eiramka eiramka komentáře u knih

S nejčistšími úmysly S nejčistšími úmysly Susan Hill

Zklamání. Já vím, je to fikce - ale spisovatelka líčí policejní sbor jako partu inteligentních, oddaných a schopných lidí, kteří se vždy vzájemně podrží atd. atd - prostě vše sluncem zalité. Také jednotlivé postavy mi tak trochu připomínají spíš červenou knihovnu a ani hlavní zápletka, únos malého dítěte, to už nespraví. Prostě ani kvalitní román ani pořádná detektivka - ani ryba ani rak

30.08.2015 2 z 5

Panenka Panenka Mo Hayder

Tohle je druhá kniha od této spisovatelky, kterou jsem četla a cítím se tak trochu jak dítě v cukrárně, které si nechá zabalit s sebou skvostný dortík, těší se na něj, ale po rozbalení doma zjistí, že je to sice pořád dobrota, ale v upatlaném papíru trochu ztratila tvar a vůni. Je to napínavá detektivka, něco tajemna se tam najde, napětí je slušně dávkováno, kapitoly jsou tak akorát dlouhé - ALE, něco mi tam celkově drhne, jednání některých postav bylo nelogické a těžko uvěřitelné - takže slušná detektivka, ale Mo to umí i líp.

26.08.2015 3 z 5

Tělo a krev Tělo a krev Michael Cunningham

Jestli si někdo myslí, že má rodinné problémy, měl by si přečíst tuto knihu. Ale teď vážně: sága rodu, do které Cunningham vložil snad všechna témata, která hýbou americkou společností - vztah rodičů a dětí, přistěhovalectví a snaha uplatnit se v nové společnosti, staré peníze a nové peníze, týraní a milování, homosexualita a AIDS, hledání, nacházení a rozcházení - to vše proloženo postřehy o životě a žití o vnímání , prožívání a přežívání, o emocích a citech . Kdybych měla použít gurmánské přirovnání - tohle rozhodně není fast food - to je návštěva prvotřídní restaurace.

16.08.2015 5 z 5

Čínská zeď Čínská zeď Stanka Hrastelj

Jsem moc ráda, že jsem se nedala odradit textem na obálce - přečetla jsem si ho až po přečtení knihy a byla jsem překvapená - snad jsem četla nějakou jinou knihu? Ten příběh je skutečně o mladé ženě, která přijde o práci a tím se její život změní od základu - a mohl by to být celkem banální příběh (jak popisuje text) - ale není! Hlavním důvodem je skvělý způsob vyprávění, jazyk je živý a barvitý, postřehy mnohdy překvapivé a jindy zase jakoby důvěrně známé . Velmi dobrá kniha - mohu doporučit!

07.08.2015 4 z 5

Guláš pro Masaryka Guláš pro Masaryka Milena Štráfeldová

Z téhle knihy mám velkou radost . Skoro bych doporučila jako povinnou četbu všem, kdo se chtějí podívat na české dějiny trochu jinýma očima, než jsme zvyklí (a než známe ze školy). Příběh je poutavý, skvěle napsán, dozvíte se mnoho nového a ještě Vás spisovatelka donutí klást si otázky po smyslu dejinných událostí a jejích dopadu na život obyčejných lidí.

07.08.2015 5 z 5

Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

Důležité upozornění: tuhle knihu si s sebou neberte na dovolenou! Pak Vám totiž bude úplně jedno, jestli jste u moře nebo v horách, protože nos budete mít zabořený do knihy a budete licitovat sami se sebou: ještě jednu kapitolu, už jenom jednu:)
Je to skvělé napsaná kniha, postupně si Vás omotá kolem prstu a vy nebudete mít klid, dokud nedočtete poslední stránku. (Platí ovšem pouze v případě, pokud máte rádi bizarní postavičky, postupně odhalované motivy a děj, kde se prolíná minulost se současností).

07.08.2015 5 z 5

Sklípek Sklípek Minette Walters

Anglická vesnice a v ní panské sídlo, kde bydlí tři osamělé ženy jako v pevnosti. Vesničané se od obyvatelek panského sídla v lepším případě distancují v horším případě jim úmyslně škodí - takže tyto tři ženy žijí již dlouhá léta osamělý život až do dne, kdy jsou na jejich pozemku objeveny ostatky mrvého muže . Rozbíhá se vyšetřování a před námi se začíná rozvíjet příběh, který sahá hluboko do minulosti. Zajímavá postava detektiva - není to klaďas v plném slova smyslu, ale člověku je sympatický - prostě, anglická detektivka jak má být . (Jen doufám, že ji nepokazil překlad)

14.07.2015 4 z 5

Až mě uloží do země Až mě uloží do země Peter Robinson

U téhle knihy mám pocit, že autor je placen od stránky a splácí hypotéku - kdyby knihu zkrátil na polovinu, dala bych asi víc než dvě hvězdičky - příběh to není špatný, ale podle mě zbytečně rozplizlý - některé situace mi přišly úplně zbytečné, znovu a znovu nás ujišťuje o nečem, co čtenář už dávno pochopil - prostě chvilkama nuda. Škoda dobrého nápadu.

02.07.2015 2 z 5

Tygří žena Tygří žena Kateřina Janouchová

Říkám si, že to snad musí být překladem - vždyť takhle šroubovaně nikdo nemluví? Na každé stránce jen plno frází . "muž jí má být oporou", sestra jí má být oporou ..manželská hádka jako čtení telefonního seznamu - no nedočetla jsem to, přiznávám, na takové knihy už prostě je mi líto času.

24.06.2015 2 z 5

Chceme to, co máte vy Chceme to, co máte vy John Lanchester

Román o lidech z jedné anglické ulice - umně vystavěná freska - příběhy jednotlivých rodin se prolínají, náhodně i zákonitě a vytvářejí zajímavý obraz života v současné Británii - obraz, kde barvy staré dobré Anglie postupně blednou a do popředí vystupují barvité tahy štětce měnící se společnosti - tolik jiné a těžko říci zda lepší či horší - prostě dnešní. Mám ráda knihy, kde mohu mít alespoň nějakou postavu ráda - to tenhle román splňuje bezvýhradně. Zároveň je zajímavé sledovat, jak jiná je anglická společnost ve srovnání s námi - v mnoha ohledech, i když v tom podstatném a základním se zas tak moc nelíšíme....Pro mne jedna z nejlepších knih z poslední doby.

20.06.2015 4 z 5

Päť štvrtín pomaranča Päť štvrtín pomaranča Joanne Harris

Vztah mezi matkou a dcerou patří mezi nejsložitější lidské vztahy - a troufám si tvrdit, že celá tato kniha se vlastně točí okolo tohoto vztahu - malá Boise vyrůstá za války na francouzském venkově (už jen to, jak jinak prožíval válku francouzský venkov ve srovnání s námi, stojí za přečtení) , zoufale jí chybí otec, sourozenci jsou o dost starší a tak je ponechána většinu času sama sobě. A pak tedy vztah k matce - tak složitý, tak bolestný....příběh vypráví Boise už na prahu stáří a teprve až nyní, ve zralém věku, mnohé o své matce pochopí.

23.05.2015 4 z 5

Skvělé místo pro smrt Skvělé místo pro smrt Ann Granger

Po Grangerové sáhnu, když si chci odpočinout: příběh plyne v poklidném tempu, člověk se nemusí bát žádných nervy drásajících scén, anglické městečko se svými obyvateli žijícími svým pomalým tempem od čaje k čaji. Prostě - příjemné čtení, nic víc, nic míň.

23.05.2015 3 z 5

Ztracené úterý Ztracené úterý Nicci French

Upozornění pro případného čtenáře - určitě si nejdřív přečtěte první díl ( Zlé pondělí), protože pondělní stíny padají i do úterý a budou nás pravděpodobně pronásledovat i ve středu:) Je to inteligentní detektivka, druhý díl mi připadá ještě lepší a promyšlenější, úplně mě pohltil. Je to ten typ knihy, kdy si říkáte: ještě jednu kapitolu a jdu spát (a pak jsou najednou dvě ráno a vy ráno vstáváte do práce:). Frieda je mi sympatická a už se těším na další!

22.04.2015 4 z 5

Skála Skála Peter May

Příběh odehrávající se na skotském ostrové, kde život je tvrdý a každý z ostrovanů si nachází svůj způsob přežití - někdo přijme život na ostrově jako svůj osud, jiný zase z ostrova uteče při první příležitosti - jako komisař Fin, kterého vyšetřování brutální vraždy přivádí o mnoho let zpět a přinutí nutí ho ke konfrontaci se svými bývalými spolužáky ale i se sebou samým. Skvostné líčení přírody i drsného života, prolínání časových dějů - a před námi se pozvolna odvíjí příběh, který má kořeny až hluboko v dětství. Velmi dobré čtení!

28.03.2015 3 z 5

Abeceda kostí Abeceda kostí Louise Welsh

Je to zvláštní kniha - rozhodně ne typická detektivka. Atmosféra je ponurá a děj dost depresivní, nemůžu ani říct, že by mi hlavní hrdina byl nějak zvlášť sympatický - ale přesto mě autorka zaujala a přinutila číst dál a dál . Pátrání po životě a smrti básníka, otázka, zda se změní pohled na dílo, když bude čtenář znát více o životě autora. Téma smrti, sebevraždy, přátelství, lásky, úspěchu a odpovědnosti - všechno namícháno, ale konečnému výsledku jakoby něco scházelo...nebo něco přebývalo. Prostě k dokonalému požitku z četby nedošlo, ale ztracený čas to taky nebyl.

18.03.2015 3 z 5

Zlé pondělí Zlé pondělí Nicci French

Tak nejprve klady: příběh má spád, děj postupně graduje, a čtenář jako já má problém knihu odložit, protože je to tak strašně napínavé:) No a právě v tom je ten hlavní zápor - knihu dočtete, ale máte pocit, že ještě něco chybí, že postavy nebyly dotažené do konce, že chybí ještě něco podstatného. en Škoda, ten krok od dobré detektivky k excelentní se bohužel nekonal.

26.02.2015 3 z 5

Cukrová smrt Cukrová smrt Unni Lindell

Skvělá detektivka - Marian se svým psem rozšiřuje řady nekonformních detektivů, je inteligentní, vybavená nevšední intiuicí, osamělá...když je zavražděn komisař, se kterým ji pojil nevšední vztah, je posedlá touhou najít jeho vraha. I další postavy jsou dobře vymyšlené, ale největší plus je styl vyprávění - rychlý spád děje, který mi nedovolil se od knihy odtrhnout.

12.02.2015 4 z 5

Muž v hnědém obleku Muž v hnědém obleku Agatha Christie

Miluju Agátu, ale kdyby tohle byla první kniha, kterou jsem od ní četla, asi by moje celoživotní láska nevznikla:) Tahle detektivka patří k těm slabším - postavy mi nepřipadají tak skvěle uvěřitelné a propracované, jak jsme u Agáty zvyklí a občas to sklouzne až k červené knihovně - ale což, Agátě to jistě promineme:)

29.01.2015 3 z 5

Vánoce na Šumavě Vánoce na Šumavě Karel Klostermann

Tak tohle pro mne bylo velké překvapení, knihu jsem si vypůčila v knihovně vlastně jen proto, že bylo před Vánoci a mám ráda Šumavu - od Klostermanna jsem nikdy nic nečetla, a tak jsem si řekla, že si aspoň jeden příběh přečtu. Nakonec jsem přečetla všechny a vyloženě mě to vzalo - líčení šumavských Vánoc, všech těch místních postaviček, tvrdého až krutého života, atmosféra zapadlých vesniček a překrásné krajiny - tohle všechno popsáno barvitě a napínavě, krásným jazykem - pěkné vánoční čtení!

17.01.2015 4 z 5

Soukromá pacientka Soukromá pacientka P. D. James (p)

Po dlouhé době jsem znovu sáhla po P.D. Jamesové, mé oblíbené autorce, v domnění, že tato její poslední detektivka zřejmě unikla mojí pozornosti - až asi v polovině jsem si uvědomila, že neunikla, že jsem ji zcela určitě četla - ale protože mi to nevadí a některé knihy ráda čtu i podruhé , vytrvala jsem:)
P.D. nezklame toho, kdo si rád přečte detektivku z anglického prostředí, poklidnou, tak trochu staromilskou, kde psychologie jednotlivých postav je pečlivě vykreslena a kde netečou potoky krve. Zlé sny z téhle knihy nehrozí.

29.12.2014 3 z 5