
O tom, jak jedna facka (jeste k tomu naprosto na místě) dovede odstartovat pěknou sondu do západní společnosti. Některé kapitoly (zejména Rosie, miss antipatie) mě silně iritovaly. Nicméně v poslední době jsem nic tak komplexního nečetl.
Akční jednohubka a s odstupem času vlastně i tak trochu blbost. Ale výtvarně pořád super.
Hodně solidní katastrofická scifi, taková "kronika začátku konce". Vlastně mě bavilo, že to autor utnul poměrně brzy, jinak z toho mohl být další Den trifidů nebo Malevil. Takhle se fakt povedlo popsat postupnou zkázu (a ne takové to "a je to tady", jako u výše zmíněných) a psychologii postav.