Eillen | Komentáře u knih | Databáze knih

Eillen Eillen komentáře u knih

Tryzna Tryzna Neil Gaiman

Myslím si, že není třeba mnoha slov. Vždyť jsme u rozloučení s Morfeem byli všichni. Jen to někteří z nás po probuzení zapomněli...

14.08.2020 5 z 5

Báje & odlesky I Báje & odlesky I Neil Gaiman

Zajímavý a jiný pohled na známé báje. A vlastně i ty neznámé. O prvním a jediném císaři spojených států amerických jsem doposud netušila.

09.08.2020 5 z 5

Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Kniha, která mě zaujala obálkou a o které jsem věděla jen to, že ji chci mít.

Přes 800 stran by možná někoho odradilo, ale to by udělal chybu. Příběh mě chytl od první stránky a jen tak nepustil. Příběh je vyprávěn více pohledy ale to neznamená, že by působil chaoticky.
První polovinu jsem doslova hltala a přečetla ji během jednoho dne. Když došlo na akci, už to nebylo ono. Ne, nemyslím tím, že by se najednou zhoršil styl psaní. Spíš mi bylo líto, že už nebudou popisné části které autorce šly krásně od ruky. Vlastně bych seznamovací část zařadila do pomyslné Top10.

10.07.2020 4 z 5

A zrodí se hvězdy... A zrodí se hvězdy... Joseph Michael Straczynski

Má první kolosálka a asi historicky první komiks, který jsem četla delší dobu. Možná bych ho dokázala zhltnout na jeden zátah, ale tady jsem si to chtěla užívat delší dobu.

Musím říct, že mě komiks chytl hned od první strany. Už jen ta myšlenka - energie, která ovlivnila ještě nenarozené děti - kdo by odolal a nečetl dál?

Netuším, co víc napsat, aniž bych spoilerovala. Snad jen, že jak příběh pokračoval dál, s každým koncem původního sešitu jsem si říkala: "Jo, tohle by bylo skvělé ukončení. Jak jako chtějí pokračovat dál?" Sice jsem na začátku tvrdila, že jsem to nechtěla přečíst na jeden zátah. No, pravdou je, že od určité části už to nešlo odložit a prostě jsem musela pokračovat. Takže čtení mi zabralo čtyři dny. Při váze jakou kniha má, to chvílemi byla i slušná posilovna :-)

Kéž by se objevil další komiks, který by podrobněji popisoval dětství speciálů. Rozhodně by bylo zajímavé si přečíst komiks o tom, jak poznávají své schopnosti a učí se s nimi pracovat a žít.

28.06.2020 5 z 5

Ospalá slovanská díra Ospalá slovanská díra Petr Jaroněk

Knihu jsem přečetla během dvou dnů. Popisné části jsou opravdu povedené a dokázala jsem si ta místa představit. Dějově mi to ale přišlo trochu uspěchané. Hlavně v závěrečné části. Závěr o svobodném vypravěči se mi líbil. A v tu dobu jsem měla odložit knihu. Ten příjemný pocit z knihy skončil čtením legendy, která vypadala jako román hodně zkrácený do povídky.

To nic nemění na faktu, že autorův styl psaní se mi líbí a druhý díl si také ráda přečtu.

21.06.2020 3 z 5

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

A je to tu. Konec příběhu a svým způsobem začátek Zaklínačské vášně. Autorovi se to povedlo - učaroval mě natolik, že jsem hltala jednu knihu za druhou. A protože nemám příběhů Geralta, Ciri, Yennefer a Marigolda dost, nezbude mi nic jiného, než si sehnat i komiksy.

Co se knihy týká, nejvíc mě mrzí nevyužití potenciál dvou dam ze začátku knihy. To "vsnění" se do děje byl skvělý nápad a napjatě jsem čekala jaké to bude mít rozuzlení. A postupem času mi došlo, že vlastně žádné... Tedy, ne že by tam byly úplně zbytečně - nakonec přeci jen zasáhly do děje. Ale kdyby tam nebyly, vůbec nic by se nestalo. Za toto malé zklamání dávám hvězdu dolů.

A opět jsem si potvrdila, že teprve teď byl ten správný čas na to začíst se do Zaklínače. Dřív by mě neoslovil a byla by to škoda...

16.06.2020 4 z 5

Parker: Lovec Parker: Lovec Richard Stark (p)

Parker je zločinec, který přežil vlastní smrt a přišel si pro pomstu.
Kresba je krásná ve své jednoduchosti. Nejlepšími pasážemi jsou ty beze slov. Bohužel jsou zde i vysvětlující pasáže s hromadou textu, který by se dal rozdělit a doplnit více obrazy. Nebýt jich, neváhala bych dát plné hodnocení.

30.05.2020 4 z 5

Zima 1152 Zima 1152 David Petersen

Ta kresba je prostě nádherná! A při procházení podzemního sálu jsem si vzpomněla na Morii.
Myší hlídka se po druhém dílu zařadila mezi mé oblíbené komiksy.

17.05.2020 5 z 5

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Jsem další z těch, kteří se dostali ke knize díky seriálu. A jsem za to ráda. Povídky jsem si užívala a první knihu mám po dni dočtenou.

A jsem ráda, že jsem se ke čtení dostala až teď. Můžu říct, že před pár lety bych Zaklínače nedokázala docenit. Ale dost bylo slov. Je čas uchopit Meč osudu a vrátit se za Geraltem, Yen a Marigoldem.

22.02.2020 4 z 5

Strom viselců Strom viselců Ben Aaronovitch

Přestože jsem knihu přečetla během dvou dnů a Nightingale měl konečně větší prostor, něco mi tam nesedlo a tak dávám jednu hvězdu dolů.

Co ale musím vystihnout je odhalení totožnosti Muže bez tváře. Pořád jsem si říkala, jak to autor udělá, aby to nepůsobilo rušivě a tady to sedlo dokonale. Muž bez tváře totiž začal dělat chyby. A důvod, proč tomu tak bylo, dával smysl. Navíc ho tak autor ukázal i jako lidskou bytost, co má nějaké emoce. Doteď jsem měla pocit, že je prostě až moc skvělý a bezchybný.

30.12.2019 4 z 5

Poslední jednorožec (komiks) Poslední jednorožec (komiks) Peter S. Beagle (p)

Kouzelný příběh s nádhernou kresbou. Při rozhovoru s motýlem jsem měla chuť jeho odpovědi zpívat nahlas (tedy alespoň tam, kde jsem znala melodii). A docela by mě zajímalo jaké úryvky písní byly použity v originálním znění.

08.05.2019 5 z 5

Goon #1: Nic než utrpení Goon #1: Nic než utrpení Eric Powell

Nafukovací kuře? Reklama na soupravu na lobotomii? To a mnoho dalších šíleností vás čeká na stránkách tohoto comicsu.
Mimochodem, říkali jste si někdy, proč vám Santa (tedy u nás Ježíšek) nepřinesl dárky? Raději už se neptejte. Odpověď by mohla být brutálně upřímná...

26.04.2019 5 z 5

Časoběžník Časoběžník Ryan Graudin

Knížka mě zaujala svoji obálkou. Po přečtení anotace jsem se rozhodla, že si ji koupím. S vědomím, že jde o young adult jsem od ní vlastně skoro nic neočekávala. A byla jsem mile překvapena. Příběh se četl lehce a po dvou dnech jsem byla na poslední stránce.
Mimochodem - po přečtení mám chuť zkoušet každý den novou barvu vlasů :-)

05.04.2019 3 z 5

Bílé kosti Bílé kosti Graham Masterton

Detektivní příběhy patří mezi mé oblíbené. Navíc od mala miluji Irsko. Proto mě dárek v podobě této knihy nesmírně potěšil. Na můj vkus byl až podrobně popisován postup oddělování masa z pohledu zločince, ale naštěstí to vždy byla jen krátká vsuvka.
Jednu hvězdu dávám dolů za ono nadpřirozeno, které bylo - alespoň dle mého názoru - na konci zbytečně vygradováno. Stačilo vynechat pár vět a neznělo by to tak divně... I tak ale doufám, že budu dostávat další díly darem, a budu si moc se sklenkou whiskey zase užít "irskou pohodu".

22.03.2019 4 z 5

Brána času Brána času Cecilia Randall

Kniha mě zaujala již svojí obálkou "Zvol datum" "Začni hrát" - tomu se nedalo odolat. A tak jsem se začetla do příběhu, u kterého jsem až postupem čtení zjišťovala, že je volným pokračováním jiného příběhu.

Příběh Alex a Marca mě zaujal natolik, že jsem hltala stranu za stranou. Jejich pocity autorka dokázala napsat tak věrohodně, že jsem v danou chvíli cítila totéž co oni. Nádherně pak vykreslila zbrklost mládí v kontrastu s chladným rozumem dospělých.

Jediné, co mě mrzí, je to, že trilogie Hyperversum byla vydána pouze italsky a španělsky. Zbývá mi tedy jediné. Doufat, že Brána času bude úspěšná a nakladatelství přeloží a vydá i původní trilogii.

09.06.2018 4 z 5

Nevěsta byla v černé kůži Nevěsta byla v černé kůži Simon R. Green

Krásné rozloučení s Noční stranou. Ač jsem po knize sahala s tím, že už mám "přeTaylorováno", dokázal mě autor zase vtáhnout do děje. A děkuji autorovi za ten nejlepší svatební dar, který mohl Taylorovi dát. Ve chvíli, kdy mi došlo, kdo se v kostele objevil, na chvíli jsem nedokázala číst dál. Vědomí, že mám možnost naposledy možnost být v jeho přítomnosti... Prostě rozloučení jak se patří.
Tak tedy sbohem Johne, Suzzie, Alexi a i vy všichni ostatní, kteří jste mi dovolili nakouknout na Noční stranu. Žít bych tam nechtěla. Ale pokud někdy najdu vchod, rozhodně se zastavím u Podivínů na sklenku nebo dvě.

28.05.2018 5 z 5

Takový je Barbánek Takový je Barbánek Jiří Havel

Mám sice svého synovce ráda, ale Barbánka jsem nedala! Netuším kolikrát jsem ho už četla, ale s jistotou vím, že kdykoliv vezmu knížku do ruky, na tváři se mi vykouzlí úsměv a já se zase na chvíli vrátím do bezstarostného dětství.

20.04.2018 5 z 5

Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho Ben Aaronovitch

Po přečtení prvního dílu jsem byla na pokračování natěšená. Ale bohužel se nedostavil stejný pocit nadšení.
Pasáže s Nightingalem jsou stále to nejlepší, co v knize je. Scéna se vzpomínáním na padlé u zdí s vyrytými jmény byla napsaná tak sugestivně, že mi ještě dlouho bylo smutno.
Zato pasáže popisující sexuální výkony hlavního hrdiny mi lezly na nervy. Poprvé mi to nevadilo, ale psát to znovu a znovu a znovu. Kdyby si to autor odpustil, klidně bych přidala jednu hvězdu navíc. Takhle ale za tři...

22.01.2018 3 z 5

Slepý hon Slepý hon Jiří Pavlovský

Kniha měla přesně to čím mě v minulosti tahle série nadchla. Felixův tým je stejně (ne)dokonalý a já si je užívala. Hlavně teda Vincence. Od jeho prvního nástupu na scénu se stal mojí nejoblíbenější postavou.

31.07.2024 5 z 5

Temný proud Temný proud Lincoln Child

Sérii s Pendregastem mám ráda a jeho nového parťáka Coldmoona jsem si oblíbila již v minulém díle. A tak jsem se na další knihu těšila.
Jak je již zvykem, příběh má zajímavou linku a každý, kdo se poprvé setká s Pendergastem, žasne, co je to za člověka. Bohužel má pro mě kniha jedno velké mínus a to Constance. Jak jsem její postavu v začátku měla ráda, tak teď je jí na mě až moc. Kdyby jí byla jen ponechána linka s tajemným domem, byla bych spokojená. Ale její výstup na konci příběhu mi absolutně nesedí.
Celkově 3,5 hvězdy.

04.03.2022 4 z 5