Edona Edona komentáře u knih

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Houbařka skrývá skvělý psychologický román. Jak z názvu napovídá, velkou část života hlavní hrdinka vyplňují houby. To mi až tak nesedlo. Na houby sice chodívám, ale ne často. Možná právě proto mě až tak nezaujal detailní popis různých hub. To je však jen moje věc.
Paní Hanišová píše skvěle, stránky letí pod rukama, příběh vás zajímá víc a víc. Chcete přijít na kloub tomu, proč se hlavní hrdinka rozhodla žít v ústraní. Rozplétáte její mycelium a dovídáte se proč se tomu tak stalo. Silný příběh, skvělý psychologický román. Určitě se podívám na další tituly od paní autorky.

06.08.2020 4 z 5

Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

Dobrý proti severáku je rozhodně chytlavé psaní, přitom je to vlastně taková blbost. Virtuální komunikace muže a ženy, kteří se nikdy neviděli, ale přesto se do sebe zamilovali. Občas je to vtipné, inteligentní, občas na hlavu. Čtení ubíhá, je to zábavné a jiné. Ale ten konec! Proboha, musím si přečíst pokračování.

20.03.2020 3 z 5

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Hlas kukačky je první knihou, kterou jsem četla od paní Körnerové a musím konstatovat, že jsem nadšená. Kniha šla jen stěží odložit, styl psaní je působivý a poutavý. Příběh o spletitých rodinných vztazích odehrávající se v nelehké době jistě zaujme hodně čtenářek.

27.06.2019 4 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Již po přečtení Bez šance, jsem si byla jistá, že Smrtkou nesáhnu vedle. Shusterman je zkrátka výborný spisovatel, který má velice nadčasové a znepokojivé myšlenky! Smrtka je napínavé a poutavé čtení. Hlavní hrdinové jsou vykresleni skvěle. Jedinou výtkou pro mě je, že zde bylo moc šťastných náhod ve prospěch hlavních hrdinů, než aby tomu šlo věřit. Nicméně to je jen můj subjektivní názor. Tak či tak, knihu doporučuji a těším se na pokračování.

27.07.2018 4 z 5

P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Od knihy jsem nic moc neočekávala, v době vydání jsem se jí vyhýbala pro všechnu medializaci, ale nyní vím, že moje obavy byly zbytečné. Jsem naprosto mile překvapena! Kniha je o všem a o ničem. O naprosto běžných věcech, které prožil, prožívá a prožije každý z nás. Jsou to fejetony ze života herečky, kterou přiznám se, jsem nikdy moc nemusela. Ale nyní Aňu vidím v jiném světle a jsem nadšená z její prvotiny. Nesmím opomenout ani nádherné ilustrace od Lely. V knize jsem si nechala mnoho záložek, a to často nedělám, abych přesně věděla, ke kterým myšlenkám se chci vrátit. Za mě jasné doporučení!

17.05.2018 4 z 5

Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Je to moje první knížka z prostředí arabského světa a musím říct, že jsem určitě nesáhla vedle. Hosseini je poutavý vypravěč, příběh je oslnivý a dojímavý. Při čtení, můžeme jen a jen děkovat za to, kde a kdy jsme se narodili. I když se jedná o fikci, člověk si palčivě uvědomuje, že skutečnost se mnohdy neliší a může být i daleko horší. Knihu určitě doporučuji k přečtení, k rozšíření obzorů.

09.07.2017 4 z 5

Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Čekala jsem povrchní romanťárnu pro mladé, ale to co jsem dostala, jsem vůbec nečekala. První polovina je vtipná, neotřelá.. v druhé polovině člověk dostane facku a příběh má najednou hluboké mínění. Bylo to velice čtivé, smutné, ale i úsměvné. Určitě doporučuji i starším čtenářům, nezařadila bych to jen do literatury pro mládež.

25.06.2017 3 z 5

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Na této novele je nejdůležitější ze všeho naděje, která je protkána celým příběhem. A nejsou to jen naši hrdinové, ale i vy, kdo celou dobu doufá...

05.11.2015 4 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Padesát odstínů šedi - v dnešní době obrovský fenomén. Nicméně co může za všechnu tu popularitu? Úžasná kniha, co nás nenechá spát nebo jen prachsprostá reklama? Je to bez okolků možnost druhá. Koneckonců můj názor není vůbec kladný, ale ani záporný - jenom bych podotkla, že je snad opravdu na každém, zda-li si knihu a její pokračování přečte nebo ne. První díl měl ještě co říct, avšak další díly jsou jen plné opakujících se frází bez děje, roztažené do X stran.

22.12.2014 2 z 5

Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Pán prstenů je jedna z nejlepších fantasy trilogií s fantastickým závěrečným dílem.
Co říct o tomhle geniálním díle, které předčilo, předstihuje a bude předstihovat fantasy díla do daleké budoucnosti? Genialita tohoto díla sahá daleko a dodatky v knize to jenom dokazují!

08.07.2014 5 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Síla vzdoru je nejslabší ze všech tří dílů, avšak nic se nemění na kvalitě děje. Je to opravdu čtenářský prožitek.. jenže takový prožitek bez delšího trvání. Postupem času zjistíte, že kromě onoho prožitku si z knížky nic dalšího neodnesete. Jediné co opravdu musím vyzdvihnout je epilog, který jasně ukazuje, že ač jste prošli arénou, nenechá vás to bez poskvrnky.

28.03.2014 4 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Vražedná pomsta má poutavý a napínavý děj. Nejsem vyloženě rýpal, a proto když čtu knížku a líbí se mi, tak tam nehledám žádné mouchy. Možná i proto jsem nikdy nepřemýšlela, zda-li je návrat do arény hloupý nápad. Tak nějak to do toho zvráceného světa patří. Stejně tak je dle mého názoru zbytečné polemizovat nad psychologií postav. Z hlavních hrdinů mě v tomto díle opět nejvíce oslovil Peeta.

28.03.2014 5 z 5

Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Arénu smrti dost možná přečtete na jeden zátah a v průběhu otáčení stránek napětím ani nebudete dýchat. Nicméně postupem času zjistíte, že kromě toho čtenářského prožitku vám knížka nic dalšího nenabídne. Nic, co byste si mohli z toho čtení odnést. Jediným takovým plusem vidím, že alespoň ke čtení přilákala plno mladých čtenářů, ostatně včetně mě.

28.03.2014 5 z 5

Zatmění Zatmění Stephenie Meyer

Zatmění je konečně nabité novými informacemi o zásadních charakterech jako Rosalie a Jasper. Máme tam i napětí a akci. Jenže to hlavní, ta romantika, ta se v tomto díle díky Belle přestrojuje na jakousi telenovelu. Její chování je na facku - buď rozjímá nad Edwardem, nebo se jí zase zachce teplíčka a je s Jacobem. Proboha proč? Ono je to jinak opravdu čtivé počtení.. A nevím proč někteří knize dávají, tak špatné hodnocení jenom proto, že viděli špatně provedený film!

28.03.2014 4 z 5

Vzpomínky na něj Vzpomínky na něj Colleen Hoover

Dojemný příběh o lásce, ztrátě, vině a odpuštění. Kniha je velmi čtivá, v závěru emotivní. Doporučuji.

11.01.2024 4 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Ke knize jsem se sice dostala až po shlédnutí filmové adaptace, ale vůbec to ničemu nevadilo. Naopak jsem mohla srovnávat.. Díky tomuto spin-offu můžeme vidět, jak se proměňuje Snowova povaha směrem k charakteru, který známe z Hunger games. Ačkoliv se zpočátku může zdát Snow líbivý, vše dělá jen na oko. Vše dělá ve svůj prospěch, ve svém nitru je zlý a zákeřný od začátku. Postava Lucy Gray nedostala mnoho prostoru a to mě trochu mrzí. Závěr mě nenechává chladnou, škoda, že se asi nedovíme, co se stalo dál.

Doporučuji!

03.01.2024 4 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Z této série je pro mě zatím Ostrov šedých mnichů nejslabší. Předchozí knihy jsem hltala a s hodnocením rozhodně nešetřila. Zato v tomto případě.. Na jednu stranu nemohu autorce upřít skvělé popisy ostrova, přírody a moře. Ale na stranu druhou jsem zklamaná. Příběh se rozvíjel strašně pomalu a do všech možných stran. Postav bylo mnoho a občas jsem si je i spletla. Mnoho důležitých indicií k odhalení vraha vůbec nebylo zmíněno. Závěr pro mě byl naprosto neuvěřitelný, nesedlo mi to.
I tak se ale nenechám odradit, protože předchozí detektivky byly skvělé. Zřejmě Bergmanovi mnohem více sedí České prostředí.. k němuž se doufám autorka vrátí.

02.04.2023 3 z 5

Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Jedna z nejznámějších klasik, kterou jsem si chtěla přečíst už několik let nazpátek, vyšla v novém vydání (Odeon,2022) a já konečně měla možnost ponořit se do tohoto dobrodružného románu. Nečetla jsem převyprávění od Plevy, takže nemohu srovnat, kolik toho z příběhu vypustil. Každopádně všem doporučuji pustit se do originálu. Je to krásná, dobrodružná a poutavá četba.

05.03.2023 4 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Kříďák je pro mě nejslabší knihou autorky, ale i tak stojí za to. Zpočátku jsem byla naprosto nadšená, rychle jsem se začetla a ponořila do příběhu. Postavy, byť nejsou nijak zvlášť představeny, mi připadaly jako bych je znala už roky. Příběh se odehrává ve dvou časových liniích. Osobně se mi lépe četla ta z 80. let. Asi za polovinou knihy mé nadšení ale lehce opadlo. Byť je kniha velmi čtivá, poutavě napsána, postavy věřitelné, tak.. Zkrátka rozuzlení bylo slabší a rozhodně jsem si z něho nesedla na zadek. A protože konec ve mě zanechal rozporuplné pocity, tak je moje hodnocení taky takové. Nicméně i přes to finále, musím vyzdvihnout styl psaní autorky. To jak živě jsem si dokázala představit městečko, postavy i děj, to jen tak každý spisovatel napsat neumí. Autorku doporučuji. Možná však začněte její jinou knihou.

17.01.2023 3 z 5

Nelituju ničeho Nelituju ničeho Colleen Hoover

Morgan a Clara si prochází těžkým a zdrcujícím životním obdobím, plným vzteku a žalu. Dospívající dcera a matka nedokáží najít společnou řeč a jejich cesty se vzdalují.
Krásný, avšak smutný příběh kombinující tragické životní události, mateřství a problémové dospívání.
Mě osobně se příběh líbil, neřeším klišé, ani uvěřitelnost. Naopak chci vyzdvihnout, jak krásně Colleen popsala žal a to, že v ten moment se čas nezastaví, ale uhání dál a kolem nás a s námi se dějí věci. Věci, které nám třeba na chvíli pomůžou posunout žal do pozadí. Také se mi líbilo, jak byl popsán vztah matky a dospívající dcery. Colleen to prostě umí.
Nenechte se odradit některými komentáři.. je to krásný příběh, který vás pohladí po duši.

13.01.2023 4 z 5