DiskretniBarman
![Lesní chodci Lesní chodci](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42964/lesni-chodci-2Q1-42964.png?v=1652817953)
Je to na mě příliš skečovité, na pár stránkách nahuštěna spousta věcí, které by chtělo hlouběji a šířeji rozepsat, takhle to působí jen jako detailní námět k filmu, po vynikajících Cestách na Sibiř rozhodně zklamání...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129734/stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734.jpg?v=1344515828)
Spíš mě to zklamalo, nedokázalo mě to vůbec vtáhnout do děje ani vyvolat nějaké silnější emoce kromě nudy. Postavy mě ničím nezaujaly a neoslovily a je vlastně s podivem, že mě tak bizarní situace nedokázaly pobavit. Dočetl jsem to jen ze setrvačnosti. Vlastně to na mě působilo podobně nudně jako Arto Paasilinna, který je v románu zmíněn. Nevím, jestli se u něj jen Jonassson inspiroval, nebo je to prostě typický styl severské literatury, ale můj šálek to tedy není.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mantisa Mantisa](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18004/mantisa-JZN-18004.jpg?v=1551340372)
První čtvrtina slibná, pak se to bohužel rozplizne v meta-nudu (a to jsem fanoušek metafikce).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Divocí detektivové Divocí detektivové](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28763/divoci-detektivove-WxD-28763.jpg?v=1517857001)
Nechal jsem se nalákat kultovní pověstí tohoto veledíla, ale nějak mi to nesedlo, vydržel jsem to asi do pětiny (i to je při její tloušťce dost!), ale pak jsem to vzdal. Ztrácel jsme se v počtu postav, nedokázal jsem se s nikým identifikovat, bohémský život mexických básníků mě nudil.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![V melounovém cukru / In Watermelon Sugar V melounovém cukru / In Watermelon Sugar](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45626/v-melounovem-cukru-in-watermelon-su-t3Z-45626.jpg?v=1603090712)
Číst V melounovém cukru před spaním je jako mít sen ještě před usnutím...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak se nestát vrahem Jak se nestát vrahem](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120542/jak-se-nestat-vrahem-120542.jpg?v=1334675006)
Jakkoli mám Ivana Klímu rád, tyhle fejetony mi přišly až příliš banální...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sousedka ze Skalistých hor Sousedka ze Skalistých hor](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115692/sousedka-ze-skalistych-hor-w4A-115692.jpg?v=1539286089)
Nechal jsme se nalákat recenzí Kláry Kubíčkové ("Kdyby existovala cena pro nejzábavnější knihu roku, získala by ji jednoznačně Sousedka ze Skalistých hor od Blanky Solařové."), ale tenhle humor mi teda moc nesedl. Navíc mi vadil neustálý negativismus a nasranost vypravěčky (ale třeba komik Louis C. K. je taky negativní a nasraný, ale aspoň je fakt vtipný...)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Sólo Sólo](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122316/solo-Z0G-122316.jpg?v=1562011279)
Čekal jsem od té knihy mnohem víc. První polovinu jsem pořád čekal, kdy to začne být něčím zajímavé, na začátku druhé poloviny se zlomem ve vyprávění to chvilku vypadalo nadějně, ale brzy to sklouzlo do ještě větší banálnosti než polovina první a musel jsem se vyloženě nutit, abych to vůbec dočetl.