Eeli | Komentáře u knih | Databáze knih

Eeli Eeli komentáře u knih

Už mě vidíš? Už mě vidíš? Sharon J. Bolton

Hodně povedená kniha, v níž autorka suverénně dovede upoutat pozornost a bezesporu ji udržet. Akorátně je zde čtenáři dávkováno napětí i akce, překvapivé zvraty i prostor pro domýšlení souvislostí, aby na posledních stranách mohl být zaskočen i spokojen zároveň. Příběh plyne, je dynamický, spojení neotřelého námětu s tím veřejně známým vytvořilo originální detektivní thriller.

25.10.2018 5 z 5

Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Potěcha pro duši češtinářovu. Knižní vrstva jazyka užitá ve všech jeho rovinách v kontrastu s absurdními situacemi a ještě absurdnějšími promluvami prostých postav vytváří jakousi poetickou, lze říci i ojedinělou komiku této novely. Dílko vhodné pro líné letní odpoledne.

12.05.2018

Hastrman Hastrman Miloš Urban

Tento zelený román je jazyková lahůdka, pan autor se s češtinou doslova "mazlí". Dokázal tak pomocí slov naladit čtenáře na dobu starší, v níž navozuje téměř pohádkovou atmosféru úcty k přírodě a hlubokého soužití člověka s ní. Tokem roku nás provádí prostřednictvím popisu povětšinou zapomenutých tradičních pohanských rituálů konaných v ten který čas. Po takto poetickém naladění přichází kniha druhá. Zde je dominantním motivem ekologický boj proti průmyslovému a těžebnímu ničení krajiny a nese se v duchu myšlenky z knihy: "Kdo jsi nestvořil, nepřetvářej. Obdivuj."
Motiv hastrmana jako druhého (horšího?) já je s ohledem na téma knihy velice trefný a v každém z nás jistě takový hastrman někde číhá.

Mimochodem, také jsem si obohatila slovník - špumprnágle - no není to krásné slovo? :)

17.04.2018 4 z 5

Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy Vánoční koleda čili Vánoční povídka s duchy Charles Dickens

Příjemný příběh, prostřednictvím kterého k nám autor promlouvá o smyslu lidské ušlechtilosti a dobroty. Tento motiv je zasazen do období Vánoc, což toto poselství ještě více umocňuje. Povídka není dlouhá ani náročná, i když se nečte zase tak úplně snadno. Nicméně je to krásná klasika. A právem...

04.01.2018 5 z 5

Na plechárně Na plechárně John Steinbeck

Příběhy o partičce dobromyslných flákačů pobývajících v ulici Na Plechárně spojené jejich snahou potěšit místního dobráckého doktora biologie, ale jak to asi může dopadnout... Úsměvná knížka o prostých lidech zaměřená především na jednotlivé charaktery těchto neobyčejně typických maloměšťáckých figurek.

21.05.2020 4 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Ikonický Velký bratr v ikonické literární antiutopii. Je známo, že autor vycházel z kritiky jemu známých totalitních režimů a rozhodl se proti nim varovat (kdo ví, zda úspěšně), proto je kniha hodně nadčasová a její poselství by mělo být stále vedeno v patrnosti. Některé věci jsou dosti děsivě skutečné, např. manipulace s člověkem či jeho "vymývání" je vylíčeno bravurně. Nicméně co se týče věrohodnosti, pravdivosti nebo přesvědčivosti Orwellovy společnosti, mně osobně přišel např. Atwoodové Gileád uvěřitelnější.

01.02.2020 4 z 5

Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Neskonale poutavá kniha plná bezmoci, křivd, bolesti, ale zároveň lidské síly a naděje. Zvláště "minulý" příběh autorka vylíčila tak, jako byste všechna bezpráví a utrpení prožívali s Clarou a představuje srdce této knihy, přestože "současný" příběh tvořící pojítko s minulostí také nebyl špatný (trochu tématicky orientováno pro young adult), i když je trochu odbytý. Také je pravda, že v závěru už lze předvídat jakýsi sladkobolný konec, ale po těch negativních prožitcích, které vás v průběhu četby provázejí, je to taková uklidňující tečka.

I přes ty malé výtky si myslím, že na tuto knihu hned tak nezapomenu, protože ve mně vyvolala smršť pocitů, a bez ostychu ji doporučuji mladším i starším čtenářům. No, spíše čtenářkám...

05.08.2019 5 z 5

Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Klobouk dolů. Opravdový případ "vražedkyně?" mistrně zpracovaný do tohoto románu. Atmosféra doby (odrážející skutečné dobové zvyklosti apod.) i zmiňovaných míst je neskutečně autentická, stejně tak i jednotlivé postavy. A uvedená historicky doložitelná fakta týkající se případu jsou natolik povedeně zbeletrizovaná, že je příběh zcela neuvěřitelně uvěřitelný, ale přesto ponechává prostor pro vlastní názory a domněnky. Jaká je tedy pravda?

01.08.2019 5 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Dobře zpracovaný, dechberoucí krimi thriller. Autorům vubec nechyběly nápady na to, jak příběh zamotat, udržet ho napínavý a opět se ze všeho řádně vymotat. A i když to na některých místech bylo už trochu moc, stejně knihu považuji za kvalitní a povedenou. Nehledě na sympaťáka Joona Linna, který má vždy pravdu.

06.06.2019 4 z 5

Třináctý příběh Třináctý příběh Diane Setterfield

Velmi příjemné překvapení. Kniha má neotřelé téma, propracovaný děj, atmosféru vyvolávající mrazení a podněcující k různým prožitkům čteného. Příběh uvolňuje napětí postupně a vše plynule graduje k závěrečnému "aha momentu" (i když jedna malá záhada zůstala přece jen nevyjasněná).

31.05.2019 5 z 5

Andělská hra Andělská hra Carlos Ruiz Zafón

Četbu této knihy nesmíte uspěchat, ale vychutnávat si ji, aby Vám neunikla žádná myšlenka, abyste se nechali pohltit strhujícím, napínavým dějem a aby Vás mohla uchvátit temná, ale magická atmosféra. To vše totiž autor použil, aby mohl rozehrát Andělskou hru a stvořit příjemně tajuplný příběh o víře a vášni (ne nutně v tomto pořadí). Některé otázky zůstaly ne zcela vyjasněné, ale alespoň tak zůstal zachován ten opar záhadna, jímž je prodchnuta celá kniha.

05.01.2019 4 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Mrazivá, napínavá, čtivá kniha. Postavy mi přijdou tak nějak typicky netypické, styl psaní podporuje napětí a akci příběhu. Nechybí překvapivé zvraty a trochu tajuplná atmosféra. I když tyto znaky často sedí na většinu současných, a zvláště severských, detektivek, přesto vás tato kniha neomrzí, ale děj prostě chytne a nepustí.

06.09.2017 4 z 5

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Alan "co-to-sakra-zase-vyvedl" Karlsson se s mazaností a lehkostí sobě vlastní omylem zaplétá do současných problémů týkajících se jaderných zbraní a autor si prostřednictvím slov, která vložil do Alanových úst a mysli, bere na paškál dobovou politickou situaci hodnou kritiky i zesměšňování. A že se mu to povedlo. Kromě politiky samozřejmě přicházejí na přetřes i jiné věci patřící k dnešní době. Kniha má vtip, šťávu a plno absurdních situací vyvolávajících úsměv.

25.05.2019 4 z 5

Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

Přestože kniha nepatří k těm útlým, čte se velice snadno. Autor je báječný vypravěč, a i když tento příběh není ve své podstatě nijak strhující, dokáže tam vpravit takové podněty, které udrží čtenářovu pozornost, podnítí jeho zvědavost, a dokonce vedou k zamyšlení se nad některými aspekty svého já. To je vlastně i jedním z cílů (nejen) literárního surrealismu, pod jehož vlivem Murakami tvoří. I v Komturově smrti se tedy ocitneme v hrdinově mysli, pochopíme jeho pohnutky, porozumíme jeho pocitům a svedeme různé boje s jeho strachy, abychom získali povědomí o vědomí.

05.04.2019 4 z 5

Hospoda Jamajka Hospoda Jamajka Daphne du Maurier

Pochmurno, dobrodružno, tajemno i romantično v komplexu této jedinečné knihy, jež je napsána způsobem, jakým tato autorka vyniká. Skvěle vykreslené nehostinné prostředí krajiny navozuje stísněnou atmosféru, v níž se odehrává příběh s poutavým námětem a charakterově rozličnými postavami.

22.08.2018 4 z 5

Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Mé dojmy jsou hodně rozpačité. Jako kdyby kniha balancovala na hranici mezi geniálním a šíleným, následkem čehož se musela stát kultovní záležitostí. Tento příběh o životě spisovatele, který "zavrhoval myšlenku, že umění má vůbec nějakou společenskou hodnotu", je hodně nadsazený, ale hlavním znakem je dle mého názoru taková smutná, až tragická grotesknost. Mnoho pasáží se stalo notoricky známými a stály za přečtení, v jiných místech jsem měla pocit, že už to nevydržím a knížku odložím. Protože se jedná o klasiku, jsem ráda, že jsem vydržela, ale jednou a dost...

12.08.2018 3 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Příjemně i nepříjemně divná kniha, která rozhodně musí budit ty nejprapodivnější pocity. Je zde velká kumulace lidského neštěstí, marnosti, velmi zvláštních lidských povah a příběhů a sice je to dost nepravděpodobné, ale kniha působí velmi stísněně i jaksi uvolněně zároveň. Ale není moc dělaná na opakované čtení jen tak pro zábavu.

21.05.2020 4 z 5

Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Tato kniha na mě byla příliš... Příliš naturalistická až nechutná (zejména v oblasti řemesla Sugar a dalších "ženských" záležitostech), příliš protahovaná (některé dějové linky poměrně zbytečné), příliš povrchní (o čem to tedy vlastně bylo?), příliš otevřený konec (jako by se opravdu ztratilo posledních pár stran či kapitola).
Jako komplex všech těchto "příliš" si to však tak nějak sedlo a nečetlo se to zle.
Ale velký román 19. století?

01.02.2020 3 z 5

Žena v bílém Žena v bílém Wilkie Collins

Kvalitní kniha, do jejíhož děje je čtenář zasvěcován prostřednictvím deníkových zápisů, popř. dopisů. Postupně je tak odhalována ona záhada ženy v bílém, sama zápletka knihy i její rozuzlení. Romantický příběh (přesto s minimem popisované romantiky) vystavěný na tajemství, teskné atmosféře, rozličných charakterech postav a "neakční akci".

13.10.2019 4 z 5

Děvčátko, rozdělej ohníček Děvčátko, rozdělej ohníček Martin Šmaus

"Život začíná a končí dneškem a vzpomínat na včerejšek a snít o zítřku je dobré leda tak pro gadže."

Tento dojemný příběh vykresluje romskou mentalitu zcela věrohodně - ani ji neospravedlňuje, ani ji neočerňuje. Prostě přináší pravdu o způsobu života, který je pro nás "gadže" tak nepochopitelný, a proto odsouzeníhodný. Životní příběh Roma Andrejka ukazuje, jak mohou předsudky zmařit veškeré snahy, ale i to, že ne vždy se jedná o předsudky bezdůvodné.

10.06.2019 5 z 5