draka komentáře u knih
Četl jsem znovu více než po třiceti letech, ale opět se stejným zájmem, neboť vyprávění norského vědce, badatele a cestovatele o své práci a životě domorodých obyvatelů dalekého ostrova je napsáno tak, že nic neztratilo na své zajímavosti.
K této knize se vracím a budu stále vracet, neboť jsou to výtečně napsané příběhy detektiva, starého praktika, který dokonale zná psychologii pachatelů a pátrá po zločinu navzdory jemu vlastnímu ohrožení.
Rozmanité české a slovenské pohádky známé i méně známé a od různých autorů. Čtou se dobře a jsou doplněny krásnými ilustracemi.
Kniha o vynikajícím slovenském hokejovém brankaři, reprezentantu ČSSR. Mistru světa, Evropy a účastníka památného finálového zápasu na Kanadském poháru v roce 1976. Měl jsem tu čest vidět ho chytat bráně Slovanu Bratislava při zápasech s Duklou Jihlava společně s Václavem Nedomanským a Jozefem Golonkou. Kniha ve mně oživila řadu vzpomínek na ligová hokejová utkání, zápasů na mistrovstvích světa i na Kanadském poháru sledovaných na černobílé obrazovce.
Miloslav Stingl, miluji jeho knihy. Ostrovy lidojedů jsem četl poprvé v roce 1970. Můžu je číst i nyní po 50 letech a stále mě mají čím oslovit jako ostatně jeho další knihy. Znovu s ním můžu sdílet dobrodružství a napětí z cest za poznáním.
Je to skvělá publikace, s jejímž obsahem by měl být obeznámen každý, kdo dbá na své zdraví a chce pro sebe a své blízké něco málo udělat.
Máte rádi moučník ke kávě? Máte chuť na bábovku, dort, koláček, palačinku, slanou tyčinku, či jinou laskominku? Když to podle této knížky zvládnu i já, tak vy zcela jistě také. Dobrou chuť!
Takřka po čtyřiceti letech jsem si opět otevřel tuto knížečku. A to by nebyl Zdeněk Veselovský, aby mě nezaujala. Umí krásně vypravovat, a to nejen o životě slonů. Příležitostně se pustím i do dalších knih z cyklu Zvířata z celého světa.
Jako bývalému fotbalovému hráči, by kniha asi neměla v knihovně chybět. A nechybí!
Kniha je přehledná, s množstvím fotografií, povedla se.
V té době dokázala reprezentace hrát výborný fotbal. Galerie vynikajících hráčů a trenér: „Muž, který vrátil mužstvu tvář“. Prostě, všechno si sedlo, jak mělo.
Ke knize se rád vracím i proto, že na utkání s Nizozemím jsem byl na tribuně, jako dvanáctý hráč. Jeli jsme na něj s kamarády, spolupracovníky. Měli jsme VIP vstupenky a musím předeslat, že někteří kolegové vůbec nevyšli z VIP zóny, kde se podávalo občerstvení a viděl jsem je až po zápase v autobuse. Měli ji jak z praku. Přiznám se, že my, co jsme na zápase byli, jsme je cestou domů zdatně doháněli. Nálada byla povznášející, veselá a zpěvná.
Ale fotbal, hra našich i soupeře, nálada v hledišti, skandování a následná děkovačka, naprosto fantastická.
Poutavý příběh o lásce, která umí člověka, udělat šťastným, ale také, aby se pro ni trápil. Kniha se čte opravdu velmi dobře, je zajímavá, umí vtáhnout do děje a ukazuje, co všechno se může pro lásku obětovat, a že se zamilovaný může stát krutým, až někdy i směšným.
Na začátek roku jsem si vytáhl z knihovny tuto letitou knížku a byla to dobrá volba. Pátrání a vyšetřování zločinu detektivem, kterého mám spojeného s jeho filmovým představitelem, hercem Jeanem Gabenem. V záplavě současných akčních filmových kriminálek je Maigret příjemným osvěžením a připomenutím staré školy, inteligentnímu a intenzivnímu vyšetřovacímu postupu, vnikajícímu hluboko do logiky a motivace postav těchto povídek.
Knihu jsem objevil v kontejneru, a protože se knihy nevyhazují, vytáhl jsem ji a se zvědavostí se pustil do čtení. Zaujal mě styl psaní popisující příběhy a osudy lidí i jejich boj za lepší život v té nepředstavitelně těžké době. Neuvěřitelně smutné je, že i v dnešním světě se odehrávají podobně srovnatelné těžké podmínky pro život.
Román o lásce a úctě. O vzájemné lásce mezi mužem a ženou, čisté, silné, vše objímající a obětavé. O lásce rodičů k dětem a vnoučatům. O lásce k přírodě a práci. O lásce k rodné půdě a vlasti.
Obdivuji autora, člověka, který si prožil v komunistických lágrech padesátých let minulého století tolik perzekuce, utrpení a soužení, jeho blízké, rodinu, manželku a děti nevyjímaje, že vydržel nezlomen.
Zábavné, vtipné i poučné čtení o lidské duši a chování člověka v různých životních situacích. Povídky, jež jsou psané krásnou češtinou, se mi velmi líbily
Třetí z sešitových vševědů jako prémiová publikace edice Máj, která mě potěšila, neboť takových publikací v tehdejší době nebylo.
Velice zajímavá knížka o nahlédnutí do historie objevů některých chemických prvků, jejich vlastností, zajímavostí i úspěších a omylech jejich objevitelů. Není to učebnice, ke čtení není potřeba žádných speciálních znalostí chemie.
Zahrádkářská kniha, kterou si pořídili rodiče. V té době jsem považoval práci na zahradě za trest a chodil tam jenom z donucení. O několik let se můj přístup k zahradě úplně otočil a tato obsáhlá publikace se stala výborným pomocníkem a rádcem při pěstování ovoce, zeleniny a květin. Zahrada je místem, kde se v sezóně takřka denně setkává celá naše velká rodina a naši přátelé. Je to místo klidu a odpočinku.
V klukovských letech jsem často četl rodokapsy a tento příběh jako by jim z oka vypadl. Knížku jsem měl půjčenou od kamaráda a později si ji zakoupil. Napínavý příběh, který jsem s chlapci mého věku prožíval.
Naši fotbalisti hrají o třetí místo s Itálií na Evropě 1980 a já jsem na svatbě své sestry. Je mně jasné, že musím najít místní hospodu, kde mají televizi. To se mi podaří a za chvíli sedím mezi místními štamgasty a fandíme. Dodnes se mně vybavuje Jurkemikova nechytatelná dělovka do šibenice na 1:0 a poté nekonečný nervy drásající rozstřel na penalty. Zlatá to není, ale lepší bronzová než bramborová. Dali jsme si se spolusedícími u stolu po kalíšku a odebral jsem se zpět na oslavu.
Přejít bojovat na východní frontu pod ruské velení, a ještě létat na jejich strojích, vyžadovalo velkou dávku odvahy ode všech letců. Zvláště, když šlo o boje při Slovenském národním povstání. Fajtl je výborný vypravěč a jeho knihy mám rád.