draka draka komentáře u knih

Rok v české kuchyni Rok v české kuchyni Marie Úlehlová-Tilschová

Nádhera, to je balzám na duši. Tak krásně napsaná a ještě se tam dozvíme spoustu věcí, které se už zase s velkou slávou objevují.

07.08.2020 5 z 5

Paulus vs. Ihnačák / Ihnačák vs. Paulus Paulus vs. Ihnačák / Ihnačák vs. Paulus Marcel Ihnačák

Reprezentativní kuchařka nám dává nahlédnout na souboj dvou tváří kulinářské gastronomie obchodního řetězce Lidl.
Její kvalita je ve výborných receptech z hotovými výsledky na fotografiích. Jako rozhodčí dávám za umělecký dojem oběma účastníkům pět hvězd.

07.08.2020 5 z 5

Modely elektromotorů a parních strojů Modely elektromotorů a parních strojů Aleksandr Nikolajevič Abramov

Zajímavá technická publikace s krásnými ilustracemi, dnes již pro veterány, elektromechaniky a mechaniky. Z knihy jsem byl jsem nadšený.

07.08.2020 5 z 5

Údržba a opravy vozů Škoda 100-100L-110L-110LS-110R Údržba a opravy vozů Škoda 100-100L-110L-110LS-110R Vincenc Baťa

V době, kdy vlastnila vozidlo Škoda řady 100 nebo 110 skoro převážná většina příbuzných, známých a jejich známých, velmi potřebná publikace, ze které jsem se dověděl mnoho potřebných údajů k malým i velkým opravám. Je na čestném místě, na polici v dílně.

07.08.2020

Akademický slovník cizích slov A-Ž Akademický slovník cizích slov A-Ž Jiří Kraus

Druhý díl dvousvazkového slovníku. Skvělá, praktická kniha, není co dodávat.

Kreslení pro holky Kreslení pro holky Iva Hoňková

Knihu jsem přidal k ostatním dárkům šestileté vnučce k narozeninám. Vzala ji pod paži a slíbila, že mi ji vymalovanou ukáže. Asi to nebude tak hrrr, protože to jsou omalovánky s dokreslováním a budou ji muset pomoci rodiče nebo starší sourozenci.

Vesnice Vesnice Jaroslav Kratochvíl

Povídky zachycují život a osudy obyvatel vesnice v době, kterou já znám jenom z vyprávění babičky a dědy. I moje maminka pracovala od 14 let u sedláka. J. K. Kratochvíl velice věrně vystihl atmosféru doby a dokázal skvěle vyjádřit pocity hlavních postav. Tak to prostě bylo. Smutné, ale povídky krásné.

Grilujeme doma i v přírodě Grilujeme doma i v přírodě Andrea Schejbalová

Krásná kniha o grilování plná návodů a fotografií. Kromě receptů na grilování masa, ryb a zeleniny, jsou zde i recepty na pečení domácího pečiva. Najdeme i návod, jak se připravit na pozvané hosty, od rozeslání pozvánek, až po přípravu chlazených nápojů pro dobrou náladu.

Moře, sníh a velkoměsta Moře, sníh a velkoměsta Jack London

Od té doby, co jsem přečetl Bílého Tesáka, je Jack London můj velmi oblíbený spisovatel. Povídky mě proto nemohly zklamat, líbili se mi.

Emil a detektivové Emil a detektivové Erich Kästner

V deseti letech, když jsem ji dočetl, bych na otázku: „Která detektivka je historicky nejlepší ?“ odpověděl bez zaváhání, že tato. Budu ji muset konečně začít číst vnoučatům.

06.08.2020 5 z 5

Normy jídel v závodních jídelnách Normy jídel v závodních jídelnách kolektiv autorů

Pokud se někdo chystá vařit pro větší společnost, cca 100 porcí, jsem ochoten mu poslat materiálovou spotřebu surovin, výrobní postup a průměrnou váhu jedné porce. Samozřejmý je seznam receptů, který dodám předem, od polévek, omáček až po moučníky a pomazánky.
A teď vážně. Knihu mám od tchýně, která podle ní vařila oblíbené pokrmy v poměrném množství. A v připomínkách jednotlivých receptů jsou rady k nezaplacení, jinde je nenajdete.

06.08.2020 5 z 5

Kuchařka pro všední a sváteční dny Kuchařka pro všední a sváteční dny Jaroslav Morávek

Kolikrát jdu vařit a opravdu se mi nechce. Pak si ale řeknu, že vařím pro ty, co mám rád, a proto musím vařit s láskou a nemyslet na to, že se mi nechce. Většinou mám oběd vymyšlený dopředu, ale občas improvizuji na poslední chvilku. Kouknu doma na suroviny, vezmu některou z kuchařek a hledám v ní, co by vyhovovalo. Patří k nim i tato kuchařka.

Kuchařka - Šetřící dieta Kuchařka - Šetřící dieta Lea Filipová

Autorkou, na sobě samé, vyzkoušené recepty s jednoduchou a rychlou přípravou dietních jídel, a to v uceleném vydání.

Domácí kuchařka Domácí kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová

Knížka mně nemohla v knihovně chybět, pořídil jsem si ji do sbírky kuchařek, ale nepoužívám ji jako kuchařskou příručku, protože je moc krásně vyvedená, ale pročítám si ji jako poetickou prózu.
Přesto bych měl nějaký jednoduchý, časově nenáročný recept vyzkoušet. Je po dešti, jdu nabírat kopu šneků na postní stravu: „Šneci nadívaní“. Cesta křížená plzáky španělskými a šneků mně bylo líto, z cesty jsem je přenášel do trávy. Raději si dám půst.

06.08.2020 5 z 5

Vaříme zdravě, chutně a hospodárně Vaříme zdravě, chutně a hospodárně Juliana A. Fialová

Každý nějak začínal a devatenáct vydání hovoří samo o sobě, že je kuchařka oblíbená a jistě obstojí i vedle dnes vydávaných.
První jídlo, které jsem podle ní vařil byl rýžový nákyp se švestkami.

06.08.2020 5 z 5

Kvalifikační příručka svářeče el.obloukem Kvalifikační příručka svářeče el.obloukem Rudolf Krňák

Velice fundovaně zpracovaná a potřebná příručka, ze které jsem s v té době učil na svářečské zkoušky . Je praktická, přehledná, doplněná nákresy a tabulkami.

05.08.2020 5 z 5

Hrdinové - Největší příběhy české kopané Hrdinové - Největší příběhy české kopané Ondřej Fuczik

Děti věděly, jaký dárek mi dát k narozeninám. Udělaly mně velikánskou radost. Dokonce napsaly věnování a podepsala se i vnoučata, a dokonce i ty, co neumí ještě psát. Co dodat, krásný dárek, krásná kniha, a to nejen pro fanoušky kopané.

Ilustrovaná bible pro mládež Ilustrovaná bible pro mládež Josef E. Krause

Babička a máma s tetičkami šli v neděli do kostela, a nás děti a psa brával děda za vesnici „do tratě na špacír“, jak říkával. Ve druhé třídě mně dali naši do náboženství, kam jsem chodil jednou týdně, celý rok. Následovalo svaté přijímání a tím jsem skončil. Chodit do kostela mě rodiče nenutili. Ve čtvrté třídě jsme s kamarádem, k velké radosti maminek, začali z ničeho nic chodit v neděli do kostela. Jak začala mše, tak jsme se z kostela vytratili, v automatu na cigarety si za 3 Kčs koupili bulharské cigarety „Шипки с филтър“ a šli si zakouřit za město. Cestou domů jsme si vymýšleli, co že kázal farář. Po několika týdnech se naše kázání provalila a bylo utrum. Od té doby jsme do kostela nechodili, ale kouřit jsme nepřestali.
A teď ke knize. Je pěkná, krásně ilustrovaná. Koupili jsme ji dětem, ale ani jedno je nečetlo.Sám jsem ji přečetl se zájmem a slíbil jsem sám sobě, že jednou přečtu opravdovou Knihu knih. No uvidíme, až přijde čas.

05.08.2020

Valivá ložiska Valivá ložiska Jan Fröhlich

Bývala to často používaná kniha, katalog, podle kterého se objednávala ložiska do opraven a do údržby. Je velmi precizně a detailně zpracovaná.

05.08.2020 5 z 5

Jak počítat s procenty - Matematika 7. ročník Jak počítat s procenty - Matematika 7. ročník Zdena Rosecká

Učebnice s procvičovacími příklady je velmi zdařilá pomůcka, jak se jednoduše a srozumitelně vyrovnat, jednou pro vždy s procenty

05.08.2020